גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיול בארץ | האמנים מחזירים את החיים והצבע לערד

התפתחויות משמחות בערד: רובע האמנים שירד מגדולתו מתעורר, ולצדו נפתחים לציבור בתי אמנים וסדנאות יוצרים ■ גם בתחום הלינה והקולינריה מסתמנים חידושים מרעננים

אחד מציורי הגרפיטי של הקבוצה האמריקאית / צילום: יותם יעקבסון
אחד מציורי הגרפיטי של הקבוצה האמריקאית / צילום: יותם יעקבסון

בשנים האחרונות ערד הופכת להיות מגנט ליוצרים רבים. אם בעבר, כל מי שיכול, עזב את העיר לטובת מציאות מיטבית במקום אחר, כיום ניכרת תנועה הפוכה - רבים חוזרים אל העיר ורבים מבקשים לגור בה. אין ספק ששיפוצו והרחבתו של כביש 31, שקיצר משמעותית את זמן ההגעה מהמרכז ומבאר שבע לערד, תרם לכך רבות. 

אם תשוחחו עם תושבי העיר, תשמעו מהם סיפור אחר לחלוטין מזה שמושמע בתקשורת על התחרדות העיר ומתחים חברתיים.

בימים אלו מציינים יובל שנים להקמת פסלו של יגאל תומרקין במצפה מואב שבערד. הנקודה הזו, בקצה המזרחי של העיר, היא נקודה שבני ערד מכירים מילדותם ונערותם ורבים מתרפקים עליה.

מקובל לומר שהפסל הוקם כאנדרטה לחללי מבצע "לוט", שבו כבשה חטיבת הנגב את אזור סדום, אלא שבמבצע זה לא היו הרוגים כלל, ולפיכך סיבת הקמת הפסל נותרת עלומה.

קישוט חוצות מחומרים ממוחזרים / צילום: יותם יעקבסון

במרכז לאמנות עכשווית (טל' 08-9551531, https://amito21.wixsite.com/acacarad) שבערד, שחוקק על דגלו הנגשת אמנות לציבור הרחב תוך כדי יצירת עניין, שאילת שאלות ושיח על המרחב הקיומי, תוצג עד סוף פברואר תערוכה המבקשת להתחקות אחר המשמעויות של פיסול סביבתי. המקום פתוח מדי רביעי וחמישי (בשעות 09:00-13:00, 16:00-20:00) ובשבתות (11:00-14:00, שבהן נערך סיור מודרך בשעה 11:30). הכניסה חופשית.

במסגרת ההתעוררות הכללית, גם רובע האמנים שירד מגדולתו חוזר ומתעורר, ובעיר עצמה הולכים ונפתחים לציבור בתי אמנים וסדנאות יוצרים שעד כה נחבאו אל הכלים. לאחרונה קמה בעיר עמותת תיירות, שהפרגון של רבים מחבריה זה לזה (www.arad365.com) והסולידריות החברתית מאוד מרשימים בה.

מי שעורכת מפגשי אמנות בני שעה עד שלוש שעות היא צביאלה שמש (טל' 054-4874956). הסיורים כוללים ביקור בבתי אמנים ובגנים פיסוליים וסיורים העוסקים באדריכלות המיוחדת של ערד. שמש היא הבעלים של חברת "גוון שונה", המארגנת מפגשי טעימות בדגש אמנותי. ניתן כמובן לבקר בחלק מבתי היוצר גם באופן עצמאי.

ביוני האחרון פעלה ברובע האמנים קבוצת אמנים בעיקר מארה"ב, שעיטרו את קירות ההאנגרים והמקלטים שברובע האמנים בשלל ציורים וגרפיטי מיוחדים שהחיו את המקום. לצד מוזיאון הזכוכית המוכר (www.warmglassil.com) ומוזיאון הבובות שנסגר זה מכבר, ושבעליו כיום מציגים את האוסף בביתם (טל' 052-2398918), מתגוררים בעיר אמנים רבים שמציגים את יצירתם.

אחת מעבודות הגילוף של בוריס קופילביץ / צילום: יותם יעקבסון

ביתם של בוריס ואולגה קופילביץ' (תיאום ביקורים דרך צביאלה) המצופה כולו קורות עץ ירוקות, יוצר תחושה כאילו נעקר מערבות רוסיה והונחת פה. שער הכניסה והמבואה המקורה עשויים בטכניקת כיפוף קר של ברזל שעליה אמון בוריס קופילביץ'. בוריס, שבברית המועצות היה מהנדס אוניות, עבד בארץ כאיש תחזוקה של מלון מרגוע. כיום הוא מקדיש את זמנו לעבודות ברזל ולגילוף בעץ. ביתו הוא מיני-מוזיאון לעבודות עץ המורכבות מאלמנטים שלובים שמקורם בפיסת עץ אחת, למשל חוליות שרשרת. אחת מגולות הכותרת של עבודתו היא מסעד המיטה של בני הזוג, שעליה מגולפים אדם וחווה בדמותם של השניים.

עליזה בן נר (טל' 08-9958705) עוסקת בשלל עבודות יד ובהן בעיקר רקימה ואריגה. ביתה מאיר הפנים מעוצב בסגנון מרוקאי, שעליו היא מתרפקת מילדותה. ניתן לערוך אצלה ארוחה וגם להשתתף בסדנה להכנת קוסקוס. במקום צימר יחיד ומרווח, מתאים לזוג, המעוטר בעבודותיה.

ביתה של עליזה בן נר / צילום: יותם יעקבסון

במרכז לחילופי תרבות אסיה-ישראל שברובע האמנים (טל' 052-42627780) מציג הצייר צבי ליאוניד את עבודותיו. בולטת במיוחד סדרה של יצירות, המציגות אפיזודות בחייו של אברהם אבינו. קשה שלא לשים לב לדמיון הרב שבין הצייר לאברהם המצויר, אדם מרשים, עטור זקן לבן.

במקום מוצגות גם עבודות של רקמת יד מדרום קוריאה, המשלבות בין דוגמאות קוריאניות מסורתיות לטקסטים עבריים. אלה הם פירות עבודתה של אלישבע, קוריאנית שהתאהבה בישראל וחיה בין ערד לסיאול.

ערד מתחדשת גם בתחום ההלנה. לצד מלון מרגוע הוותיק ומלון הבוטיק "יהלים" (www.yehelim.com) קמים בה עוד ועוד בתי הארחה קטנים, פרטיים, שבהם חדרים משותפים ולצדם חדרים זוגיים. אפשר גם לשכור את הבית כולו לטובת חופשה פרטית של קבוצת חברים או משפחה מורחבת. אחד מבתי ההארחה הנאים בעיר הוא "ציפור מדבר" (www.desertbird.co.il, טל' 052-5958833) בניהולה של מיכל פרץ, שהיא גם מורת דרך מקומית וג'יפאית. הבית שוכן בגן נעים ומרוהט באופן מזמין וחמים.

צימר יחיד ופרטי, עם ג'קוזי, המתאים לזוג ילד, נמצא גם בביתה של רחל ינאי, אשת אשכולות שקצרה היריעה מלתאר את כל פעילותה: פיסול בחומר, ציור, כתיבה, נטורופתיה, הוראת יוגה וטאי צ'י, העברת סדנאות צחוק ועוד.

מבוגרים שמחפשים פעילות המתאימה לילדים ואתגרים לעצמם מוזמנים ליצור קשר עם מרים אהרון עוזיאל (טל' 050-9906621), שמפתחת משחקי חשיבה ומעבירה סדנאות בתחום.

התנופה התיירותית לא פוסחת כמובן על התחום הקולינרי. מדי יום חמישי מארחים אלי ודגנית בר שדה בביתם. "מדורת השבט" הוא שולחן גדול המתאים לעד 20 סועדים, שעליו נערכת ארוחה דשנה הכוללת בשרים מעושנים שמכין אלי ולצדה שפע מזון צמחוני וטבעוני.

היינות המוצעים הם מעשי ידי צוף, הבן העומד להתגייס, שהתמכר לתחביב כבר בילדותו המוקדמת ותוצרתו משובחת ביותר. המפגש עם הזוג הוא לא פחות ממרתק. בהיותם שכניו של רב העיר, יש להם הרבה מה לספר על המארג החברתי המורכב והעדין של ערד, והתמונה העולה מעוררת אופטימיות.

מידי יום שישי מתארח ב"מדורת השבט" השף גיא פיסטרוב (טל' 052-4788198), בן ערד שחוזר כעת לעיר, והוא אחד ממארחי קונספט ה-Eat With, טרנד פופולרי בעולם כולו, שבמסגרתו פותחים בשלנים חובבים, מקצועיים או חצי-מקצועיים את ביתם ומבשלים ארוחות לקבוצת אנשים זרים לגמרי שמגיעים לערב משותף. ניתן להזמין ממנו גם ארוחות בשטח או ארוחות צהריים במבשלת הבירה "שיטה" שברובע האמנים.

ארוחה ב"מדורת השבט" / צילום: יותם יעקבסון

לשוחרי המזון הצמחוני והטבעוני מומלץ למצוא את הדרך אל ביתה של אדווה גולן, במקור מעצבת, שעם הפיכתה לטבעונית התמסרה לבישול ולאירוח. לצד האירוח הביתי, המתאים ל-16 סועדים לכל היותר, היא גם מכינה סלסילות ארוחות בוקר לצימרים וארוחות בשטח לפי הזמנה (טל' 054-5821483).

בארץ פריחת השקד | פריחת השקד בשיאה בימים אלה, ומטע השקדים שליד יער יתיר הוא מקום טוב לחגוג אותה: יותר מאלף דונמים פורחים בלבן. תיירות חבל יתיר מקיימת במטע הפנינג שבו אפשר לעשות פיקניק, לקבל תמונות על מגנטים, ליצור בשקדים, לנסוע בטיולי ספארי, ליהנות משוק איכרים ועוד. 23.2, הגעה: חפשו ב-waze שקדיות חבל יתיר. 15 שקל לאדם, 60 למשפחה. לפרטים: טל' 1599-57-57-58 www.goyatir.co.il

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ