גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצצה לסצנה המחתרתית העכשווית של בודפשט

בירת הונגריה היא לא רק גשרים רומנטיים והדר אוסטרו-הונגרי מיושן ■ עם אמנות רחוב תוססת ופאבים בתוך מבנים הרוסים, היא מזכירה כיום את ברלין

בודפשט / צילום: שחר כרמלי
בודפשט / צילום: שחר כרמלי

בודפשט, שזכתה לכינוי "פריז של הגוש המזרחי", לא מעט בזכות השנים שהייתה תחת שלטונו של בית הבסבורג האוסטרי, נחשבת לעיר ציורית ורומנטית, עם טירות, גשרים מוארים מעל הדנובה ושדרות אלגנטיות בהשראת השאנז אליזה. גם בשני העשורים האחרונים, מאז שהתנערה מהשלטון הקומוניסטי והחלה להתעורר ולהיפתח לתיירות, יש לה עדיין תדמית של יפהפייה מנומנמת.

אבל הדימוי הזה נסדק כאשר מטיילים ברחובותיה ונחשפים גם לחלקים אחרים שלה. מצד אחד, אי אפשר שלא להתפעם מיופייה של העיר עם האדריכלות המוקפדת והגנים הרבים, אך מנגד - הסצנה המחתרתית של תרבות הרחוב מלבלבת, ומזכירה יותר את ברלין מאשר את פריז או וינה.

13 ציורי קיר צבעוניים ובעלי נוכחות הופיעו על בניינים בבודפשט בחודשים אוגוסט וספטמבר האחרונים לבדם. כולם במימון מלא של העירייה, שמעודדת את התרבות החדשה שהתפתחה בעיר ומקשטת את רחובותיה האפורים ואת בנייניה הישנים והמתפוררים. אבל אמני הגרפיטי וסצנת הרחוב האמנותית לא מיד התקבלו בזרועות פתוחות. "לפני שהגעתם לבודפשט, בוודאי חשבתם על האמנות בעיר בהקשר של קונצרטים, מוזיאונים ואדריכלות", אומרת לנו סילביה, המדריכה אותנו בסיור פרטי שחושף אותנו לבודפשט האלטרנטיבית. "כך נראתה העיר גם בעיני הממסד. אבל אמנות הרחוב הרימה ראש בכל אירופה והגיעה גם לבודפשט, ובשלב מסוים כבר לא היה טעם להתנגד.

"התגובות החמות של התושבים לציורים היפים שהפכו את הבניינים הישנים לקנבס בעל ממדי ענק, ההתלהבות של הצעירים והאטרקציה התיירותית שנולדה, שכנעו את יושבי החלונות הגבוהים שאם אי אפשר לנצח אותם, כדאי להצטרף אליהם".

חיים חדשים לשכונות מוזנחות

סילביה, צעירה אמריקאית שנולדה לזוג הונגרי שהיגר לארה"ב בתקופת השלטון הקומוניסטי במדינה, עשתה דווקא את הדרך ההפוכה. היא עזבה את ארה"ב לאחר שסיימה את התואר הראשון, ועברה לבודפשט, שבה התאהבה כילדה כאשר ביקרה את המשפחה המורחבת שנותרה בהונגריה.

היא לוקחת אותנו לאזור 7, השכונה האופנתית ביותר מבין 23 אזורי העיר. המתחם נקרא גם "עיר אליזבת", ומוכר יותר בשמו "הרובע היהודי".

כאן מתערבבים להם בניינים ישנים ובתי כנסת עם מסעדות וברים נחשבים, זיכרונות היסטוריים עם טרנדים חמים, וכאן גם רוב ציורי הקיר, פאבים שממוקמים בהריסות בניינים וגלריות לאמנות לצד אמנות רחוב. Playground היה ציור הקיר הראשון במרחב הציבורי שאושר על-ידי העירייה. שני אמנים ציירו תמונת נוף נאיבית על קיר ליד מגרש משחקים ברחוב Kiraly, אשר הוסיף רקע של דשא ירוק ושמיים כחולים לילדים המשתובבים בין המתקנים הישנים. הציור גדול הממדים הושלם תוך יומיים וחצי בלבד, והתגובות הנלהבות לא רק שפתחו עידן חדש של אמנות רחוב חוקית בעיר, אלא גם השפיעו על ייזום פסטיבל הצבעים השנתי Szines Varos. מטרת הציור לא הייתה חתרנית או פוליטית, כפי שנהוג לחשוב על אמנות רחוב, אלא פשוט להראות כיצד יכול המרחב הציבורי המוזנח להפוך ליפה, ובמהירות. מאז, נהפכו שני האמנים האלמונים עד אז לקבוצת Neopaint, שכבר כיסתה אלפי מטרים רבועים בעיר בציורי קיר צבעוניים, וכצפוי - גם הוציאה אותם מאלמוניותם.

בסיור רגלי קצר שלא מכסה שטח רב, ניתן למצוא עשרות ציורי קיר ססגוניים. חלקם מבטאים את יחסי הריחוק-קרבה בין בודה ופשט, שני חלקי העיר שביניהם זורם נהר הדנובה; אחרים מציגים פרקים מההיסטוריה ההונגרית וסיפורי עם, וחלקם את סגנונו האישי של האמן או השקפותיו. ברחוב Rumbach Sebestyen בולטים שני ציורי קיר, אף הם של קבוצת Neopaint, ומציגים גאווה לאומית הונגרית. האחד, הקרוי 6:3, מציין 60 שנה לניצחון הגדול של נבחרת הונגריה בכדורגל באצטדיון וומבלי, שזכה לכינוי "משחק המאה". הנבחרת ההונגרית ניצחה 6:3 את נבחרת אנגליה, שהייתה עד אז בלתי מנוצחת במשך 90 שנה. הניצחון ההוא הביא שמחה רבה לעם ההונגרי, שהיה מדוכא תחת המשטר הקומוניסטי באותם ימים.

הציור השני הוא של קובייה הונגרית, השגרירה הפופולרית ביותר של המדינה. הציור תוכנן כך, שכאשר מביטים עליו דרך עדשת המצלמה של הסמארטפון - הקובייה נראית תלת-ממדית. בהמשך הרחוב, מתנוסס ציור קיר ענק של אליזבת, הלוא היא המלכה האוסטרית סיסי, שהייתה אהובה במיוחד על נתיניה ההונגריים, ועוד ועוד.

ברים בחורבות, טרנד חדש

נראה שבהסדר הזה יש רק מנצחים. הגרפיטי המחתרתי הפך לציור חוקי, השכונות המוזנחות מקבלות חיים חדשים והעירייה נתפסת כמי שמעודדת אמנים צעירים להוציא את עבודותיהם אל המרחב הציבורי, על אף שחלק מן הציורים הללו מן הסתם לא יאריכו ימים. עיריית בודפשט מאשרת את הציורים במרחב הציבורי בעיקר על בניינים מטים ליפול או כאלה שיש בהם חורים בקירות, זכר למלחמת העולם השנייה ולמהפכה שכשלה נגד המשטר הסובייטי בשנות ה-50. חלק מהבניינים המתפוררים נקנים על-ידי משקיעים, ואלה הורסים אותם ובונים במקומם חניונים.

הבניינים הישנים שננטשו עקב הוצאת צו שהם מסוכנים ואין להתגורר בהם, הפכו לאטרקציית בילוי. תרבות הרחוב וחיי הלילה של העיר חברו יחד לפתרון יצירתי לבניינים הזנוחים והרעועים, והקימו בהם פאבים. תוך שנים ספורות, בודפשט התפרסמה בשל הפאבים בתוך ההריסות, אשר זכו לשם הקליט Ruin Pubs.

הראשון היה פאב "סימפלה" שנפתח לפני 16 שנה, ועד היום נחשב לגדול ולמפורסם שבהם. אחריו הגיעו עוד ועוד פאבים שהוקמו בתוך בניינים הרוסים, אזורי תעשייה ומגרשים. ה-Ruin Pubs החלו כמקומות בילוי זולים ומחתרתיים למקומיים, אך כשבודפשט הפכה ליעד פופולרי לתיירים - גם הברים הפכו לכאלה. הבניינים הנטושים מעולם לא שופצו, ובמסגרת האידיאולוגיה, גם לא זכו לריהוט ולציוד חדשים. אוסף השולחנות, הכיסאות והחפצים שבפאבים נאסף מהרחוב, התקבל בירושה מהסבים, נעשה בעבודת יד או שנקנה משומש בחנויות יד שנייה ובשוקי פשפשים. דליים ופחים נהפכו לאהילים, מכונית ישנה הוסבה לפינת ישיבה עם שולחן, אמבטיה שנוסרה הייתה לספסל.

העיצוב האקלקטי יוצר צבעוניות רבה, אך גם שילובים מוזרים לעין של טלוויזיות ישנות במקום תמונות על הקירות, אופניים חלודים תלויים מהתקרה, מאווררים ומייבשי שיער ישנים כדקורציה, ואפילו גלגל הצלה ישן בעמדת התקליטן, ולצדו מטול שקפים. הפאבים משמשים גם כגלריות אלטרנטיביות לאמנים בתחילת דרכם, שבאים ותולים בעצמם את היצירות שמקשטות את הטיח המתפורר. לאחר שהתיירים הציפו את הפאבים ההרוסים, חיפשו הצעירים ההונגרים מקומות בילוי נוספים לשתות ולאכול בזול. את הפאבים בבניינים הנטושים החליפו גני בירה במגרשים ריקים. ברחוב Kazinczy, ממש ליד פאב סימפלה, נפתח Beer Garden שכזה, תחת השם Karavan. בחצר לא גדולה התמקמו 10 קרוואנים ומשאיות אוכל, וביניהם שולחנות וספסלים. הבירה זורמת כמים, ועל ידה אוכל מהיר מגוון: הונגרי, הודי, טבעוני, אורגני ומה לא. לא הרחק משם, נמצא גן בירה נוסף, Racskert, פאב מיתולוגי שנפתח מחדש במתכונת של גן פתוח עם מוזיקה טובה והופעות חיות.

הסיור עם סילביה מסתיים מול ציור קיר ענק המשתרע על שטח של 240 מ"ר. במרכזו מפת העיר ובה מודגש אזור 7. תחת הכותרת "בודפשט אינה כל-כך קטנה", מאיץ האמן בתיירים לצאת מהרובע היהודי התוסס ולבדוק את כל מה שיש לעיר להציע. קצת מזכיר את הביקורת שיש בארץ על ה"בועה התל-אביבית", רק בצורה ויזואלית מרומזת.

את הסיכום הראוי לאמנות הרחוב הפורחת מספקת דווקא היצירה "רחוב או גלריה?" של אמן הקומיקס ההונגרי מרטון הגדוש. זוג עיניים ענקיות עשויות אריחי פסיפס מביטות על העוברים ושבים במטרה לגרום להם לחשוב מה הם מעדיפים, אמנות רחוב או גלריה. אך כאשר הגבולות מיטשטשים והגלריה יוצאת לרחוב - דומה שאין באמת צורך לבחור.

מידע מעשי | הגעה: טיסות ישירות לבודפשט יוצאות מישראל מדי יום, על-ידי חברות התעופה אל על, וויז אייר, ישראייר, ארקיע וטרוול סרוויס. משך הטיסה 3 שעות וחצי. 

סיורים: סיור מודרך בנושא בודפשט האלטרנטיבית מתקיים מדי יו ם על-ידי מדריכים מחברת Original Europe Tours, וכ רוך בהרשמה מראש באתר האינטרנט free-budapest-tours.com. יש גם סיורים רגליים נוספים באמצעות כמה חברות המפעילות מדריכים צעירים ונמרצים. יש גם סיורים המדלגים בין אטרקציות תיירות בעיר, סיור בעקבות ההיסטוריה היהודית בבודפשט ואפילו סיור ערב רווי אלכוהול בין פאבים. רוב הסיורים הם ללא תשלום מראש ומבוססים על טיפים למדריכים בסיום הסיור. 

חיי לילה: סימפלה, בר החורב ות המקורי - Kazinczy utca 14, Szimpla Kert, גני בירה - Kazinczy utca 18 , Karavan street food Racskert ,Dob utca 40

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"