גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משכיר למיליארדר: פתאל מחזיק מניות בשווי 2.8 מיליארד שקל

השבוע הושלם בהצלחה השלב הציבורי של "הנפקת השנה" בבורסה ■ ההצלחה הפכה את גרושתו של בעל השליטה, הדסה פתאל, לבעלת הון של קרוב ל-400 מיליון שקל

דוד פתאל עם שני ילדיו / צילום: תמר מצפי
דוד פתאל עם שני ילדיו / צילום: תמר מצפי

השלב המוסדי של "הנפקת השנה" בבורסה - גיוס ההון של חברת המלונות פתאל החזקות - הסתיים השבוע בהצלחה גדולה. פתאל זכתה לביקושים ערים מהמשקיעים המוסדיים לרכישת מניות בהיקף של כ-900 מיליון שקל.

החברה, שנמצאת בשליטת המייסד והמנכ"ל דוד פתאל, החליטה לגייס כ-428 מיליון שקל בשלב המוסדי, לפי שווי של 3.85 מיליארד שקל "לפני הכסף" (מחיר של 301 שקל למניה) וכ-4.3 מיליארד שקל "אחרי הכסף". במכרז השתתפו גופים מוסדיים גדולים (שקיבלו הנחת התחייבות מוקדמת בשיעור של 2.5%), ובהם פסגות, הראל, ילין לפידות, הפניקס, מנורה מבטחים וכלל ביטוח.

השלב הציבורי בהנפקה, שבמסגרתו תנסה החברה לגייס עד 70 מיליון שקל נוספים, צפוי להתקיים באמצע השבוע הבא, ולאחריו יירשמו מניות החברה למסחר בבורסה. את ההנפקה מובילות חברות החיתום לידר הנפקות, אוריון, פועלים אי.בי.אי וברק קפיטל.

נזכיר כי בשבוע שעבר הופחת שווי המינימום בהנפקה ב-15%, בין השאר, על רקע הטלטלה בשוקי המניות בארץ ובעולם. השבוע, כאמור, התברר כי המהלך של פתאל והחתמים זכה להצלחה, והחברה הצליחה לגייס סכום דומה לסכום המקורי שתכננה לגייס. כל תמורת ההנפקה, מלבד סכום של כ-50 מיליון שקל שישמש לפירעון של 50% מיתרת הלוואת בעלים, תשמש את החברה למימון פעילותה השוטפת ופעילות הפיתוח שלה.

את רשת המלונות שבשליטתו הקים פתאל לפני כ-20 שנה, לאחר קריירה מצליחה בתחום ניהול המלונות בישראל. בין השאר, שימש מנכ"ל מלונות אפריקה ישראל ורשת קלאב הוטל. הרשת, שאותה הקים מאפס, מתמחה בהחזקה, תפעול, שכירות וניהול מלונות בישראל ואירופה, וכן ברכישה והקמה של מלונות חדשים, והיא מונה כיום 167 מלונות, הכוללים כ-32 אלף חדרים ב-17 מדינות.

בעקבות ההנפקה, דוללו שלושת בעלי המניות בחברה. בעל השליטה, דוד פתאל, נותר עם החזקה של 64.6% מההון בשווי של כ-2.8 מיליארד שקל. גרושתו, הדסה פתאל, מחזיקה 8.7% מהמניות בשווי של כ-375 מיליון שקל.

קבוצת הביטוח מגדל נותרה עם החזקה של 16.7% במניות פתאל, בשווי שוק של כ-718 מיליון שקל (יותר מכפול מהשווי שבו רשומה ההשקעה בספרים). מגדל השקיעה בפתאל כ-125 מיליון שקל בעשור הקודם, לפי שווי חברה ממוצע של כ-660 מיליון שקל, ויחד עם הדיבידנדים שקיבלה מאז, היא רשמה תשואה המוערכת ב-500% בתוך כ-10 שנים.

מניות בעלי פתאל

שכר נאה לשלושת הבנים

פתאל החזקות מנהלת כיום 39 בתי מלון בישראל, מתוכם 21 בבעלות מלאה או חלקית, 11 בשכירות ושבעה בניהול, תחת המותגים לאונרדו, יו, הרודס, NYX ורוטשילד 22. באירופה היא מנהלת 128 בתי מלון, מתוכם 48 בבעלות מלאה או חלקית, 76 בשכירות וארבעה בניהול. ריכוז המלונות הגדול ביותר של הרשת נמצא בגרמניה, שבה היא מחזיקה 59 בתי מלון, ואחריו בריטניה עם 42 מלונות.

פתאל נהנית בשנים האחרונות מהגאות בתיירות בישראל ובעיקר באירופה. זאת, על רקע צמיחה בתיירות הנכנסת (לפי נתוני החברה, יותר ממחצית מתיירות החוץ העולמית מרוכזת באירופה). המגמה צפויה, לטענתה, להימשך בשנים הבאות, בין השאר, על רקע הגידול בפנאי ובשכר הממוצע באירופה המערבית.

את תשעת החודשים הראשונים של 2017 סיימה החברה עם עלייה של כ-30% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה ב-2016, לסכום של כ-1.8 מיליארד שקל. הרווח התפעולי התזרימי של פתאל (EBITDA) בתשעה החודשים הראשונים של 2017 גדל בכ-18% ל-368 מיליון שקל. הרווח התפעולי באותה תקופה גדל ב-9% לכ-243 מיליון שקל, והרווח הנקי צמח בכ-22% לכ-150 מיליון שקל - יותר מאשר בשנת 2016 כולה.

בשנת 2017 כולה צפויה פתאל לרשום EBITDA של 520-530 מיליון שקל, כך שההנפקה בוצעה לבסוף לפי מכפיל EBITDA סביר של 7.5.

הונה העצמי של קבוצת פתאל הסתכם ב-30 בספטמבר בכ-2 מיליארד שקל, והוא מהווה כ-36% מסך מאזן החברה, המסתכם בכ-5.7 מיליארד שקל. תזרים המזומנים מפעילות שוטפת בתשעת החודשים הראשונים של 2017 הסתכם בכ-217 מיליון שקל.

פתאל, מנכ"ל ויו"ר הקבוצה, הרחיב בשנים האחרונות את הרשת שלו בהתמדה, בעיקר באמצעות רכישה של מקבצי מלונות במדינות אירופה. לפני כחודשיים ביצעה פתאל את העסקה המשמעותית ביותר בשנתיים האחרונות, אז הודיעה הרשת כי רכשה את הניהול וההשכרה של 36 בתי מלון של רשת Inn Jurys בבריטניה ובאירלנד, תמורת 120 מיליון ליש"ט (כ-570 מיליון שקל). זאת, כחלק מעסקה שבמסגרתה רכשו רשת בתי המלון השבדית פנדוקס (Pandox) ואחרים מידי קרן הפרייבט אקוויטי לון סטאר (Lone Star) את רשת בתי המלון שאותה תנהל פתאל.

נוסף על בריטניה וגרמניה, לרשת פתאל יש גם פעילות בספרד, בלגיה, אירלנד, איטליה, קפריסין, צ'כיה, הולנד, שווייץ, פולין, הונגריה ואוסטריה.

מהתשקיף שפרסמה פתאל לקראת ההנפקה עולה כי עלות שכרו של דוד פתאל מסתכמת בכ-9 מיליון שקל בשנה. נוסף על כך, בחברה מועסקים גם שלושת בניו של פתאל בתפקידים בכירים: נדב פתאל מכהן בתפקיד מנהל חטיבת השיווק של החברה בישראל, עם שכר בעלות שנתית של כ-700 אלף; אסף פתאל משמש מנהל עסקים ופתיחת מלונות חדשים בישראל, עם שכר בעלות שנתית דומה; ויובל פתאל, ששימש עד סוף 2017 בתפקיד "מנהל קבלה וחדשנות" של הרשת, מונה באחרונה לנהל אופרציה חדשה, שבמסגרתה תעסוק קבוצת פתאל בהשכרת בניינים או דירות בישראל לתיירים לתקופות קצרות, ועלות שכרו השנתית מגיעה לכ-400 אלף שקל.

עוד כתבות

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: "שוק המניות בת"א אטרקטיבי מוול סטריט גם להמשך"

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

1,800 תביעות ויותר מאלף מפונים: הנזקים עליהם מפצה רשות המסים

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה