גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ: על ידידים ועל אויבים

כולם מסדרים את אמריקה, מתלונן טראמפ, "ידידינו ואויבינו", אבל האם יש לארה"ב ידידים?

גארי קוהן / צילום: רויטרס, Joshua Roberts
גארי קוהן / צילום: רויטרס, Joshua Roberts

יום עבודתו של נשיא ארה"ב התחיל אתמול ב-7:55 בבוקר, בציוץ. "הנרטיב החדש של פייק ניוז הוא שיש תוהו ובוהו בבית הלבן. כזב! אנשים תמיד יבואו וייצאו, ואני רוצה דו-שיח חזק לפני קבלת החלטה. עדיין יש כמה אנשים שאני רוצה להחליף (תמיד חותר לשלמות). אין שום תוהו ובוהו, רק אנרגיה אדירה!"

זו הייתה תגובתו על ידיעות שהכרזותיו בענייני סחר בחמשת הימים הקודמים עוררו מחלוקת ניכרת בסגל הבית הלבן, והוא לא טרח ליידע חלק מיועציו על כוונותיו.

בצהריים סר אליו ראש ממשלת שוודיה. ב-3:38 אחה"צ התייצבו הנשיא וראש הממשלה לפני המיקרופונים ב"איסט רום" של הבית הלבן, קוראים הודעות מוכנות מן הכתב. טראמפ מקניט את אורחו על תבוסת שוודיה לנבחרת ארה"ב בגמר הקרלינג באולימפיאדת החורף. "זה היה משהו, אה?"

נציגי הפייק ניוז מוזמנים להציג שאלות.

אדוני הנשיא, צייצת היום שהיית רוצה כמה שינויי סגל סביבך. האם זה כולל את התובע הכללי (צירוף אמריקאי רב כוח של שר משפטים, יועץ משפטי לממשלה ושר משטרה), או חברים אחרים בקבינט שלך?

הנשיא: "לא, אני באמת לא מדבר על זה. רק אמרתי שבבית הלבן יש אנרגיה עצומה. יש רוח [צוות] עצומה. אדיר לעבוד שם. הרבה, הרבה אנשים מתחרים על כל ג'וב. אתה יודע משהו, קראתי איפשהו, 'וואוו, אלוהים, אולי אנשים לא רוצים לעבוד בשביל טראמפ?'. אז תאמין לי, כל אחד רוצה לעבוד בבית הלבן. כולם רוצים חתיכה מן הלשכה הסגלגלה; הם רוצים חתיכה מן הווסט ווינג [אגף המשרדים של הבית הלבן]. ולא רק מפני שזה נראה טוב על דף קורות חיים. זה פשוט מקום עבודה אדיר".

טריקת דלת רועמת

ב-5:32 הושלכה פצצה: כלי התקשורת המרכזיים הודיעו כמעט בו זמנית, שיועצו הכלכלי הראשי של הנשיא, גארי קון (Cohn), מתפטר. הסיבה: אי הסכמה נוקבת עם הנשיא על עיצומי סחר.

וכך, היום שהתחיל בגינוי ה"פייק ניוז", ב"אנרגיה עצומה", ב"אנשים מתחרים על כל ג'וב", ב"רוח צוות אדירה", ב"דיאלוג חזק לפני קבלת החלטה", הסתיים בטריקת דלת רועמת של אחד האנשים הבכירים ביותר בסגל הבית הלבן, לשעבר אחד הבנקאים הבולטים ביותר בוול סטריט, איש שנחשב תחילה למועמד העיקרי לכהונת נגיד הבנק המרכזי, האיש הראוי לאשראי מיוחד על רפורמת המס שהקונגרס אימץ בסוף דצמבר והנשיא מיהר לחתום בתרועת ניצחון.

הדלת בבית הלבן התחילה להסתובב על צירה שלושה שבועות לאחר שהנשיא נכנס לכהונתו, לפני שנה ושישה שבועות. הנשיא איבד אז את יועצו לביטחון לאומי, לאחר שנתפס בשקר. מאז, הנשיא איבד את ראש הסגל שלו, את סגנית ראש הסגל, את האסטרטג הראשי שלו, שלושה מנהלי תקשורת, דובר אחד, מזכיר הסגל (לאחר שהתגלה כי שתי גרושותיו האשימו אותו שתקף אותן פיזית); הוא פיטר את מנהל האף.בי.איי, כפה את פרישתו של סגן מנהל האף.בי.איי, ועמד על התפטרותו של שר הבריאות. על זה צריך להוסיף את התקפותיו הפומביות על התובע הכללי שהוא עצמו מינה, על המשנה לתובע הכללי, ועל ראשי קהילת המודיעין. ללא ספק, מקום עבודה אדיר ורוח צוות עצומה.

ישחקו היועצים לפניו

טראמפ מעיד על עצמו פעם אחר פעם עד כמה הוא "אוהב עימותים" בין יועציו. "אני אוהב שיש סביבי שני אנשים עם שתי השקפות מנוגדות... ואז אני מקבל החלטה... אני חושב שזו הדרך הטובה ביותר. אני אוהב הבדלי השקפות".

והוא אמנם קיבל את העימות, כנראה על בסיס יומי, בוודאי בשבוע האחרון. זה היה העימות בין גארי קון לפיטר נאבארו. זה האחרון הוא יועצו הראשי של הנשיא לענייני סחר. הוא בן 68, פרופסור בדימוס למנהל עסקים בקמפוס ארוואיין (Irvine) של אוניברסיטת קליפורניה. הוא אחד הכלכלנים הבולטים המעטים בארה"ב, המדברים בגלוי בשבחה של מדיניות פרוטקציוניסטית.

טביעות אצבעותיו של נאבארו ניכרו בהודעת הנשיא בשבוע שעבר, שהוא יטיל מכסים של עד 25% על יבוא פלדה ואלומיניום. עוד יותר מעצם ההחלטה, רישומו של נאבארו ניכר בהגיונו של הנשיא: לא זו בלבד שמלחמת סחר לא נוראה, אלא היא אפילו טובה, ואפשר לנצח בה "בקלות"; ואתם יודעים מה, אמריקה לא תפסיד בכל מקרה, מפני שיש לה גירעונות סחר עצומים כמעט עם כל שותפיה העיקריים. הם יפסידו.

הנשיא הגדול מאז ומעולם

זה ימים אחדים שמנהיגי מפלגתו של הנשיא בקונגרס מורטים את שערם. הוול סטריט ג'ורנל, שמאמרי המערכת שלו נוטים חסד לנשיא, לגלג על ההיגיון הזה בטון השמור למורה המבייש תלמיד לא מבריק בכיתה. ייסורי הרפובליקאים קיבלו לבסוף פומבי בערב יום ב', כאשר היושב ראש רב הכוח של בית הנבחרים, פול ריאן, קרא לנשיא לחזור בו מן העיצומים הסוחפים. אבל הנשיא אינו מתרשם. אדרבא, הוא עושה מה שעשה מיום נשיאותו הראשון: הוא מתבצר בעמדת הפתיחה שלו (double-down באנגלית אמריקאית).

יושב ראש ועדת הכספים של הסנאט, אורין האץ', הוא מאוהדיו הגדולים ביותר של טראמפ על גבעת הקפיטול. הוא אפילו אמר לטראמפ, שהוא, טראמפ, "הנשיא הגדול ביותר מאז ומעולם". טראמפ חזר על הסיפור הזה בעונג מיוחד. "שאלתי אותו, אפילו יותר גדול מוושינגטוו ומלינקולן? הוא אמר, 'כן'".

ובכן, הסנאטור האץ', בן 81, שיינמך אתמול את טראמפ, והזהיר מפני התוצאות של מלחמת סחר. הוא גם הטיל את אשמת הימים האחרונים על נאבארו.

כולם נצלנים?

נראה שהוא הגזים. הנשיא לא היה זקוק לנאבארו אלא כדי לאושש מה שהוא, טראמפ, חזר והבטיח לעשות עוד ב-2016, במהלך מערכת הבחירות שלו. אתמול הוא אמר, שאת דעתו על קשרי המסחר של ארה"ב הוא התחיל להביע "עוד לפני 25 שנה". בשלושת הימים האחרונים הוא הכריז לפחות פעמיים, כי "ידידינו ואויבינו ניצלו את ארה"ב במשך שנים".

האם זאת אומרת שבעולמו של נשיא ארה"ב אין עוד הבדל בין ידידים לאויבים, וכולם הם נצלנים באותה המידה?

זו שאלה הצריכה להדריך את מנוחתם של אלה החושבים את עצמם לידידי אמריקה. יש לה משמעות מיוחדת בשביל ישראלים בשבוע שבו מכונסת בוושינגטון הוועידה השנתית של אייפאק, השדולה הפרו-ישראלית. זו הפגנת ניצחון וכוח בשביל ידידי ישראל, אבל טעות תהיה להניח שתפיסת הידידים והאויבים של טראמפ בענייני סחר אינה נוגעת לישראל, רק מפני שישראל אינה מייצאת פלדה, אלומיניום ורכב לארה"ב.

היא נוגעת גם נוגעת, מפני שהיא מלמדת את כולנו איך הנשיא חושב ועל יסוד מה הוא מחליט. נאמנויות אינן מעלות או מורידות אצלו.

הכול הוא בחזקת עיסקה, ועיסקה נבחנת תמיד על סמך השורה התחתונה; הכול הוא משחק-סכום-אפס, ולא ייתכן ששני הצדדים ייצאו נשכרים בעת ובעונה אחת. זה מחייב את כולנו לעצור לפחות לצורך הרהור.

עוד כתבות

מייקל אייזנברג / צילום: יונתן בלום

מה עושה מייקל אייזנברג בדיון ביטחוני בקבינט

משקיע ההון סיכון נראה לצידם של שרי הממשלה ובכירי מערכת הביטחון, מה הוא עשה שם? ● הסוכנות היהודית משיקה את "קרן שאגת הארי", לסיוע לנפגעי ירי הטילים מאיראן ● ורשת המזון "טיב טעם" פונה לאזרחי איראן ● אירועים ומינויים

עשן בטהרן לאחר תקיפה ישראלית / צילום: Reuters, Anadolu via Reuters Connect

החלפת משטר האייתולות איננה בהכרח התרחיש האופטימי של המשקיעים

במקרה של נפילת המשטר, עלול להיווצר באיראן ואקום שבתורו מאיים בכאוס ובאיום ביטחוני ממושך על שרשראות האספקה העולמיות ● בינתיים, כך נראה, ארה"ב ומדינות רבות לא יתנו לזה לקרות ● ומה קורה בשוק המקומי? ● טור אורח

איך הטייסים של ישראל וארה"ב מתאמים ביניהם?

שנים של אימונים, תכנונים מוקפדים, מכ"מים מתקדמים וניתוחי דאטה: כך נחסך מטייסי הקרב של ישראל וארה"ב הצורך לתקשר אחד עם השני ● שאלת השעה, מדור חדש

תקיפות באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

המטוס הפרטי ושאלת ההדלפה: הוויכוח בין אנשי קשת 12 וערוץ 14

העימות הפומבי בין פרשן ערוץ 14 יעקב ברדוגו לבכירי חדשות 12 סביב השאלה כיצד ידעו על התקיפה המתקרבת, הפך בתוך שעות לשיח סוער על הדלפה אפשרית מצה”ל - ולקרב רמיזות על מקור המידע ● לפי שעה אין אישור רשמי לאף אחת מהגרסאות, אך ברשת הספקולציות ממשיכות להתגלגל

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

חלקן איבדו עשרות אחוזים, עכשיו המניות הללו קופצות בחסות המלחמה

"שאגת הארי" החזיר לקדמת הבמה את המניות הביטחוניות שזינקו בחדות ביום המסחר הראשון לפרוץ המלחמה עם איראן ● אבל לצד השמות המוכרים, קפצו גם שורה של מניות ישראליות בתחום שנסחרות בוול סטריט. עבור חלקן מדובר בהפוגה קלה מירידות של עשרות אחוזים

טראמפ בבית הלבן, השבוע / צילום: Reuters, Kyle Mazza

טראמפ פתח במלחמה עם איראן. עכשיו הוא חושב איך לסיים אותה

בין הקדנציה הראשונה לשניה, טראמפ עבר ממדיניות אי התערבות ללכידת מדורו בוונצואלה והפצצה באיראן ● מומחים מסבירים על הלך הרוח בארה"ב לתקיפה, הצורך של טראמפ להוכיח אמינות וגם: תאריך הסיום שהגדיר טראמפ כדי להרגיע את הביקורת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

החל ממחר: השינוי בבורסה בת"א שיסייע למשקיעים להתמודד עם חוסר ודאות

הבורסה משיקה פקיעה יומית באופציות על מדד ת"א 35 ● המשמעות: משקיעים מתוחכמים יוכלו להגיב בכל יום לאירועים גיאופוליטיים וכלכליים וגם "לבטח" את עצמם מפני תנודתיות חדה במדד הדגל

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

עם 40 אלף שקל בחודש בממוצע: בנק לאומי מציע לעובדים גם אופציות

עם פרסום התוצאות הכספיות לסיכום השנה, בנק לאומי הודיע כי יציע לראשונה ליותר מ-7,000 עובדיו להמיר חמישית מהבונוס השנתי לאופציות למניות הבנק ● עד כה היו זכאים לכך רק חברי ההנהלה ● עלות השכר הממוצעת לעובד (כולל מענקים) עמדה אשתקד על 482.5 אלף שקל - 40 אלף שקל בחודש

רופאים חוזרים לארץ על אוניית צים / צילום: שמעון יונה

שאלת המיליארדים: מה תעשה המלחמה לעסקה למכירת צים?

בחינה פורמלית לאישור מכירת חברת התובלה הימית ברשות החברות טרם החלה, וצפויה לשקלל את המערכה הנוכחית מול איראן ● הוועד: "מה שקורה מוכיח בדיוק למה אנו נאבקים"

פגיעת רסיסי טיל איראני בבית במרכז, השבוע / צילום: מד''א

משרד העבודה: לאסור על מעסיקים לפטר עובדים שפונו מבתיהם במלחמה

תזכיר חוק שהפיץ משרד העבודה אוסר על פיטורים של מפונים למשך שלושה חודשים, בהתאם לאישור על פינוי שיביא העובד מהרשות המקומית ● אחרי ה-7 באוקטובר יושם איסור דומה לפטר מפונים, כמו גם קרובי משפחה של חטופים ונרצחים

אנשים במקלט בעת התקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

לא נתנו לכם להיכנס למקלט? מדובר בעבירה פלילית

סירבו להכניס אתכם למקלט בזמן אזעקה? מעבר לאי הנעימות, יש לכך גם השלכות משפטיות ● מה קובע החוק, מה הדין לגבי חיות מחמד ואיך נכון לפעול בזמן אמת? ● גלובס עושה סדר

כותרות העיתונים בעולם

"כמעט כל חיל האוויר של ישראל משתתף בתקיפה באיראן"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל משחזרים איך התבצע חיסול חמינאי, רוב האמריקאים מתנגדים לתקיפה באיראן, והאיראנים חוששים שהמדינה תהפוך לעיראק 2 • כותרות העיתונים בעולם

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

מי הכי יפסיד מסגירת הורמוז, ולמה ישראל דווקא תפסיד פחות

האזור שיושפע בצורה הקיצונית ביותר מסגירת מצרי הורמוז הוא מזרח אסיה: מתוך 19.2 מיליון חביות נפט שיוצאות מהורמוז בכל יום, 16 מיליון מגיעות לאסיה ● מבחינת סין, הנפט שעובר דרך הורמוז הוא כחצי מכלל הנפט שהיא מייבאת

איור: גיל ג'יבלי

"בן ערובה של האיראנים": לאן הולכים מחירי הנפט ואיך זה ישפיע לנו על הכיס

חסימת מצרי הורמוז מאיימת להקפיץ את מחיר חבית הנפט ל-100 דולר, וללבות את האינפלציה העולמית ● למרות ההבטחות של טראמפ והגדלת התפוקה של אופ"ק, פרמיית הסיכון מטפסת ● כך הופך הנפט לנשק אסטרטגי במערכה מול איראן - ומה זה יעשה למחיר הדלק בישראל?

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז / צילום: ap, Hadi Mizban

כשהוא מנצל את הגנת האיחוד: ר"מ ספרד מסלים את העימות עם טראמפ

ראש ממשלת ספרד ביקר בחריפות את המלחמה נגד איראן: "אנחנו אומרים לא לדריסת החוק הבינלאומי" ● למרות שדונלד טראמפ איים על ניתוק הקשרים המסחריים עם המדינה האירופית, נראה שעבור המנהיג הספרדי מדובר בהזדמנות לחיזוק מעמדו בציבור המקומי

אתר פולימרקט, היום / צילום: צילום מסך

הקזינו הביטחוני של פולימרקט: מאחורי הטרנד הגדול של המלחמה - שגם חזה אותה

נפח מסחר של חצי מיליארד דולר, דיוק של 94% וזינוק חריג בתנועת הגולשים מישראל: פולימרקט, הפלטפורמה המבוססת על חוכמת ההמונים ולעתים על מידע פנים, הפכה למדד המהיר ביותר לניבוי העימות עם איראן ● אלא שתחקיר חדש חושף ארנקים מסתוריים שגרפו מיליונים רגע לפני התקיפה - ומעלה את החשש למסחר במידע

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - ''ג'רוזלם פוסט'', איל יצהר

היועמ"שית לבג"ץ: יש להדיח את בן גביר מתפקידו

בעמדה שהגישה לעתירות הדורשות את פיטורי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, קובעת בהרב-מיארה כי קיימת "תמונה קשה מאוד וחסרת תקדים של פגיעות חוזרות ונשנות בעצמאות המשטרה" ● היועמ"שית גם מתחה ביקורת על שתיקת נתניהו בנושא ● מטעם רה"מ נמסר בתגובה: "בקשת היועמ"שית חותרת תחת יסודות הדמוקרטיה"

דיוויד סולומון, מנכ''ל גולדמן זאקס / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מנכ"ל ענקית ההשקעות: מופתע מתגובת השווקים למלחמה

דיוויד סולומון, מנכ"ל גולדמן זאקס, אמר בפסגת עסקים בסידני כי הוא מופתע מתגובת השווקים למלחמה באיראן, וכי בשלב זה לא מדובר בתגובה דרמטית ● יחד עם זאת, לדבריו ייקח לשווקים זמן לעכל את האירועים

קניות ברשת / אילוסטרציה: Shutterstock, William Potter

60 יום לחבילה: זמני המשלוחים של עלי אקספרס ודומיו מזנקים בשל המלחמה

מאז פרוץ המערכה האיראנית, ישראל הפכה ליעד עם חוסר ודאות תפעולית, וכמה מהאתרים המועדפים על הצרכנים הודיעו על דחייה במשלוחים לחודש מאי במקרה הטוב והפסקת השירות במקרה הרע ● כיצד מושפעות עלויות השילוח, ומה אפשר לעשות בינתיים

חביות נפט / צילום: Shutterstock, RachenStocker

תשואה של מעל 400% בחמש שנים: בימים של קפיצה בנפט כדאי להכיר את המדד הזה

שותפויות להפקת גז ונפט, חברות הפועלות בתחום האנרגיה המתחדשת ותעודות סל על סחורות ומניות ● הדרכים שבהן ניתן להשקיע ולהרוויח מהתייקרות מחיר הנפט ● וגם: המדד האנרגטי שהניב למשקיעים בת"א תשואה של 433% בחמש שנים - יותר מכפול מת"א 35