גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוח השנתי של הממונה על השכר: תורת הפערים והפריון הנמוך

הרושם הוא שהשכר ותנאיו במגזר הציבורי טובים לאין ערוך מהמגזר הפרטי - זה נכון, אבל גם מטעה ■ מיעוט קטן מושך את הממוצעים כלפי מעלה, וזו השחיתות הגדולה של המגזר הציבורי ■ פרשנות

1. כמדי שנה, הדוח של הממונה על השכר באוצר, מספק אין-ספור עדויות על ההתנפחות של המגזר הציבורי בישראל ועל ההתנפחות השכר בו, בכל קנה מידה השוואתי, הן עולמיות ובוודאי שביחס למגמות השכר בסקטור הפרטי. אז הנה כמה מהעדויות הללו בדוח האחרון, ואחר כך אנסה לאזן את התמונה המצטיירת.

הדוח, כרגיל, מחלק את עובדי המגזר הציבורי לגופים ציבוריים ולגופים ממשלתיים. בגופים הציבוריים, לבד ממשרדי הממשלה, כמו רשויות מקומיות, חברות עירוניות, איגודי ערים, חברות ממשלתיות, מועצות דתיות, תאגידים וגופים נתמכים (כמו אוניברסיטאות), מועסקים כ-365 אלף עובדים, בכ-291 אלף משרות. השכר הממוצע עומד על קרוב ל-16 אלף שקל ברוטו בחודש, עלייה ריאלית של 2.7% לעומת 2015, כאשר את השכר מובילים החברות הממשלתיות, ובתחתית השכר נמצאים המועצות הדתיות והחברות העירוניות עם שכר של מתחת ל-10 אלפי שקלים. בסך הכול, הוצאות השכר של הגופים הללו עומדים על כ-71 מיליארד שקל. כזכור, השכר הממוצע במשק עומד על מתחת ל-10 אלפי שקלים.

בשירות המדינה (משרדי הממשלה, משטרה, שב"ס, ביטחון, שכר שליחים בחו"ל) מועסקים כ-230 אלף עובדים בכ-206 אלף משרות. השכר הממוצע שם עולה על 17 אלף שקל ברוטו בחודש (כ-17.2 אלף שקל בדיוק). בסך הכול, 50% מתקציב המדינה מושפע מהוצאות שכר וכולל הוצאות שכר ישירות וגמלאות, שכר עקיף, וכן רכיבים הצמודים לשכר ומושפעים ממנו כמו סל בריאות והשתתפות בגביית ביטוח לאומי. הסעיף הזה כאמור, עולה כ-175 מיליארד שקל, כאמור כמחצית מתקציב המדינה.

כמה נתונים השוואתיים על התנפחות מספר העובדים והתנפחות השכר. ראשית, שיעור המועסקים במגזר הציבורי בישראל מכלל המועסקים במשק גבוה ביחס למדינות ה-OECD. שנית, מספר המועסקים והוצאות השכר במגזר הציבורי נמצאים במגמת עלייה מתמשכת. מספר המועסקים עלה בעשור האחרון ב-22% ריאלית - שיעור גבוה יותר מקצב גידול האוכלוסייה באותן שנים. כמו כן, השכר הממוצע של עובדי המדינה ושל העובדים בשירותים הציבוריים האחרים עלה בעשור האחרון בכ-20%-23%, ואילו השכר הממוצע במגזר העסקי עלה ב-6% בלבד.

השורה התחתונה: השכר עולה בקצב מהיר וגם מספר המועסקים.

2. ועכשיו לאיזון התמונה. הרושם שנוצר הוא שהשכר ותנאיו במגזר הציבורי טובים לאין ערוך מהמגזר הפרטי (ככל שמדובר בממוצעים, ויש נטייה מאוד ברורה לממוצעים להטעות). זה נכון, אבל גם מטעה, כי זה נכון במיוחד לקצפת של העובדים במגזר הציבורי, קרי שרשרת הבכירים הדי שמנמנה במגזר הציבורי שהולכת ומתארכת. מרבית העובדים, חייבים להדגיש, לא ממש נהנים משכר בשמיים. ראשית, השכר הממוצע בשירותים הציבוריים עומד על כ-9,200 שקל ברוטו בחודש, פחות מהשכר הממוצע במשק שעומד על כ-9,500 שקל. כיצד זה קרה אחרי שסיפרתי לכם שהשכר נע סביב 16-17 אלף שקל בחודש?

ובכן, דוח הממונה על השכר אינו לוקח בחשבון שורה של גופים פרטיים ועמותות שמספקים שירותים ציבוריים (כמו בתי ספר, מעונות יום, בתי אבות וכד'), ומועסקים בהם, בדרך-כלל, עובדי קבלן. סל השירותים הציבוריים הללו שאיננו מתבצע על-ידי עובדי מדינה בהגדרתם הרשמית, הוא זה שגורם לירידה דרמטית בשכר הממוצע.

יתר על כן, גם בקרב עובדי המגזר הציבורי המצב של ה"חלשים" מדבר בעד עצמו: כ-43% מהעובדים בגופים הציבוריים השתכרו בשנת 2016 פחות מהשכר הממוצע במשק, ושכרם הממוצע למשרה מלאה היה כ-6,600 שקל ברוטו בחודש. ועוד נתון שממחיש עד כמה השכר של מרבית העובדים לא כזה גבוה: כ-27% מהעובדים מקבלים רכיב השלמה לשכר המינימום ושכרם הממוצע למשרה מלאה בשנת 2016 עמד על קרוב ל-8,000 שקל בחודש.

השורה התחתונה: חלק גדול מעובדי המגזר הציבורי מרוויח אף פחות מהמגזר הפרטי.

תיכף נראה כי מיעוט קטן מושך את הממוצעים כלפי מעלה. זו, למעשה, השחיתות הגדולה של המגזר הציבורי.

עובדי המגזר הציבורי

3. הביטו לתנאי השכר של בכירי השב"ס, המשטרה והצבא. חסר שם את בכירי המערכת המשפטים שאינם כלולים בדוח השכר, לבד ממשרד המשפטים, ולכן ביקשתי דרך חוק חופש המידע את שכרם. מה שקרה לחבורת הבכירים ששכרם התנפח, וילך ויתנפח בעקבות הצמדות אוטומטיות, בין היתר, לשכר השופטים. ברור שמגיע לבכירים שכר גבוה, אבל איך הוא התנפח לרמות של 80-90-100 אלף ויותר ברוטו בחודש, ואף הרבה יותר אם לוקחים בחשבון את הברוטו למס שכולל הטבות בכסף כמו רכב וכד'?

כיצד הגיעה נציבת שירות בתי הסוהר לכ-100 אלף שקל ברוטו בחודש ולכ-140 אלף שקל ברוטו למס בחודש, גם אם חלק מהברוטו למס זה רכיבים חד-פעמיים? האם לא השתגענו בשכר הבכירים בסקטור הציבורי? בוודאי שכן, על אחת כמה וכמה אם עושים השוואה לשכר של ראש הממשלה ושרי הממשלה וגם השוואה לתקרת השכר בסקטור הפיננסי. האוצר עצם עין לאורך שנות ההתנפחות, השופטים התחילו עם ההצמדות הבלתי מידתיות, כל האחרים ראו כי טוב ורצו גם הם ליישר קו עם השופטים - והנה לנו השחיתות החוקית הגדולה ביותר במגזר הציבורי. שחיתות חוקית, כי הכול היה כרגיל עם האישורים המתאימים, עם החתימות המתאימות ועם מעבר כדת וכדין בוועדות הכנסת. אבל השחיתות החוקית הזו הרבה יותר גרועה מהשחיתות הרגילה - והיא עולה למדינה מיליארדים.

למה מיליארדים? כתבתי זאת בעבר. הניפוח של שכר הבכירים בסקטור הציבורי הוא רק קצה הקרחון. שאר הקרחון הוא מה שקורה לשכר הזה עם היציאה לפנסיה, והכוונה היא לזכאי הפנסיה התקציבית במערכת המשפט ובמערכות הביטחון. כיוון שהשכר התנפח, גם חבילות הפנסיה התקציבית הנגזרת מהשכר נופחה. כך "שווים" כל בכירי הסקטור הציבורי חבילות פנסיה תקציבית שנעות בין 20 ל-30 מיליון שקל, תלוי בגיל הפרישה ובתוחלת החיים של הפנסיונר/ת. כל זה, כמובן, על חשבון תקציבים אחרים ועל חשבון העובדים הצעירים יותר במערכת. זו השערורייה החוקית במלוא תפארתה.

4. הממונה על השכר מקדיש בדוח שלו פרק שלם (ומבורך) על הפריון במשק הישראלי בדגש על הסקטור הציבורי. המסקנה היא אותה מסקנה טבעית: הפריון נמוך. אלא שהממונה על השכר כותב בעבודתו שמשרד האוצר פיתח מתודולוגיה לאמידת הפריון במגזר הציבורי בתחומי שונים כמו בריאות, חינוך, תשתיות, רווחה, ביצועים כלכליים, חוק וסדר ויציבות - בשנים 2003-2015 - ובהשוואה למדינות שנבחרו כקבוצת ביקורת.

תוצאות המחקר - שפורסמו בחודש שעבר וחמקו מהעין הציבורית - הראו שלישראל קיים יתרון קל בתחום הביטחון האישי בזכות השיפור שחל בעשור האחרון, ומנגד, שימו לב, תפקודה של מערכת המשפט בישראל ירוד לעומת מדינות ההשוואה וכתוצאה מכך ציון המדד הכולל הוא שלילי. "החלה הרעה מתמשכת ביעילות שרשרת הטיפול ובאיכות מערכת המשפט שהשפיעו לשלילה על המדד הכולל", כתב בעבודת האוצר.

לא להאמין: המערכת השיפוטית נהנית מתנאי השכר הטובים ביותר במערכת הציבורית, אבל היעילות שלה היא בתחתית.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?