גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיירות | למרות המשבר הכלכלי: מדריד היא עיר שמחה מאוד

האנשים, הרחובות, בתי הקפה המלאים, השוק והכיכרות: למרות השם שיצא לה, בירת ספרד יכולה להיות מעניינת כשהיא רוצה. ובימים אלה, היא רוצה מאוד

ספרד / צילום: גלית חתן
ספרד / צילום: גלית חתן

"אפשר לקבל מפה? הפעם האחרונה שהייתי במדריד הייתה לפני 12 שנה", סיפרתי לפקיד הקבלה במלון. "אל דאגה, שום דבר לא השתנה כאן בזמן הזה", השיב במבט מעט עייף, כאילו הוא זה שאחרי טיסת לילה ולא אני, ובכל זאת נתן לי את מפת העיר. "אבל אני השתניתי", רציתי לומר לו, אבל שתקתי.

מדריד, בדיוק כפי שזכרתי אותה, היא עיר שמחה - למרות המשבר הכלכלי שממנו סבלה ועדיין סובלת ספרד בשנים האחרונות. השמחה ניכרת באנשים, ברחובות, בבתי הקפה המלאים, בשוק ובכיכרות. נכון שביקרנו בתקופת השנה האזרחית החדשה, מה שהאיר את הכול בצבעים חזקים גם בלילה, אבל התחושה הייתה שמדובר במשהו קיומי ועמוק יותר. סוג של תפיסת חיים, אותה תפיסה שהולידה את הסייסטה, למשל, ואת הפייסטות (פסטיבלים) הרבות והעליזות.

מנתוני האו"ם שפורסמו לאחרונה עולה שספרד הייתה השנייה בדירוג המדינות המתוירות ביותר בשנה החולפת, עם כ-82 מיליון תיירים על כ-46.5 מיליון תושבים, נתון שקשה להישאר אדישים כלפיו. ראש ממשלת ספרד, מריאנו רחוי, נדרש לעניין וסיפר שההכנסות מתיירות מספקות 11% מהתמ"ג הלאומי, כ-87 מיליארד אירו.

כמה מהסכום הזה מגיע מקטלוניה וכמה מיתר חלקי ספרד - את הדיון הזה נדחה לפעם אחרת. הפעם נתמקד בעיר הבירה, ובעובדה שכל ביקור בה צריך, לדעתי, להתחיל בכיכר הסיבלס. כאן מתכנסים הספרדים כשהם חוגגים או כשהם מפגינים. מפה יוצאות הבשורות, וכאן, על פלאסיו דה קומיוניקאיונס, בעבר מפקדת שירות הדואר הספרדי וכיום בית העירייה של מדריד, מתנוסס שלט ענק: Refuges Welcome. מסר קצר וחד, ובאנגלית. שכולם יבינו.

במרכז הכיכר נמצאת הפונטנה דה לה סיבלס - מזרקה ניאו-קלאסית של אלה היושבת בכרכרה שמושכים שני אריות, אשר קיבלה את שמה מסיבלה (cybelle), אלת הטבע והאדמה של הדת הפריגית. הכיכר, שנבנתה בסוף המאה ה-18 על-ידי האדריכל ונטורה רודריגז, מחברת בין דרך ה"קסטליאנים" (Castellna) הנמשכת משדרת פראדו ועד לפלאזה דה קולון, לבין רחוב אלקלה, שחוצה את מדריד מפוארטה דל סול במערב ועד שער אלקלה במזרח.

השעון שמכריז על כניסת השנה החדשה / צילום: גלית חתן

נקודת תצפית טובה על הסיבלס נמצאת בגג של ארמון האמנויות היפות. למעשה, מדובר בתצפית של 360 מעלות כמעט, כך שניתן לראות משם גם את הרחוב הראשי של העיר, גראן ויה, את שדרת הפראדו ואזורים פחות מתוירים.

גנים, כיכרות ומקדש מצרי

על שני דברים אי אפשר לוותר כשמגיעים לבירת ספרד: על ביקור במוזיאון פראדו, ועל ביקור בפארק רטירו - הריאה הירוקה של העיר, 1,250 דונם של אוויר נקי וציוץ ציפורים. בין 15 אלף העצים תמצאו את ארמון הקריסטל, אשר כשמו כן הוא: ארמון שכולו זכוכית ומתכת, בלי אף לבנת בטון אחת. ב-1960 חנך הגנרל פרנקו תערוכה בארמון שבלב הפארק, והוא עדיין פעיל כמוזיאון.

גם אם יש תור בגלל תערוכה כזו או אחרת שמוצגת בו, שווה לטרוח להמתין ולהיכנס פנימה. לא בשביל התערוכה, כמו בשביל החוויה הייחודית של חממת ענק שצבעיה משתנים בהתאם לצבע השמיים. עוד תמצאו בפארק פסלים, מזרקות ואגמים (באביב אל תוותרו על גן הוורדים), וגם בית קפה או שניים. חוויה מדרידאית כהלכתה.

בפעם היחידה שפתחנו את הטלוויזיה בנסיעה הזו, דיווח ערוץ חדשות ספרדי כי כרמן פרנקו, בתו היחידה של הגנרל העריץ, זו שכונתה בילדותה "הפנים הצעירות של הפשיזם", מתה בגיל 91. הידיעה לא נמשכה יותר מעשר שניות. מהעבר אי אפשר להתעלם לגמרי, אבל גם לא ממש חייבים לזכור.

את ההיסטוריה שלהם אוהבים הספרדים לעשות בפוארטה דל סול, הכיכר ששעון הענק שלה מכריז על כניסת השנה החדשה לספרד - כל תחנות הטלוויזיה עוקבות אחרי מחוגי השעון הזה, בזמן שאלפים נדחסים תחתיו, משולהבים, סופרים לאחור. בקצה הכיכר נמצא פסל הדובה המחבקת את עץ התות, שהפך לסמל העיר.

פיסת היסטוריה מעניינת לא פחות מספק מקדש דאבוד. זהו מקדש מצרי עתיק מהמאה השנייה לפני הספירה, שהוקם לפי ההוראות של מלך מרואה (בירתה של כוש הקדומה), ונבנה בדרום מצרים. ב-1968 הועתק המקדש לפארק דל אוסטה, כהוקרה על מאמצי הסיוע שהשקיעה ספרד בהצלת מקדשי אבו סימבל, שבניית סכר אסואן העמידה אותם בסכנה.

המקדש מוקם במרכז בריכה גדולה, אך רדודה, וכיום אין אליו גישה ישירה. ניתן רק להקיף את הבריכה, לחפש זוויות צילום מעניינות, ולחכות לשעת השקיעה - אז מגיעים עשרות רבות של תיירים לצפות בו במלוא תפארתו והדרו, כשהוא מקבל אופי מיוחד בזכות שילוב בין תאורה מלאכותית לתאורת סוף יום.

תערוכת "אומנות הנעל" / צילום: גלית חתן

ריאל מדריד ומקדש הנעליים

בחלוף כמה ימים בעיר, כבר אפשר לאבחן: לכל אחד יש את מדריד שלו. יש את זה שלא יפספס את ההזדמנות למופע פלמנקו, יש מי שיעלה על הרכבל שמוביל לגן החיות, ויש מי שהאזור המלכותי - האופרה, הארמון וקתדרלת אלמודנה - יהלך עליו קסם. כי למרות השם שיצא לה עד היום, בירת ספרד יכולה להיות מעניינת כשהיא רוצה. ובימים אלה, היא רוצה מאוד.

את אחד האייקונים הבולטים ביותר של המדינה ניתן למצוא בכיכר אספניה, הממוקמת בקצהו המערבי של רחוב גראן ויה. במרכז הכיכר ניצב פסל האבן העצום של הסופר והמחזאי מיגל דה סרוואנטס, מגדולי היוצרים בשפה הספרדית. משני צדדיו פסלי אבן של דולצינאה, אהובתו של דון קישוט, והאביר עצמו, מפוסל בברזל. לצדו, כמובן, העוזר הנאמן סנצ'ו פנשה.

אם במהלך שהותכם בעיר מתקיים משחק של ריאל מדריד, כדאי לרכוש כרטיסים ולנסוע לאצטדיון סנטיאגו ברנבאו - כמעט כל משחק של ריאל הוא חוויה. לעומת זאת, סיור באצטדיון במהלך שעות היום (25 אירו) פחות דיבר אליי, בעיקר בשל התחושה הכמעט-דתית האופפת ביקורים כאלה. נדמה שאנשי מחלקת השיווק עושים כמעט הכול כדי שהמבקר ירגיש שהוא נכנס לסוג של מקדש.

כפי הנראה, זה המצב בכל הקבוצות הגדולות, ולתובנה הזו הגענו בביקור בקמפ נואו שבברצלונה, כאשר הציעו לנו לרכוש פיסת דשא מהאצטדיון שבו הפליא מסי את בעיטותיו, כמו שמציעים לתיירים נוצרים לרכוש מים מהכינרת, כי לאמונתם ישו הלך שם פעם על המים.

משמאל - פסל ליד בית האופרה / צילום: גלית חתן

במקום להתבונן בנעלי הכדורגל של כריסטיאנו רונאלדו וגארת בייל, העדפתי לגרור את בן זוגי לתערוכה "אמנות הנעל", שמציגה את עבודתו הייחודית של מעצב הנעליים מנולו בלניק. התערוכה, שמתקיימת במוזיאון האמנויות הדקורטיביות (כניסה חינם. עד 8 במארס), מסכמת 45 שנות קריירה של מעצב-העל הספרדי, וכוללת למעלה מ-200 דגמי נעליים, וגם רישומים של חלקם (כ-80), וכן צילומי אופנה של גדולי הצלמים בתקופתנו.

התערוכה מתפרסת על פני שתי קומות, בשישה חללים שונים, והיא מרתקת גם למי שאפילו לא חולמת להוציא סכומים של אלפי אירו על זוג נעליים אחד. הביקור בה הוא הזדמנות לצלול לתוך מוח יצירתי בצורה יוצאת דופן, ולהקדיש מחשבה לשאלות מה אפשרי ומה לא אפשרי, ומדוע אנחנו נוטים לציית למה שמקובל, במקום לתת לדמיון לעוף לכל הכיוונים.

אגב: היו שם עוד גברים, שנגררו בידי נשותיהם. נראה היה שרובם ניסו לשתף איתן פעולה, ולנתח למה להתכוון המשורר, כלומר המעצב, כשפיזר עשרות פונפונים קטנים בליווי אבני חן על נעלי סטילטו, שצריך קורס מיוחד כדי לצעוד בהן מבלי ליפול.

ומה עם האוכל? איך אפשר בלי איזה טאפאס קטן? אז קודם כול, עצה לגבי ארוחת הערב שלכם: בניגוד למקובל באירופה, עבור המדרידאים, לאכול ב-20:30 נחשב ממש מוקדם. אם תזמינו שולחן לשעה הזו, רוב הסיכויים שתמצאו את עצמכם כמעט לבד במסעדה. זה לא כי לאנשים אין כסף לשלם, או כי בחרתם מסעדה לא טובה. החיים פשוט לא מתחילים לפני תשע בערב.

בשעות הצהריים, מומלץ לבקר בשוק סן מיגל - אומנם בוקריה זה לא, אבל בין הדוכנים הרבים, כמעט כל אחד יוכל למצוא מאכלים ספרדיים שמדברים אליו. פאייה שחורה לצד פאייה צמחונית, מגשי גבינות עם כוס יין מקומי, פטאטס ברוואס, כל פירות הים האפשריים, וגם שקדים מטוגנים ברוזמרין או בלימון - כל אלה הוכיחו לנו שעדיף לבוא רעבים, ויותר מפעם אחת.

לא כדאי לוותר גם על הצ'ורוס המקומי, שהוא הרבה פחות מתוק ממה שמוכר לנו בארץ. את הצ'ורוס טובלים בכוס שוקולד מומס, ואת מה שנשאר אפשר פשוט לשתות. הייתם במדריד ולא אכלתם צ'ורוס? לא הייתם במדריד.

צ'ורוס / צילום: שאטרסטוק

מהשוק כדאי להמשיך לפלאזה מאיור הסמוכה - כיכר מרובעת, מוקפת בניינים, שהכניסה אליה היא דרך שערים צרים יחסית. זהו הלב העתיק של מדריד, שהחל לפעום בימי הביניים כשוק מחוץ לחומות. ב-1560 ביקש המלך פיליפ השני מהארכיטקט חואן די הררה להפוך את השוק לכיכר "אמיתית". אומנם הייתה היענות חיובית, אך המהלך יצא לפועל רק ב-1617.

בניית הכיכר הושלמה אחרי שנתיים "בלבד", לא דבר של מה בכך לאור גודלה: כ-120 מטר אורך ו-90 מטר רוחב. באותה תקופה היא הייתה מוקפת במבני עץ בני 6 קומות. הבתים נשרפו במהלך השנים שלוש פעמים: ב-1631, ב-1672 וב-1970, ובכל פעם נבנו מחדש.

כיום ניתן לראות באחת הצלעות של הכיכר את ציורי הקיר הנהדרים של קרלוס פרנקו, המתארים דמויות מיתולוגיות שקשורות להיסטוריה של מדריד; ואילו במרכז הכיכר ניצב פסל של פיליפ השלישי רוכב על סוס.

מסביב, מתחת לאכסדראות העמודים, ניתן להבחין כי חלק מהחנויות סגורות, נטושות. רמז עצוב למה שקרה לכלכלה של העיר ושל המדינה בכלל. עם כל הכבוד לתיירות, זאת אומרת.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי