גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הישראלים אימצו דווקא את הסמארטפונים של שיאומי?

אייפון? גלקסי? הישראלים מאמצים את הסמארטפונים הזולים בכלל, את הסמארטפונים הסיניים בפרט, ובמיוחד את המכשירים של יצרנית אחת עם שם שקשה לבטא ■ אלה הנתונים המרשימים מאחורי הרינגטון של שיאומי, שבזמן האחרון שומעים בכל מקום

חנות של שיאומי בברצלונה / צילום: רויטרס
חנות של שיאומי בברצלונה / צילום: רויטרס

בסופו של דבר, המבחן הוא מבחן הרינגטון: אם בעבר כל אחד בחר לו צלצול משלו לטלפון, היום אנחנו נוטים להישאר עם צלצול ברירת המחדל שהגיע עם המכשיר. בעלי טלפון שיאומי מדווחים שכשהם שומעים את הצלצול ומושיטים את ידם לענות לטלפון, לעתים קרובות הם מגלים שהמכשיר המצלצל בכלל שייך למישהו אחר.

וזו, מתברר, לא רק תחושת בטן: נתונים שנאספו ממגוון מקורות מלמדים ששיאומי, אחת היצרניות הבולטות בסין, כבשה באופן מרשים את שוק הסמארטפונים הזולים והזולים פלוס - אלה שעולים 1,200 שקל לכל היותר, ולעתים קרובות הרבה פחות.

בעולם דווקא מכירים יותר את וואווי, שהפכה לשלישית בגודלה בכל הקטגוריות, אבל נראה ששיאומי - שתתרחב רק השנה לארה"ב - מצאה לה כאן בינתיים בית חם. נראה שהשילוב בין המחירים הנמוכים, חוות הדעת החיוביות של הגולשים, הצלחת החברה לספק חווית שימוש שאינה יוצרת תחושה של פשרה, וחסרונות טכניים לא גדולים שאפשר לחיות איתם, יצרו מתכון שהתקבל בישראל היטב.

חזקים באונליין ואפילו בדיוטי

נתחיל מהנתונים: חברת המחקר GFK פרסמה בחודש שעבר כי שיאומי היא החברה השלישית בגודלה בשוק הסמארטפונים הפתוח, שאינו כולל רכישות מספקיות סלולר: היא מחזיקה בנתח שוק של 11.3%, אחרי סמסונג ואפל.

ואולם, כשמגיעים לקטגוריות המוצר הזולות יותר, התמונה נהיית כתומה יותר, כצבע הלוגו של החברה. נתוני החיפושים בזאפ חושפים כי בקטגוריית המחיר של עד 1,000 שקל שיאומי שולט ב-49% מכלל החיפושים, עם דגש על מכשיר ה-RedMi Note 4 בגרסאותיו השונות.

אחרי שיאומי ניצבת סמסונג עם 25%, LG עם 10%, ומייזו, מותג סיני נוסף, מגיע ל-4%. את העלייה הגדולה בפופולריות של מוצרי שיאומי מזהים בזאפ מסוף שנת 2016 ועד היום.

לדברי מנהל התוכן של זאפ השוואת מחירים, שלומי עמיצור: "שיאומי הצליחה להתברג לראש רשימת החיפושים בקטגוריית מכשירי הביניים. זה נובע מהשילוב של מוצרים טובים ומחירים אגרסיביים יחד עם העובדה שהמותגים הוותיקים די זנחו את הקטגוריה. סמסונג ואפל מתמקדות במכשירי הדגל היקרים כשהן השאירו בקטגוריית הביניים מוצרים לא מספיק מוצלחים או זולים, וכאן הסינים תפסו את הנישה שהולכת וגדלה".

הקטגוריה המוגדרת כבינונית-זולה באיביי מכוונת לסמארטפונים במחיר של כ-650 שקל בממוצע. הרדמי נוט 4 של שיאומי, שנמכר בה ב-635 שקל לפני משלוח (לעומת 900 בישראל), מוביל אותה כיום. אחריו מדורג ה-LG V10 שמחירו הממוצע באונליין הוא כ-670 שקל.

הנתון הזה חשוב במיוחד, מכיוון שלדברי אלעד גולדנברג, מנהל הפעילות העסקית של איביי בישראל, טלפונים חכמים הם הקטגוריה הפופולרית ביותר ברכישות באתר מישראל. "למרות ביטול המכס והוזלת המכשירים, קצב הצמיחה של קניות סמארטפונים ברשת לא השתנה משום שעדיין באונליין זול יותר. פער המחירים הזה מורגש במיוחד בטלפונים היקרים אך גם בטלפונים הזולים, ובהם יש דגש על היצע ומגוון מכשירים שלא משווקים בישראל. הגולשים גם למדו לחכות למבצעים שנהוגים בנובמבר, ובימים האלה יש פיקים במכירות הסמארטפונים".

צביקה אהרנוביץ', מבעלי א.ל.מ המחזיקה את חנות האלקטרוניקה במתחם הדיוטי פרי, מספר כי אף שאפל, סמסונג ו-LG עדיין שולטות במכירות שם (שמתמקדות במכשירי דגל), מורגשת עלייה במכירות של סמארטפונים סיניים, בדגש על שיאומי. "זה שילוב של מחיר וחוות דעת טובות", הוא מנמק.

הטרנד הסיני איחר, אבל בא בגדול

"מותגים סיניים בתחום הסלולר קיימים בישראל זה שנים. מה שהשתנה הוא המחסום שירד אצל הצרכנים, שסוף סוף הבינו שמה שטוב בשביל מיליארד סינים כנראה טוב מספיק גם בשביל הישראלים", אומרת ליאור פריד, אנליסטית בחברת המחקר IDC.

ב-IDC מעדיפים שלא לנקוב במותג מסוים מבין המותגים הסיניים הפועלים בישראל (שיאומי, וואווי, מייזו ועוד), אבל מספקים נתון מעניין בקטגוריית הטלפוניים הסיניים כולה: בשנת 2017 הם היוו 19.2% מכלל שוק הסמארטפונים בישראל, לעומת 6.9% בלבד ב-2015. על קטגוריית הסמארטפונים הזולים (שכוללת ב-IDC מכשירים עד 1,170 שקל) הם ממש השתלטו, ומחזיקים כחצי ממנה. גם בקטגוריית הביניים, שאינה כוללת מכשירי פרימיום, המכשירים הסיניים הגיעו ל-14% בשנה החולפת לעומת 5% ב-2017.

"ברבעונים האחרונים אנחנו מזהים מגמת עלייה דומיננטית בצריכת מכשירים זולים יותר בקרב הציבור הישראלי, וזה בעיקר נובע מכך שהתמורה לכסף שמציעות היצרניות הסיניות אינה נופלת בהרבה מזו של מכשירים יקרים יותר. מלבד אפל וסמסונג שתופסות את שני המקומות הראשונים במכירות, היצרניות הסיניות תופסות את המקום השלישי ואילך, לצד LG. בכל רבעון יצרנית סינית אחת עולה ואחרת יורדת לסירוגין", אומרת פריד.

לדבריה, "אנשים הבינו שסלולרי שעולה 600-700 שקל מספק ביצועים מרשימים. בנוסף האמון במותגים הגדולים נסדק - ממשבר הסוללות המתפוצצות של סמסונג, ועד אפל שהצליחה להרגיז את הצרכנים. זאת ועוד, עם כל הכבוד לחידושים שמציגות היצרניות הגדולות, הם לא דרמטיים אלא בעיקר קוסמטיים. אז לא יהיה חיישן לטביעת אצבע, לא ביג דיל.

"כל עוד המצב הזה יימשך, ההערכה היא שהמכשירים הסיניים ימשיכו להתעצם על חשבון המותגים הגדולים. אם אפל או סמסונג יבואו עם בשורה וחידושים מרחיקי לכת נראה האטה במכירת המותגים הסיניים, עד שאלו יחקו את המותגים הגדולים. עם זאת, יש לזכור שיש צרכנים עם רגישות למותג, שיישארו נאמנים למותגים הגדולים גם בעלות גבוהה".

שיאמי A1

זו התנהגות צרכנים שמתרחשת בכל העולם?

"בהחלט. במערב אירופה מכירות המכשירים הסיניים היוו ב-2017 כ-18% מכלל השוק, ובצפון אמריקה מדובר על כ-13%. הטרנד הזה אמנם הגיע לישראל באיחור, אך הוא צבר תאוצה במהירות, וזה טמון בפער ההתחלתי במחירי המכשירים בישראל לעומת מדינות אחרות". פריד מציינת כי בארה"ב הממשל האמריקאי חסם שיתוף פעולה בין וואווי לספקיות הסלולר, בחשד שהיא מסייעת לריגול ממשלתי. "זה משפיע על הצרכנים ועל כל סגמנט המכשירים הסיניים הנמכרים בארה"ב".

התחזקות המכשירים הסיניים בקטגוריית הביניים גרמה להיחלשות המותגים הבולטים בקטגוריה הזו?

"ללא ספק. עבור רבים הסמארטפון הוא כבר לא סמל סטטוס אלא כלי עבודה. באופן כללי ההוצאה הציבורית על חומרה בתחום הסלולר נמצאת במגמת ירידה בכל העולם. לזה נוסיף את העובדה שהשוק נמצא בתפוסה די מלאה מבחינת שיעורי החדירה של הסמארטפונים בישראל. היקף המכירות הגיע לכ-3 מיליון מכשירים שנה, זה משקף את הקיבולת של המדינה".

הסמארטפונים הזולים היו בעבר נחלתם בעיקר של ילדים, בני נוער וחיילים. בשנים האחרונות החלו גם משתמשים מבוגרים יותר לאמץ אותם כאלטרנטיבה לאייפון ולגלקסי, אם כי עדיין לא לגמרי.

"קטגוריית המחיר של עד 1,000 שקל מהווה כ-18% מהשוק, אז אי אפשר לקבוע חד-משמעית שלישראלים נמאס לשלם אלפי שקלים על הסלולרי שלהם", אומרת פריד, "עם זאת, אנחנו מזהים נטייה לחסכון ולמחיר שנתפס כהוגן יותר. הרוב הגדול מתנקז למכשירי הביניים, ולא למוצרי פרימיום שהם עכשיו יותר בשוליים".

הטלפון החלופי עושה את העבודה

עמי צים, מנכ"ל רשת בסט מובייל, מרגיש גם הוא את המגמה הזאת.

"אנשים כבר הבינו שהמכשירים היקרים לא חפים מתקלות ומתיקונים יקרים גם הם. חוץ מהמחיר, קלקול של טלפון היא פרוצדורה מעצבנת של מסירת הנייד לכמה ימים. אבל אז קורה תהליך מעניין: אנשים מקבלים לידיהם טלפון חלופי זול ומגלים שהוא עושה את העבודה בהחלט. אם לפני 4-5 שנים היו שתי קטגוריות עיקריות, היקרים והזולים, בשנתיים האחרונות חל גידול של 30% בקטגוריית הביניים, בין היתר בעקבות הורדת המכסים (הורדת מס הקנייה בשיעור של 15% על סמארטפונים באפריל 2017 על ידי משרד האוצר). מה שאנחנו רואים יותר ויותר הם צרכנים שמחזיקים שני מכשירים, אחד יקר ואחד זול יותר, למשל קונים טלפון בקטגוריית הביניים שמשמש רק לנסיעות לחו"ל מהחשש לאבד את המכשיר או שהוא ייגנב עם כל המידע עליו".

האם הטלפון הזולים עמידים פחות, ומקצרים את משך הזמן שהצרכנים מחזיקים בסמארטפון?

צים: "צרכן מחליף את הסלולרי שלו בכל שנתיים בממוצע, ונקודת המוצא שמכשיר יקר הוא עמיד יותר אינה נכונה. העניין הוא שרוב האנשים מוכנים להסתפק באיכות מסך טובה ולא מעבר לזה, לא כולם רוצים מסך שגדול מ-5.5 אינץ', והמכשירים הסיניים מספקים איכות טובה גם במצלמה, מה שחשוב להרבה אנשים", אומר צים, שמעריך שקטגוריית הביניים תוסיף לגדול.

נקודה נוספת שמעלה גולדנברג מאיביי היא דרך הקנייה של סמארטפון באונליין. "בשונה ממוצרים אחרים, כמו נעלי ריצה, כאן לא בודקים לפני הקנייה בחנות פיזית ואז ניגשים לאינטרנט, אלא נסמכים על ביקורות והמלצות של גולשים. לכן קונים גם דגמים שלא נמכרים בארץ". הוא מציע לשים לב לא רק לשיאומי, או ליצרניות האחרות שפועלות כרגע בישראל: "Oppo, המותג שכבש את סין, עדיין לא צבר תאוצה בקניות ברשת, אבל גם זה יגיע".

הסיניות השתלטו

בקרוב: "חנות שיאומי" בישראל

שיאומי אמנם מזוהה עם סמארטפונים, אבל קו המוצרים שלה רחב בהרבה, וכולל בין היתר לפטופים, טאבלטים, נתבים (דוגמת Mi box שמשווקת סלקום), רמקולים, מצלמות, ואפילו שואבי אבק רובוטיים וקורקינטים חשמליים.

בחודש שעבר הכריזה המילטון, יבואנית שיאומי בישראל, על חנות רשמית ראשונה בארץ למותג. ב-MiStore, שפתיחתה נקבעה למאי הקרוב, יימכרו עשרות מוצגים של המותג. ביבואנית מתכוונים להקים בהמשך חנויות במקומות נוספים, ולאפשר רכישה אונליין.

החנות החדשה תתחרה בחנות תל-אביבית אחרת, XiStore, המספקת את מוצרי שיאומי ביבוא מקביל. גם בה נמכרים לצד הסמארטפונים מוצרים דוגמת אוזניות, מסכי טלוויזיה ועוד.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ