גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הם הורגים אותנו!"

קצרה רוחו של טראמפ לקצץ את היתרון העצום של סין במאזן המסחרי עם ארה"ב

הנשיא טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס, Thomas Peter
הנשיא טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינגפינג / צילום: רויטרס, Thomas Peter

יחסים לא פשוטים התפתחו בין דונלד טראמפ למלקולם טרנבאל (Turnbull), ראש ממשלת אוסטרליה. לזה האחרון הייתה הזכות המיוחדת להיות האיש הראשון, שנשיא ארה"ב טרק לו את הטלפון. טראמפ טילפן אליו בשבת השניה של נשיאותו, וטרק במחאה על עיסקה בענייני הגירה שעשה ברק אובמה עם האוסטרלים. מכוחה הסכימה ארה"ב לקלוט אלפיים-וכמה פליטים אפגניים, שמהם אוסטרליה הייתה להוטה להיפטר (http://tinyurl.com/turnbull-trump).

היחסים השתפרו מאז פלאים, וטרנבאל, המועמד להפסיד בבחירות הכלליות מתישהו בשנה הבאה, סר לוושינגטון בשבוע שעבר. הייתה מסיבת עתונאים משותפת, כרגיל. העיתונאים האמריקאיים התקשו להתעניין ברצינות באורח האוסטרלי, מחוץ לעניין אקטואלי אחד. אוסטרליה הוציאה רובי סער אל מחוץ לחוק לפני 22 שנה, בעקבות טבח בטסמניה. היא הפקיעה כמעט חצי מיליון רובים, ומאז לא היה בה אף מקרה אחד של רצח המונים.

כך או כך, טרנבאל יצא מגדרו להחמיא לטראמפ. אולי "להחניף" הוא פועל מדויק יותר. מנהיגים זרים, כמעט ללא יוצא מן הכלל, למדו מחברי הקבינט של טראמפ: אם הם רוצים לסול מסילות אל לבו של נשיא ארה"ב, מוטב שיצטיידו במחמאות מפליגות לאישיותו ולהצלחותיו.

מחבב ומכבד, באמת מכבד

הנשיא הכריז, שיחסי ארה"ב-סין "מעולם לא היו טובים יותר", חוץ מזה ש"הם הורגים אותנו במסחר הרבה מאוד זמן. הורגים אותנו! לחלוטין הורגים את ארה"ב במסחר. אבל פיתחנו יחסים אדירים עם סין, קרובים יותר ממה שהיו מעולם, והיחסים האישיים שלי, כפי שמלקולם [האוסטרלי] יכול להגיד לכם, עם [נשיא סין שי ג'ינפינג] הם יוצאים מגדר הרגיל... וכמה שאני לא מחבב ומכבד, באמת מכבד, את הנשיא שי, אנחנו צריכים לטפל בחוסר האיזון בסחר".

בעקבות שאלה של עיתונאי אוסטרלי מיד אחר כך, על הסכנה הסינית לביטחון המערב, טראמפ הכריז: "סין קשוחה. סין מתחזקת והולכת. היא מתחזקת בעזרת הכסף, שזרם אליהם בגלל מנהיגות כושלת בארה"ב, שהניחה להם לעשות ככל העולה על רוחם" (הוא השתמש בביטוי האנגלי, "לצאת בשלום לאחר שביצעו רצח"). אבל הוא מוסיף לקוות לשיפור יחסי הסחר, ואת תקוותו הוא מבסס על יחסיו האישיים עם הנשיא שי. ספק אם היה נשיא בארה"ב שהקדיש יותר תשומת-לב פומבית ל"יחסים אישיים", משל היו הדברים אמורים בשני מלכים אבסולוטיים במאה ה-18.

לטרנבאל לא הייתה כמובן ברירה, אלא לאשר ש"הנשיא טראמפ והנשיא שי רואים עין בעין בכל עניין, וברור בהחלט מן הפגישות שבהן נכחתי, כי [...] זו מערכת היחסים החשובה ביותר בין סין לארה"ב". היה נדמה שטרנבאל היסס במלים האחרונות, והתקרב במידה מסוכנת לתאר את מערכת היחסים כחשובה ביותר לשלום האנושות. אבל יש כנראה גבול גם לחנופה דיפלומטית.

עולם של קח ותן

קצת קשה להחליט למה נשיא ארה"ב מתכוון כשהוא מחלק ציונים לעצמו ולמעשיו. כמעט כל מה שהוא עשה ב-13 החודשים האחרונים ראוי בעיניו ללשון הפלגה. זה דיבור של סוכן מכירות, ואולי זה בדיוק מה שנשיא אמריקאי, או צרפתי, או ראש ממשלה הודי/גרמני/בריטי/ישראלי, צריכים להיות. עולמו של טראמפ חופשי מסנטימנטים. זה עולם של קח ותן. הוא מוכר, אחרים קונים; הוא מעניק הטבות ללקוחות, ומעניש מתחרים שהוא חושב ללא הוגנים. כל השאר הוא בעיניו פטפוט והעלאת גרה של אליטות יהירות.

הקשרים עם סין הם ללא ספק החשובים ביותר ביחסי החוץ של ארה"ב. שום דבר אינו מתחיל כלל להשתוות להם. עם סחר של 636 מיליארד דולר ב-2017, עם גירעון מסחרי של 350 מיליארד דולר, סין אינה אויבת בנוסח הישן של המלחמה הקרה. הסחר האמריקאי-סובייטי עמד בשיאו (1979) על 4.5 מיליארד דולר בשנה, ופחת לשני מיליארד דולר עד 1987. הקפאת יחסים הייתה קלה יחסית.

הנתון 350 מיליארד דולר כמובן מבהיל למדי. אבל יש גבול ליכולת הענישה של ארה"ב, מפני שהיצוא שלה לסין עדיין עומד על 130 מיליארד דולר. רק לשתי ארצות - קנדה (282 מיליארד) ומקסיקו (243 מיליארד) ארה"ב ייצאה יותר ב-2017. לשם השוואה, היצוא ליפן עמד על 67 מיליארד, והיצוא לגרמניה - על 53 מיליארד.

ממילא, מלחמת סחר הייתה גורמת נזקים עצומים לכלכלת ארה"ב, עולה ברבבות מקומות עבודה - והייתה גורמת מיד להאמרת מחירים של מוצרי צריכה. יתר על כן, סין היא נושה מרכזית של ארה"ב. היא מחזיקה איגרות חוב של האוצר האמריקאי בשווי של 1.2 טריליון (1,200 מיליארד) דולר, או חמישית מכל ההחזקות של זרים (http://tinyurl.com/china-debt-usa).

אף על פי כן, טראמפ קצר רוח. הוא הבטיח לבוחריו שיטפל בסין ביד קשה. הוא הבטיח להפוך על ראשם את כל סדרי סחר החוץ של ארה"ב. עד כה הוא רק רמז על העתיד לבוא: מכסי עונשין על יבוא של מדיחי כלים ממזרח אסיה. באמצע החודש, משרד המסחר של ארה"ב הציע להטיל מכס של 24% על יבוא מוצרי פלדה ו-7.7% על מוצרי אלומיניום מכל הארצות, אבל ברור שסין היא המטרה העיקרית. תאריך היעד הוא 11 באפריל.

הבהיל את השותף, זו האמנות

זה אינו מקור החיכוכים היחיד. בשבוע שעבר נאלצה חברת היי-טק אמריקאית להסתלק מעסקה שבה עמדה להירכש בידי משקיעים סיניים. החברה, Xcerra מבוסטון, מייצרת שבבים ורכיבים אלקטרוניים. משקיעיה עמדו לקבל 580 מיליון דולר בשכר האקזיט. הם ויתרו, כאשר התברר להם שהוועדה הממשלתית הדיסקרטית המופקדת על אישור השקעות זרות אינה מתכוונת לאשר. הסיבה היא החשד הגובר, שסין משקיעה מכל הבא ליד בהיי-טק כדי להשתלט על רכוש אינטלקטואלי: ידע וזכויות יוצרים.

זו העיסקה השלישית בתוך ארבעה חודשים שוושינגטון מטרפדת. שתי עיסקאות קודמות, כולל אחת עם קבוצת Alibaba הסינית, היו בהיקף של 2.5 מיליארד דולר. וושינגטון גם הניאה את ענק הסלולר AT&T ברגע האחרון ממש מלהפיץ את הטלפון החכם האחרון של וואווי (Huawei). האמריקאים חושדים זה שנים אחדות שוואווי היא כלי בידי המודיעין הצבאי של סין לשאיבת מידע טכנולוגי מתקדם, לריגול ולחבלה פוטנציאלית ברשתות אינטרנט (עסקנו בפרשה הזו ברשימה קודמת, לפני חודש וחצי ויותר http://tinyurl.com/usa-att-huawei).

האומנם כל זה, והרבה יותר, מצטרף לכלל "יחסים מצוינים עם סין"? לא בדיוק, אלא אם כן נביא בחשבון שבעיני נשיא ארה"ב הפוליטיקה והדיפלומטיה הן כלי שרת בידי "אמן העסקאות". במסיבת העיתונאים המשותפת עם טרנבאל האוסטרלי, טראמפ הזכיר איך הוא היה מנהל את יחסי המסחר עם זרים: קודם כול, כמובן, רק הסכמים דו-צדדיים, לעולם לא רב-צדדיים. אותם קל מאוד לסיים בהודעה חד-צדדית. או-אז, השותף נבהל מאוד, ומציע לאמריקה עיסקה טובה יותר.

מי יודע, אולי כך באמת צריך לנהל ארצות ויחסי חוץ. מי צריך בעלי ברית קבועים, כאשר אפשר להשיג כל כך הרבה יותר בכיפוף ידיים.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות