גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקפאת הליכים ארעית לשתי חברות מקבוצת יורוקום

(עדכון) -השופטת לושי-עבודי אישרה את בקשה ההקפאה של יורוקום תקשורת דיגיטלית ויורוקום תקשורת סלולרית לתקופה של 17 יום ■ עו"ד אמנון לורך, המייצג את בנק דיסקונט: "עשינו מאמץ מטורף למצוא קונה. אם נעשה מאמץ, זה יסתדר, כי מחזרים לכלה - יש"

השופטת איריס לושי עבודי / צילום: דוברות בתי המשפט
השופטת איריס לושי עבודי / צילום: דוברות בתי המשפט

​​השופטת איריס לושי-עבודי מבית המשפט המחוזי בתל-אביב קיבלה את בקשת החברות יורוקום תקשורת דיגיטלית ויורוקום תקשורת סלולרית, במסגרת דיון בהול היום (ה'). השופטת הורתה על הקפאת הליכים ארעית בעניינן של שתי החברות לתקופה של 17 ימים.

לפי הנתונים שהציגו החברות, הן חייבות לשלושת הבנקים דיסקונט, הפועלים והבינלאומי סך כולל של למעלה מ-600 מיליון שקל. בית המשפט מינה את באי-כוח הבנקים - עורכי הדין איל אייכל ממשרד יגאל ארנון ושות', ירון אלכואי ממשרד גורניצקי ושות' ויניב אזרן ממשרד ב. לינבוק ושות' - לנאמני החברות.

החברות עוסקות ביבוא מוצרי תקשורת, סלולר, מדיה ומוצרי חשמל, ובין היתר משמשות זכייניות של חברות בינלאומיות כנוקיה ופנסוניק. האחרונה הוזכרה בדיון היום כחברה ש"כבר עזבה" נוכח המצב הקשה אליו נקלעו החברות.

את הבקשה להקפאת הליכים הגישו החברות בהסכמת הבנקים, הנושים והמשקיפים שמונו לחברת יורוקום תקשורת, והיא כללה גם את בקשת החברות למנות להן 3 נאמנים - עורכי הדין אלכאוי, אזרן ואייכל.

מהבקשה עלה כי חובות יורוקום תקשורת דיגיטלית נאמדים בכ-318 מיליון שקל. מתוכם, 293 מיליון שקל הוא חוב לבנקים, חוב של כ-7 מיליון שקל לעובדים וכ-18 מיליון שקל לספקים. החובות של יורוקום תקשורת סלולרית נאמדים בכ-300 מיליון שקל. שתי החברות מעסיקות כ-70 עובדים.

השופטת לא חסכה מילות ביקורת כלפי החברות שהגישו נספח ובו תוכנית הפעלה לא ברורה דיה, שאיננה מציינת במפורש שהיא מתייחסת לשתי החברות, ושהנחות העבודה שלה לא פורטו. "איך אתם רוצים שאתן כך הגנה ל-14 יום (מפני פירוק)?", תהתה השופטת בכעס לא מוסווה.

את ההסבר של עו"ד שירלי יפרח-אזור ממשרד ליפא מאיר ושות', מייצגת שתי החברות מגישות הבקשה, לפיו תוכנית ההפעלה שהוגשה לבית המשפט אמורה להיות גירעונית - קטעה השופטת בחדות: "ממש לא. התוכנית מדברת על יצירת תזרים חיובי. אני צריכה לבד להסיק את זה, כמו את השאלה לאיזו חברה מהשתיים שייכים 2.3 מיליון השקלים שכרגע בבנק מזרחי-טפחות. אתם רוצים הגנה רחבה על בסיס השערות שאני לא יודעת מהן".

לאחר שקיבלה הסברים נוספים, לפיהם תוכנית ההפעלה מתייחסת לשתי החברות, וכי הסך של 2.3 מיליון שקל שנמצא בבנק מזרחי-טפחות הוא המזומן היחיד שיש לשתי החברות יחד - הבהירה השופטת לושי-עבודי לחברות כי "אם תגידו לי שאתם מסוגלים ללכת הביתה ותוך כמה ימים להביא תוכנית מדויקת יותר - אסכים".

ההצעה הזו הגיעה לאחר שיפרח-אזור הסבירה כי "אנו מניחים שהסכום יועבר במלואו לחשבון בעל התפקיד, כי לבנק המזרחי אין חוב. גברתי יודעת שהמון פעמים יש יתרת מזומן באיזשהו חשבון, וצריך להילחם שתעבור לבעל התפקיד. כאן זה לא יקרה, כי למזרחי אין חוב. זו יתרת פתיחה. המספרים לוקחים הנחות שמרניות אבל צופים מימוש של מלאי שאולי יהיה גדול יותר ואולי לא".

השופטת לושי-עבודי שאלה: "על בסיס מה התוכנית חוץ מאופטימיות ומלאי? לקחתם ממוצע של מכירות?"; ונענתה על-ידי עו"ד יפרח-אזור ש"לא, בפסימיות. לקחתנו ממוצעים של מכירות והורדנו אותם והתחשבנו גם בסוג המלאי".

עוד הסבירה יפרח-אזור כי החישוב נעשה על-ידי איש מקצוע חשבונאי, שלקח את ההנחות השמרניות לגבי קשיים שונים בהם ייתקלו בעת המכירות לרשתות שיווק. "יש כאן ניסיון לשמר את הספקים. לא בהכרח נצליח".

להצעת השופטת האמורה לגבש תוכנית טובה יותר הסכימו, לבסוף, הצדדים. יפרח-אזור הדגישה כי תוכנית ההפעלה אכן גירעונית ("אומרת זאת בקול רם וברור"), וכי "מי שנתן את הטון ולוקח את הסיכון וגובה חובות מהלקוחות - אלה הבנקים, ולמרות זאת הם סבורים שיש כאן פוטנציאל שצריך לנסות אותו, ותוך זמן קצר נדע אם הוא עובד. הנאמנים רשאים גם לחתוך את תוכנית הפעולה לחצי ורבע".

גם נציגי הבנקים, שעל-פי הבקשה אמורים להתמנות כנאמנים, הבהירו כי הבנקים מוכנים ללכת לפירוק אם לא יביאו תוכנית טובה יותר תוך 15 יום. עו"ד אייל אייכל ממשרד יגאל ארנון ושות ציין כי הבנקים, שהם בעלי השיעבודים הצפים על נכסי החברה, יודעים היטב שהפעלה גירעונית היא אפשרות קיימת במקרה זה, אולם מוכנים לקחת את הסיכון לזמן קצר כדי לנסות ולמקסם את התשואה מהחברות, ויעשו כל שבאפשרותם כדי למזער את הפגיעה בעובדים.

השופטת לושי-עבודי הבהירה עוד בדיון כי לא תסכים להצעה שבטווח הקצר מאד בולטת בגירעוניותה, וכי "שימור הזכויות" שמתבקש בתוכנית הנוכחית עשוי להוות העדפת נושים אסורה. "לתת משהו לספק חיוני למרות שאתם בהקפאה - זה צריך להיות גלוי (בתוכנית). צריכה להיות תוכנית מספיק טובה כדי שבית המשפט יתיר לכם. הבקשה הגדולה נשענת כרגע על תוכנית מלאה סימני שאלה".

עוד התייחסה השופטת לשאלת שכר עבודת העובדים: "לא הובהר בבקשה, שמכוונת ל-15 בפברואר כתאריך 'יישור קו', האם הכוונה היא לשלם במרץ את משכורת פברואר ולא לשלם את משכורת ינואר".

עו"ד אזור-יפרח ציינה כי המשכורות ישולמו מהכסף שבבנק מזרחי-טפחות, "אבל יש חובות נוספים כמו חובות לספקים" שאותם יש לשלם. "אני לא יודעת אם אפשר להתחייב בבקשה בשם בעל תפקיד מוצע", אמרה.

על אף שהיו מיוצגים בטענה לדרישת דיון מיידי בעניין משכורתם, עשרות העובדים שישבו באולם הביעו את מחאתם כנגד הטיימינג בו מתבקשת הקפאת ההליכים - שלדעתם מבטא מחשבה מכוונת להימנע מתשלום שכרם. עורכי הדין באולם טענו כי לא הייתה מחשבה כזו.

עו"ד ירון אלקאווי אמר כי "הטריד אותנו אם התוכנית גירעונית, והגענו למסקנה שיש לתת צ'אנס ולנסות למכור את פעילות החברות. ההחלטה לא הייתה קלה. הסיבה שזה לא קרה היא כי לא נמצא גורם מטעם בית המשפט שקובע מועד שעד אליו צריך להגיש הצעות - אחרת יוצאים מהמשחק. כשבית המשפט מעורב, אז מציעים פוטנציאליים יכולים לרדת מהגדר".

השופטת לושי-עבודי הסבירה כי לא תקבל את בקשת העובדים ל"מכרז מהיר" לקניית פעילות החברה ("צריך להכיר את הכלה לפני שמתחתנים" ציינה) - אך "אני לא מתכוונת לתת החלטה ואז לעזוב אתכם", פנתה ישירות לעובדים. "הוריתי לפעול לתוכנית טובה יותר, הם יעבדו מצדי בשישי-שבת, וביום ראשון יישבו אתכם שוב".

לושי-עבודי הדגישה לעובדים כי "Shit happens", וכי "קרה פה מקרה לא נעים. רוצים להביא כסף ושיהיו זכיינים ולהביא סחורה. ושאתם תהיו בפנים, חלק מזה. אני לא אעזוב אתכם. צריך לחכות כמה ימים. אומנם אתם הבסיס לחברה - אבל גם לכם יש אינטרס פה".

עו"ד אמנון לורך, המייצג את בנק דיסקונט, אמר בפנותו לעובדים כי "עשינו מאמץ מטורף למצוא קונה, ומתישהו היה ברור שבלי הליך מסודר החברה תלך לאבדון. אני אשמח אם תעזרו. פנסוניק כבר עזבו. אם נעשה מאמץ, זה יסתדר, כי מחזרים לכלה - יש".

הנאמנים ינצלו את תקופת הקפאת ההליכי הארעית - 17 יום - כדי "להכין ולהציג לבית המשפט תכנית הפעלה מפורטת ומבוססת יותר, תוך הצגת כל הנחות העבודה וההשערות הגלומות בה", כתבה השופטת בהחלטתה.

עוד הדגישה כי על הנאמנים שמונו להיפגש עם באי כוח עובדי החברות עד יום ראשון הקרוב, כדי לגבש הסכמות בנושא שכר העובדים.

השופטת הוסיפה כי "מאחר וטרם הונחה בפניי תכנית הפעלה מתוקנת, הרי שבשלב זה אי מדובר באישור להפעלה גרעונית של המבקשות. ככל שיתברר בהמשך כי נדרשת הפעלה גרעונית, ולאור עמדת הנושים המובטחים, יינתנו הוראות מתאימות".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר