גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעתיד, כולנו נצטרך להתרגל לעבוד עם מכונות באופן יומיומי

קצב האוטומציה בשוק העבודה מוכתב כיום ע"י גורמים כמו היצע של כוח עבודה זול והיכולת לתת פתרונות מלאים לשירותים ■ הרובוטים לא ישתלטו על המשרות מחר - אבל צריך להתכונן

רובוט, אילוסטרציה / צילום: שאטרסטוק
רובוט, אילוסטרציה / צילום: שאטרסטוק

כמעט בכל שיחה על עתיד העבודה עולה השאלה אם הטכנולוגיה תחליף אותנו, בעוד שהשאלה הנכונה צריכה להיות מה עלינו לעשות כדי להישאר רלוונטיים. הסכנה, במישור האישי, הארגוני והמשקי, היא שהתהליך הזה מחמם מסביבנו את המים לאט לאט ואנחנו, כמו הצפרדע, נרדמים בתוכו. אף רובוט לא ייכנס מחר וימלא את המשרה שלנו במלואה, אבל יום אחד כל הפיתוחים שמסביב יתחברו ויגלו לנו שהערך שלנו נעלם.

דוח של חברת הייעוץ מקינזי, שיצא בינואר 2017 תחת הכותרת A Future That Works, העריך את פוטנציאל המיכון בתעשיות השונות. כותבי הדוח בחנו כ-2,000 פעולות עבודה ב-800 עיסוקים וב-45 מדינות המייצגות כ-80% מעולם העבודה הגלובלי ומצאו 18 יכולות בחמש קבוצות: תפיסה חושית, יכולות קוגניטיביות, עיבוד שפה, יכולות חברתיות ויכולות רגשיות. הדוח העריך את רמת הכישורים הנדרשת בכל אחת מהיכולות ואז השווה אותה לרמה הנדרשת כאשר הפעולות מבוצעות בעזרת טכנולוגיה. לפי הדוח, כבר היום, כמחצית מהפעולות הן בעלות פוטנציאל מחשוב. במחצית משעות העבודה שלנו אנחנו מבצעים פעולות ש-60%-80% ניתנות למיכון. כלומר, 2.7 טריליוני דולרים בשכר ניתן להחליף בטכנולוגיה.

הענפים שסומנו כבעלי פוטנציאל המיכון הגבוה ביותר (יותר מ-50% מהפעולות) הם שירותי הדיור והמזון, תעשיות הייצור, החקלאות, התחבורה והקמעונאות. במונחים גלובליים, מדובר באוטומציה שנוגעת ליותר ממיליארד עובדים. מחציתם בסין, בהודו, ביפן ובארה"ב.

פעולות פשוטות ואנושיות

ארבעה חוקרים מבית הספר לכלכלה של שטוקהולם לקחו את המחקר של מקינזי שלב אחד נוסף ובדקו מהן הפעולות שנותרו לבני האדם. לפי המחקר שלהם, שהתפרסם בינואר 2018 תחת הכותרת The Substitution of Labor, אין לנו סיבה לדאגה. אמנם הטכנולוגיה מהירה מאיתנו בפעולות כמו איסוף ועיבוד מידע, אבל היא עדיין מתקשה לייצר תובנות חדשות מהמידע הזה - דבר שנותן ליצירתיות האנושית יתרון. היכולת האנושית לעשות חיבורים חדשים ו"הגיוניים" מרעיונות מוכרים מחייבת הבנת הקשרים, זיהוי של ניואנסים, להבין הבדלים בין תרבויות ותקופות, לדוגמה. מכונות יתקשו, לדוגמה, להעלות טיעונים בתהליך של מו"מ או בייעוץ פיננסי שמביא בחשבון סביבה משתנה.

מכונות גם מתקשות בתפיסה חושית: למשל, לזהות כמה כוח להפעיל באחיזה של חפץ או היכן הוא ממוקם בדיוק, במיוחד אם הוא מחוץ לטווח הראייה של המצלמה, ולהבחין בין קולות שונים. קחו לדוגמה פעולה יומיומית של איש צוות בבית חולים כמו ליווי של חולה ממקום למקום. לשם כך עלינו לעזור לחולה לצאת מהמיטה ולתקשר עמו באופן שמתחשב במצבו הפיזי והנפשי. אנחנו גם נדרשים לזהות מהי עוצמת האחיזה הנכונה בחולה כדי לעזור לו לקום מהמיטה וללוות אותו בהליכה. אלה פעולות פשוטות יחסית לאדם, אבל הן מחייבות אוסף שלם של יכולות רגשיות ותפיסתיות אנושיות, שמכונות רחוקות מאוד מלהיות מסוגלות לעשות.

אף שהטכנולוגיה ממשיכה להתפתח, יש כמה גורמים שמכתיבים את קצב הכניסה שלה בפועל לעולם העבודה.הראשון הוא היכולת להמציא, לשלב ולהתאים את היכולות החדשות עם הפתרונות הנדרשים בשטח. למשל, אי-אפשר להחליף רק 48% מתהליך העבודה, ולכן גם אם ניתן למכן כבר היום אחוזים מסוימים מהעבודה, זה לא אומר שכדאי לתעשייה ליישם אותה ולבנות מחדש את התהליך סביב האחוזים האחרים. ראו לדוגמה את הכלים שמחליפים חלק מהפונקציות של מנהלי חשבונות או אנשי כספים. עד שלא תימצא דרך לתת מענה ל-100% מהעבודה, לקוחות לא יוכלו לוותר על שירותיהם. יש מי שרואה בכך הזדמנות לדחות את הקץ, אבל כדאי לזכור שיום יבוא ומישהו ימצא את הדרך לשלב את הטכנולוגיה ולהגדיר מחדש את התפקיד. אז העבודה כולה תתבצע לא רק בעלות נמוכה יותר אלא גם עם ערך מוסף.

הגורם השני הוא עלות הפיתוח והיישום של הפתרונות החדשים. לא מספיק שהטכנולוגיה תדע לבצע את העבודה, היא גם צריכה לעשות זאת בעלות שתצדיק את המעבר אליה. כאן אנחנו מגיעים גם למידת הגמישות בשוק העבודה, שכוללת משתנים כמו איכות (למשל סוגי יכולות), כמות (היצע, ביקוש) ועלות כוח העבודה שמהווה אלטרנטיבה לאוטומציה. אם יש, לדוגמה, המון מתמחים בעריכת דין, בעלויות נמוכות, משרד יכול להחליט שלא משתלם לו לאמץ טכנולוגיות מתקדמות ליצירת מסמכים משפטיים.

רובוטים

השכר יעלה או יירד?

ככלל, אנחנו רואים אימוץ מואץ יותר של טכנולוגיות במדינות שבהן השכר גבוה, לעומת מדינות שבהן כוח העבודה הוא זול וזמין. בתהליך הזה עלולות להיווצר אנומליות - עובדים בשכר בינוני ועם מיומנויות בסיסיות בעבודות ייצור או משרד יוחלפו על ידי מכונות, וזה יוביל אותם לעבודות בשכר נמוך. כך ייווצר במשרות האלה היצע עובדים וכדאיות האוטומציה תפחת.

בכיוון ההפוך, כבר היום מרגישים בישראל, לדוגמה, פער במקצועות שהיו פעם מקצועות צווארון כחול עם שכר נמוך. כניסת המכונות יצרה דווקא דרישה ליכולות שלא נלמדו ואינן בנמצא, ובהעדר היצע אנחנו מגלים מחסור ועלייה בשכר של עובדים מיומנים שיודעים לעבוד עם ציוד מתקדם.

מהר או לאט, התהליך הזה ישפיע על המשק כולו. כולנו נצטרך להתרגל לעבוד באופן יומיומי עם מכונות. התהליך הזה צפוי להפוך את העבודה למורכבת יותר ומאורגנת פחות. הוא ידרוש מעובדים עצמאות גדולה יותר, וממנהלים פחות ניהול ויותר חניכה. בבואנו לקבל החלטות קריירה, עלינו להיות מודעים לפוטנציאל המיכון בעולם המקצועי שלנו ולמשמעות שיש למפגש הזה לגבי הצורך שלנו להישאר מעודכנים.

■ הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

ירידות חדות באסיה; מחירי הנפט ממשיכים לטפס

בורסת סיאול נפלה במעל 7% ● מחירי הנפט ממשיכים לעלות אחרי הודעת איראן על חסימת מיצרי הורמוז ● וול סטריט הגיבה יחסית במתינות למבצע הצבאי נגד איראן, מניות הטכנולוגיה התאוששו ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין התאושש ונסחר הבוקר סביב 68 אלף דולר

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים