גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללכת שבי אחרי השווי: מה שעובד בגדול לא בהכרח עובד בקטן

השקעה לפי שווי החברות נחשבת לנפוצה בעולם המדדים, ומרבית מדדי המניות המרכזיים מבוססים על קריטריון זה ■ אבל מה שעובד עבור המניות הגדולות, מהווה חיסרון במדדים של חברות קטנות ובינוניות

אל תלכו שולל אחרי השווי / איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
אל תלכו שולל אחרי השווי / איור: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

לפני מספר שבועות ציין עולם המדדים 25 שנה לאבן דרך מרכזית בהתפתחותו - השקת ה-ETF (קרן סל) הראשונה בארה"ב. מאז ועד היום התווספו עוד אלפי קרנות סל לשוק, מרביתן בשנים האחרונות. תעשיית קרנות הסל בארה"ב צמחה בשנות ה-90 כמענה לצורך במוצרי השקעה זולים ונזילים המאפשרים חשיפה לשוק המניות הכללי, אולם מאז צרכי המשקיעים השתנו והפתרונות שהוצעו בשנים הראשונות לא הספיקו למשקיעים הפסיביים במילניום הנוכחי.

ככל שתעשיית המוצרים גדלה, כך גם צמח והתפתח עולם המדדים, אשר מספק להם את חומר הגלם. אם לפני מספר עשורים ניתן היה למצוא אך ורק מדדים העוקבים אחר מניות של חברות גדולות וסחירות, כמו S&P 500 האמריקאי, FTSE 100 הבריטי או ניקיי 225 היפני, כיום המבחר הרבה יותר מגוון.

במהלך 25 השנים שחלפו מהשקת קרנות הסל הראשונות, חיפשו המשקיעים ברחבי העולם דרכים נוספות להשיג תשואה עודפת באמצעות השקעה פסיבית, וכך נוצר מגוון רחב של מדדים המאפשרים חשיפה למרבית אפיקי ההשקעה האפשריים - מדדים שעוקבים אחר סקטורים עיקריים, מדדים שמתמקדים במניות ממדינות מסוימות וגם מדדי מניות בהתאם לשווי השוק של החברות: מחברות בשווי בינוני (Mid Cap), דרך חברות בשווי נמוך (Small Cap) ואף חברות בגודל קטנטן (Micro Cap).

למרות הצמיחה האדירה בכמות המדדים, מוצרי המדד והכסף שעוקב אחר עולם זה (מעל 5 טריליון דולר במוצרי מדד סחירים ועוד כמה טריליונים בנגזרים על מדדים), המסה הקריטית של המשקיעים מתמקדים במספר מצומצם יחסית של מדדים שרובם מבוססים על עיקרון דומה.

במילים אחרות, הקריטריון העיקרי שמשפיע על רוב מדדי המניות המרכזיים בעולם הוא שווי השוק של החברות, זאת ללא קשר לביצועיהן בעבר, לתמחור שלהן או לנתונים הכספיים שלהן. לשיטה זו יתרון בולט בכך שהיא פשוטה להבנה וליישום, ובמרבית המקרים מדדי שווי שוק "פשוטים" מספקים בדיוק את מטרתם - תשואת השוק הממוצעת, לא פחות ולא יותר.

כאן המקום לדון בשאלה האם היתרונות של מדדי שווי שוק, שעובדים היטב במדדי המניות המרכזיים בעולם, משיגים את אותה תוצאה עבור המשקיעים גם במדדי המניות הבינוניות והקטנות?

כדי לענות על השאלה הזו חשוב לעמוד על ההבדלים בין סוגי המדדים. לצורך הדוגמה נבחן את הביצועים של שתי מניות גדולות דומות - קוקה קולה ופפסיקו. שתי החברות עובדות באותם שווקים, פונות לאותם צרכנים ומספקות מוצרים דומים.

מפאת גודלן, שתי החברות צומחות בקצב דומה לשווקים שבהן הן פועלות ולכן אין זה מפתיע שהביצועים של שתי החברות ב-10 השנים האחרונות היו קרובים. באותה מידה, סביר שנמצא לא מעט מקרים שבהם שתי חברות רכב גדולות או שני בנקים גדולים באותה מדינה מציגים ביצועים דומים לאורך זמן.

לעומת זאת, אם נבחן את הביצועים של שתי חברות משקאות קטנות יותר - דוקטור פפר סנפל (סימול: DPS) מול נשיונל בוורג' קורפ (סימול: FIZZ) נגלה שונות עצומה בביצועים על פני תקופה של מספר שנים. השונות הזו נובעת מאינספור סיבות, כמו האסטרטגיה העסקית של החברות בתחילת דרכן הציבורית, מדיניות ההשקעות וחלוקת הרווחים לאורך הדרך, שיעור המינוף ועוד.

בקרב המניות הקטנות שונות זו קיימת לעיתים קרובות בגלל גורמים איכותיים המבדילים את החברה המוצלחת מהחברה הממוצעת, גורמים שמדד שווי שוק פשוט אינו מסנן.

את השונות הזו אפשר לראות גם במדדי המניות בישראל. בקטגוריית הקרנות המתמקדות במניות גדולות בארץ קשה למצוא קרנות המצליחות "להכות את המדד" לאורך תקופה ארוכה, מכיוון שהשונות בין החברות אינה גדולה.

לעומת זאת, רוב הקרנות המתמקדות במניות השורה השנייה והשלישית בבורסה הישראלית דווקא כן מצליחות להשיג תשואה עודפת מול המדד ה"טיפש", בשל השונות הגבוהה בין המניות בסגמנט זה, אשר מאפשר לגורם אנושי המנתח את החברות להתמקד במניות "איכותיות" יותר.

מדד המניות הקטנות והרווחיות

שינוי קטן שעושה את כל ההבדל

אז מה הפתרון? מדדים אינם חייבים להישאר "טיפשים" ולסבול מחיסרון בולט המאפשר למנהלי השקעות אקטיביים "להכות" אותם. אם קיימת שונות גדולה כל כך בביצועים של המניות הקטנות, יש צורך לשלב במדדים קריטריון איכותי המסנן החוצה חברות שעשויות לפגוע לאורך זמן בביצועיו. קריטריון זה לא חייב להיות מתוחכם מדי ואינו צריך להישען על מודלים מסובכים, אחרת המדד יאבד את המטרה שלשמה נוצר.

הקריטריון שמבדל את המניות ה"פחות טובות" מכל השאר הוא פשוט - הרווח הנקי. שהרי, מטרת העל של כל חברה עסקית היא השאת ערך, קרי יצירת רווחים עבור בעלי המניות. על כן, חברה שאינה מצליחה לעמוד במטרה זו לאורך זמן, עלולה לפגוע בבעלי המניות שלה ולכן אינה צריכה להיות חלק מהמדד.

ניתן לראות את ההבדל בין מדד המיישם את הקריטריון הזה אל מול מדד דומה שלא מיישם אותו בהשוואה בין שני מדדים מרכזיים בארה"ב: S&P SmallCap 600 ומדד ראסל 2000.

שני המדדים הללו שואפים לייצג את שוק המניות הקטנות (שווי שוק של עד 2 מיליארד דולר) בארה"ב. בעוד שמדד ראסל 2000 כולל את כל החברות העומדות בתנאי שווי שוק מינימלי, S&P 600 מחייב את החברות במדד להיות רווחיות בנוסף לכך. להערכתנו, זו הסיבה המרכזית לקיום פער של כמעט 20% בתשואה בין שני המדדים האלה.

ואכן, ניתן להיווכח כי ככל שמתמקדים בקבוצת שווי קטנה יותר, כך המדד הרלוונטי מציג פער תשואה גבוה יותר ביחס למדד הבורסה, שאינו מבחין בין חברה רווחיות לבין חברה הפסדית. לדוגמה, מדד אינדקס Small-Mid Cap הניב תשואה של 124% ב-5 השנים האחרונות בהשוואה לתשואות צנועות בהרבה במדד ת"א SME-60 (48% ) ומול ת"א צמיחה (42%).

מדובר בעדות נוספת לחשיבות המכרעת של הוספת קריטריון הרווח למדדי המניות, על מנת למקסם את התשואה למשקיעים.

■ הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמדדים המצוינים לעיל מוצעים כמוצר השקעה על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו. 

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית