גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הנמיך משהב"ט דרישות סף לתפקיד במינהל הרכש?

מתיחות במשרד סביב המחליף שימונה לתפקיד הרגיש: "הנהלת משהב"ט רידדה תנאי סף באופן שיאפשר לה למנות את מי שהיא רוצה" ■ משהב"ט: "עדכנו את תיאור התפקיד, שלא עודכן מאז 1995"

הקרייה בתל אביב / צילום: איל יצהר
הקרייה בתל אביב / צילום: איל יצהר

משרד הביטחון הסיר קריטריונים והנמיך דרישות סף לקראת איוש אחד התפקידים הרגישים במינהל הרכש שלו, שאמון בין השאר על תיאום והפעלת רכבות אוויריות מחו"ל לאספקת אמצעי לחימה לצה"ל בזמן מלחמה - כך נטען על ידי ועד העובדים במשרד הביטחון ובמסמכים שהגיעו לידי "גלובס". מדובר בתפקיד הממונה על יחידת השינוע, המכס והתובלה בחו"ל, שכפוף לראש מינהל הרכש של המשרד, שצפוי להתפנות בעוד כחודשיים עם פרישתו לגמלאות של הממונה הנוכחי, גידי גופר.

בשבועות האחרונים נוצרה בין ועד העובדים במשרד הביטחון לבין הנהלת המשרד מתיחות בעקבות ההליכים הקשורים לבחירת המחליף שימונה לתפקיד הרגיש. גורמים בכירים בוועד הביעו בשיחות עם "גלובס" את התנגדותם להליכים שבהם נוקט משרד הביטחון לקראת מינוי זה, שנועדו לטענתם לאפשר את מינויו לתפקיד של בכיר במשרד.

"הנהלת משרד הביטחון הכינה תיאור תפקיד שונה מזה שהגורמים המקצועיים קבעו, ורידדה תנאי סף באופן שיאפשר לה למנות את מי שהיא רוצה", אומר ל"גלובס" גורם בוועד העובדים. "הוועד הבהיר בצורה חד-משמעית להנהלת המשרד כי הוא מתנגד לשינויים בתיאור התפקיד, כי הם נועדו לאפשר את המינוי של מעיין. אנחנו דורשים לפרסם מכרז בין-משרדי, כך שתיבחן מועמדותם של גורמים נוספים, גם כאלה שאינם נמנים עם עובדי המשרד".

מסמכים שהגיעו לידי "גלובס" מצביעים כי תיאור התפקיד שכתב הממונה היוצא גופר עבור הנהלת משרד הביטחון לקראת מינוי של ממונה חדש שוכתב, כך שדרישות משמעותיות שנקבעו בו - הוסרו.

תיאור התפקיד שהוגש למשרד כולל את הדרישה שהממונה הבא יכיר היטב את חוקי הסיוע האמריקאי ואת תקנות הדסק הישראלי בפנטגון; שיהיה בעל תעודת הסמכה של משלח בינלאומי מטעם משרד האוצר ומינהל המכס בהתאם לחוק סוכני המכס; יכיר את תקנות רשות התעופה האזרחית ומינהל הספנות שבמשרד התחבורה, ועוד. בנוסף, תיאור התפקיד כולל את ההמלצה שהממונה העתידי יהיה בעל ניסיון של עשר שנים לפחות בתחום השילוח הבינלאומי ובעבודה מול רשויות המכס.

אלא שמסמך תיאור התפקיד הסופי שגובש במינהל הרכש נראה אחרת, מקל יותר בדרישותיו, לא כולל את החובה שהממונה הבא יהיה בעל תעודת הסמכה של משלח בינלאומי מטעם רשויות המכס, וגם התנאי שיהיה בעל ניסיון בתחום השילוח הבינלאומי לא מופיע כדרישת סף מחייבת.

"זה מוזר", אומר גורם ביטחוני, "תפקיד ראש יחידת השינוע, המכס והתובלה בחו"ל הוא אחד התפקידים הקריטיים במערכת הביטחון, בימי שגרה ובעיקר בעת מלחמה, כי הוא הגורם שמתאם ומנהל את אספקת הנשק למערכת הביטחון באמצעות הרכבות האוויריות מארה"ב. בימי שגרה הוא מנהל את כל שינוע האמל"ח שישראל רוכשת בחו"ל, בין אם דרך הים או דרך האוויר. תפקיד כזה מחייב כישורים מאוד ספציפיים".

מכרז פנימי, בניגוד לנוהל

גורמים מקצועיים שעוקבים אחר התנהלות משרד הביטחון בנושא הביעו בשיחות עם "גלובס" תמיהה גם על ההחלטה לבחור את הממונה הבא מתוך המשרד, במקום לקיים בנושא מכרז בין-משרדי, לפי תקנות נציבות שירות המדינה שחלות במצב של מינויים בדרג אקדמאי (מח"ר) 42-44.

משרד הביטחון אישר כי שינה את תיאור התפקיד, ומסר בתגובה כי "בוצעה פעילות לעדכון תיאור התפקיד, שלא עודכן מאז יוני 1995. תיאור התפקיד נבחן על ידי כלל הגורמים הרלוונטיים, אושר והועבר כנדרש לאישור נציבות שירות המדינה. תיאור התפקיד נבחן לפרטיו בידי הנציבות ואושר לאיוש כנדרש. תיאור התפקיד עומד במדיניות המשרד והנחיות נציבות שירות המדינה בעניין הרחבת פוטנציאל המתמודדים ככל שניתן".

עוד לפי משרד הביטחון, "מדיניות המשרד, שנשענת על הנחיות שירות המדינה בנושא בחירות מועמדים לאיוש משרות פנויות, היא לבחון ולמצות ככל שניתן איוש פנימי, באמצעות ניוד לרוחב מקרב עובדי המשרד המתאימים לתפקיד, וזאת טרם יציאה למכרז כנדרש באיוש משרות בכירות כמו אלה. בהתאם למדיניות זו, שמיושמת כדרך קבע, הוחלט גם במקרה זה לבחון התאמת מועמדים לניוד רוחב".

בהתייחס לטענות ועד העובדים, שלפיהן הנהלת המשרד מייעדת לתפקיד זה לעובד מסוים, נמסר: "באשר לטענות בדבר איוש מתוכנן של המשרה הנדונה באמצעות עובד זה או אחר, הרי שלא ניתן להתייחס אליהן מאחר שבימים אלה המשרד מצוי בשלב של פרסום 'קול קורא' בקרב עובדיו, לאיתור מועמדים פוטנציאליים מתאימים מתוכו".

בנציבות שירות המדינה אמרו ל"גלובס", כי "המשרות הבכירות במשרד הביטחון, במתח הדרגות האמור, מחייבות פרסום מכרז בין-משרדי כתחליף למכרז פנימי. על פי הפסקה הרלוונטית בתקשי"ר, שעוסקת במילוי של משרות תקניות פנויות, העברת עובד ממשרה ברמה מקבילה קודמת לפרסום של מכרז פנימי".

עוד מסרה הנציבות, כי היא אכן אישרה את תיאור התפקיד החדש שהעביר לה משרד הביטחון, שכן ההנחיות מחייבות עדכון תיאור תפקיד אחת ל-5 שנים: "דרישות ההשכלה ומספר שנות הניסיון עודכנו ונקבעו תחומי הניסיון הרלוונטיים כנגזרת מתחומי העסוק במשרה וכמפורט בתיאור התפקיד".

עוד מכרז סוער: מי יפעיל את מחסן האמל"ח בניו ג'רזי?

בלי קשר להליכי המינוי לתפקיד הרגיש, שגורם לתסיסה ואי נחת בקרב העובדים, בנובמבר האחרון הכריז ועד העובדים במשרד הביטחון על סכסוך עבודה בטענה שהנהלת המשרד מנסה לעקוף הסכמי עבודה שמונהגים בו, תוך קליטת יועצים חיצוניים בחברה הביצועית-ביטחונית החדשה שהקים, שביט.

במשרד הביטחון מועסקים כ-2,300 עובדים, ובוועד טוענים כי ההנהלה מעבירה תחומי פעילות מובהקים של המשרד לביצוע חיצוני בחברה, באופן חד-צדדי שגם עשוי להוות תקדים למשרדי ממשלה אחרים שמבקשים לעקוף הסכמי עבודה קיבוציים שמונהגים בהם.

אלא שזאת הצרה הקטנה שאיתה מתמודדת בחודשים האחרונים הנהלת משרד הביטחון: המשטרה חוקרת חשד להטיית מכרז בהיקף של מיליוני דולרים שניהלה משלחת הרכש של המשרד לניו יורק, לבחירת זכיין שיפעיל את המחסן הלוגיסטי שמשמש אותה בניו ג'רזי.

מדובר בהליכים שהתנהלו ב-2016, ובמסגרתם המשלחת פרסמה מכרז להפעלת המחסן שבו מאוחסנים מערכות ואמצעי לחימה שמיועדים לצה"ל ונרכשו על ידה בכספי הסיוע הביטחוני האמריקאי. האמצעים מאוחסנים במחסן זה עד העברתם, דרך הים או האוויר, לישראל.

לקראת הכרעה במכרז, שתקינות ניהולו נחקרת, הגיע הממונה על יחידת השינוע, המכס והתובלה, גידי גופר לניו יורק לרגל פתיחת המעטפות שהגישו החברות שהתמודדו. באותו המעמד עלו חשדות לאי סדרים חמורים בניהול המכרז, בין השאר לאחר שגופר מצא את המעטפות ובהן ההצעות שהוגשו במסגרת ההליך - פתוחות.

גורמים שמעורים בפרטי המקרה סיפרו בשיחות עם "גלובס" כי גופר עזב את המקום בזעם ושב כבר באותו היום לישראל, התלונן בהנהלת המשרד על הליקויים המהותיים שמצא ובהמשך גם הגיש תלונה מפורטת לחטיבה הביטחונית שבמשרד מבקר המדינה. החטיבה הביטחונית שבמשרד המבקר העבירה את פרטי התלונה לחקירת המשטרה, ומאז המכרז לבחירת זכיין חדש שיפעיל את המחסן הלוגיסטי, תקוע.

את המחסן הלוגיסטי בניו ג'רזי ממשיכה להפעיל, גם היום, חברה אמריקאית שבבעלות משפחה יהודית שמקיימת יחסי ידידות ארוכי שנים עם בעלי תפקידים בכירים במשרד הביטחון. אותה חברה מפעילה את המחסן זה מספר עשורים, ולטענת גורמים במערכת הביטחון ההחלטה לפרסם מכרז בנושא התקבלה בעקבות דרישה שהעלתה חברה אחרת, שנמצאת בבעלות איש עסקים ישראלי שמקורב למפלגת העבודה.

פרשת המחסן בניו ג'רזי, והחקירה שמתקיימת בחשד שגורמים שמעורבים במכרז ניסו להטות אותו, מסעירה כבר מספר חודשים את משרד הביטחון. זאת, בין השאר על רקע הערכה שבעלי תפקידים בכירים במשרד מעורבים בה.

שורה ארוכה של שאלות ש"גלובס" העביר בנושא זה למשרד הביטחון נענו כי "הנושא נמצא בבדיקה ומעבר לכך לא נוכל להתייחס".

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד ניקיי עלה ב-2.3%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר