גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרנף האחרון מסוגו

לא, זה לא דימוי פוליטי. זה קרנף אמיתי, והסיפור שלו צריך להכניס את כולנו לפרופרוציה

הקרנף האחרון / איור: תמיר שפר
הקרנף האחרון / איור: תמיר שפר

א. החדשות היחידות שאני עוקב אחריהן בימים אלה בקדחתנות מהולה בדאגה שמהולה בעצב מגיעות משמורת הטבע "אול פג'טה" (Ol Pejeta) בקניה, שם נאבק סודאן על חייו. לטובת המעטים שמתעקשים לעקוב דווקא אחרי החדשות הקטנות והיומיומיות של ישראל אני מעדכן: סודאן הוא קרנף רחב-שפה צפוני בן 45 שסובל מזיהומים חמורים ברגלו הימנית האחורית, הטיפולים לא עוזרים וככל הנראה הוא עומד למות בקרוב. זה הזכר האחרון מבני מינו. המין המפואר הזה שפעם רעה בגאווה שלווה בכל המרחב המרכז האפריקאי בין סודאן לקונגו, יילך מעימנו ורקמת החיים תיפרם מעט, כי גם הוא אחד מאיתנו. יש עוד סוגים של קרנפים בעולם, זה נכון, וגם בקרנפים אנושיים לא צפוי מחסור בעתיד הנראה לעין. ועדיין. קרנף רחב-שפה צפוני כבר לא יהיה.

ב. סיפורם של סודאן ובני מינו יכול ללמד אותנו הרבה עלינו בני האדם וכמה רעים וטיפשים ואטומים אנחנו יכולים להיות. ההתגייסות האנושית למען סודאן די מרגשת - צוות של רופאים, מדענים ומטפלים דואג לו מסביב לשעון - אבל כמו שאומרים אצלנו בפולניה: עכשיו באים? הרי בן האדם השמיד את סודאן ובני מינו במו ידיו, מלחמותיו ואמונותיו הכוזבות. אפריקאים רבים מאמינים שהחומר שבתוך קרני הקרנף טוב לכוח הגברא. מין שלם שלא עשה רע לאיש הוקרב על מזבח השנאה, הבורות והתאווה. איזה משל מושלם ועגום.

המשל נהיה עוד יותר מושלם ועוד יותר עגום: אחרי שהקרנף רחב-שפה האחרון בטבע נצפה לפני יותר מעשור, ריכזו האנשים הטובים שבינינו את הפרטים החיים האחרונים בשמורת טבע, כלומר כלאו אותם לטובתם, ועל מנת להגן עליהם מציידים - כרתו להם את הקרניים. התוצאה: הקרנפים נכנסו לדיכאון וחרדה והפסיקו להתרבות, כפי שקורה להרבה חיות בר בשבי. תחשבו רגע מה זה להיות קרנף בלי קרן - זה לא להיות יותר קרנף. הרי לכל אחד מאיתנו יש את הקרן שלו, לא? הדבר שמגדיר אותך, שנמצא מול העיניים (ממש או בדמיון), קובע את מראה העולם ואת הצורה להתנהל בתוכו. איך אפשר לחיות בלי קרן? איך תוכל להיות אתה אם ייקחו לך אותך? היש צורה אכזרית יותר של שעבוד והשפלה?

ג. סודאן, האחרון לשמו ולמינו, בן 45. אני בן 48. אני מסתכל בתמונות: הוא אומנם עצוב ושבור בלי הקרן, ועדיין, הבהמה הזו נראית כל כך עתיקה וחזקה, מלאת הוד וחרוצת חריצים כמו הזמן בעצמו, נצחית ושלווה. איך יכול להיות שהדבר הזה צעיר ממני? אני מסתכל על צילומים של האנשים שמטפלים בו: תנועה אחת של צווארו האדיר יכולה לרסק אדם. משונה המחשבה שהם ואני מבוגרים ממנו. עוד מחשבה משונה: יכול להיות שגם אני האחרון במיני? ז'תומרת, אני יודע שיהיו אנשים בעולם גם כשאמות: אבל מה איתי? עם כל הכבוד למין האנושי, אחריי לא יהיה כמוני, כמו שלא היה לפניי. כל אחד מאיתנו בסכנת הכחדה. גם הזיהומים ברגל הימנית האחורית של סודאן מטרידים אותי: ממש לפני כמה ימים מתחתי גם אני שריר ברגל ימין. אין ספק שזה סימן למשהו. כנראה שיש פה איזה קשר, חוצה מינים, גזעים, יבשות ושפות בין אדם לקרנף.

ד. בכלא וללא קרניים הפכו מאות קרנפים לעשרות והעשרות לבודדים עד שנשארו בעולם רק שלושה. סודאן בן ה-45, בתו נאז'ין (Najin), בת 27, ונכדתו פאטו (Fatu) בת ה-17. סודאן כבר לא יכול להפרות אף קרנפית, אבל אולי חשבתם את מה שאני חושב: למה לא חשבו לשאוב זרע של קרנף ולנסות להפרות את אחת הקרנפיות הנותרות? אם לא חשבתם, זה בסדר: מחשבה על זרע של קרנף רחב-שפה צפוני זה לא לכל אחד.

תירגעו, יש מלא זרע קרנפים מוקפא. יש גם שתי בעיות: א) תחום הפריית הקרנפים, מסתבר, מסובך הרבה יותר ממה שחשבתם. ב) גם אם היו מצליחים, לנאז'ין היפה יש חולשה ברגליים האחוריות (מעניין ממי היא קיבלה את זה) שלא יאפשרו לה לשאת ברחמה ולד רחב-שפה צפוני, ואילו פאטו החמודה נולדה עם מום ברחם. היא עקרה כמו שרה אימנו בעולם בלי אלוהים.

אולי בעתיד יצליחו. מין הידועות היא שמתקיים היום מירוץ אחר שיבוט והפריה של הממותה הצמרית, שנכחדה לפני ארבעת אלפים שנה, אבל גם שם לא מצליחים. יש משהו יפה בכל הניסיונות האלה, לא? יהיו כאלה שיגידו שלא. למה להחיות את מה שמת ומה בעצם ייגרע בעולם אחרי לכתו של הקרנף רחב השפה הצפוני האחרון? מה זה משנה בעצם? האמת שאני לא יודע, אולי כלום לא יקרה, כלום לא ייגרע מיופיו של העולם ואולי שום דבר לא משנה. אבל דבר אחד כן משנה, מאוד - לשים לב. פשוט לשים לה למה שקורה בעולם.

ה. תוך כדי שאני עוקב אחר גורלו של סודאן הנכחד, אני קורא את הספר "בנפש חסרה" מאת ריצ'רד פלנגן (מטר, 2018. תרגום: מרב זקס-פורטל) שמספר על גורלה של האישה הטסמנית-אבוריג'ינית האחרונה. בספר שמה מת'ינה, במציאות היא נקראה טרוג'אניני (Truganini).

המעבר בין הכחדת תת מין של קרנף לבין הכחדה של עם שלם יכול להיראות מעט מגושם ואני מתנצל על כך, ובכל זאת, מי שמתעצב על קרנפים חייב לבכות על בני אדם. הכחדתם של הטסמנים על ידי הבריטים הוא מהסיפורים האכזריים והנוראים בהיסטוריה האנושית. זוכרים את הסיפור בתחילת העמוד על הציידים האפריקאים שמאמינים שקרן-קרנף טובה לכוח הגברא? הד סדיסטי לכך אפשר למצוא במנהג הבריטים לכרות את איבר המין של גברים טסמנים ולראות לאיזה מרחק הם יכולים לרוץ לפני שאובדן הדם יהרוג אותם. הם היו מתערבים על זה. דיסק של הביטלס מישהו?

את ממדי האכזריות אין לתאר. של כל האירופאים, לא רק של האנגלים. חובה לקרוא בנושא הזה את "השמידו את כל הפראים" מאת סוון לינדקוויסט (עם עובד 2017 תרגום דנה כספי). כשבאירופה מעירים לישראל על מוראות הכיבוש - גם אם הם צודקים פה ושם - בא לי להקיא קצת בפה. שלהם.

ו. טרוג'ניני, הטסמנית האחרונה, הלכה לעולמה ב-1876 בשמורת טבע/מחנה ריכוז שבנו הבריטים לשרידי הטסמנים. חייה היו מסכת של אומללות ואלימות. בקשתה האחרונה הייתה להיקבר בכבוד באדמתה. היא ראתה מה קרה לחברה, הגבר הטסמני האחרון, וויליאם לייני - שם שנתן לו כובשו ומשמידו, שאף לעג לו וקרא לו "קינג בילי". את שמו האמיתי לא נדע.

אחרי חיים שלמים של התעללות מת וויליאם ב-1869 ולאחר מותו התאכזרו אליו עוד יותר: עוד בחייו התווכחו, מעל מיטתו, כשהוא שומע, מה ייעשה בגופתו. כשמת, הלכו שישים רופאים ומתמחים מכות על שרידיו. זה לקח ראש, זה גפיים, זה אוזניים וכך הלאה. לפי המיתוס, רופא בריטי אחד אף הגדיל לעשות והכין לעצמו נרתיק טבק מעורו של הגבר הטסמני האחרון. גיב פיס א צ'אנס!

בקשתה האחרונה של טרוג'ניני לא כובדה. גופתה בותרה ושלדה הוצג לראווה במוזיאונים. רק מאה שנה אחר כך הואילה בריטניה להחזיר לטסמניה את מה שנותר מטרוג'ניני. שנאמר, לאב מי דו. אני בוהה בצילום של ארבעת הטסמנים האחרונים שנשארו. וויליאם שם, גם טרוג'ניני. מהצילומים הכי עצובים וכועסים וכואבים שראיתי בחיי.

ז. טרוג'ניני זכתה לתהילת עולם אבל שנים אחר כך התברר שהטסמנית הטהורה האחרונה הייתה דווקא אחת, פאני קוקריין סמית' שהלכה לעולמה ב-1905. שנתיים קודם הוקלטה מדברת ושרה בשפתה העתיקה - העדות היחידה שנותרה לכך שהשפה הזו דוברה אי פעם. האזינו. תנו כבוד לעם שנעלם. אני יודע שאמרו לא להביט לאחור, להניח להולכים. אבל אני לא רוצה להניח להולכים, אני רוצה לחשוב עליהם, לתת להם לחיות - ולו לעוד רגע, ולו במחשבה.

רגע לפני שאני שולח את הטור הזה מגיע מבזק מקניה: גשם שירד שיפר את מצב רוחו של סודאן והוא משכשך בבוץ - היה צריך להביא כמה אנשים שיגררו אותו לשם. הוא עדיין ימות, מינו עדיין ייכחד, אבל לפחות האדם מנסה להשתפר, לכפר. לאט לאט.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

שר החוץ בלינקן כתב במכתב ליו"ר בית הנבחרים ג'ונסון כי שלושת הגדודים שממשל ביידן מצא כי הפרו זכויות אדם של אזרחים פלסטינים יוכלו להמשיך ולקבל סיוע צבאי ● החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה תתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם