גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי קארד יוצאת לרוד שואו: שואפים ל-2 מיליארד ש'

זאת במקביל להשלמת הכנת תשקיף להנפקת חברת כרטיסי האשראי ■ לאומי קארד רשמה ב-2017 ירידה של 22% ברווח בעקבות הפרשות חד-פעמיות לעובדים ■ מנכ"ל לאומי קארד, רון פאינרו, על האפשרות לעבור לסליקה יומית: "זה עלול להיות הסוף של חוק שטרום"

לאומי קארד / צילום מסך
לאומי קארד / צילום מסך

בנק לאומי מתניע את תהליך מכירת לאומי קארד. היום (ג') פרסמה חברת כרטיסי האשראי את דוחותיה השנתיים, כך שבבנק יוכלו להשלים בזמן הקרוב את הכנת התשקיף לתרחיש שבו יוחלט להנפיק את החברה בבורסה. במקביל לכך, ל"גלובס" נודע כי הנהלת לאומי קארד, שבשליטת בנק לאומי (80%) וקבוצת עזריאלי (20%), צפויה לצאת לרוד שואו בעוד מספר שבועות לצורך הצגת החברה בפני משקיעים פוטנציאליים, בעיקר זרים.

סביר להניח כי בתום הרוד שואו יחליטו באיזה מסלול לבחור - מכירת השליטה כמקשה אחת, ניצול המומנטום החיובי בשווקים והנפקת החברה בבורסה, או בכלל מסלול שישלב בין שתי האפשרויות. הונה העצמה של לאומי עומד על קרוב ל-1.9 מיליארד שקל, ולפי הערכות מכירתה החברה תיעשה לפי שווי שנע באזור ה-2 מיליארד שקל.

התנעת הליך המכירה מצד בנק לאומי נעשתה בעקבות התבהרות (יחסית) של התנאים הרגולטורים: ראשית בנק ישראל פרסם באחרונה את מתווה העמלה הצולבת (העמלה מהווה את מחיר הרצפה של עמלת הסליקה של בתי העסק). בנוסף לכך, בתחילת השבוע פרסם בנק ישראל מסמך המגדיר אילו גופים יוכלו לרכוש את חברות כרטיסי האשראי ובאילו תנאים, מה שגם כן מפזר חלק מאי הוודאות. מהמסמך עולה שתחת תנאים מסוימים בנק ישראל יאפשר גם לקרנות השקעה לרכוש את החברות.

ההכנסות צמחו ב-8%

העננה הרגולטורית המרכזית שנותרה היא האם אכן השוק יעבור למהלך של סליקה יומית לתשלום לבתי העסק, כפי שרשות ההגבלים מנסה לקדם - מהלך שנחשב לדרמטי בשוק. "מעבר להתחשבנות יומית, הדבר יעמיק לחברות את בעיית מקורות האשראי. התוצאה תהיה שהבנקים יוכלו לממן שירות שאנחנו לא נוכל, וזה יכול להיות הסוף של חוק שטרום", אמר היום ל"גלובס" רון פאינרו, מנכ"ל לאומי קארד.

כאמור, לאומי קארד פרסמה היום את תוצאותיה לשנת 2017, מהן עולה כי החברה רשמה ירידה של 22% ברווח ל-143 מיליון שקל. הירידה ברווח נבעה משתי הוצאות חד-פעמיות הקשורות בעובדי החברה: ב-2017 שילמה החברה מענק לעובדים בגין מכירת מניות ויזה אירופה בהיקף של 26 מיליון שקל. בנוסף, ברבעון האחרון היא הפרישה 37 מיליון שקל בעקבות תוכנית פרישה מרצון ל-130 עובדים, מה שחתך את הרווח הרבעוני ל-20 מיליון שקל, לעומת 36 מיליון שקל ברבעון המקביל. עלות הפרישה לכל עובד עמדה על כ-285 אלף שקל בממוצע, נמוך משמעותית לעומת עלות התוכניות בבנקים המגיעה לעיתים למיליון שקל בממוצע לעובד.

בשאר הפרמטרים העסקיים רשמה חברת כרטיסי האשראי צמיחה: מחזור השימוש בכרטיסי החברה עלה ב-8.6% ל-80.4 מיליארד שקל, הכנסות החברה צמחו בכ-8% ל-1.22 מיליארד שקל ומספר הכרטיסים הפעילים עלה ב-4.2% ל-2.21 מיליון כרטיסים.

בעקבות פרסום הדוחות, פאינרו התייחס היום לשינויים הרבים ברגולציה עימם מתמודדת לאומי קארד: "אנחנו נמצאים במצב של חוסר איזון רגולטורי. מחד, אנו נערכים לשינוי היסטורי ומהותי ומנגד אנחנו נדרשים להתמודד מדי יום עם צעדים רגולטורים נוספים ולעיתים אף סותרים. הרגולציה שמשרטטת את פני הענף חייבת לקבוע סדרי עדיפויות ברורים, על מנת שמדיניות אחת לא תדרוס את קודמתה".

האתגר: מילוי החסר עם עזיבת שופרסל

דוחות 2017 רחוקים מלשקף את הצפוי בחברה בשנה הקרובה. נזכיר כי לפני מספר חודשים החליטה רשת שופרסל לסיים את השותפות בת העשור עם לאומי קארד ולעבור לעבוד עם כאל, שהציעה לה תנאי מסחר טובים יותר. מבחינת לאומי קארד, מדובר במכה לא מבוטלת. מועדון שופרסל כולל מעל לחצי מיליון כרטיסים, כלומר הוא מהווה מעל ל-20% מכרטיסי החברה. אובדן המועדון החל להתבטא כבר ברבעון הרביעי של 2017. תיק האשראי של לאומי קארד צמח ב-65 מיליון שקל בלבד ברבעון זה, מכיוון שהופסקה כמעט לחלוטין מכירת ההלוואות לחברי המועדון. בסך הכל מהוות ההלוואות של המועדון עם שופרסל כ-1.5 מיליארד שקל, כלומר כ-25% מתיק ההלוואות של לאומי קארד, שייפרעו בעיקר בשנתיים הקרובות.

כמו כן, בשופרסל ובכאל מבצעים תהליך מרוכז של העברת הלקוחות לכרטיס החדש, ולכן לפי הערכות 70%-80% מכרטיסי המועדון עם לאומי קארד יבוטלו כבר במהלך השנה הקרובה.ללאומי קארד אתגר לא מבוטל למציאת פיצוי על הירידה הצפויה בפעילות. החברה החלה כבר במהלך של השקת מועדון חדש עם פוקס וכן השקת כרטיסים חדשים, אך לא ברור האם יהיה זה מספיק בכדי לפצות על האובדן של המועדון הוותיק והגדול.

כחלק מהשינויים, לאומי קארד גם מבצעת מהלך של שינוי תמהיל תיק האשראי, ושיפור הרווחיות שלו. לאומי קארד היא השחקן הגדול ביותר מבין חברות כרטיסי האשראי בתחום ההלוואות עם תיק של 5.47 מיליארד שקל, שצמח ב-24% בשנת 2017. יחד עם זאת מבחינת הכנסות מימון, היא דווקא מאחורי מתחרותיה. הסיבה לכך היא תמהיל ההלוואות שלה. ראשית, ללאומי קארד חשיפה גדולה להלוואות בתחום הרכב, שם הרווחיות נחשבת נמוכה. היקף הלוואות אלה עמד על 1.68 מיליארד שקל נכון לסוף 2017, והוא מהווה כ-30% מתיק ההלוואות של החברה, אך משקלו צפוי לרדת.

גם האשראי שהעמידה החברה למועדון שופרסל היה ברווחיות נמוכה ללאומי קארד לאור מנגנון חלוקת ההכנסות בינה לבין רשת המזון. כך שבשורה התחתונה ההערכה היא שתיק האשראי של החברה יקטן השנה לראשונה אחרי שנים של צמיחה חדה. יחד עם זאת ההכנסות מפעילות זו דווקא ישמרו על יציבות ואולי אף יצמחו. ביטוי לתחילת מגמת השינוי בתמהיל ניתן לראות בכך שהריבית הממוצעת בתיק עמדה בסוף 2017 על 6.5% לעומת 6.2% ב-2016.

בדומה לחברות אחרות בתחום ולבנקים, גם בלאומי קארד נרשמה אשתקד עלייה בהפרשות להפסדי אשראי. ההפרשות עמדו אשתקד על 71 מיליון שקל לעומת 37 מיליון שקל בלבד בשנת 2016. העלייה בהפרשות נובעת גם מסיבות חשבונאיות (צמיחה מואצת בתיק מביאה אוטומטית לגידול בהפרשות), אך גם בשל ירידה במוסר התשלומים בציבור. יחד עם זאת, לאור הרכב התיק הסולידי יחסית של החברה, היקף ההפרשות שלה נמוך לעומת מתחרותיה. השאלה היא מה יהיה בעתיד כשהחברה תשנה את התמהיל לטובת שיפור הרווחיות, אך גם תגדיל בכך את הסיכון.

החולשות והפוטנציאל

ליו"ר לאומי קארד, ירון בלוך, המכהן גם כמנכ"ל לאומי פרטנרס, יש לא מעט ניסיון בתחום הבנקאות להשקעות, ומחכה לו אתגר לא מבוטל במכירת לאומי קארד.

מה שיקשה על המכירה הוא שהחברה מתמודדת עם אי ודאות בתקופה של אחרי חוק שטרום. עדיין אין פתרון לסוגיות כמו המקורות שהיא תוכל לגייס לצורך פעילות האשראי (כיום נהנית החברה ממקורות מוזלים מבנק לאומי). משקיעים, כידוע, לא אוהבים אי ודאות.

חסרונות נוספים הם שללאומי קארד, בניגוד למתחרותיה, אין מותג שהיא נהנית בו מבלעדיות בתחום הסליקה (ישראכרט גובה עמלות סליקה גבוהות באמריקן אקספרס וכאל בדיינרס). וכמובן ישנו הנושא הכאוב של אובדן המועדון עם שופרסל, שצפוי לפגוע גם כן בתוצאות החברה.

מצד שני, קיים גם פוטנציאל השבחה בלאומי קארד. דווקא מכיוון שהיא קטנה יותר מישראכרט (שצריכה גם כן להימכר), הרי שיש לה עוד לאן לצמוח. לאומי קארד עובדת כיום מול בנק לאומי ומעט במזרחי טפחות. באחרונה חתמה על שיתופי פעולה עם בנק הפועלים ודיסקונט שייכנסו לתוקף בשנה הבאה.

כמו כן קיים גם פוטנציאל להתייעלות בלאומי קארד - כמות העובדים בחברה דומה לזו שבישראכרט, בעוד היקף הפעילות בישראכרט גבוה משמעותית מלאומי קארד. יחד עם זאת, חשוב לומר שבניגוד לבנקים, בחברות כרטיסי האשראי לא ניתן לבצע קיצוץ מאסיבי בכוח האדם, שכן מדובר בחברות שירות, כך שפגיעה חדה בכוח האדם, משמעותה ירידה ברמת השירות.

יתרון נוסף של לאומי קארד הוא בהיותה חברה צעירה הקיימת רק 18 שנים, מה שמתבטא בתשתיות טכנולוגיות חדשות ביחס לגופים פיננסים אחרים ותיקים יותר. עוד נציין כי בפני לאומי קארד עומד גם אתגר לא מבוטל והוא המיתוג מחדש לאחר הפרידה מבנק לאומי. מצד אחד המיתוג מחדש הוא הזדמנות לחברה להמציא עצמה מחדש. מצד שני, הוא גם טומן בחובו סיכון, שכן הציבור נחשב חשדני למותגים חדשים בתחום הפיננסים.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד