גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנטי-קליימקס צפוי מראש

שנתניהו יתפטר בעקבות המלצות המשטרה? תשכחו מזה

בעוד כמה ימים זה יקרה: המשטרה תמליץ להעמיד לדין פלילי את ראש הממשלה בנימין נתניהו בגין חשד לעבירות שחיתות. דוברות המשטרה תוציא אמנם הודעה דרמטית, אבל די צפויה מראש שתיראה פחות או יותר ככה:

משטרת ישראל סיימה חקירה נרחבת במקרים שבהם מעורב ראש הממשלה, בנימין נתניהו. החקירה כללה מספר פרשות ובמהלכה נחקרו מספר מעורבים, חלקם באזהרה. החקירה התנהלה ביחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב-433, בשיתוף הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ובליווי פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה). עניינה - חשד למעורבות בעבירות מתחום טוהר המידות וכן עבירות נוספות.

עם סיום החקירה סבורה היחידה החוקרת כי נתגבשה תשתית ראייתית לכאורה נגד חלק מהמעורבים, כל אחד על-פי חלקו לביסוס החשד למעורבות לכאורה בעבירות. ממצאי החקירה והראיות שנאספו מצביעים על דפוס פעולה שיטתי ומתוכנן של חלק מהמעורבים, אשר פעלו על-מנת לקדם תועלת אישית בתמורה למתנות ו/או לטובות הנאה.

תיק 1000 - על-פי החשד ב"תיק 1000", איש העסקים ארנון מילצ'ן סיפק לאורך שנים ובתכיפות משקאות חריפים וסיגרים יקרי-ערך לראש הממשלה נתניהו ולמשפחתו בשווי אלפי שקלים בכל פעם. כמו כן נחקר החשד כי מילצ'ן רכש תכשיטים יקרי-ערך לרעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו. לפי החשד, העברת הסיגרים, האלכוהול והתכשיטים נעשו לדרישת הזוג, ולאו דווקא מיוזמתו של מילצ'ן. לפי החשד, בתמורה, נתניהו פעל במספר מקרים לטובת מילצ'ן.

תיק 2000 - על-פי החשד ב"תיק 2000", מו"ל עיתון "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס, וראש הממשלה נתניהו תיאמו מהלכים שנועדו לקדם את האינטרסים שלהם לפני הבחירות האחרונות לכנסת. לפי החשד, מוזס הבטיח לנתניהו סיקור אוהד בעיתון, ובתמורה קידם נתניהו מהלך חקיקתי שנועד להחליש את כוחו של עיתון "ישראל היום" המתחרה ב"ידיעות אחרונות".

במענה להמלצות המשטרה, נתניהו ימהר ויוציא, באמצעות דובריו ועורכי דינו, תגובה נזעמת, שלפיה החקירה מהווה רדיפה פוליטית. נתניהו יטען כי המשטרה לא הייתה יכולה לקבל החלטה אחרת מלבד המלצה להעמידו לדין לאור המשאבים הרבים שהושקעו בתיק. נתניהו ימשיך לתקוף גם את המפכ"ל רוני אלשיך באופן אישי, ויחזור על הטענה שהעלה בעקבות הריאיון עם אלשיך ב"עובדה".

ראש הממשלה יטען כי "מזעזע לגלות שהמפכ"ל חוזר על הרמיזה ההזויה והשקרית, שלפיה חוקרים פרטיים אספו מידע נגד קצינים המעורבים בתיקי החקירה נגד נתניהו". נתניהו יוסיף ויטען כי מדובר ב"צל גדול שמוטל על חקירות המשטרה והמלצותיה בעניינו של ראש הממשלה נתניהו". וכמובן, התגובה של נתניהו תסתיים באמירה שהוא מאמין שהפרקליטות והיועמ"ש יסגרו בסופו של דבר את התיק, שכן "אני חוזר ואומר לכם גם היום בביטחון מוחלט - לא יהיה כלום כי לא היה כלום!".

והארץ תרעש ותגעש ליום-יומיים-שלושה. פרופ' מרדכי קרמניצר ומומחים נוספים למשפט חוקתי יתראיינו בתקשורת ויאמרו כי מבחינה ציבורית, נתניהו לא יכול להמשיך בתפקידו הציבורי הרם. הפוליטיקאים מהשמאל ינסו להקדים זה את זה בתגובות החריפות שהם יעבירו לתקשורת.

מנגד, חבר הכנסת דוד אמסלם והשרה מירי רגב ייצאו להגנתו של נתניהו ויתקפו את מי שקוראים לפיטוריו. שרת המשפטים, איילת שקד, תחזור ותבהיר כי נתניהו לא צריך להתפטר בגלל המלצות המשטרה, שכן ראש ממשלה צריך להתפטר מתפקידו רק אם יוגש נגדו בסופו של דבר כתב אישום.

עוד חודשים יעברו

ואז, נחזור לשגרה. התקשורת תתפנה לעסוק במשהו אחר. ונתניהו? נתניהו ימשיך להנהיג את המדינה כאילו כלום. וכדור החקירה יתגלגל באופן סופי אל הפרקליטות ואל היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. ניסיון העבר מלמד שייקח להם עוד חודשים ארוכים להחליט אם לאמץ את המלצות המשטרה, ולזמן את נתניהו לשימוע לפני העמדה לדין פלילי ובגין אילו סעיפים.

ואם ייערך שימוע, יעברו אחריו עוד חודשים רבים נוספים עד שתתקבל החלטה אם להעמיד את נתניהו למשפט. זה ייקח כנראה עוד שנה, שנה וחצי. ובטווח הזמן הזה נתניהו ייחקר גם ב"תיק הצוללות" וב"תיק בזק" (על קשריו עם שאול אלוביץ').

והציבור הישראלי? הציבור שכבר מחכה תקופה ארוכה מדי לתוצאות החקירה, בין שמדובר במי שרוצה שנתניהו יצא ללא פגע מהחקירה, בין שמדובר במי שחושב שצריך להעמיד את נתניהו לדין, יצטרך להמשיך להיאזר בסבלנות.

את הזמן הארוך מדי שלקח לרשויות לבדוק ולחקור את החשדות נגד נתניהו בתיקים 1000 ו-2000 כבר אי-אפשר יהיה לקצר. השאלה החשובה היא כיצד יוכלו המשטרה, הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה, להביא לכך שבדיקה וחקירה של חשדות נגד אישי ציבור בכירים, שהאינטרס הציבורי לבירור מהר שלהם הוא גדול, יהיו קצרות יותר.

אחת הדרכים לקצר את משך הטיפול בחשדות נגד נבחרי ציבור היא לחדול מהמנהג של לקיים הליך ממושך של "בדיקה מקדימה" לפני קבלת החלטה אם לפתוח בחקירה פלילית, כפי שנעשה במקרה של נתניהו ובמקרים רבים אחרים. הליך הבדיקה המקדימה אינו מעוגן בחוק. זהו יציר של רשויות החקירה והתביעה, שנועד רשמית לשמש בידן כלי עזר לצורך קבלת החלטה מושכלת אם לפתוח בחקירה או לסגור את התיק. הבדיקה מבוססת על ההכרה בהשלכותיה הנרחבות של ההחלטה לפתוח בחקירה פלילית.

בהנחיית היועמ"ש לשעבר, יהודה וינשטיין, מ-31 בדצמבר 2015 נאמר כי "הסמכות להורות על ביצוע בדיקה כפעולה מקדימה, נובעת מהסמכות להורות על פתיחה בחקירה, אשר נגזרת מעקרונות היסוד של המשפט המינהלי. עקרונות אלה מחייבים הנחת תשתית עובדתית ראויה טרם קבלת החלטה. בהתאם לכך, הבדיקה המקדימה היא בגדר 'סמכות עזר טבועה', המהווה אמצעי נוסף המצוי בארגז הכלים של רשויות האכיפה, והן רשאיות לעשות בו שימוש במקרים המתאימים בבואן להכריע אם להפעיל את סמכותן ולהורות על פתיחה בחקירה פלילית".

באותה הנחיה כתב היועמ"ש כי פתיחה בהליך של בדיקה מקדימה תיעשה במקרים חריגים, אבל בפועל הפך ההליך לשגרתי ככל שמדובר באישי ציבור.

במקרה של נתניהו, חלפה יותר מחצי שנה מרגע שהחלה הבדיקה המקדימה, ביוני 2016, ועד שהחלה החקירה הפלילית בתיקים 1000 ו-2000 בדצמבר 2016. תקופה מבוזבזת שבה נמנעו הרשויות מלזמן לחקירה באזהרה את נתניהו ומעורבים אחרים. רק לפני כשנה, בינואר 2017, נחקר לראשונה ארנון מילצ'ן.

חקירתו באזהרה של ראש הממשלה נתניהו בפרשת המתנות ובפרשת היחסים עם נוני מוזס הציגה באור אבסורדי את ההבחנה שנקט היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, במשך חודשים ארוכים, בין בדיקה מקדימה של החשדות הנוגעים לנתניהו לבין חקירה פלילית של אותם חשדות.

כדי להדוף את הביקורת שנמתחה כלפיו בזמנו על ההחלטה שלא לעבור מבדיקה לחקירה, אמר מנדלבליט כי מדובר בהליכים שהם כמעט זהים. "אפשר לעשות מגוון רחב של פעולות ושימוש בכלים משמעותיים במסגרת הליך הבדיקה. הדבר המרכזי שלא עושים, זה שלא חוקרים חשודים באזהרה... הבדיקה והבחינה היא תמיד מקצועית, ויחד עם זאת לא נשפוט עד שנברר את המסד הראייתי".

זוכרים את אולמרט?

אך השאלה היא - אם ניתן לברר "מסד ראייתי" נגד חשוד בפלילים לפני שאותו חשוד תושאל ונחקר בנוגע לאותם חשדות, בידיעה שהוא עלול לעמוד לדין? נראה שלא. ובמילים אחרות, הליך הבדיקה המקדימה שננקט בישראל ביחס לנבחרי ציבור טומן בחובו מעין מלכוד: ללא מסד ראייתי, אי-אפשר לעבור לשלב החקירה, אך ללא חקירה באזהרה, לא ניתן לבסס מסד ראייתי. מה עוד שמדובר בהליך שמפלה לטובה לכאורה נבחרי ציבור. ולאור האמור יש לבטלו.

בינתיים, אם מישהו מצפה שנתניהו יקבל בשלב זה או אחר אחריות ויתפטר מתפקידו בשל החשדות נגדו - הוא יכול לשכוח מזה. אם מישהו מצפה שנתניהו יחדל מלתקוף את המשטרה ואת העומד בראשה על רקע החקירה - הוא יכול לשכוח גם מזה. כנראה, לא זה טיבם של פוליטיקאים בכירים.

ב-29 בספטמבר 2013, יום לפני יום הולדתו ה-68 וכ-9 חודשים אחרי שנפתח משפט פרשת הולילנד, עלה לראשונה לדוכן העדים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב נאשם מספר 8 - ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, שעמד לדין במשפט באשמה של לקיחת שוחד. בעדותו הכחיש אולמרט בצורה חד-משמעית את הטענה כי לקח שוחד מיזמי פרויקט הולילנד, באמצעות שמואל דכנר, עד המדינה המנוח שניהל את הפרויקט, תמורת קידומו.

"לא היה ולא נברא. שקר וכזב. המצאה לא מקרית שמאחוריה מסתתר משהו", אמר אולמרט - ורמז במילותיו כי הפרקליטות ניהלה מסע רדיפה נגדו. והסוף מוכר.

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות