גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקור בעמק הלואר של פולין (למי שלא מחרים)

הבחירה אם לטייל בפולין ולהתייחס אליה גם כיעד לתיירות "רגילה", היא החלטה אישית ■ מי שמאמין בהחרמה - שיחרים, ומי שלא - שיטייל ויכיר ■ שלזיה תחתית, למשל, היא אחד מהיעדים המוכרים פחות, ובטיול בה מתגלים קולות ואנשים לא צפויים

טירת קשונז' / צילום: שאטרסטוק
טירת קשונז' / צילום: שאטרסטוק

בימים סוערים אלה שבין ישראל לפולין, היו רגעים שנדמה היה שתפורסם אזהרת מסע לביקור במדינה. כבר נמצא מי שאמר - לא עוד תיירות לפולניה. מבקרים רק במחנות ריכוז ובאתרי יזכור, ומיד אחורה פנה. חוק מחנות ההשמדה הפולניים, האוסר לטעון כי העם הפולני היה מעורב בפשעי הנאצים, ועורר סערה בישראל ובפולין - הוא רוח רעה אמיתית, המאיימת על יחסי שתי המדינות, שידעו בשנים האחרונות פריחה חסרת תקדים.

ההחלטה אם לטייל בפולין ולהתייחס אליה גם כאל יעד לתיירות "רגילה", ולא רק כתיירות שואה והנצחה, היא החלטה אישית. מי שמאמין בהחרמה - שיחרים, ומי שמאמין בהיכרות - יטייל ויכיר.

"אני משוחחת עם הרבה חברים, ונדמה לי שלהרבה אנשים כבר נמאס ממה שהנשיא הזה אמר וממה שראש הממשלה ההוא אמר", אומרת אנה ניינטוביץ', המקיימת סיורים מודרכים בוורוצלב (Wroclaw), בירת חבל שלזיה ואחת הערים היפות בפולין. "אני פתוחה לדבר על הכול, על מה שהיה אז ומה שקורה עכשיו, רוצה לדעת את האמת על השנים הקשות והרגעים הקשים, ולא חוששת ממנה. אני גם מקווה שיותר ויותר צעירים ישכילו לנהל שיחה ודיון רציניים ולבנות ביחד משהו חדש ואמיתי. זה קשה בשביל שני הצדדים, אבל צריך לדבר ולפתור בעיות למען העתיד".

עברית, יידיש ולאדינו בוורוצלב

ניינטוביץ', בת 23, הלומדת יהדות, עברית ויידיש באוניברסיטת ורוצלב, כותבת כעת עבודת מחקר על יהודי שלזיה שחיו בה לאורך הדורות, ועל הגרמנים שחיו בה מאות שנים. בשנים האחרונות הספיקה לבקר ארבע פעמים בישראל, ובקרוב תיסע לפריז להמשך לימודי היידיש.

העיר ורוצלב / צילום: שאטרסטוק

מותר לשאול מה פתאום בחורה פולנייה צעירה, מתחילה ללמוד יהדות, עברית ויידיש?

"קשה לי להסביר. כשאני וחבריי לחוג, סטודנטים צעירים כמוני, נשאלים את השאלה הזאת אנחנו עונים שהנושא בחר בנו. אישית, אולי הושפעתי מסבתי שסיפרה לי על שכניהם היהודים לפני המלחמה, ומבת דודה של אמי שהייתה מחנכת של ילדה יהודייה ועזרה להצילה. הבנתי שאני לא יודעת כמעט כלום על הנושא, התחלתי ללמוד עברית ובהמשך גם יידיש, והתאהבתי בשפה.

"במסגרת לימודי היהדות אנחנו לומדים גם לאדינו, ולרשותנו עומדת ספרייה עשירה של כתבי יד עתיקים ומודרניים. לשמחתי, ניתנה לי גישה לארכיבים ולמסמכים, ואני מגלה כל העת עוד ועוד אירועים הקשורים להיסטוריה היהודית של ורוצלב. זה כמו חלקים של פאזל, שכאשר מניחים אותם נכון, הם יוצרים תמונה קשה, מסובכת ויפהפייה.

"אולי זה יפתיע כמה אנשים, אבל יותר ויותר צעירים פולנים מגלים עניין ונרשמים ללימודי יהדות בפולין. התחלנו 16 איש בחוג, וכיום אנחנו מונים כ-30".

מי האוכלוסייה שאת מדריכה בוורוצלב?

"חשוב לי לציין שאינני מדריכה מוסמכת, אבל נהנית להראות ולספר לתיירים על העיר. הישראלים שאני מדריכה הם ברובם מעליית גומולקה (כך נקראה העלייה המאסיבית של יהודים שעלו מפולין לישראל בשנים 1956-1960, באישורה ובעידודה של ממשלת פולין באותן שנים, בראשותו של ולדיסלב גומולקה, ג' ג'). אני מרגישה שהם מגיעים לוורוצלב כמו למקום מולדתם. זה מאוד מרגש עבורי, הרבה יותר מאשר 'סתם' תיירים. אני מראה להם את העיר שלי, והם מראים לי את השכונות שבהן גדלו ואת בתי הספר שבהם למדו. ורוצלב היא עיר פתוחה. היא נוסדה אומנם על-ידי פולנים, אבל במהלך התקופות עברה ידיים והייתה גרמנית וצ'כית ומה לא. כיום היא מקום מפגש של המון תרבויות ודעות. לשמוע עברית בוורוצלב זאת עבורי חוויה אחרת".

הרוח של טירת קליצ'קוב

טירת קליצ'קוב (Kliczkow) היא אחת מהטירות הללו. הכניסה לטירה עוברת בשביל חצץ מסוגנן, וכשפסענו בו, צעיר בתלבושת ימי-ביניימית ירה לכבודנו בתותח קטן שעשה רעש גדול. "כשאורח חשוב היה מגיע לכאן, נהגו לירות לכבודו בתותח", הסביר בחיוך. ביקור בטירת קליצ'קוב הוא כמו סיור על רגל אחת בתהפוכות ההיסטוריה של שלזיה, שבמשך יותר מאלף שנים ידעה מלחמות מדממות ועברה מיד ליד, מממלכה לממלכה.

הטירה נבנתה במאה ה-13 על-ידי המלך הפולני בולקו ה-1, ובמשך המאות, בעוד שלזיה מחליפה בעלים כמו גרביים - מקיסרות הבסבורג האוסטרית, דרך פרוסיה ועד רפובליקת ויימר - התגוררו בה שושלות של אצילים עם שמות גרמניים. רק בתום מלחמת העולם ה-2, היא חזרה להיות פולנית.

בשנים האחרונות מגיעים לכאן גרמנים ששורשיהם בשלזיה התחתית, חלקם בכוונה לרכוש מחדש נכסים שהיו בבעלות משפחותיהם לפני מלחמת העולם ה-2, מעין בון-טון בקרב גרמנים שהפרוטה מצויה בכיסם.

בסוף המאה ה-19 שופצה הטירה בסגנון הרנסנס הצרפתי, ועל אף ההרס שידעה מאז, נשמרו בה הוד והדר של מלכות. בקומה התחתונה ששופצה בטעם רב נמצאים חדרי כנסים ומסעדה; ב-89 החדרים שבה יכולים להתארח 215 איש; במקום שבו שכנו האורוות נמצא כיום אולם הקבלה. מהטירה נשקף מבט על פארק יער יפהפה. יצאתי לטייל ביער, בין פטריות לסיגליות, והרגשתי כמו באגדות.

גם הלינה במקום הייתה לילה מהסיפורים. התעוררתי באמצע הלילה למשמע חריקות על רצפת העץ. הייתי בטוחה שמישהו צועד לעבר המיטה שלי. התיישבתי אחוזת אימה. כמו בכל טירה המכבדת את עצמה, גם בטירת קליצ'קוב יש רוח המשוטט בה עוד מימי הביניים, מהזמן שטומיר הנסיך יצא למלחמה והשאיר את אשתו הנאווה תחת השגחתו של חברו הטוב. טומיר חזר, ואיך לא, מצא אותם ביחד ונעל אותם במרתף. את הרעיה הצעירה שיחרר, בתנאי שתלך למנזר. והחבר? הוא מת במרתף, ורוחו היא שנודדת פה עד היום בלילות. נדרשו לי דקות ארוכות כדי להבין שבסך הכול מישהו פוסע על הרצפה בחדר הסמוך.

מבוך תת-קרקעי

גם כיום רב המסתורין האופף את הממלכה התת-קרקעית הזאת, שחלק קטן ממנה פתוח לתיירים. יצאנו לסיור במבוך התת-קרקעי הזה של מנהרות בטון טחובות, מקלטים וברזלים חשופים. חשתי צמרמורת. על-פי השמועות, הגרמנים תכננו לבנות כאן מקלט אטומי ואולי אף לייצר פצצת אטום.

הטירה עצמה נבנתה בסגנונות הבארוק והרוקוקו והורחבה ושופצה במהלך הדורות בשיש איטלקי, במיטב החומרים ועל-ידי טובי האמנים. למרות הנזקים האדירים שחוללו כאן הגרמנים, הרוסים ואף החיילים הפולנים עצמם - עד כדי כך שעבודות השיפוץ בה נמשכות מאז שנות ה-70 של המאה הקודמת ועד היום - הפאר עדיין מהמם. אגב, החדר עם עיטור התקרה המפואר תוכנן לשמש כחדר השינה של הפיהרר.

כנסיית השלום בשווידניצה / צילום: גליה גוטמן

כנסיות של שלום

כדי לסיים במקום של תקווה, נסענו לשווידניצה (Swidnica), עיר עתיקה ויפה הנמצאת במרחק של כ-65 ק"מ מדרום-מערב לוורוצלב. כנסיית העץ של שווידניצה היא אחת משתי כנסיות נדירות וייחודיות (השנייה בעיירה יאבור, Jawor כ-35 ק"מ משם) ויכולה להכיל כ-7,500 איש בעמידה. הכנסיות נבנו במאה ה-17 בעקבות שלום וסטפליה, לאחר מלחמת 30 השנה שהחריבה חלקים גדולים מאירופה, ולכן הן נקראות "כנסיות השלום".

כנסיית השלום בשווידניצה / צילום: גליה גוטמן

לפי ההסכם, הורשו הפרוטסטנטים בשלזיה, שנשלטה על-ידי בית הבסבורג הקתולי, לבנות שלוש כנסיות לותרניות (השלישית לא שרדה), ובלבד שיהיו ממוקמות במרחק של יריית תותח מחומות העיר. בנוסף, הן היו חייבות להיות שונות בצורתן מהכנסיות המסורתיות ובנויות מחומרים לא עמידים וללא שימוש במסמרים. כך נוצרו מבנים מעץ, קש וחומר - הגדולים מסוגם באירופה. הכנסיות, אשר סימלו את סיום המלחמה ההרסנית והקונפליקטים הדתיים, הוכרזו ב-2001 על-ידי אונסק"ו כאתרי מורשת עולמית.

חשבתי, אם באירופה שבה הרגו עמים אלה את אלה במשך מאות שנים משכילים לחיות כיום בשלום, אולי בסופו של דבר גם אצלנו יסתייע.

מידע מעשי | הגעה: חברת לוט איירליינס מפעילה שתי טיסות שבועיות ישירות לוורוצלב. טיולים באזור: הכי נוח לשכור מכונית בוורוצלב ולצאת. שלזיה משופעת בעיירות חמודות, יערות, פארקים, מסלולי הליכה ואופניים, ובטירות ובארמונות שבחלקם הפכו לבתי מלון במחירים סבירים מאוד. אתר על טירות בשלזיה (http://szlakzamkowipalacow.eu/en/route).

מייל של המדריכה אנה ניינטוביץ': an.nienartowicz@gmail.com

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר