גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה סטארט-אפים יכולים ללמוד ממקרה MyCheck?

משקיעים רבים בתעשיית ההיי-טק נוהגים לקחת לעצמם תנאים עודפים וסוגי מניות שונים שעלולים להוביל לניגודי אינטרסים ■ מה שקרה בקוויק-צ'ק סיפק תזכורת: סבבי גיוס יכולים להיראות נוצצים מבחוץ, אבל מבפנים הם יכולים להוביל את החברה למבוי סתום ולבית המשפט

סטארט-אפ / צילום: שאטרסטוק
סטארט-אפ / צילום: שאטרסטוק

לפני חמש שנים הוציא הסטארטאפ קוויק-צ'ק, שפיתח את אפליקציית התשלום הסלולרית MyCheck, פרסומת בהשתתפות בר רפאלי, שגם השקיעה בחברה, ורועי כפרי, שיצר את הפרסומת ביחד עם וניה היימן.

לקראת סוף הפרסומת מגיש כפרי, שמשחק את המלצר, לרפאלי את החשבון, אך היא כבר שילמה באמצעות האפליקציה. כפרי המאוכזב סיפר לרפאלי שבעצם הוא הרעיל אותה. לאחר מכן לקח אותה כבת ערובה והכניס אותה לחדר צדדי, שם התגלה שהיא לא בת הערובה הראשונה שלו. קצת מטריד, אבל במידה רבה, זאת גם המציאות אליה נקלע הסטארטאפ עצמו, שקיבל השבוע צו להקפאת הליכים מבית המשפט.

החברה, שהוקמה ב-2010, פיתחה אפליקציה שמתחברת לקופת העסק ומאפשרת לשלם בסלולר. החברה מעסיקה כיום 47 עובדים ברחבי העולם ובשנה שעברה הציגה הכנסות של 3.4 מיליון דולר. במהלך שנות קיומה הושקעו בה 22 מיליון דולר. לפי החברה, היא מבצעת שירותי סליקה לגופי שונים ומשמעותיים בהיקף של מעל 100 מיליון דולר בחודש ומהווה ספק יחיד ובלעדי של גופים אלה.

בתקופה האחרונה גילו מנהלי הסטארטאפ שהתנאים בסבבי הגיוס - שכוללים זכויות וטו לחלק מהמשקיעים - הם בעצם סוג של רעל לחברה, כמו בסצנה של כפרי ורפאלי. בין המשקיעים יש את קרן ההון סיכון של בנק סנטנדר הספרדי, קרן ההון סיכון של ענקית התיירות פרייסליין, המייסדת והמנכ"לית שלומית קוגלר, אסף טלמור ורטהיימר, אריה סבן, יואב חרל"פ ועוד.

אפשר להגיד שתנאי ההשקעה שקיבלו חלק מהמשקיעים "התהפכו" עליהם והפכו את החברה לסוג של בת ערובה של התנאים הללו. הם אלו שמנעו מהחברה לבחור את החלופה המתאימה לה באופן עצמאי, עד כדי כך שנאלצה לפנות לסיוע של בית המשפט. דווקא הכניסה של משקיעים אסטרטגיים כמו פרייסליין וסנטנדר - משקיעים שכל חברה היתה חולמת עליהם - לא בהכרח הובילו את החברה למקום הרצוי לה, אולי מכיוון שנכנסו לחברה בשלב מוקדם מדי.

זכויות וטו הן לא דבר נדיר בתעשיית ההיי-טק, וחלק מהמשקיעים דורשים אותן בתמורה להשקעתם, לצד תנאים נוספים. ואולם רק בפעמים נדירות נחשפים חילוקי הדעות הנובעים מהתנאים הללו. לפי צו הקפאת ההליכים, החברה נקלעה בשנתיים האחרונות לקשיים תזרימיים וניסתה לגייס כספים נוספים בדרך של הלוואות המירות או השקעות בהון.

הגיוס לא צלח מכיוון שבעלי המניות השתמשו בזכות הווטו שלהם וכל הצעת השקעה נתקלה בסירוב. כמקובל בתעשייה, כל סבב גיוס כלל מניות עם תנאים שונים, ולכן גם האינטרסים של בעלי המניות לא בהכרח תואמים. משקיעים בתעשיית ההיי-טק עושים את השיקולים הכלכליים שהם אבל צריכים להבין שהאינטרס המשותף של כולם הוא לשמור על איזון מול האינטרסים של בעלי המניות האחרים, כדי לא לפגוע בחברה עצמה. נראה שמידת האחריות הזאת לא היתה כאן.

פרייסליין הגישה הצעה נמוכה והציפה חילוקי דעות

התנאים בסבבי הגיוס משתנים בהתאם לאטרקטיביות של הסטארטאפ למשקיעים, בכוח המיקוח שלהם וליכולות המשא ומתן שלהם. לעיתים קרובות הם כוללים גם מנגנוני הגנה מפני ירידת ערך. כך, אם משקיע בסבב הגיוס האחרון מעניק לסטארטאפ כלשהו שווי של 300 מיליון דולר, ושנה לאחר מכן הסטארטאפ נמכר, המשקיע יקבל את סכום ההשקעה שלו או את חלקו היחסי - הגבוה מביניהם. בחלק מהמקרים מנגנוני ההגנה אף מיטיבים עוד יותר עם המשקיעים, אך בכל מקרה - הם גורמים לכך שלא בהכרח תהיה זהות אינטרסים בין בעלי המניות. כשההשקעה מתבררת כמוצלחת, וכל המשקיעים נהנים מתשואה נאה על השקעתם - אז המחלוקות פחות שכיחות. ואולם מה קורה כשההשקעה מתבררת כפחות מוצלחת, וחלק מהמשקיעים מקבלים החזר נמוך על ההשקעה, אם בכלל? אז צפים חילוקי הדעות.

נראה שזה היה המצב במקרה של MyCheck - בסטארטאפ קיוו כי פרייסליין, אחת המשקיעות, תממש את האופציה שניתנה לה לרכישת החברה תמורת עשרות מיליוני דולרים, אך בסופו של דבר פרייסליין הציעה סכום נמוך בהרבה וההצעה נדחתה על ידי החברה ובעלי המניות. למרות חילוקי הדעות, המשקיעים הבינו שהם מובילים את החברה למבוי סתום. הם הסכימו לוותר על זכויות הווטו שלהם ולמנות בעל תפקיד אובייקטיבי שינהל את החברה. בית המשפט מינה לתפקיד הנאמנה את עו"ד חנית נוב.

המסמכים שהוגשו לבית המשפט מעלים כי בין בעלי המניות התעורר חוסר אמון ונוצר ניגוד אינטרסים. קרן ההון של סנטנדר, למשל, הדגישה כי תהליך החיפוש אחר רוכש לא צריך להתבצע על ידי החברה עצמה, אלא על ידי צד שלישי שלא קשור אליה, ונראה שהיא גורם משמעותי במבוי הסתום אליו נכנסה החברה.

מה אפשר לעשות?

המקרה של MyCheck מציף נקודה חשובה: המשקיעים בגיוסי ההון דורשים לעיתים תנאים מופרזים, ולא תמיד סבב הגיוס הוא אירוע חיובי, כמו שנראה מבחוץ. בתעשיית ההיי-טק ממעטים לעסוק - בעיקר באופן פומבי - במשמעויות של סעיפים אלו ואחרים. כלפי חוץ יש נטייה לשמור על חיוביות ואופטימיות, ולצאת בהכרזות מפוצצות על אקזיטים מוצלחים וגיוסים בשווים גבוהים. בפועל, השווי הגבוה יכול להיות תוצאה של תנאים מוגזמים בתנאי ההשקעה, ו"אקזיטים מוצלחים" מתבררים לא פעם כהשקעה כושלת, וכוללים תמורה נמוכה למייסדים ובעלי המניות.

אפשר לראות את זה בסבבי גיוס הון - שווי גבוה הוא לא בהכרח בשורה טובה לעובדים שכן המניות שלהם נחותות. התנאים העודפים שמקבלים המשקיעים החדשים אולי מעלים את ערך המניות הנחותות, אבל במקרה של כישלון - מקטינות משמעותית את הסיכוי שיקבלו סכום נאה, אם בכלל. במקרה הנוכחי, דווקא העובדים היו יכולים לקבל כוח מבית המשפט, ביחד עם הנושים - דבר נדיר בתעשיית ההיי-טק.

הניסיון למנוע זאת עמד בבסיס הסכמתם של המשקיעים לוותר על זכויות הווטו. בסופו של דבר, המשקיעים הסכימו לוותר על הווטו כדי לשמור על האינטרסים שלהם.

אם הסכמי ההשקעה היו כוללים מראש קצת פחות אינטרסים וקצת יותר איזונים - החברה היתה יכולה להימנע מהקפאת ההליכים. לא ברור איך זכויות הווטו ניתנו במקרה הנוכחי, אבל באופן כללי צריך לדאוג שהזכויות הללו לא ניתנות למשקיע בודד, אלא רק אם יש רוב מסויים מזכויות ההצבעה - נגיד 50% - אז יהיה ניתן לבלום מהלכים כמו גיוסי הון או מכירת החברה. אם המייסדים יישארו עם שיעור אחזקות משמעותי, הם יכולים גם כן לייצג את האינטרס של החברה. בנוסף, הכנסת משקיעים צריכה להיות מלווה בתהליך של בדיקת נאותות גם מצד היזמים והמשקיעים האחרים. לכל משקיע יש את המוניטין שלו וצריך לבדוק עם יזמים נוספים שעבדו איתו ועם משקיעים שמכירים אותו, כדי להבין האם האיזונים יישמרו במקרה של הכנסתו כמשקיע לחברה.

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"