גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדדי אג'יו בפברואר: פעמוני האזהרה צלצלו

לאחר פתיחת שנה עוצמתית, שהייתה המשך טבעי לשנת 2017, רשמו תיקי ההשקעות ירידות בחודש פברואר ■ בעקבות ירידות חדות בשווקים תיקון? איתות על סכנה? תחילתו של היפוך? ■ את זה מוקדם לדעת, אך ברור כי הפעם היו אלו אותות ברורים של התראה

שוק בירידות / צילום: שאטרסטוק
שוק בירידות / צילום: שאטרסטוק

אירועי חודש פברואר בשווקים הפיננסיים היו היפוך גמור לכל מה שהתרגלו המשקיעים לראות בשנה האחרונה, ואולי בשנתיים האחרונות. לאחר תקופה שבה הם נעו רק בכיוון אחד, הפכו השווקים כיוון וירדו בחדות. הירידות התקבלו בהפתעה גדולה, למרות שהן מהוות התגשמות של תרחיש די צפוי. לפחות כאן, בטור זה, הגדרנו כברבור שחור את המצב שבו עלייה מהירה בציפיות לאינפלציה תגרור עלייה מהירה מהצפוי בריבית, והדבר יוביל לבהלה בשווקים.

בחודש האחרון חזר הנגיד האמריקאי, ג'רום פאוול, לבטא את דאגתו מפני התפרצות אינפלציונית, והוא מאותת על עליית ריבית נחושה יותר, מתוך רצון להימנע מכך שדווקא "במשמרת שלו" ישלמו השווקים באינפלציה גבוהה את תקופת הכסף הזול, שנמשכת קרוב לעשור.

כתוצאה מחששות אלו ירדו החודש בחדות גם מדדי המניות וגם מדדי האג"ח, והובילו את תיקי ההשקעות לירידות חדות, שאף שתוקנו חלקית במחציתו השנייה של החודש, הן שחקו את התיקים בשיעורים בולטים.

גם מדד התיק ללא מניות ירד החודש, בשיעור של 0.74%, בעוד שמדד התיק המורכב ממניות בלבד ירד בשיעור חד יותר של 2.43%. תיקי הביניים, ה-20:80 ועמיתו המעט יותר אגרסיבי, המכיל 30% במניות, ירדו בשיעורים של 1.08% ושל 1.25% בהתאמה. ביצועי המדדים מחקו בפברואר את היתרון שהושג בינואר, והפכו לתשואות שליליות במצטבר לחודשיים אלה.

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי השקעות שונים רבים ומגוונים, בהם פסגות, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, איי.בי.איי, מיטב דש, הראל, אלטשולר שחם, תפנית דיסקונט, UNIQUE, הלמן אלדובי, אלומות ואנליסט. המדדים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר "תיק ההשקעות המצרפי" של הציבור, והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

מניות ואג"ח יורדות יד ביד

במרבית המדדים, בעיקר באלו המכילים מרכיב לא מבוטל של אג"ח, הביאו הירידות החדות של פברואר לשחיקה של הרווחים שנוצרו בתיקים בינואר, ובכך הפכו את התשואה השנתית לשלילית. הדבר נובע מכך שמדדי האג"ח רשמו בפברואר ירידה כה חדה, השקולה בערכה המוחלט לכשליש מהתשואה הפוטנציאלית הממוצעת המשתקפת מהמחירים טרם ירידתם. במילים אחרות, הירידות מחקו יותר משלושה חודשים של תשואה חיובית בשוק האג"ח.

ירידות השערים אפיינו בעיקר את שוק האג"ח הקונצרניות וכן את האג"ח הממשלתיות הארוכות, אלו אשר היו מנועי התשואה של 2017. החששות אינם תואמים את הנחת העבודה הרווחת, שלפיה הנגידה, ד"ר קרנית פלוג, לא תעלה את הריבית בשנה הקרובה.

הסיבה לחולשה הייתה מכירה גורפת של הציבור מקרנות הנאמנות המעורבות, מכירה עיוורת המחייבת את המנהלים למכור באופן לא מבוקר, כדי ליצור את הנזילות המבוקשת לצורך הפדיונות.

הסיבה השנייה לעליית התשואות ולהפסדי ההון בשוק המקומי היא ההשלכה הצפויה של שוק האג"ח האמריקאי. שם, כאמור, נוצר שינוי בציפיות השוק בנוגע להעלאת הריבית, אשר צפויה להיות כאמור מהירה וחזקה יותר. כתוצאה מכך, התשואות בארה"ב עלו בחדות, כך שהתשואה לאג"ח ממשלתית ל-10 שנים עלתה, ונשקה לכ-3%, והדבר יצר השלכה על שווקים אחרים, גם כאלו שאינם אמורים לראות השנה ריבית עולה, כמו למשל השוק באירופה או בישראל, כאמור.

השלכה זו הביאה לירידות מחירים בשוק האג"ח בישראל, ולהפסדי הון, בשיעורים של 0.84% בקונצרניות הצמודות ו-1.3% בקונצרניות השקליות. מחירי האג"ח הממשלתיות ירדו בעוצמה פחותה מכך, אשר הגיעה ל-0.58% בשקליות הארוכות, והרחיקה לירידה של 1% בצמודות הארוכות. כמו כן, השוק אינו מעריך כלל וכלל את האג"ח הצמודות למדד.

גם מדדי המניות חוו זעזוע בחודש זה. גם במקרה זה, הזעזוע החל בשוק האמריקאי ויצר גלי הדף לשאר השווקים, בהם המקומי. מדד המניות על פי הרכבו במדדי התיקים ירד החודש בשיעור של 3.2%, בעוד שמדד החלק המושקע בחו"ל על פי הרכבו במדדים ירד בשיעור מתון יותר של כ-2%. ירידה זו הייתה כאמור מתונה מהמקומית עקב השפעתו החיובית של פיחות השקל על המדדים, אשר קיזזה כ-2.2% מהירידות, זאת על פי ההרכב המטבעי של מדדי חו"ל. במילים אחרות, בניכוי הפיצוי המטבעי, מדדי חו"ל על פי הרכבם בתיקי הציבור ירדו בשיעור של כ-4.2%, שיעור חד יותר מאשר הירידה במדדי השוק המקומי.

האומנם השווקים חסינים לריבית?

אחד הדברים שייחדו את הירידות בשווקים בפברואר היה העובדה כי הירידות היו גורפות והקיפו את מרבית השווקים - מניות ואג"ח. הן התחילו כאמור בארה"ב, והתאפיינו בבריחת משקיעים משני אפיקים אלו יחדיו. איך ייתכן שהסנטימנט מתהפך כל כך מהר וכל כך בחדות, ממצב של קונים בלבד למצב שבו הציבור הרחב מוכר הכול? ואם כן, כיצד האווירה השלילית התפוגגה חיש מהר והשוק חזר לעליות?

בנוגע לנקודה הראשונה, הסנטימנט מתהפך בקלות בכל פעם שהוא יוצר הפתעה גורפת ורחבה ביחס לקונצנזוס, וזה כפי הנראה, מה שאירע בשווקים החודש. במאמר בטור זה רק לפני חודש, כתבנו כי קיימים במדדי המניות מאפיינים בועתיים, ונראה שגם המשקיעים נבהלו מעט. אלא מה - וכאן מגיעה התשובה לשאלה השנייה - המשקיעים ובתי ההשקעות אימצו עד מהרה את ההנחה כי "דבר לא השתנה" בשווקים, לאמור, המצב החיובי שעליו נישאה המגמה בשווקים בחודשים האחרונים לא השתנה. זה נכון, אולם קיימים לא מעט סימני שאלה לגבי רמות המחירים. האם הן מוצדקות? האם הפוטנציאל הטמון בתוכניות המס ובתוכנית התשתיות של הנשיא טראמפ אכן מצדיק המשך עלייה במחירים ובמכפילים כאחד? האם לא יבוא לצדה של ההרחבה הפיסקאלית העצומה הזו צמצום מוניטרי מקביל, במטרה לקזז את ההשפעות האינפלציוניות?

כפי הנראה, אכן תבוא עליית ריבית, שנדרשת כדי לקזז השפעות מרחיבות, אולם עד כה, משקיעים ובנקי השקעות בחו"ל העריכו, כי השווקים חסינים לאותה עלייה בריבית, שתיצור אלטרנטיבה טובה לשוקי המניות. פעמוני האזהרה, שצלצלו בפברואר, מטילים ספק בחסינות זו.

■ הכותב הוא מנכ"ל חברת אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות בע"מ, העוסקת בניהול עושר משפחתי, ליווי ועדות השקעה ופיקוח על הנכסים הפיננסיים והריאליים של חברות, ארגונים וקיבוצים.ליועץ ו/או לחברה אין עניין אישי ואין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר