גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכל | מהיער לצלחת: טרנד ליקוט הפטריות מגיע אל השולחן

בישול עם פטריות יער הוא התגשמות החלום הישראלי: להרגיש אירופה באמצע המדבר ■ בשנים האחרונות גובר הטרנד ■ אלפים יוצאים לשטח בחיפוש אחר פטריות בר, ויותר ויותר מסעדות מצטרפות למגמה ומגישות מתנובת היער

אחרי הגשם, פטריות / צילום: שאטרסטוק
אחרי הגשם, פטריות / צילום: שאטרסטוק

על משמעות הדימוי "כפטריות אחרי הגשם" לא חשבתי עד סוף השבוע האחרון של ינואר האחרון, ובכנות, גם באופן גדילתן לא השקעתי מחשבה. במושבה שבה גדלתי - והחזיקה בתואר גם עשרות שנים אחרי שצמחה לממדי עיר - הקשר לפרי האדמה היה קלוש עד זניח. ידעתי שתותים מגיעים מהשדות ליד "רביבה וסיליה" וגם סלרי, שאפשר עד היום להריח מהכביש הראשי. עד כאן לחדשות הטובות. אם ראיתי קיפוד - לא מן הנמנע שהייתי מניח שמדובר באוגר מרוח בג'ל שיער. פטריות מבחינתי נולדו בקופסאות השימורים (בכל זאת, שנות ה-80) של פיצרייה "ברודווי". הו, כמה שטעיתי.

בחזרה לסוף ינואר 2018. בתום יומיים גשומים, צצו ומילאו את הפיד שלי בפייסבוק עשרות תמונות של פטריות בר. אורניות ואוזני כלך נחו בגאווה בלתי מוסתרת בסלסילות לצד אחלמיות, נרתיקניות דביקות ועוד כל מיני סלילים וכובעים שניחנו בשמות יצירתיים במיוחד. בדיוק כמו בדימוי, כך התברר לי, כולן צצות במהירות מופלאה אחרי גשמים, על מצע קרקע לחה ובבסיס עצים.

עד לפני עשור וחצי, ליקוט פטריות בר היה תופעה מקומית שאפשר היה למקם איפשהו בין אזוטריה לקוריוז. הסכנה הגלומה בליקוטן - יש זנים שאכילתם יכולה להביא גם למוות - לא עזרה להשתרשות של הנוהג האירופי.

מרק פטריות יער / צילום: שאטרסטוק

לא עוד: מדי חורף יוצאים אחרי הגשמים אלפים אל היערות, בחיפוש אחר פטריות בר. קבוצות פייסבוק שבהן רבבות חברים משתפות תמונות מהשטח ובוחנות יחד ממצאים, מחמיאות למלקטים על המציאות ומזהירות אחרים מאלו המסוכנות.

עצלנים יכולים למצוא פטריות יער מלוקטות בשווקים גליליים כמו זה של כפר יאסיף.

גם במסעדות שף ניתן למצוא בעונת החורף הקצרה את תנובת היער. בגאריג שנסגרה ממש השבוע הגיש השף עידו פיינר מנת פטריות אוזני כלך (ופטוצ'יני סרפדים, אבל זה כבר סיפור אחר), השף דויד פרנקל מ-"פרונטו" השתמש גם הוא בפטריות יער במנות ספיישל וכן אייל שני במסעדתו "הסלון". "ב'גאריג' זו הייתה הגשמת חלום לבשל עם פטריות יער - להרגיש אירופה באמצע המדבר", אומר פיינר. "מי שאומר שהפטריות בארץ 'רק' טובות, רוצה לשמור אותן לעצמו. אישית, הן הרבה יותר טעימות לי בראש, בגוף ובנפש מפטריות מיובאות", הוא פוסק.

ליקוט בעידן הסלולרי

צמיחת העניין בפטריות היער מתבססת על שני גורמים עיקריים: העלייה הגדולה מברית המועצות - שם ליקוט פטריות היה פעילות משפחתית פופולרית, וקלות הזיהוי והפידבק היעיל והמהיר שמתקבל הודות לזמינות התמידית בעידן הסלולרי.

"אחרי שעלינו ארצה, ההורים היו לוקחים אותי ללקט פטריות ביערות אורנים בצפון, מספרת עיתונאית האוכל ריטה גולדשטיין. "את מה שמצאנו היינו מבשלים במרק עם גריסים (ראו מתכון). הרפתקה נעימה ששכרה בצידה.

"אחרי שנים, חזרתי ללקט פטריות עם בן זוגי ג'רמי כשלפעמים מצטרפים גם ההורים. בהתחלה קטפנו רק אורניות, כי הכי קל לזהותן בוודאות - והיום, הודות לידע בקבוצות הפייסבוק הייעודיות, אנחנו כבר יוצאים למטעי אבוקדו בחיפושים אחר נרתיקניות דביקות", היא אומרת בחיוך.

"המלכה האם של הפטריות המקומיות בעיניי היא נטופה ער*בה. עסיסית, בטעם מעט מעושן, שמזכיר בשר. זו פטרייה כתומה וגדולה, שמוריקה במגע עם סכין - טעימה באופן יוצא דופן".

אחלמית ערומה / צילום: עמנואל שריד

מלהיב? "מאוד! אין הרבה הזדמנויות בעולם הקולינריה לאכול משהו שהוא לגמרי בר ושמלקטים בידיים. זה קצת בלגן - אף פעם לא יודעים מה יהיה בסוף היום כי קיים סיכוי אמיתי לחזור בידיים ריקות. יש גם הרבה ניקוי יסודי בבית אחרי - אבל תחושת הסיפוק שבמציאה ממכרת".

"דווקא קלות הצילום והפידבק בעידן הסלולרי הם עניין בעייתי", מסייגת אולגה איילה גודורובה, חברת "הקבוצה הישראלית לפטריות". "לא תמיד זו תשובה של כן או לא. פטרייה בשם גושית הזאב, למשל, רעילה ללא בישול מקדים של כחצי שעה ושפיכת המים. לאנשים עם בעיות מעיים היא יכולה לגרום צרות גם אחרי בישול מקדים. מי שלא בקיא בפטריות לא יכול להחליט אם השם שנתנו לו באינטרנט באמת מתאים לממצא שלו.

"יש מפגשים מודרכים בתשלום כמו שעושה ד"ר דליה לוינסון (מחברת "מדריך כרטא לפטריות מאכל ורעל בישראל") גם פעילי הקבוצות של פייסבוק ווטסאפ מקיימים מדי פעם מפגשים שחדשים בתחום יכולים להצטרף אליהם וללמוד. אבל כעיקרון, דווקא בגלל שזה הופך לטרנד ונעשה יותר פופולרי, נדרשת יותר זהירות מבעבר", אומרת גודורובה. "למדתי את זה כשהבאתי פעם לחברה את הספר של דליה לוינסון. היא דפדפה בתמונות ואמרה: 'אבל הכול פה נראה אותו דבר! לכולן יש כובע. לכולן יש רגל!'. אז הבנתי שאדם לא מיומן ולא מנוסה בזיהוי וליקוט לא בהכרח מבין מה הוא רואה, על מה להסתכל ולמה לשים לב".

בלינצ’ס אורניות בטאבון / צילום: שאטרסטוק

בלינצ'ס אורניות בטאבון

פטריות מלקטים בחבלי ארץ ישראל משחר ההיסטוריה. באפוס השומרי "נישואי מרטו" מהאלף השלישי לפני הספירה, מתוארים בני האמורי מכנען. "עם-אוהלים נווד וחסר מנוח, המתקיים על בשר נא ועל טרפש - כמהין המדבר", נכתב בהתנשאות בלתי מוסתרת של ראשוני העירוניים על דרי הנגב ועבר הירדן של ימינו. את הפטרייה המקומית שצרכו מלקטים צאצאיהם הבדואים עד היום, וניתן למצוא אותם בחורף בשוק באר שבע.

בתקופה הרומאית - יחד עם לשונות פלמינגו, המקבילה העתיקה לפואה גרא - הן נחשבו לאחד ממאכלי התשוקה המבוקשים ביותר באימפריה, הרבה יותר מאחיותיהן השחורות - הנמכרות כיום באלפי אירו לקילו - ויובאו מכאן לארץ המגף.

"מי שחושב שימצא פורצ'יני מקומית ביער - מתבדה. אי אפשר להשוות את הפטריות המקומיות, שעדינות מאוד בטעמן, למקבילות האירופאיות העזות - לא בקטגוריית הכמהין ולא בז'אנר פטריות היער", אומר פרנקל. "ההיצע המקומי מעניין וייחודי. בלי הרבה ארומה ועוצמה - אבל עם טעם של אדמה רטובה ושל יער. האורניות הן הפופולריות והנפוצות ביותר ומתאימות לצריבה, כמרכיב ברוטב פסטה ובבית - בחביתות בפרט ועם ביצים בכלל", הוא אומר.

"כילד בקריית טבעון, היינו אוספים אותן באזור בית לחם הגלילית ובחורשות האלונים ליד אלוני אבא. כשעבדתי במסעדת טאנטי באצ'י באזור, היינו מלקטים אותן בחורף בחורש שמאחורי המסעדה ומשתמשים בהן במנות עונתיות. בפרונטו קשה לנו לעבוד איתן, בגלל שהאספקה לא סדירה. אבל כשמגיע - נכנס בספיישלים", אומר פרנקל.

גם השף עמוס שיאון מגיש במסעדתו "הלנה" שבנמל קיסריה אורניות ונרתיקנית דביקה כמלית בלינצ'ס מוקרמים בטאבון. "יש לנו שני חבר'ה שמלקטים עלי בר לצד פטריות. השנה מצאנו גם סוג של מורל מקומית. כשיש כמות יפה אנחנו מגישים אותן בין היתר כמילוי קלמרי עם פריקי".

אורניות ניתן למצוא בעונה זו בהרי ירושלים, במורדות הגלבוע וברמות מנשה - אזור גבעת עדה, עמיקם ופרדס חנה-כרכור, בירת הליקוט הארצית מבחינת כמות המשתתפים בקבוצות המלקטים.

"פרדס חפלה - אזור שמושך אליו הרבה טיפוסים מיוחדים", צוחק עמיחי שרפשטיין, משתתף בתוכנית מאסטר שף, שהתבלט במנות פטריות היער שהכין. "אין דבר יותר טעים מהן בעיניי. תרבות מתעוררת שאני מאוד מקווה שתתפוס".

כמה מסוכן לצאת ללא מגדיר או לאכול פטריות מבלי לבדוק אותן?, אני שואל את שרפשטיין. "מאוד. יש בפטריות הרבה מאוד רעלנים ובאופן כללי מומלץ תמיד לאכול אותן אחרי בישול, גם את השמפיניון מהסופר. אסור להיות שאננים", הוא פוסק.

מתכון

קרופניק גלילי

מרק פטריות יער וגריסים

חומרים:

3 סלסילות פטריות מסוגים שונים - שמפיניון, מלך היער ופורטובלו למשל (מי ששם את ידו על אורניות - מה טוב), מנוקות וקצוצות לקוביות קטנות

50 גרם חמאה

1/4 כוס שמן זית

3-2 בצלים בינוניים, קצוצים דק

1/2 בקבוק יין לבן חצי יבש

1 כוס גריסי פנינה

1.5 ליטר ציר עוף

5 שיני שום פרוסות דק

4-3 עלי מרווה קצוצים דק

מלח גס ופלפל לבן גרוס - לפי הטעם

הכנה: מנקים את הפטריות וקוצצים לקוביות קטנות. מחממים בסיר גדול עם תחתית עבה את השמן ואת החמאה. מוספים בצל ומטגנים עד לשקיפות.

מוסיפים את הפטריות, מערבבים ומבשלים כמה דקות על להבה גבוהה. מוסיפים שום, מרווה ויין, מגבירים את הלהבה ומביאים לרתיחה.

יוצקים את ציר העוף ומוסיפים מלח, פלפל וגריסים. מביאים לרתיחה עדינה, מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר. מבשלים 30 דקות ומגישים מיד.

תבשיל של פטריות עם פתיתים ופטרוזיליה / צילום: שאטרסטוק

מתכון של ארז קומרובסקי, שהכתיב לי בטלפון ביום חורפי סוער במיוחד

פטריות פורצ'יני מיובשות | למי שלא יכול לצאת ללקט ביער

אין ספק שפטריות יער ישר מהטבע הן ה-דבר, אבל מה יעשה מי שעתותיו אינן בידיו לצאת היערה לקטוף וללקט, אבל גם הוא רוצה קצת מטעמי החורף האלה אצלו במטבח? פטריות הפורצ'יני המיובשות, הנמכרות כמעט בכל סופר ומעדניה נותנות תשובה לא רעה לכמיהה הזו.

בניגוד למה שחושבים, פורצ'יני זה לא שם של פטרייה אלא של משפחת פטריות, הכוללת ארבעה סוגים שונים, דומים במראה ובטעם, וגדלים תחת עצי ערמונים ומחט, בעיקר ביערות אירופה.

הפורצ'יני המיובשות משמשות לרטבים למאכלי בשר, למרקים ולריזוטו, והן עושות זאת מצוין אחרי תהליך קל של שחזור: השרייה במים חמים ל-20 דקות הופכת את הפיסות היבשושיות שבשקית לפטריות בשרניות ועזות טעם.

ניתן להשיג בארץ כמה סוגים של פורצ'יני, מיובאות מגרמניה כמו של חברת Diroma וגם מקומיות של חוות תקוע. לאחרונה התחילה חברת דברים טובים סגל - שיש לה ליין מוצרים בשם "אוצרות יער", הכולל גם פטריות מוחמצות וכבושות - לייבא סוג נוסף, פורצ'יני פולניות מיובשות.

אזנית הכלך  / צילום: עמנואל שריד

לצורך ההשוואה נדגמו הפטריות החדשות לצד הוותיקות יותר. שלושה סירי מרק הועלו על הכיריים עם 20 גרם פטריות מכל שקית. המרק היה מינימליסטי: אחרי 20 דקות ההשרייה צורפו הפטריות על מי ההשרייה לסיר ובו בצל מטוגן וקוביות תפוח אדמה, מלח ופלפל. בסוף שודרג בשמנת לבישול. כל שלושת המרקים היו טעימים להפליא, אבל הכי טוב היה זה שעורבב מכולם יחד.

הפולניות החדשות עולות בין 20 ל-27 שקל לשקית של 40 גרם, הגרמניות - 22.90 (בעבור 20 גרם בלבד!), הפטריות מתקוע - 17 שקל ל-40 גרם.

עוד כתבות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר