גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלבו את הפרה: ההתעללות המתמשכת שעברה בזק מידי בעליה

לא מעט דוגמאות ממחישות כיצד יורוקום, החברה השולטת בבזק, ניצלה אותה במשך שנים, עשקה אותה ופגעה בה ■ בזק היא חברה נהדרת - שנוהלה ונותבה לדרכים אפלות ■ פרשנות

שאול אלוביץ'/ צילום: שלומי יוסף
שאול אלוביץ'/ צילום: שלומי יוסף

הנזק שספגה בזק כתוצאה מהתנהלות בעלי השליטה בחברה, הוא חסר תקדים. בסופו של יום כולם שוכחים שבזק היא יישות עצמאית שעברה התעללות מתמשכת על ידי בעליה. במשך שנים החברה השקיעה וטיפחה תדמית נקייה של חברה מקצועית שמשקיעה בתשתיות ובטכנולוגיות, ושהאינטרס של בעלי השליטה בא רק לאחר האינטרס שלה. מאז הופרטה בזק, ובמיוחד בתקופתו של אלוביץ, המשוואה התהפכה. יורוקום הפכה את בזק לתרנגולת שמטילה ביצי זהב בעבורה, ובכל פעם שהיה חשש שהתרנגולת הזאת מאוימת או נחלשת - מיד נמצאה הדרך כדי לייצב את מצבה.

היום אנחנו יודעים רשמית כיצד עבדה השיטה, אבל בשנים האחרונות איש לא תיאר או הבין את עומק הניצול. בסופו של יום בזק נפגעה קשה מאוד מהפרשה, ולא בצדק. היא עורבבה לתוך מציאות בלתי אפשרית של בעלי שליטה שניצלו והשחירו אותה, וכל יום שעובר ונודעים פרטים נוספים על מעורבות ראשי השלטון בפרשיות השונות, הלסת נשמטת. להלן מספר דוגמאות שממחישות כיצד נוצלה החברה.

1. עסקאות בעלי העניין: רבים סבורים שעסקאות בעלי העניין עם yes וחלל היו הביטוי המובהק לאופן שבו ניצלה יורוקום את בזק. זה נכון בגלל הרעש וההיקף סביב הפרשה, אבל באופן חלקי. יורוקום ניצלה את בזק גם בדברים שקשה אפילו לדמיין. כך למשל, כאשר אתר וואלה חגג אירועים כאלה ואחרים, חברת ההפקה שארגנה את האירוע הייתה אחת החברות הקשורות לבנו של שאול אלוביץ.

2. לאחרונה נמכרה חברת די אם הנדסה מקבוצת יורוקום לאפקון, לפי שווי של 54 מיליון שקל. היום אפשר לגלות שהחברה אמורה הייתה להימכר לבזק בינלאומי לפני כשנה וחצי-שנתיים, במחיר של למעלה מ-170 מיליון שקל. בסוף הבינו בבזק בינלאומי שהם לא באמת צריכים את די אם הנדסה ובטח שלא לשלם עליה סכום כה גבוה, והעסקה ירדה מהפרק, אף שהיא הייתה בשלב מתקדם מאוד.

3. יורוקום מכרה לבזק טלוויזיות. בכירים בחברה אמרו אז שמדובר בעסקאות קטנות לטובת מבצעים נקודתיים, אבל בסופו של דבר התברר שזו לא הייתה העסקה היחידה שבמסגרה יורוקום מכרה ציוד לבזק.

4. יורוקום מכרה מכסים לבזק. כן, את המכסים מברזל לבורות התקשורת של בזק, סיפקה יורוקום. מה ליורוקום ולמכסי ברזל לבורות תקשורת? עובדה.

5. יורוקום מכרה לבזק את הנתבים מתוצרת ויטק שאותם ייבאה. במשך שנים ארוכות היו לבזק מערכות יחסים עם חברות כמו די לינק ועם נטגיר, אך יורוקום הכניסה את ויטק ואילצה את בזק למכור את הנתבים מתוצרתה, והם הפכו לנתבים הנפוצים היום. גם בזק בינלאומי מוכרת נתבים של ויטק. נדמה שאין צורך להרחיב גם על עסקאות הממירים של yes לאורך השנים.

6. יורוקום אף הרחיקה לכת במכירות לבזק, ומכרה לא רק נתבים, אלא היא ניסתה למכור לה את ציוד התקשורת בליבת הרשת. בשנתיים האחרונות ניסתה יורוקום למכור לבזק מרכזיות שייבאה מטייוואן. ביורוקום ידעו שבזק עומדת לקראת שדרוג גדול ברשת, פרויקט שעומד לעלות לחברה מאות מיליוני שקלים ואשר כולל החלפה של מתגי התקשורת המותקנים בבניינים, ולא בחלו בניסיון לטמון את ידם בצלחת ולגייס חברה שיורוקום תייצג ושתמכור לבזק את המתגים. בסופו של דבר החברה הטייוואנית לא עמדה בדרישות הטכניות של בזק בבדיקות מעבדה, והנושא ירד מהפרק.

7. עמיקם שורר, שמשמש כיום רשמית כסמנכ"ל פיתוח עסקי, הוא הקונסיליירי של משפחת אלוביץ. על פניו, נראה שגם הוא לקח חלק בקומבינות.

בשלב מסוים, כשמצבה של יורוקום הלך והורע, החליטו להעביר אותו לעבוד בבזק ולכן המציאו לו תפקיד של סמנכ"ל הפיתוח העסקי של הקבוצה.

על פי מקורות בבזק, הוא מרוויח את אחת המשכורות הגבוהות מקרב הסמנכ"לים ויש שמעריכים שמדובר בשש ספרות. הכל על חשבון בזק. מאז שפרצו החקירות של הרשות לניירות ערך שורר לא בדיוק תורם לקבוצה - נאמר בלשון המעטה - אבל הוא עדיין יושב על הפיירול של בזק, והוא כנראה יישב עד שלא ייאמר לו אחרת.

בגלל שהוא כל כך עסוק, בינתיים הצמידו אליו את לינור יוכלמן, שהועברה מתפקידה כיועצת המשפטית של הקבוצה ומזכירת החברה שהיא חלק מהכוורת של אלוביץ. על יוכלמן נאמר כבר כמעט הכל בשל חלקה בפרשיות הנחקרות.

8. דמי ייעוץ. יורוקום גבתה דמי ייעוץ מבזק שהסתכמו בעשרות מיליוני שקלים לאורך השנים שהיא בעלת השליטה בבזק. ביורוקום נהגו להמעיט בערך התמורה שהם מקבלים. הם כנראה חשבו שערכם לא יסולא בפז. על מה בדיוק יורוקום קיבלה את הייעוץ? היום אנחנו יודעים עבור מה.

9. טלפונים שייבאה יורוקום נמכרו בפלאפון. היות שלא נמצאה אף חברה שהסכימה למכור טלפונים של חברות דוגמת ZTE, פלאפון אולצה למכור אותם. אמנם בקטנה ולא בצורה משמעותית, אך גם היא תרמה את חלקה למאמץ המלחמתי.

אלו רק מקבץ של דוגמאות שממחישות כיצד יורוקום נהגה במשך שנים לסחוט את בזק בכל דרך אפשרית.

לכן חובה וצריך להדגיש בכל הזדמנות: בזק היא לא אלוביץ. בזק היא חברה נהדרת שעושה עבודה מצוינת, אבל נוהלה ונותבה לדרכים אפלות. אחרי שראינו כיצד החברה הזו נעשקה על ידי בעלי השליטה שלה, שחילצו ממנה כל אגורה שחוקה שיכלו, ייתכן שזה הרגע לחשוב מחדש על כל הנושא של בעלי שליטה בחברות ציבוריות.

אולי זו ההזדמנות להבהיר לכל מי שרוכש את בזק, שמי שרוכש את החברה רוכש זכות לקבל דיבידנד. נקודה. דירקטוריון מקצועי שפועל אך ורק לטובת החברה ללא קשר לבעלי השליטה הוא פתרון שראוי לחשוב עליו.

עוד כתבות

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

ההודעה של רשות הספנות שעלולה להוביל לעיכובים כבדים במסירות רכבים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ולפנות אותם תוך 3 ימים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?