גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לי מנהל בריון

איך קורה שמנהלים רבים מתעללים בעובדים שלהם - וממשיכים לשגשג בעבודתם?

התעמרות בעבודה / צילום: שאטרסטוק
התעמרות בעבודה / צילום: שאטרסטוק

איך קורה שמנהלים רבים מתעללים בעובדים שלהם - וממשיכים לשגשג בעבודתם?

מוטרדים ושותקים

אולי משום שרוב העובדים שותקים. הגארדיאן, למשל, דיווח לאחרונה על "רמות מזעזעות של הטרדה בענף הטלוויזיה בבריטניה", וחשף תוצאות מחקר שלפיו מבין 315 הנבדקים יותר משני שלישים אמרו כי היו קורבן במקום עבודתם, ורובם (84%) לא דיווחו על כך מחשש מההשלכות השליליות על הקריירה שלהם. לפי המחקר. גם בארצות הברית מצביע המחקר על מספרים לא מרגיעים: 38% מהעובדים עדים לבריונות או חווים אותה בעצמם.

ומה בישראל? לפי מאירי, פסיכולוג תעסוקי וכותב הספר "המגפה השקטה במקומות העבודה", אחד מכל ארבעה עובדים בישראל חווה התנכלות, התעמרות, התעללות רגשית והצקה במקום העבודה.

החוקרים הבריטיים טוענים כי חלק ניכר מהעובדים אינם מבינים את זכויותיהם בנוגע לבריונות, ואחרים פשוט פוחדים, או סובלים מחוסר ביטחון תעסוקתי, ושותקים. האמריקנים סבורים שהבעיה נעוצה דווקא בעובדה שרק במקומות עבודה מעטים יש מדיניות יעילה להתמודדות עם בריונות, וכן כי על כל בריון אחד שנתפס - עשרה קורבנות מאבדים את עבודתם בגין העברה או פיטורים.

שתיקת ההישרדות

מחקרים אחרים מסבירים את היעדר הדיווח באמצעות תהליך הדה-סנסיטיזציה שהקורבנות חווים ("הקהיה שיטתית" - מצב שבו אדם סופג בעקביות "מכות" עד שחושיו הופכים קהים. תהליך זה גורם להם להתנהג באי-רציונליות, לשתוק, ולשתף פעולה.

למרבה האירוניה, התגובות הללו הן מנגנוני הגנה שאמורים לעזור לנו לשרוד, להמשיך להתקיים בעולם המכיל כאב מבלי להשתגע. אולם כשמדובר בבריונות בעבודה - התגובות הללו משמרות את הקורבנות.

"במשך שנה שלמה הרגשתי שאני גוררת את עצמי בכוח לעבודה", מספרת אנונימית מאשדוד, "עד שבאחת הפעמים הגעתי למעלית של הבניין, וקיבלתי סמס מגעיל מהמנהלת שלי. קראתי, והרגשתי שאני לא נושמת. הדבר הבא שאני זוכרת הוא שמישהו הרים לי את הרגלים. התעלפתי. זה היה בשבילי סימן שהגעתי לקצה. הגוף שלי הכריח אותי לעזוב".

לפעמים משתלם להתלהם

היינו רוצים לחשוב שהעובדים הפגועים יתפקדו פחות טוב, ובהתאם לכך ייאלץ המנהל למתן את התנהגותו המתעללת (לא מפני שאכפת לו מהם אלא משום שהוא נדרש להוכיח מול ההנהלה הצלחה בתוצרי העובדים). אולם באשר לכך מצא ד"ר הארווי הורנשטיין מאוניברסיטת קולומביה, כותב הספר "Brutal Bosses and Their Prey", כי ההתעמרות לא תמיד פוגעת בפרודוקטיביות, שכן אנשים מגיבים לה באופנים שונים. בקרב השותקים - חלק מגיבים בתפקוד מעט פחות איכותי (כשירות פחות אדיב או פחות סיוע לקולגות), אך במקרים רבים עובדים מצפוניים יכולים לפחד ממנהלם ולשנוא אותו - ולהמשיך לבצע את עבודתם נאמנה.

מחקרים רבים אף מראים שמנהלים כאלו יודעים לזהות מראש עובדים בעלי קוי אישיות מסוימים, כאלה שקל לפגוע בהם ושפחות סביר שייצאו נגד הפוגע. המנהל המתעלל מזהה את אלה, מנצל את תכונותיהם (דוגמת אמונה בטיבו של האדם או רצון לרצות אחרים), ופורק עליהם את מטעניו בראש שקט.

אש בשדה קוצים

ממצאים אחרים מראים כי התנהגות בריונית של מנהל אחד משפיעה על התנהגות מנהל העובד בסמוך אליו, ו"מדבקת". גם אם האדם שעובד לצדו הוא אדם מוסרי שחושב על רגשות הזולת, תופעת ה"הדבקה" חזקה מספיק בשביל לגבור על נטייתו זו.

הדבר מתרחש גם בקרב העובדים שכפופים למנהל הבריון: אלה הופכים פחות ופחות רגישים לאחרים עם הזמן שחולף בעודם כפופים למנהל התוקפני, וכך יכול צוות שלם לפתח דפוס חשיבה והתנהלות המנותק מערכי המוסר הבסיסיים. בצוות כזה לא מן הנמנע שאנשים ישמחו כשעמיתיהם "מקבלים על הראש" בזמן שהם ניצלים ממתקפה או זוכים לשבחים, ולעתים אפילו יפגעו זה בזה בלי למצמץ.

ואם חשבנו לתומנו ששיתוף הקשיים עם קולגות יכול לסייע או לנחם, ממצאים אלה מראים שאין זה מחייב. להיפך, פעמים רבות הקולגות פוחדים להודות שמדובר בהתעמרות, או ש"נדבקים" גם הם בדפוס של המנהל המתעלל, ולא באמת משמשים אוזן קשבת לקורבן. וזהו, כמובן, עוד גורם לשימור הנטייה לשתוק.

החוק שאינו מונע התעמרות

רבות נאמר על הצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה, אך החוק טרם אושר, ודי בעיכובו כדי לשדר לחברה כי הנושא לא מספיק חשוב, ולא מספיק מגובה.

ואכן, בפועל מעטים מגישים תביעות בגין התעללות בעבודה (לעתים קרובות הקורבנות הם אנשים מצפוניים שחוששים לתבוע את המתעלל ובכך לפגוע בחייו ובקריירה שלו), ובמקרים רבים ההנהלה הבכירה מטייחת ומשתיקה את העובד המתלונן לטובת "שלום בית".

נראה כי בנושא כאוב זה לא מנצח הצדק, ואין זה מחייב כי עשיית "הדבר הנכון" בתגובה להתעמרות היא מה שיוביל לפתרון הרצוי.

לכן, עובד שחווה התעללות צריך לבחון לעומק את ההשלכות הצפויות למצבו, ולבחור את תגובתו בהתאם לכך. לשם כך, כדאי להתייעץ עם עורך דין (לא מתוך הארגון שבו הוא עובד), ומי שאין לו המשאבים לכך יכול לנסות תחילה בפורומים משפטיים ברשת.

במקביל לכך, כדאי להתרחק מהמתעלל, במיוחד אם אין הכרח לשהות בקרבתו בשביל להצליח בעבודה, וחשוב להיתמך באנשי מקצוע המתמחים במצבים אלה (פסיכולוג, עובד סוציאלי, עמותות הפועלות להכחדת התעללות וכדומה). בעזרתם אפשר לקבל תובנות נוספות על זיהוי מאורעות נפיצים והיערכות לקראתם, ולהיעזר בהם כבמסגרת מעצימה ומסייעת. 

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר" והספר בערבית "העתיד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה