גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיול לשבת | הרפתקה של סוף חורף: בעקבות מעיינות משוגעים

בשנים שבהן יש זרימת גשמים שופעת במיוחד כמו השנה, מתרחשת במקומות שונים בארץ תופעה של נביעת מעיינות פתאומית ולא סדירה

עין חרדלית  בזרימה / צילום: עמית אלסר
עין חרדלית בזרימה / צילום: עמית אלסר

כמויות המשקעים הגדולות והמבורכות שירדו בצפון הארץ בשבועות האחרונים לא רק הביאה לזרימה שיטפונית בנחלים שכמותה לא נראתה שנים, אלא גם הביאה לחלחול מים רבים אל בטן האדמה. באזורים שבהם הקרקע עשויה מסלעי גיר (כמו בגליל ובשדרת ההר המרכזית), כזו שחלים עליה תהליכי ההמסה הקארסטיים, קיימת תופעה ייחודית של "מעיינות משוגעים".

מי הגשמים המחלחלים אל בטן האדמה נקווים באותם חללים תת-קרקעיים שנוצרו בתהליכי המסת הגיר. לעיתים, כשהמוצא מהם החוצה הוא בסדק דמוי סיפון, עליהם להתמלא עד גובה מסוים כדי שהמים יזרמו מהם החוצה. הדבר מביא לכך שנוצרים מעיינות שבהם השפיעה אינה רציפה, אלא פועמת. כאשר בעקבות זרימת המים מחלל ההזנה התת-קרקעי מפלס המים יורד, הם מפסיקים לנבוע ושבים לנבוע כאשר המפלס שוב עולה. כאלו הם עין גיחון בירושלים (ומכאן שמו, גח לפתע), עין פועם (שכשמו כן הוא, נובע בפעימות) בנחל עמוד ועין פוואר בוודאי קלט.

האקוודוקט / צילום: יותם יעקבסון

גם בגליל המערבי ישנם כמה מעיינות "משוגעים". עמית אלסר, טייל וסייר בן אזור הגליל המערבי ומומחה לאזור, מתאר את התופעה: "על מנת שהמעיין יפרוץ, המערות צריכות להתמלא במים, ורק אז, בהתאם לחוק הכלים השלובים, מתמלא המעיין במים הזורמים מעל פני הקרקע. משום כך, בשנים מסוימות המעיינות נראים כחרבים, ולפתע הם פורצים, בעיקר לאחר שיורדת כמות גדולה של משקעים, גם ביום שמש בהיר, ומכאן שמם.

"בשנים מסוימות, המעיינות הללו עשויים לנבוע עד סוף האביב. מידת הצלילות של המים עשויה להעיד על משך הזמן שימשיך המעיין לזרום. בתחילה, המים עכורים משום שמגיעים מהגשם ונ*ג*ר עילי. בשלב מסוים, כשהמים גואים מהמערה, הם נעשים צלולים. *המעיינות המשוגעים* לא נבעו כבר כארבע שנים, שהיו שנים חרבות, ולכן כעת, כשנראה שהם עומדים לנבוע, ההתרגשות גדולה", מסביר אלסר, הפועל בין היתר גם במסגרת המיזם הפילנתרופי "אוצרות הגליל", מייסודה של אשת העסקים רעיה שטראוס, ותורם טיפים להגעה למעיינות הללו.

עין יפעם בנחל בית העמק / צילום: יותם יעקבסון

עין יפעם. אחד המעיינות המשוגעים הגדולים ביותר בגליל הוא עין יפעם (ובערבית עין מג'נון - "המשוגע"). הוא נובע בערוצו של נחל בית העמק, בין הכפרים הדרוזים ג'ת וירכא. כביש צר ותלול יורד אל ערוץ הנחל וממנו סימון שבילים ברור, לאורך הערוץ, מזרחה, אל המעיין, שמימיו נקווים אל בריכה גדולה, בנוית אבן, בינות כרמי זיתים. לאחרונה, נחצבות גדות הנחל ומושחתות (לא ברור עד כמה הדבר חוקי ועד כמה יש פיקוח במקום), אך המקום עודנו רב יופי.

הגעה מכביש 70: פונים בכביש 8721 ונוסעים אל עבר מצפה גיתה. בפאתי הכפר ג'ת, מול מפעל לחיתוך אבן, פונים ימינה בכביש צר. לאחר עלייה קלה יש לפנות בו ימינה ולהמשיך מטה, בתלילות, אל הערוץ. אזהרה: דרך העפר המובילה אל המעיין בוצית ולא מתאימה לרכב רגיל. מומלץ לחנות בשולי הכביש. בהליכה יש להיזהר מטרקטורונים ומאופנועים שלעיתים מגיחים. אם הנחל זורם - אין לנסות ולחצות אותו!

חורבת געתון. גם למרגלות חורבת געתון (סורסוק) נובע מעיין משוגע. למעשה, מימיו הם הסיבה שבגללה נבנה במקום יישוב. השרידים הניכרים כיום הם בעיקרם של חווה חקלאית מהתקופה העות'מאנית, אך היא הוקמה על שרידי יישוב קדום יותר. מצפון לחווה ישנם שרידי אמת מים, שמימיה הניעו בשעתם ריחיים של טחנת קמח. בעונה זו עטורה החורבה בשלל שקדיות פורחות, ויפה כאן במיוחד.

המעיין נובע ממערב לחווה. לאחרונה, קק"ל ערכה שיפוצים במקום. מקום הנביעה דופן, הגשרון החוצה את נחל געתון נבנה מחדש ובמקום הוצבו שולחנות פיקניק. מחורבת געתון ניתן לנסוע הלאה, במעלה הנחל, אל עיינות אשחר, ולהמשיך רגלית אל עבר עין מירב. אפשר גם להעפיל במעלה השביל המסומן שחור רק עד לעץ החרוב המרשים, שממנו תצפית יפה על עמק הגעתון והחווה העתיקה. אמונה עממית גורסת כי בעבר נערכו כאן "משפטי שדה" ובוררויות של שבטי הבדואים.

זרימת עיינות תל כברי / צילום: עמית אלסר

הגעה: מכביש 89 נהריה-מעלות, פונים דרומה לעבר יחיעם. בכביש 8833 עוברים את גשר געתון, ופונים בדרך כורכר מסומנת לעבר געתון. חולפים על פני מטעים, עד שהחורבה נראית מימין. קירות החווה מועדים להתמוטטות ולכן לא מומלץ להיכנס לחדרים.

עין גיח ועין שפע. עוד שני מעיינות שאוהבים להפתיע בפרצי נביעה הם עין גיח ועין שפע, למרגלות תל כברי, שבו שרידים מהתקופה הכנענית. בעבר היוו המעיינות את מקור המים שהזין את האמה לעכו (שנראית בשיא פארה מדרום למוזיאון לוחמי הגטאות).

ליד תחנת שאיבה של חברת מקורות, יש מה שנקרא "בריכת הרמה". במבנה זה, שדפנותיו העבות נועדו לעמוד בלחץ המים, עלה המפלס עד נקודה שממנה זרמו המים בתעלות מגלש הולכות וצרות והניעו בכוחם את גלגלי הכפות של טחנות קמח. מראש התל נשקף נוף יפה על מישור החוף ורכס סולם. מסלול נחמד יוצא צפונה, מקיף אגמון מגודר, ממשיך מערבה בין מטעי אבוקדו ובחזרה דרומה לאורך שדירת איקליפטוסים.

הגעה: כ-600 מטר דרומית לצומת כברי (כביש 70) ישנו שער חקלאי צהוב. חונים לידו וממשיכים כ-400 מטר מערבה עד למעיין.

הגדולה שבין נביעות הגליל המערבי העליון היא עין חרדלית שבנחל כזיב. המעיין נובע בין גדות הנחל התלולות, בחיקה של צמחייה עבותה וציורית שמעניקה צל נפלא גם בעיצומו של הקיץ. פירוש השם חרדלית הוא "זרם עז של מי גשמים במדרון". כאן אין זרמים עזים, אך אולי היטיבו הקדמונים להבין כי תנאי לנביעה הוא גשמים עזים. ואכן, בקיץ האחרון הנביעה כמעט יבשה, אך כעת שבה לנבוע. בעבר נותבו מי המעיין אל בית המלאכה הצלבני לייצור סוכר בחורבת מנות ואף לכפר א-זיב (אכזיב).

נחל כזיב / צילום: יותם יעקבסון

הגעה: פונים מכביש 70 לעבר מנות. כעבור 1.5 ק"מ פונים ימינה בכביש משובש מסומן ירוק. נוסעים כקילומטר וחצי עד לתחנת שאיבה של מקורות, שלידה חונים. ממשיכים ברגל עוד כ-800 מטר לעבר המעיין (אפשר ללכת על דרך הכורכר ואפשר ללכת בערוץ עצמו, במים, בינות לצמחייה העבותה). כיף גדול ביום אביב יפה.

התות והפרח, קטיף עצמי

אטרקציה חדשה באזור השרון, לחודשיים הקרובים בלבד: מתחם חקלאי שבו אפשר לקטוף תות שדה, נוריות וכלניות וגם להתכבד בעגבניות שרי ומלפפונים בשדות שבסמוך לרמות השבים ולמושב גבעת חן. אפשר לאכול במקום ללא הגבלה וגם לחזור הביתה עם תותים ופרחים. 35 שקל למשתתף

(מגיל 3 ומעלה). שישי 15:00-9:30, שבת 17:00-9:30. וויז: התות והפרח. טל' 052-6836106

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עולה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים