גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בועת שידורי הספורט: ירידה במחיר שידורי משחקי הפרמיירליג

האם הבועה מתפוצצת? ■ מכרז השידורים בפרמיירליג שינה כיוון לאחר שנים ארוכות: הזכויות נמכרו עבור 4.4 מיליארד ליש"ט ■ העסקה נמוכה מההסכם הקודם ■ גופי השידור הבינו שגם ספורט הוא מוצר עם תקרה שלא חוצים ■ ומה הבריח את אמזון, נטפליקס ופייסבוק מהמכרז?

שידורי כדורגל/ צילום: שאטרסטוק
שידורי כדורגל/ צילום: שאטרסטוק

בחודש שעבר חתם אלכסיס סנצ'ז על חוזה במנצ'סטר יונייטד שמבטיח לו על-פי דיווחים כ-450 אלף ליש"ט בשבוע. נטו כמובן. בכל יום שהוא מתעורר בבוקר משלמת לו יונייטד כ-65 אלף ליש"ט. זהו אלכסיס סנצ'ז, לא שחקן צעיר שעתידו לפניו, לא מישהו שיכול להיכנס לרשימת 10 הכדורגלנים הנוכחיים הטובים בעולם, כנראה גם לא לרשימת ה-20.

אבל בפרמיירליג יש המון כסף. האפשרות לשלם לאלכסיס שכר כזה נשענת על התחושה שהפרמיירליג תמיד תנוע מעלה במסלול חד-כיווני. התחושה הזאת, שהפכה את הפרמיירליג לסמן הקיצוני של כלכלת הכדורגל בעולם, נשענת בשלושה העשורים האחרונים על המהפכה המוכרת בשידורי הטלוויזיה. ואם לתמצת את ההיסטוריה ממש בקצרה: רופרט מרדוק, סקיי, 1992.

השבוע, קיבלה התחושה הזאת תפנית. ראשי הפרמיירליג והקבוצות זכו למקלחת קרה עם פרסום מכרז השידורים החדש. השוק המקומי לא מוכן לשלם סכומים גבוהים יותר, כך שלראשונה מזה 15 שנים נרשמת ירידת מחירים. סקיי ספורט (4 חבילות) ו-BT (חבילה אחת) רכשו 5 מ-7 חבילות השידורים שהוציאה הפרמיירליג למכרז בבריטניה. סקיי תשלם 3.5 מיליארד ליש"ט עבור שלוש העונות שבין 2019-2022 - ממוצע של 9.3 מיליון ליש"ט למשחק; BT תשלם 885 מיליון ליש"ט - ממוצע של 9.2 מיליון ליש"ט למשחק. בסך-הכול ישלמו שתי ענקיות התקשורת 4.4 מיליארד ליש"ט לעומת 5.1 מיליארד ליש"ט שהושגו במכרז הקודם. אמנם יש עדיין שתי חבילות למכירה, בכל אחת 20 משחקים, אבל הן של משחקי אמצע שבוע ונחשבות פחות אטרקטיביות, כך שכבר עכשיו ברור שהסכום הכולל יהיה נמוך מאשר במכרז הקודם.

אם מביאים בחשבון שבמכרז הנוכחי הציעה הפרמיירליג 200 משחקים לשידור לעונה לעומת 168 במכרז הקודם, ושבמכרז הקודם נרשמה עלייה של 70% במחיר הזכויות - אפשר להבין מדוע באנגליה עוסקים בשאלה "האם הבועה של הפרמיירליג מתפוצצת?" . 

זכויות השידור של הפרמיירליג

הסתערות בחצי קלאץ'

מחירי הזכויות בפרמיירליג נשענו לאורך השנים לא על רמת הכדורגל אלא על מאבק בין גופי תקשורת מקומיים. חברות מדיה, בעיקר סקיי, הבינו שאוהדי כדורגל לא רואים בעיניים - וגוף תקשורת שיחזיק זכויות של הליגה האנגלית המקומית ויציע אותן בבלעדיות יוכל ליהנות מלקוחות שבויים בכמויות שיספיקו לשלוט בשוק ולהיות רווחי. גם כשהמחירים שהציעה סקיי עבור הזכויות עלו ועלו הקסם נשמר - סקיי המשיכה לגרוף מנויים ורווחים. הכדורגל ושידורי הפרמיירליג היו הבסיס לכל המודל העסקי של החברה.

ההחלטה של BT (בריטיש טלקום), גוף תקשורת שנשען בעיקר על שוק הסלולר, להיכנס לשוק הטלוויזיה בבריטניה נעשתה בברוטליות ותדלקה את הפרמיירליג במזומנים. במהלך שמזכיר את הניסיון של פרטנר להיכנס לשוק הטלוויזיה הישראלי, השיקה BT ב-2013 ערוץ טלוויזיה במודל עסקי שהחדירה שלו כולה הושתתה על שידורי ספורט. רק להבדיל מפרטנר הישראלית, BT יצאה לדרך עם ארנק פתוח ללא גבולות, בידיעה שהיא תרכוש זכויות בכל מחיר שתידרש. המהלך הזה הביא לתחרות פרועה בין סקיי ל-BT על המוצר המשמעותי ביותר מבחינת הלקוחות: שידורי הפרמיירליג.

מכאן והלאה, כל סכום שנזרק לאוויר על-ידי הפרמיירליג היה רלוונטי. במכרז הקודם הגיע מחיר משחק בודד ל-11 מיליון ליש"ט (!). כלומר, עבור כל דקת משחק שמשודר בטלוויזיה משלמים הזכיינים כ-120 אלף ליש"ט למועדוני הפרמיירליג.

לקראת המכרז הנוכחי עשתה הפרמיירליג עבודת שטח, שבמסגרתה הניחה שכניסה של חברות ענק חדשות כאמזון, נטפליקס ופייסבוק לשוק השידורים והצהרתן ללכת על שידורי הספורט ישמשו כדלק החדש ויקפיצו את מחירי הזכויות. הם לא העריכו שהסכומים המופרכים הללו יגרמו אפילו לגופים הללו לבדוק אולי בכל זאת יש אופציות זולות יותר במקומות אחרים, ליגות אחרות. כך נותרו BT וסקיי פחות או יותר לבד במשחק. בנוסף, גם הטירוף שאליו הגיעה BT למכרז הנוכחי פחת מעט - לאורך השנים האחרונות היא שילמה סכומים אדירים והתחמשה בהמון תוכני ספורט איכותיים אחרים, כמו משחקי ליגת האלופות, כך שמבחינתה ההסתערות על הפרמיירליג הפעם הייתה בחצי קלאץ'.

סקיי, מצדה, נהנתה מהמצב ו"גנבה" את הזכויות עם 600 מיליון ליש"ט פחות ממה ששילמה במכרז הקודם - וגם קיבלה יותר משחקים לשידור.

יד ברזל במכרז הבא

אז האם הבועה מתפוצצת? האם קבוצות הליגה העשירה בעולם עומדות לבחון מחדש את המשכורות שהן משלמות לשחקנים? נראה שלא. כל מה שהפסידה הפרמיירליג במכרז המקומי היא תרוויח בגדול במכרז הזכויות הבינלאומי (מכירת הזכויות למדינות השונות, וביניהן ישראל). שם צפויה עליית מחירים דרמטית בזכות הפיכת הליגה לגלובלית והעניין שמגלים בה שווקים בארה"ב, אסיה סין ודרום אמריקה. דוגמה קטנה: בסין נמכרו כעת הזכויות של הפרמיירליג עבור 700 מיליון דולר - פי עשרה מהסכום שם במכרז הקודם. כדי למנוע מהבועה להתכווץ וכדי לשפר את מצב הרוח אחרי האכזבה מהשוק הבריטי, יש להניח שהפרמיירליג תנהל את המכרזים הבינלאומיים ביד ברזל. היא תביא את הזכיינים לקצה גבול היכולת. לא יהיו סנטימנטים. לא יהיה יתרון לערוץ טלוויזיה מוכר ומבוסס, על פני גוף שישדר על פני האינטרנט (OTT). מי שישלם יותר - ישדר.

סימון 4 חברי כנסת בגזרתם יש לפעול ויצירת לחץ ציבורי

מסמך פנימי שהגיע לידי "גלובס" חושף: דרך הפעולה של ארגוני הספורט נגד החלטת הממשלה על העברת תקציב הספורט לאחריות המדינה

לפני שבוע כתבנו כאן על מלחמות הוועד האולימפי והמרכזים במשרד הספורט נגד ההחלטה להעביר את תקציב הספורט לאחריות מלאה של משרד הספורט והאוצר. איך מנהלים מאבק כזה? לידי "גלובס" הגיע מסמך פנימי של ועד הפעולה של ארגוני הספורט שהתכנס ב-18 בינואר. המסמך מראה באופן ברור חלוקת גזרות ואמצעי לחץ - על איזה חברי כנסת יש ללחוץ כדי לנסות להוציא את ההחלטה מחוק ההסדרים, מי מהחברים בארגוני הספורט אמור ללחוץ על מי, ואילו גורמים אמורים להתראיין לתקשורת.

במסמך של ועד הפעולה נכתב כי "אנו נרצה להתמקד בשלושה מישורי פעולה - 1. משרדי ממשלה; 2. חברי כנסת משפיעים מהקואליציה; 3. לחץ ציבורי...". בסעיף של משרדי ממשלה מסמן הוועד את דרכי הפעולה הבאות: "תקשורת שוטפת עם אנשי משרד האוצר - השר כחלון, המנכ"ל באב"ד, פקידי אגף התקציבים", ובשלב הבא - עם הגעת החוק לוועדת הרפורמות: "יצירת קשר עם יו"ר הוועדה ח"כ רחל עזריה והעברת המסרים, איתור חברי הכנסת בוועדה ויצירת תקשורת/פגישות לחידוד המסרים".

בתחתית המסמך מסומנת טבלה ובה חלוקת משימות. כך, למשל, נקבע כי המשימה לאיתור חברי כנסת משפיעים ושיחות מוטלת על משרד הלוביסטים.

בוועד הפעולה סימנו ארבעה חברי כנסת מהקואליציה שהוגדרו "משפיעים" ובגזרתם יש לפעול - יואב קיש (ליכוד), דודי אמסלם (ליכוד), עודד פורר (ישראל ביתנו) ומיקי זוהר (ליכוד). את ה"טיפול" במירי רגב, שהוגדר תחת משימה של "תקשורת עם השרה מירי רגב" ו"הנעת השרה לאחד כוחות מתוך תובנה שהספורט נחוש להגן על עצמאותו", קיבל יו"ר הוועד האולימפי יגאל כרמי.

סעיף נוסף שמוגדר בוועד הפעולה "פעילות מונעת והפעלת לחץ על האוצר" מסמן שני גורמים: "יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין - יכול למנוע חקיקה בחוק ההסדרים; היועץ המשפטי לממשלה".

ההחלטה הסופית בעניין צפויה להתקבל ב-18 במארס, עם אישור חוק ההסדרים.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר