גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבכיר בעיריית ירושלים שנעצר: מאיר תורג'מן, סגן ראש העירייה

(עדכון) - הולילנד 2? תורג'מן חשוד כי לקח שוחד מיזמי נדל"ן בתמורה לקידום אינטרסים שלהם בעיר; מעצרו הוארך עד יום חמישי ■ בנוסף נעצרו 5 יזמים, בהם איש עסקים מוכר ששימש בתפקידים בכירים בחברות ציבוריות ושנחקר בעבר בחשד למעורבות בפרשת דרעי החדשה

לא למדו דבר מפרשת הולילנד? היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 עצרה היום (ב') לחקירה באזהרה בכיר בעיריית ירושלים, בחשד כי לקח שוחד בתמורה לקידום אינטרסים של יזמי נדל"ן בבירה.

בשעות אחר-הצהריים הותר לפרסום כי מאיר תורג'מן, סגן ראש עיריית ירושלים, הוא הבכיר בעירייה שנעצר היום. מעצרו הוארך עד יום חמישי הקרוב על-ידי בית משפט השלום בראשון-לציון. 

תורג'מן, המקורב לראש העיר ניר ברקת, משמש בתפקידים בכירים בוועדות התכנון והבנייה בירושלים, ולפי החשד הוא ניצל את מעמדו וכוחו לביצוע מעשי השחיתות.

על-פי החשד, תורג'מן קיבל לכאורה טובות הנאה שוות-כסף בתמורה לקידום תועלתם של היזמים ובניגוד לחוק. בנוסף לחשד ללקיחת שוחד, תורג'מן חשוד גם בביצוע עבירות של מרמה והפרת אמונים, שימוש לרעה בכוח המשרה ובעבירות מס.

לצדו של תורג'מן עצרה המשטרה 5 חשודים נוספים, בהם יזמי נדל"ן, החשודים במתן שוחד ובעבירות נוספות. אחד מהחשודים המרכזיים הוא איש עסקים מוכר ששימש בעבר בתפקידים בכירים בחברות ציבוריות ושנחקר בעבר גם בחשד למעורבות בפרשת חקירת שר הפנים, אריה דרעי.

מעבר מחקירה סמויה לגלויה

לפי מידע שבידי "גלובס", במרכז החקירה עומד חשד להעברת שוחד סביב פרויקט השימור של בית הדואר בירושלים. לפי החשד, היזמים שנעצרו היום ביקשו לזכות במכרז לשיפוץ הבניין, כאשר אחד מהם היה הבעלים של הבניין. לפי החשד, תורג'מן פעל לטובתו, ובתמורה, כאמור, הובטחו לו טובות הנאה מאותו יזם ומשותפיו.

עם מעצרם של החשודים נערכו חיפושים בבתיהם ומשרדיהם, וכן מתבצעת אכיפה כלכלית נרחבת. כל החשודים נחקרו במשך שעות ארוכות על-ידי המשטרה, וחלקם יובאו הערב להארכות מעצר בבית משפט השלום בראשון-לציון.

פרשת החשד לשחיתות סביב שיפוץ בית הדואר הישן נחשפה ב-2016 בגלי צה"ל. המשטרה מסרה כי נוכח ראיות שהעלו חשדות לביצוע עבירות נוספות בפרשה, היא פתחה היום בשלב הגלוי של החקירה, בתום תקופה שבמהלכה התבצעה פעילות סמויה. החקירה מנוהלת על-ידי המשטרה, בשיתוף עם יחידת חקירות מס הכנסה תל-אביב ברשות המסים ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה.

"הגיע הזמן לניקוי אורוות"

מעיריית ירושלים נמסר: "עיריית ירושלים אינה מכירה את פרטי החקירה, אך כמובן תשתף פעולה באופן מלא וגורף עם המשטרה ורשויות החוק ככל שתתבקש, כדי להגיע לחקר האמת ולמגר כל שחיתות ציבורית, באם ישנה כזו, ללא פשרות".

ח"כ רחל עזריה (כולנו), לשעבר סגנית ראש עיריית ירושלים, מסרה כי "הגיע הזמן לנקות אורוות בעיריית ירושלים. כבר היו בעבר פרשות חמורות מאוד, כמו הולילנד ואחרות, וחברי מועצה לשעבר מוועדת תכנון ובנייה יושבים היום בכלא על שחיתות. ראש העיר יחד עם המשטרה צריכים לשים לזה סוף. מי שמשלם את המחיר הם תושבי ירושלים".

הכתב שחשף את הפרשה וחקירתו התמוהה: כך חילצו מפקד גלי צה"ל והפצ"ר את הכתב הצבאי שחשף את הפרשה

חשיפת פרשת השחיתות לכאורה בעיריית ירושלים על-ידי כתב גלי צה"ל לשעבר, מיכאל שמש, באפריל 2016 הולידה פרשיית משנה מוזרה ומדאיגה כאחד.

מתברר כי שעות ספורות אחרי ששמש שידר את הכתבה בגלי צה"ל שבו סיפר את סיפור השחיתות לכאורה בעירייה שהוליד את החקירה של המשטרה, זומן שמש עצמו לחקירה במשטרה.

לפי מידע שבידי "גלובס", הדבר קרה ככה: זמן קצר אחרי שידור הכתבה בגלי צה"ל, פנה הבכיר בעיריית ירושלים שנעצר היום, או מי מטעמו, למכריהם במשטרת העיר והגיש תלונה נגד שמש על רקע שידור הכתבה. הבכיר טען כי העיתונאי הטריד אותו ועבר עבירה של הפרעה לעובד ציבור.

במקום לשלח את הבכיר לדרכו, מיהרו חוקרי משטרת ירושלים, בניגוד לכללים ולנהלים, לזמן לחקירה את שמש, אז חייל בשירות סדיר.

למעשה, לפי המידע שבידי "גלובס", שמש קיבל טלפון מהמשטרה שהוא מוזמן לחקירה כשעתיים בלבד אחרי ששודרה הכתבה!

מפקד גלי צה"ל דאז, ירון דקל, ומנהל החדשות בגלי צה"ל, אבי ברזילי, ראו בזימון לחקירה של שמש כחקירת השתקה שנועדה לפגוע בעבודתו המקצועית של הכתב.

דקל, שגם הסתייע בפרקליט הצבאי הראשי (הפצ"ר) דאז, שרון אפק, הצליח לבלום את ניסיון החקירה הזה ומנע את הפארסה שבחקירתו של שמש. בסופו של דבר, כעבור כשנה, שמש קיבל מכתב מהמשטרה בו נכתב כי התיק נגדו נסגר.

החשד: היזמים נתקלו בקשיים לעמוד בכללי שימור הבניין של בית הדואר הישן וניסו לקבל הקלות בעירייה

בית הדואר ברחוב יפו בבירה הוקם ב-1938 ונחשב למבנה היסטורי לשימור. בתחילת 2016 נחשף בגלי צה"ל כי אחד היזמים שנעצרו היום ביקש להשביח את הנכס ולשם כך התקשר עם יזם נוסף (שגם הוא נעצר היום ונחקר באזהרה). השניים נתקלו בקשיים לעמוד בכללי שימור קפדניים, ולכן ניסו לקבל הקלות בעיריית ירושלים.

לפי הפרסום בגלי צה"ל, בישיבת ועדת השימור של העירייה ביולי 2014 נדונה בקשת שני היזמים החשודים לפרוץ פתחים במבנה בית הדואר העתיק. הבעיה הייתה שעוד פתחים יפגעו ביופייה של החזית הארכיטקטונית של הבניין. בפרוטוקול הישיבה נאמר כי האדריכל שעיה רוט ממחלקת השימור בעירייה הזהיר כי אין לגעת במבנה הנדיר מהמאה הקודמת, ואמר כי "יש להתייחס אליו כאל תכשיט יקר-ערך".

לפי הדיווח בגלי צה"ל, בעקבות כך התפתח עימות חריף בין האדריכל לבין הבכיר בעירייה שנעצר, בשאלה על עד כמה ניתן לתת הקלות ליזמים, כדי שיוכלו לפתח את ירושלים. הבכיר החשוד תקף מילולית את האדריכל והעלה טענות שונות בפני הנוכחים נגד תפקודם של רוט ושל מחלקת השימור בעירייה. הבכיר - כך דווח - אף איים לסגור את מחלקת השימוש וטען שאין לעובדים בה זכות קיום.

לפי הדיווח מ-2016, בתום הדיון הזה נתנו ועדות התכנון בעירייה ליזמים אישור לפתוח פתח אחד בחזית בניין הדואר, בכפוף לאישורים משפטיים. כעת נחקר החשד שכל הפעילות של הבכיר בהקשר למבנה הדואר נעשתה ממניעים מושחתים ולמען האינטרסים של היזמים - ולא, כטענתו, למען האינטרס הציבורי.

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה