גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חידת יורוקום: לאן נעלמו 600 מיליון שקל מהחברות התפעוליות?

איך הפכו פרות מזומנים לחברות זוללות אשראי בלי יכולת לשרת את חובותיהן? ■ הכתובת לתהיות היא לא רק שאול אלוביץ' אלא גם - ואולי בעיקר - אילן גרינבוים

שאול אלוביץ  ואילן גרינבאום / צילום: תום זך
שאול אלוביץ ואילן גרינבאום / צילום: תום זך

1. כל הכותרת וכל הזרקורים בהסדר המתגבש של קבוצת יורוקום מתמקדות, מטבע הדברים, בזהות של בעל השליטה החדשה בבזק, השייכת לקבוצה. האם זה יהיה נתי סיידוף או דווקא אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי, ואולי בכלל יפתיע איש העסקים הברזילאי אלי הורן שהגיש הבוקר הצעה מחייבת עם האחים נוימן. אלא שבלהט האירועים בחודשים האחרונים לא היה ברור כיצד הגיעה קבוצות יורוקום, בשליטת שאול אלוביץ', למצב של חדלות פירעון. בסך הכל ההשקעה של יורוקום בבזק לא הייתה רעה, אז איך הגיעה קבוצת יורוקום למצבה העגום? ובכן, הצצה להידרדרות הגיעה בשבוע שעבר כששתי חברות מקבוצת יורוקום בקשה להקפאת הליכים.

מדובר בשתי חברות תפעוליות של הקבוצה - יורוקום דיגיטלית ויורוקום סלולרית - שהגיעו על-פי לשון הבקשה ל"מחנק תזרימי", וכאקט טכני, במקביל לגיבוש ההסדר ובשיתוף-פעולה עם הבנקים הנושים, הגישו בקשה להקפאת הליכים לבית המשפט.

המסמכים של שתי החברות חושפים טפח מן התעלומה של התנפחות החובות בקבוצת יורוקום, אבל גם מכסים טפחיים. אולי זו הסיבה שכל המעורבים בהסדר של יורוקום מעוניינים שזה יסתיים כמה שיותר מהר, כדי שהשאלות הקשות על הקריסה ייעלמו כלעומת שבאו.

2. קצת היסטוריה: שתי החברות התפעוליות - יורוקום דיגיטלית ויורוקום סלולרית - היו למעשה הבסיס לאימפריה שבנה אלוביץ', שאיפשרה לו לרכוש בזמנו את השליטה בבזק. היהלום של שתי החברות הללו היה הזיכיון של נוקיה, ששלטה במשך שנים רבות בשוק הטלפונים הסלולריים וייצרה לאלוביץ' באותם זמנים יפים רווח שנתי, על-פי הערכות, של כ-100-200 מיליון שקל, ובמקביל איפשרה לאלוביץ' למשוך דיבידנדים גבוהים ולצבור נכסים. והנה, הבקשה להקפאת הליכים חשפה ששתי החברות הללו צברו חובות, בעיקר לבנקים, של יותר מ-600 מיליון שקל(!). כיצד זה בדיוק קרה? איך הפכו פרות מזומנים לחברות זוללות אשראי בלי יכולת לשרת את חובותיהן? כיצד בדיוק חברות שעיסוקן בתיווך ובמסחר של מוצרי אלקטרוניקה, סלולר וחשמל צוברות ערימת חובות כזו ענקית ואיך בדיוק איפשרו להן לצבור חובות ענק כאלה? האם זה רק בגלל ניהול כושל או מתן אשראי נדיב ללקוחות?

בבקשה לבית המשפט נכתב במפורש שהן במחנק תזרימי שאינו מאפשר להן לעמוד בהתחייבויות השוטפות, למרות שמדובר "בחברות מהמובילות בתחומן ונהנות ממוניטין רב שנים". כל זה טוב ויפה, אבל החברות הללו "הובילו" גם במצבת חובות לא ממש הגיונית, והבקשה לבית המשפט אפילו לא מתאמצת להסביר איך זה נוצר.

יורוקום

3. כל התהיות שהעלינו על האשראי שנזלל, רק מתחדדות והולכות, כיוון שהאשראי הזה, ברובו, למעשה נשרף לבלי שוב. לחוב הענקי בהיקף של 600 מיליון שקל יש אמנם ערבות של יורוקום תקשורת (החברה-האם) בהיקף של 300 מיליון שקל, שנכלל בהסדרי החוב מול הנושים השונים, אך הם ייבלעו בתוך המחיקה בהסדר המתגבש של יורוקום תקשורת. אחת הבטוחות לחוב הזה, חברה בשם די.אם, נמכרה לקבוצת אפקון בכ-40 מיליון שקל ועל-פי הערכות שתי החברות יימכרו תמורת 60-70 מיליון שקל בלבד. כלומר, סיכוי די גבוה שמתוך חובות של כ-600 מיליון שקל יחזרו כ-100 מיליון שקל בוודאות והשאר כנראה עלה באש - משהו כמו חצי מיליארד שקל.

אינידקציה נוספת למצבן החמור של שתי החברות אפשר היה לקבל בהצעת אלשטיין לגביהן. בתחילה הציע אלשיין לרכוש אותן תמורת 75 מיליון שקל ואחר כך שינה את מתווה העסקה והעדיף להקצות את הסכום לפירעון החוב של יורוקום נדל"ן.

4. כדי לנסות ולפתור את התעלומה, כמה פעילות על תחומי הפעילות של שתי החברות. הן פועלות בתחום הסחר (הפצה, יבוא, שיווק ומכירה) של מוצרי אלקטרוניקה, מדיה, טלפוניה, מוצרים סלולריים, מוצרים חשמליים ועוד. שתי החברות מחזיקות בהסכמי וזכויות סחר והפצה של יצרנים שונים בתחום מוצרי התקשורת, האלקטרוניקה, מזגנים, סלולר, מחשוב, מדיה ומוצרים לבנים. העיקריים שבהן:

זכיינות פנסוניק - כוללים מגוון רחב של מוצרי חשמל ואלקטרוניקה ביתיים כגון מסכי טלוויזיה, טלפונים אלחוטיים, מרכזיות טלפוניה, מצלמות, מערכות סטריאו, מכונות כביסה וכדומה. פנסוניק הינה גם יצרן מוביל בעולם בתחום המחשבים המוקשחים.

זכיינות ויטק - החברה מוכרת ומשווקת ציוד תקשורת אלחוטית ומוצרי אלקטרוניקה המיוצרים על-ידי ויטק וכוללים בעיקר נתבים ומכשירי סוויץ' IP הנמכרים לחברות התקשורת הגדולות.

זכיינות טי.סי.אל - מכירה ושיווק רשמי של מוצרי מיזוג האוויר ומורים לבנים נוספים של חברה סינית, שהיא אחת מחברות האלקטרוניקה ומוצרי הצריכה הגדולות בסין ויצרנית המזגנים השלישית בגודלה בעולם בהיקפי יצוא. השיווק הרשמי של מוצרי טי.סי.אל החל ממארס 2017 ועל-פי הבקשה להקפאת ההליכים נכון לינואר 2018, לאחר כ-11 חודשי פעילות, עומד מחזור המכירות בתחום הזה על כ-23 מיליון שקל.

זכיינות נוקיה - זו הפעילות שהיתיה פרת המזומנים של אלוביץ' בעבר אבל ירדה מנכסיה. בבקשה להקפאת ההליכים נכתב כי במהלך 2017 השיקה נוקיה העולמית סדרה של טלפונים סלולריים חכמים בעלי מערכת הפעלה מסוג אנדרואיד ובישראל שיווקה 4 דגמים. במהלך החודשיים האחרונים, נכון לסוף דצמבר 2017, סך המכירות של המכשירים הללו בישראל עמד על כ-6 מיליון שקל, סכום נמוך יחסית, המשקף את המיצוב של נוקיה בשוק.

כמו כן יש לשתי החברות זכיינויות נוספות לשיווק מכשירי סלולר של היצרניות זי.טי.אי, מוטורולה ויצרנים נוספים כמו אלקטל, לנובו ועוד.

5. הבקשה לבית המשפט כללה נספחים רבים ובהם, בין היתר, הדוחות הכספיים של שתי החברות לשנים 2014-2015. במצרפי שתי החברות מכרו בכ-400 מיליון שקל ב-2015 והפסידו כ-31 מיליון שקל וכבר לפני שנתיים נמצאו במצב קשה וגלגלו את עצמן. העובדה שאין היסטוריה של הדוחות ובטח לא דוחות של השנתיים האחרונות, איננה מאפשרת להבין כיצד נערמו כל כך הרבה חובות. הכתובת, אגב, לכל התהיות הללו היא לא רק שאול אלוביץ', יו"ר הדירקטוריון של שתי החברות, אלא בעיקר אילן גרינבוים, המנכ"ל הוותיק של שתי החברות, שהביא אותן למצבן הקשה.

דבר אחד מדליק נורה אדומה: עסקאות בעלי עניין בהיקף די גדול, של כ-100 מיליון שקל, ביורוקום דיגיטלית, עם קבוצת יורוקום ובזק, כמו גם משפט בהקפאת הליכים שממצה את התעלומה: "... בנוסף, קיימת מערכת חובות בין-חברתיות בין חברות הקבוצה, בכלל זה קיימים על-פי ספרי החברות חובת של חברות קשורות לכל אחת מהחברות" (בכלל זה וככל הנראה חוב של יורוקום תעשיות לחברה).

וזה בדיוק לב העניין: המתכון הזה של חברות על גבי חברות, עסקאות בין-חברתיות, הלוואות בין-חברתיות ועסקאות בעלי עניין תמיד מריח רע והתוצאות הן רעות. חצי מיליארד שקל שקרוב לוודאי שעלו באש בשתי חברות שבסך הכל הן סוג של מתווך למכירת מותגי תקשורת ואלקטרוניקה בישראל.

עוד כתבות

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"