גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחות דלק רכב: הירידה במכירות מאזדה ופורד ממשיכה

דוחות יבואנית הרכב ל-2017 מלמדים על שנה חלשה יחסית, עם ירידה במכירות כלי רכב ושחיקת המרווחים ■ מתקדמת ברכישת ורידיס

גיל אגמון / צילום: תמר מצפי
גיל אגמון / צילום: תמר מצפי

מניית דלק רכב  סיימה אתמול את המסחר בבורסה בירידה של יותר מ-3%, לאחר שהחברה דיווחה על ירידה של 41% ברווח הנקי ברבעון הרביעי של 2017, ל-75 מיליון שקל, בהשוואה לרווחיה ברבעון המקביל ב-2016. לירידה החדה ברווח תרם בעיקר סעיף הכנסות המימון (נטו) שירד ל-5 מיליון שקל ברבעון, לעומת 96 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2016.

תחום הפעילות העיקרי של דלק רכב הוא יבוא ושיווק של מכוניות מתוצרת מאזדה, פורד, ב.מ.וו ומיני, ולכן מושפעת החברה מתנודות בשערי המטבעות הזרים מול השקל. ברבעון הרביעי של 2016 נפל שער המטבע היפני (ין) ב-11.6% מול השקל, והוביל לרישום הכנסות המימון הגבוהות. כך, שבנטרול תנודה זו, כמו גם הכנסות חשבונאיות וחד פעמיות אחרות כמו עליית ערך נדל"ן, רשמה דלק רכב דווקא שיפור ברבעון האחרון לעומת הרבעון המקביל.

ההכנסות ברבעון צמחו ב-11.3% ל-551 מיליון שקל, למרות ירידה של 2% במספר כלי הרכב שמכרה החברה בתקופה זו ל-2,768. גם הרווח הגולמי טיפס ב-15.2% לעומת הרבעון המקביל, ל-80 מיליון שקל, ואילו הרווח התפעולי (לפני עליית ערך נדל"ן וסעיפים אחרים) עלה ב-5.6% ל-41 מיליון שקל.

תוצאות 2017 כולה מעידות דווקא על שנה חלשה יחסית שאפיינה את פעילותה של דלק רכב, כפי שמתבטא בירידה במספר כלי הרכב שמכרה החברה, שינוי בתמהיל המכירות ובשחיקת מרווחי המכירה בשל התחרות השוררת בענף הרכב. ההכנסות השנתיות ירדו ב-0.6% ל-3.4 מיליארד שקל, מספר כלי הרכב שנמכרו ירד ב-7.7% ל-20,653, הרווח הגולמי התכווץ ב-12.6% ל-532 מיליון שקל, ואילו שיעורו מסך ההכנסות ירד ל-15.6%, לעומת 17.7% מההכנסות ב-2016.

דלק רכב מציינת כי ב-2017 ירד הרווח התפעולי מפעילות היבוא והמכירה של כלי רכב ב-17.5% ל-311 מיליון שקל, כתוצאה מתמהיל כלי הרכב שנמכרו, השחיקה ברווחיות בשל התחרות בענף והשינויים בשערי החליפין. הרווח התפעולי במגזר החלפים ושירותי המוסך נשחק בשיעור גבוה עוד יותר של 33.3% ל-58 מיליון שקל, לאור הירידה המתמשכת במכירות כלי רכב על ידי החברה בשנים האחרונות והשחיקת ברווחיות המגזר.

עם זאת, בשורת הרווח הנקי נרשמה בשנה החולפת ירידה מתונה יותר של 5.6% ל-349 מיליון שקל, וזאת בשל עלייה של 48 מיליון שקל בערך הנדל"ן להשקעה בהקמה שבידי החברה (לעומת עלייה של 29 מיליון שקל ב-2016), והכנסות מימון נטו שנתיות של 27 מיליון שקל (לעומת הוצאות מימון נטו של 12 מיליון שקל ב-2016).

דלק רכב מסבירה בדוח כי בשנים האחרונות חלה עלייה בדרישה לכלי רכב קטנים, חסכוניים וזולים, בשל צריכת הדלק הנמוכה שלהם ומחירם הנמוך, שמושפע גם מרפורמת המיסוי הירוק. לדברי החברה, למרות מגוון הדגמים שבידיה, היא אינה משווקת כלי רכב קטנים וזולים. בנוסף, מדגישה דלק רכב כי בשנים האחרונות ניכרת מגמה של מעבר לכלי רכב בעלי רמות זיהום נמוכות, ונרשמת ירידה מהותית ביבוא כלי רכב מזהמים. ב-2017 נרשמה שנת שיא ביבוא כלי רכב היברידיים (כולל רכבים נטענים), ושיעורם מסך הרכבים שנרשמו לתנועה בישראל זינק ל-10%, לעומת 4.2% ב-2016.

במקביל, ממשיכה בשנים האחרונות מגמת ההעדפה של רכבי פנאי-שטח על חשבון המכוניות המשפחתיות שהנתח שלהן ממשיך להצטמצם. ב-2017 למשל, עמד חלקם של רכבי הפנאי-שטח על כשליש מהמסירות.

כל אלו הובילו ב-2017 לירידה בנתח השוק של דלק רכב ל-7%, לעומת 8% ב-2016. מנתונים שמפרסמת החברה עולה עוד כי אשתקד היא שיווקה 13,215 כלי רכב מתוצרת מאזדה ו-3,306 כלי רכב מתוצרת פורד, המשקפים ירידה של 7.7% ו-26.4% בהתאמה לעומת שנה קודמת. מנגד, צמחו מכירות ב.מ.וו ומיני ב-12.2% ל-4,132 כלי רכב.

על השינויים בטעמי הצרכנים ניתן ללמוד מהשינויים במכירות שני הדגמים המרכזיים של החברה: מצד אחד צנחו מכירות דגם מאזדה 3 המשפחתית ל-507 מיליון שקל, לעומת 651 מיליון שקל ב-2016 ו-805 מיליון שקל ב-2015; מנגד, טיפסו ב-2017 מכירות דגם הפנאי-שטח מאזדה CX5 ל-507 מיליון שקל, לעומת 381 מיליון שקל ב-2016 ו-453 מיליון שקל ב-2015.

מספר הרכבים שמכרה דלק רכב

הראל מצטרפת לרכישת ורידיס

דלק רכב, נזכיר, הפתיעה את המשקיעים בחודש שעבר, כאשר הודיעה כי היא מנהלת מו"מ לרכישת ענק של מניות השליטה בקבוצת ורידיס (VERIDIS) מידי קרן אוקטרי הבינלאומית. ורידיס פועלת בתחומי הסביבה והתשתיות בישראל, כך שרכישתה צפויה להרחיב משמעותית את תחומי עיסוקיה של דלק רכב, ולהפוך אותה מחברת יבוא לחברת החזקות בעלת מספר פעילויות. בדוח השנתי היא מדגישה כי הצדדים במשא ומתן מתקדם לקראת חתימה על הסכם הרכישה.

"במסגרת שאיפות החברה להתפתח לתחומים נוספים, ובין השאר לנוכח האי ודאות לגבי שיעורי הצמיחה לטווח הארוך של יצרניות הרכב, ובהתאמה לגבי ענף יבוא הרכב בישראל, החברה בחנה כניסה לתחומי פעילות מעבר לענף זה", מסבירים בדלק רכב. עם זאת, החברה חושפת כי מבנה העסקה השתנה במקצת, וכי לצד הרוכש תצטרף גם קבוצת הביטוח הראל.

במקור, הייתה דלק רכב אמורה לרכוש 75% ממניות ורידיס תמורת 1.05 מיליארד שקל, אולם אתמול (ג') נחשף בדוחותיה השנתיים כי היא תרכוש רק 70% מהמניות והלוואות הבעלים ב-ורידיס תמורת 992 מיליון שקל. קבוצת הביטוח הראל תרכוש 10% נוספים - 5% מקרן תשתיות ישראל (תש"י) שמחזיקה בזכויות אלה, ו-5% נוספים מקרן אוקטרי, בהתאם לתנאים שדלק רכב מקבלת. העסקה משקפת לחברת ורידיס שווי של 1.42 מיליארד שקל, כך שהראל תשקיע ברכישת המניות כ-142 מיליון שקל.

פעילותה של ורידיס מתרכזת בתחום הסביבה והתשתיות בישראל, וכוללת בין השאר איסוף, טיפול ומיחזור פסולת עירונית, טיפול בחומרים מסוכנים, התפלת מים, ייצור חשמל ופתרונות אנרגיה. החברה, שעד 2015 נקראה "דלקיה", הוקמה בשנת 1993. לפני כמה חודשים מכרה אוקטרי כ-20% מהחזקותיה בורידיס לידי קרן תש"י של קבוצת הראל, עו"ד יהודה רווה ומנכ"ל קרן תש"י, ירון קסטנבאום.

עבור הראל מדובר בעסקה אלטרנטיבית נוספת, כחלק משורת עסקאות ריאליות שהיא מבצעת בשנים האחרונות במטרה לגוון את תיק ההשקעות שלה, ולהפחית את הקורלציה עם שוקי ההון של התוצאות בתיקי העמיתים והמבוטחים שלה.

שכר של 7.1 מיליון שקל ב-2017 לשחר שמש, מנכ"ל דלק מוטורס

עוד חושפים דוחות דלק רכב כי עלות שכרו של המנכ"ל גיל אגמון ב-2017 עמדה על 3.5 מיליון שקל, ומבוססת בעיקר על מענק שנתי של 3.3 מיליון שקל. אגמון אינו זכאי לשכר חודשי מדלק רכב, אלא לתגמול שנתי המותנה בתוצאות העסקיות של החברה, לצד רכב צמוד מדרגה 7 והחזר הוצאות.

עם זאת, בראש רשימת המשתכרים בחברה נמצא דווקא שחר שמש, מנכ"ל החברה הבת, דלק מוטורס, עם עלות שכר של 7.1 מיליון שקל. חבילת התגמול של שמש ל-2017 כוללת שכר והטבות בעלות של 1.3 מיליון שקל, מענק של 1.1 מיליון שקל ואופציות בשווי של 4.6 מיליון שקל.

עוד כתבות

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

זום גלובלי / צילום: Reuters

מילה אחת מיותרת ברוסיה עלתה בשש שנות מאסר

ארה"ב והודו הגיעו להסכם מכסים חדש - לפחות לטענת טראמפ • גזר הדין החריג שהוטל על קומיקאי רוסי • ומי רצח את בנו של קדאפי? פרטים חדשים נחשפים • זום גלובלי, מדור חדש

פתיחת שולחן ב''גריל 65'' / צילום: אנטולי מיכאלו

כל הדרך ממאיר אדוני לתחנת דלק: מסעדה שהיא חזרה הביתה

"גריל 65", השיפודייה על כביש 65 מול פרדס חנה, עושה חסד לקונספט האהוב, עם חתימת היד המובהקת של השף והרבה כבוד לז׳אנר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

מכה לרשות המסים: פסק דין חדש קובע כי תשיב מאות מיליוני שקלים לקבלנים

ועדת הערר למיסוי מקרקעין קבעה כי על רשות המסים להשיב לקבלנים שזכו במכרזי מחיר למשתכן את מס הרכישה ששילמו ● זאת, לאחר שהתקבלה עמדת הקבלנים לפיה זכייתם במכרז אינה מהווה רכישה של זכות במקרקעין, אלא הסכם למתן שירותי בנייה למדינה, שאינו מחייב במס רכישה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עלו, מניות הנדל"ן איבדו גובה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● וול סטריט סגרה יום שלישי רצוף של ירידות, ה-S&P 500 עבר לתשואה שלילית מתחילת השנה ● אמזון צנחה אתמול במסחר המאוחר בכ-10%, בעקבות דוחות מעורבים שפרסמה ● הביטקוין צנח אתמול בכ-10% ונסחר הבוקר סביב 65 אלף דולר ● וגם: הכירו את מניית ה-AI החדשה שתיכנס היום למדד ה-S&P 500

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

הזבל עולה על גדותיו / צילום: Shutterstock

בין ההצהרות למעשים: ישראל לא נגמלת מקבירת הפסולת באדמה

בישראל, בניגוד לעולם, עדיין רוב הפסולת מוטמנת בקרקע ● מדובר במצב בעייתי ממגוון סיבות, כשאחת מהן היא שהמקום הולך להיגמר ● מאמצי הממשלה לא הביאו לשינוי בשטח, והמשבר מעבר לפינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הטיפול בפסולת

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

שווארמה על גחלים ב–BBQ Mirage / צילום: וליד שרוף

בתחנת דלק מצאנו מסעדה אגדית שהתור אליה ממלא את החניון

יין וגבינות ממקרר שפועל בשיטת האמון, קטיף של פירות אדמה, סדנת תחפושות באווירת "משחקי הכס" וסניף חדש לשווארמה האגדית מהכרמל ● ביקור באבירים

הלוואות בתוך המשפחה / צילום: Shutterstock

האם יש תקרה לריבית בהלוואות שניתנות בתוך המשפחה?

אישה שעמדה לאבד את ביתה קיבלה הלוואה מבנה ● אלא שהריבית בהסכם חרגה מהמותר בחוק הלוואות חוץ בנקאיות ● מה קבע בית המשפט?

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

"בכלכלה הסמויה של הטבע יש פוטנציאל עצום לתיקון העולם": נרי אוקסמן חושפת את החברה החדשה שהקימה

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירוק; הדאו בשיא כל הזמנים, מניית אמזון צנחה אחרי הדוחות

נעילה ירוקה בבורסות אירופה ● אמזון צנחה אחרי דוחות מעורבים שפרסמה אתמול: החברה עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות, אך פספסה קלות בשורת הרווח למניה ● גוגל הצטרפה לירידות לאחר פרסום הדוחות, וביטקוין רשם את אחת הצלילות החדות בתולדותיו וירד ל-65 אלף דולר, במהלך היום רשם התאוששות קלה וטיפס חזרה מעל 70 אלף דולר