גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתבצרים בכנסיות: מאבק מבקשי המקלט בגרמניה

מאז פתחה גרמניה ב-2015 את גבולותיה למבקשי מקלט, הקשיחה המדינה את החוקים נגדם ובמקביל הגדילה את התמריצים הכספיים לעוזבים ■ אבל מאות האלפים לא מוותרים: רבים המירו את דתם ושוהים כבר חודשים בכנסיות, שאליהן אסור למשטרה להיכנס

מחאה בברלין על גירוש פליטים/ צילום: רויטרס  FABRICIO BENSCH
מחאה בברלין על גירוש פליטים/ צילום: רויטרס FABRICIO BENSCH

חוסיין, צעיר איראני בן 28, מתחבא מהרשויות הגרמניות בכנסייה במערב ברלין. הוא אמור להיות מגורש לבולגריה, המדינה הראשונה שבה נרשם כמבקש מקלט באיחוד האירופי, אבל הכנסיה האוונגלית-לותרנית שברובע שטגליץ מגינה עליו. "עזבתי את מרכז הקליטה ועברתי לכאן ברגע שנדחתה בקשת המקלט שלי", הוא מספר ל"גלובס", "אם אגיע לבולגריה הם ישלחו אותי חזרה לאיראן, וזה יהיה הסוף שלי". המצב יוצא דופן: המשטרה אינה נכנסת לכנסייה, אבל חוסיין גם אינו יכול לעזוב אותה. הוא חושש שייתפס ללא מסמכים, ואז יחל תהליך הגירוש. "לא יצאתי מכאן כבר חצי שנה", הוא אומר.

התגייסות כנסיות בגרמניה למען מבקשי מקלט שבקשותיהם נדחו היא רק אחד משורת צעדים שנוקטים מוסדות דת, רופאים, מטפלים, ארגונים לא-ממשלתיים ואזרחים פרטיים בגרמניה נגד מה שהם רואים כגירוש לא מוסרי של פליטים. ממשלת גרמניה רואה בהחזרה למולדת (Repatriation) ובגירוש מבקשי המקלט שבקשותיהם נדחו צעד הכרחי, על מנת למקד את המאמצים במאות אלפי הפליטים שבקשותיהם כן התקבלו. הקנצלרית אנגלה מרקל הציבה את נושא ההחזרה - בכוח ומרצון - כעדיפות עליונה לממשל הגרמני בשנה החולפת. בתגובה, פתחו ארגונים לא-ממשלתיים וכנסיות במאבק נגד הגירוש. בדומה למצב בישראל, הסוגיה מעוררת רגשות עזים.

בשביל חוסיין ו-40 מבקשי המקלט האחרים השוהים כיום בכנסייה, מאיראן ומאפגניסטן, הדרך להישאר בגרמניה עוברת בהתנצרות. הכומר המקומי, גוטפריד מרטנס, המיר את דתם לנצרות. חלקם הוטבל. ביחד עם שיעורי הגרמנית הכמעט יומיים הם מקבלים שיעורי דת. בימים אלה הם פנו לרשויות, בצעד שעליו דיווחה העיתונות המקומית בברלין, בטענה כי כעת כשהפכו לנוצרים, הם אינם יכולים לחזור לארצות מוצאם המוסלמיות משום שיירדפו שם על רקע דתי. זהו נימוק נוסף במאבק שלהם להישאר בגרמניה. כ-1,200 מבקשי מקלט, רובם מוסלמים מאיראן, אפגניסטן ופקיסטן, כבר התנצרו בכנסייה זו בלבד. "אני לא יודע אם ירדפו אותי באיראן כי הפכתי לנוצרי או כי אני מתנגד למשטר", אמר חוסיין מתחת לצלב עץ גדול באולם בקומת הקרקע של הכנסייה, "אבל אני לא יכול לחזור לשם".

אישור מפסיכולוג

לפי נתונים רשמיים, בגרמניה חיים כיום כ-230 אלף בני אדם במעמדו של חוסיין - שהצטוו על ידי הרשויות לעזוב את המדינה. לפי הערכות בלתי רשמיות, המספר האמיתי קרוב ל-400 אלף. חלקם אמור לחזור למדינות המוצא שלהם, כמו סרביה, קוסובו ומרוקו, שהוכרזו כבטוחות. חלקם אמור לחזור למדינה הראשונה באיחוד האירופי שבה נלקחו טביעות האצבע שלהם, בהתאם לאמנת דבלין. המספר הגבוה הוא תוצאה של פתיחת גבולות גרמניה מסיבות הומניטריות בקיץ 2015. רוב הסורים והעיראקים שהגיעו למדינה מאז קיבלו את המעמד הנכסף של פליטים, מיעוט מהאיראנים, האפגנים, הפקיסטנים ואחרים קיבלו הגנה זמנית לתקופה מוגבלת, וחלק קטן נדחה ואמור לעזוב את המדינה, אם מרצון ואם בכוח.

יש לציין כי לו היו 40 אלף האריתראים והסודנים העומדים במרכז הסערה הציבורית בישראל נמצאים בגרמניה, הם ככל הנראה לא היו נדרשים לעזוב, גם לא למדינה שלישית; כמעט 100% מתושבי מדינות אלו מקבלים מעמד חוקי בגרמניה.

גם בגרמניה, ארגונים לא-ממשלתיים מנסים לסייע למבקשי המקלט להישאר בארצם. "עד לאחרונה איפשרו הרשויות בגרמניה לקבל חוות דעת של מטפל - לא חייב שיהיה פסיכיאטר או פסיכולוג - שלפיה מבקש המקלט סובל מבעיות נפשיות, כדי שהדבר ימנע את הגירוש", אומרת ל"גלובס" בלינה ברטולוצ'י, היועצת המשפטית של הארגון למען פליטים "פרו-אזיל". לדבריה, "לפי אמנת זכויות האדם של האו"ם אין לגרש אדם חולה, ולכן הדבר מנע גירושים. אבל בשנה האחרונה שינו את החוק, וכעת צריך מבחן רשמי של פסיכולוג". שר הפנים של גרמניה, תומאס דה-מזייר, האחראי למדיניות, האשים בעבר רופאים בהנפקת "אישורים מזויפים" שיאפשרו למבקשי מקלט להישאר.

ברטולוצ'י מוסיפה, כי ממשלת גרמניה גם גיבשה הסכמים בילטרליים עם כמה מדינות, ביניהן אפגניסטן, שיאפשרו לה להחזיר אליהן גם אזרחים שאיבדו במכוון את מסמכי הזיהוי שלהם, טקטיקה בה נקטו מבקשי מקלט רבים. "אנחנו רואים כל הזמן החמרה מצד ממשלת גרמניה בצעדים נגד מבקשי מקלט", היא אומרת.

הגירושים עצמם, באמצעות טיסות שכר או טיסות מסחריות, הפכו גם הם לאירועי מחאה במדינה. בשדה התעופה של דיסלדורף מתקיימות הפגנות נגד גירוש כמעט בכל פעם שיוצאת טיסה מיוחדת להחזרת מבקשי מקלט לאפגניסטן, למשל. טייסים גרמנים סירבו ב-222 מקרים בשנה האחרונה להטיס מבקשי מקלט אל מחוץ לגרמניה, אולם לא ברור כמה מהם עשו זאת בשל שיקולים אתיים וכמה בשל שיקולי ביטחון. החוק, לפחות, מאפשר לקברניט להחליט לא להטיס אדם רק אם הדבר מהווה סיכון ביטחוני. מכיוון שרוב ההחזרות נעשות למדינות הבלקן ולמדינות אירופה, רוב הלחץ מופעל על חברת לופטהאנזה וטייסיה.

6,000 אירו לעוזב

ואולם, הצעד העיקרי שנוקטים מבקשי המקלט שנדחו הוא עתירה לבתי המשפט. ארגונים כמו "פרו-אזיל" מסייעים להגיש את העתירות, ולפי נתונים שפורסמו בסוף שנת 2017 בעיתון "זידוטיישה צייטונג", כמעט כל החלטה שנייה על דחיית בקשת מקלט מובאת בסופו של דבר לפני בית המשפט. בתקופה האחרונה, דיווח העיתון, התקבלו 44% מהערעורים. לפי הממשלה, שיעור הערעורים שהתקבלו בפועל (אחרי דיונים נוספים) עומד על 25% בלבד. בכל מקרה, מבחינת מבקשי המקלט, מדובר בסיכויים טובים. נכון להיום, כ-370 אלף מקרים פתוחים עומדים בפני בתי המשפט ברחבי גרמניה בסוגיות מקלט והגירה, והמערכת המשפטית מתקשה מאוד להתמודד עם העומס. זהו הרקע ליוזמת המדינה להציע עד 6,000 אירו למשפחות שיבחרו לעזוב את גרמניה ולא לערער על ההחלטה, שיצאה לדרך בשבועות האחרונים לזמן מוגבל.

התוצאה של המאבקים המשפטיים והחברתיים הללו היא שיעור החזרה נמוך. בתשעת החודשים הראשונים של שנת 2017 גורשו מגרמניה 16,700 בני אדם, לפי נתונים רשמיים. רובם הוטס למדינות הבלקן - סרביה, קוסובו, אלבניה ומקדוניה - ולמזרח אירופה (כ-60%). רק כ-80 בני אדם גורשו לאפגניסטן ו-212 הוחזרו לבולגריה, למשל. בינתיים, חוסיין וחבריו אינם חוששים.

יש גם היגיון בהמתנה שלהם. ואליד, צעיר אפגני בן 24 שגם המיר את דתו לנצרות, מספר שנאלץ למצוא מקלט בכנסייה רק עד יולי האחרון, ומאז הוא חופשי. לפני כשנתיים הוא חצה מעבר גבול ארקטי בין רוסיה לנורבגיה על אופניים (אחד ממאות פליטים שגילו את הנתיב, שבינתיים נסגר - א.א.), ואז עשה את דרכו לגרמניה. מתוקף אמנת דבלין, לבקשת ההסגרה של נורבגיה יש תאריך תפוגה. "לכל אחד כאן יש תאריך שעד אליו הוא לא חוקי, אך ממנו הוא כבר עובר לאחריות גרמניה. זו המטרה של השהייה כאן", מספר ואליד.

בשביל חוסיין, בקשת ההסגרה הבולגרית תפוג רק בעוד חצי שנה. בינתיים הוא בכנסייה, מנהל את הפעילות השוטפת לאחר שנבחר לכך על ידי מבקשי המקלט במקום. בשעת צהריים מוקדמת הוא מחלק אוכל לנוכחים, שעסוקים בעיקר בטלפונים הניידים. ברטולוצ'י אומרת כי ממשלת גרמניה מנסה בימים אלה לשנות את החוק, כך שההחזרה למדינות אמנת דבלין לא תהיה מוגבלת בזמן. "בהתחלה נהייתי נוצרי כדי שלא ישלחו אותי בחזרה לאפגניסטן", אומר ואליד, שבא לכנסייה לבקר חברים, "אבל עכשיו אני מאמין, אני אוהב את ישו, ומודה לכנסייה שהגנה עלי".

מצב הפליטים בגרמניה

עוד כתבות

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

בשל חסימת מיצרי הורמוז והמתקפות של איראן: קטאר עוצרת ייצור גז, דשנים וכימיקלים

על פי סוכנות הידיעות הקטארית, חברת האנרגיה הלאומית QatarEnergy הודיעה שהיא עוצרת את הייצור של חלק מהכימיקלים והמוצרים התעשייתיים המיוצרים במדינה ● קטאר היא יצואנית הגז השלישית בגודלה בעולם אחרי ארה"ב ורוסיה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א