גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפני עשור נשים הובילו את תעשיית הביומד. לאן הן נעלמו?

בעבר היו נשים שותפות מובילות בקרנות הון סיכון וגורם דומיננטי בתעשייה, אבל מאז חלה נסיגה ■ גורמים בתעשייה תולים את האשם בשינוי במבנה הון הסיכון בתחום בארץ, שהוביל לכך שהשותפים בקרנות הביומד מגיעים פחות מתחום מדעי החיים ויותר מתחום הפיננסים, שעדיין מחזיק בדעות קדומות לגבי משקיעות

גם בשנת 2018 קשה למצוא תעשיות וסקטורים שבהם נשים הן הגורם הדומיננטי והמוביל, אבל לפני כעשור תעשיית קרנות הסיכון בתחום הביומד הייתה כזאת. נשים היו שותפות מובילות בקרנות רבות והיו גורם דומיננטי בתעשייה.

שלוש נשים ניהלו קרנות בתחום מדעי החיים: הדר רון ב-IHCV, דליה מגידו בקרן אינומד ואחר כך ב-7Health Ventures, ובת שבע אלרן (לצד אהוד גלר) בקרן מדיקה. נשים הובילו גם את תחום מדעי החיים בקרנות מעורבות: רות אלון בקרן פיטנגו, רונית בנדורי בקרן אוורגרין ואלקה ניר בקרן גיזה. מספר הגברים שפעלו בתחום היה גדול יותר, אבל הנשים הללו נותנו את הטון, בניגוד גמור למה שהתרחש בתעשייה המקבילה בעולם - שם רק 10% מכוח האדם בתחום קרנות הון הסיכון הוא נשי, ובתחום הבריאות שיעורן הוא 12% בלבד.

נשים בתעשיה

היום אנחנו יכולים לציין רק שלוש נשים דומיננטיות בהון הסיכון הרפואי בישראל: ענת נשיץ, שותפה בקרן אורבימד, ומיכל גבע, שותפה בקרן טריוונצ'רס. ניתן למנות גם את עירית יניב, שותפה בקרן אקסלמד, אם כי השותפים שגייסו את הקרן הם גברים - אורי גייגר כשותף ומורי ארקין כמשקיע מוביל.

נשים נוספות מנהלות מיזמי השקעות בסדרי גודל קטנים יותר, אך רק אלה מנהלות את הקרנות המובילות. מהדור הקודם, רון ובנדורי עדיין משקיעות, אלון שפרשה לאחרונה מפיטנגו עובדת על פעילות חדשה, מגידו עוסקת בייזום חברות וניר ואלרן עדיין פעילות כדירקטוריות, אך הן אינן משקיעות דומיננטיות היום.

כיצד קרה שתעשייה שיצרה מודלים מרשימים לחיקוי עבור משקיעות צעירות שצמחו בה נסוגה וחזרה להיות שוויונית פחות. בחנו את השאלה הזאת בעזרת גורמים בתעשיית ההון סיכון הישראלית וגורמים אקדמיים, והשורה התחתונה היא שבעבר מבנה התעשייה נתן מקום למי שהיו תחילה מדעניות בתחום הביולוגיה או רופאות, ובתחומים הללו ישנן נשים מצוינות רבות. שינויי מאקרו במבנה תעשיית הון הסיכון בתחום הביומד בארץ הובילו להעדפת מנהלים מרקע פיננסי - תעשייה עם שיעור נמוך יותר של נשים, ועוד פחות מכך בעמדות מפתח. גם האווירה בה היא פחות שוויונית.

מה קרה כשאנשי הפיננסים הגיעו

בטרם נצלול להשערות השוק, חשוב לומר שייתכן שהשינוי הוא מקרי. שש נשים לעומת שתי נשים בצמרת (ואחת כמעט בצמרת) של תעשייה קטנה - זו יכולה להיות טעות בטווח הסטטיסטי. עם זאת, כאשר משוחחים עם בכירות ובכירים בתחום, מהקרנות ומהחברות, התחושה, לפחות של חלקם, היא שאכן מדובר במגמה.

אחת ההשערות הייתה כי בשל ירידה במספר הגופים הפעילים בתחום, חלה גם ירידה במספר הנשים הדומיננטיות, אולם ספירת הגופים הפעילים בישראל מעלה כי לא חלה ירידה במספרם בעשור האחרון, אם כי ישנה ירידה בהיקף ההון שהם מנהלים.

השינויים העיקריים שהתרחשו בשוק הם שניים: השוק נעשה קשה יותר, בעיקר מצד גיוס ההון לקרנות, ובמקביל קרנות מעורבות שיש בהן גם פעילות ביומד זנחו את התחום.

"הנשים של תעשיית הון הסיכון בביומד הישראלי הגיעו ברובן מהתחום המדעי, כלומר הן היו קודם כול ביולוגיות או רופאות. הן החלו כנשות מקצוע בקרנות שכבר היו קיימות והתקדמו עד תפקיד שותפה לתחום מדעי החיים", אמרו לנו גם גבר אחד וגם אישה אחת מן התחום.

בתחום הביולוגיה, נשים הן דומיננטיות. יותר ממחצית מבוגרי המסלול לדוקטורט במדעי החיים הם נשים (53% לעומת 47% גברים) - יותר מאשר בכל תחום אקדמי אחר שאינו מדעי הרוח ומקצועות הטיפול. בשנות ה-90, כאשר קמו רוב הקרנות שנשות הון הסיכון הדומיננטיות של העשור הקודם בלטו בהן, לא הייתה בארץ שכבה של מנהלים או אנשי פיננסים בתחום מדעי החיים.

רוב האנשים שהציגו פרופיל כזה או דומה לו היו נשים. שילוב הרקעים הזה איפשר לנשים רבות (יחסית למקובל בסקטור) להשיג דריסת רגל בתוך הקרן, ובהדרגה להוביל את ההשקעות מטעמה.

לאחר המשבר ב-2008 בענף ההון סיכון, ובעקבות הפריחה שמתרחשת כיום בתחומי ההייטק שאינם מדעי החיים, הקרנות המעורבות הפחיתו את ההשקעה שלהן בביומד. הקרנות הדומיננטיות היום בהשקעות במדעי החיים הן רובן עצמאיות. משמעות הדבר היא שהשותפים לתחום מדעי החיים הם הגורם שגם מגייס את הקרן. השינוי הזה הוביל לכך שרוב מנהלי הקרנות בתחום מדעי החיים כבר אינם מגיעים מתחום המדע אלא מהתחום הפיננסי.

במגזר הפיננסי, פערי השכר בין גברים לנשים הם מהגבוהים ביותר, והוא גם סובל מדיעות קדומות. לפי סקר שנערך לאחרונה על ידי קרן פידליטי, רק 9% מהציבור מאמין שנשים הן משקיעות טובות יותר מגברים. בסקר שערך ארגון Opportunity Now, יותר מ-50% מהנשים במגזר הפיננסי טענו כי הן סבלו מהתעמרות במקום העבודה בשלוש השנים האחרונות ו-12% אמרו כי סבלו מהתעמרות עם גוון מיני. סקר של "פייננשל טיימס" מצא ש-28% סבלו התעמרות, ו-54% טענו שהן סבלו מהתנהגות בלתי הולמת בעלת אופי מיני. באווירה כזו, סביר שישנה סטיגמה נגד משקיעות נשים, וייתכן שמשקיעות שהיו יכולות להיות מצוינות, פשוט עזבו את התחום ובחרו לממש את כישוריהן בדרך אחרת.

תעשייה של מקושרים מהצבא

נחזור לשינוי שחל בתחום בישראל: כאשר נשים ניהלו בעיקר את תחום מדעי החיים בתוך קרן אחרת, הן הגיעו לגייס את ההון כחלק מצוות גדול, גברי ברובו. כיום, כאשר אשת הון סיכון הולכת לגייס קרן בתחום הביומד שאותה היא מעוניינת להוביל היא עושה זאת בסביבה של שוק פיננסי גברי, שמאופיין לרוב בגברים המקושרים בינם לבין עצמם. בקרנות הגידור רק 6% מהצוות הניהולי הבכיר הם נשים. בקרנות הפרייווט אקוויטי, שלפעמים משקיעות בקרנות הון הסיכון, רק 3% מהצוות המוביל הם נשים.

כמה מהנשים שראיינו לצורך הכתבה טענו שהכול בסדר והן לא נתקלו בסטיגמות. "הנשים בתעשיית ההון סיכון הן הדבר הכי רחוק מנשים מוחלשות", אומרת לי אישה שכיהנה בעבר בתפקיד בכיר בקרן כזאת. אולם בכירה אחרת בתחום אמרה: "מדובר בגילדה סגורה שבישראל מבוססת במידה רבה על מי שהיו בצבא ביחד, כלוחמים או כטייסים".

עד היום רבים מבכירי תעשיית ההייטק הם בוגרי 8200 או יחידות עלית אחרות. כמובן, יש גם בוגרות 8200 אך היחידה מעדיפה גברים בתפקידים עתירי הכשרה, בשל תקופת השירות הארוכה יותר שלהם.

אגב, בראש שתי קרנות ביומד מובילות עומדים היום בוגרי פרויקט תלפיות, שאמנם פתוח לנשים אך מוטה באופן משמעותי לטובת הגברים - הן בשל הדגש שניתן בו על מדעים מדויקים, שנשים מלכתחילה נוטות פחות לבחור בהם, אך גם בשל תקופת השירות הארוכה. בתקופה שבה בגרו ממנו מי שמכהנים היום כמנהלי קרנות הון הסיכון היום, היה מספר הנשים במחזור 0%-10%.

יש, כמובן, גם גורמים סוציולוגיים עמוקים יותר. אחד הגברים בתחום אומר: "אנחנו מדברים פה על אחד התפקידים הכי בינלאומיים שניתן למצוא בארץ. הוא מחייב אינסוף טיסות. זו לא 'משרת אם'".

הנשים המובילות בתחום מציינות כי אכן בילו את מחצית משנות הפוריות שלהן במטוס, ובכל זאת רובן אימהות, כך שכנראה החסם אינו בלתי עביר. אולם מעניין כי שתי נשים מובילות בהון סיכון ציינו בפנינו בעבר (בלי קשר לכתבה זו), כי הן מקצות זמן ספציפי בשבוע לסבתאות. מנהלי הון סיכון מעולם לא אמרו לנו דבר כזה - אם כי איננו פוסלים את האפשרות שהם עושים זאת.

נציין שדברים משתנים בתחום הפיננסי באופן דרמטי. אם בשנת 1990 רק 30% מהסטודנטים למקצועות ניהוליים ופינססיים היו סטודנטיות, הרי שהיום מדובר ב-51%. זה עדיין לא מבטיח נשים בעמדת ניהול, אבל זו התחלה.

נשים משקיעות טובות יותר

אולי נשים אינן בעמדות בכירות בהון סיכון משום שהביצועים שלהן פחות טובים? המחקרים שוללים זאת ודווקא מראים שנשים, בהכללה כמובן, משיגות תוצאות טובות כמשקיעות. מחקר מוביל בנושא, שהתפרסם לפני כחצי שנה על ידי קרן פידליטי, הראה שנשים משיגות תשואה גבוהה יותר על השקעתן, והפער גדל בשווקים משבריים. על פי המחקר, נשים משיגות תשואה גבוהה ב-0.4% על השקעתן (מדובר בהבדל גדול כשמדובר בתשואה על השקעות). הפרשנות הייתה שנשים משקיעות בשביל הרווח, וגברים משקיעים כדי להאפיל על גברים משקיעים אחרים, ולכן לוקחים לפעמים סיכונים מוגזמים.

מחקרים אחרים מראים כי שילוב נשים בעמדות הנהלה משפר את הביצועים של ארגונים עסקיים רבים ובעיקר ארגונים העוסקים בהשקעות. מחקר של קרן הון הסיכון First Round Capital משנת 2016 הראה כי קרנות המשלבות נשים בעמדות משיגות תשואה גבוהה ב-63%).

חוקר קרנות הון הסיכון פול גומפרס מאוניברסיטת הרווארד מראים גם הם כי השילוב של נשים בקרנות מעלה את הביצועים שלהם.

עם זאת, המחקר של גומפרס מראה במקביל כי ההישגים של נשים בהון סיכון הם מעט נמוכים יותר מאלה של גברים. איך זה יכול להיות? גומפרס מציין את ההבדלים המגדריים בחלוקת הקרדיט, אך גם מעלה את האפשרות כי "אנשים דומים גם עושים טעויות דומות", ומציין כי ייתכן שזה ההסבר לכך שגיוון, בין אם מגדרי או אחר, יכול לשפר את ביצועי הקרן.

גומפרס מציין עוד כי ככל שהארגון גדול יותר ויש בו יותר נשים בעמדות מפתח, כך משתפרים הביצועים של הנשים ומשתווים לאלה של הגברים. דרוש מחקר נוסף כדי לראות אם אין נתון זה רק תוצר של ניתוח בדיעבד של הנתונים, אולם ייתכן כי לנשים עדיין קשה לפעול בסביבה גברית לגמרי, וכאשר הן משתחררות ממגבלה זו, הביצועים שלהן משתפרים.

מחקר אחר של גומפרס מצא שבקרנות הון סיכון שבהן לשותפים יש בנות בגיל העשרה, עולה נטייתם להעסיק נשים ולתת להן חופש פעולה, באופן המשפר את ביצועי הארגון כולו.

משמח שגברים המגדלים נשים צעירות ורואים את יכולותיהן גם רוצים שהן יחיו בעולם שוויוני ונפתחים ליכולות של נשים אחרות סביבם, אם כי קצת מעציב לחשוב שנישואים לנשים לא יצרו אותו אפקט.

הנשים שהובילו / צילומים: תמר מצפי יוסי זליגר איל יצהר ועינת לברון

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות