גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אקזיט ענק: קוג'נטיקס של קרן אקסלמד נמכרה ב-240 מ' ד'

קרן אקסלמד הישראלית רכשה את חברת הביומד האמריקאית לפני שנה וחצי ■ מאז עלה מחיר מניית קוג'נטיקס ב-220% ■ הרוכשת היא חברת אורולוגיה קנדית

הצלחה לקרן אקסלמד הישראלית שבשליטת ד"ר אורי גייגר וארקין החזקות: חברת קוג'נטיקס שבה מחזיקה הקרן 26.7%, תימכר ב-242 מיליון דולר לחברת האורולוגיה הקנדית Laborie. מחיר מניית קוג'נטיקס בעסקה הוא 3.85 דולר, זאת לעומת מחיר של 1.2 דולר כשקרן אקסלמד הודיעה על רכישת חלקה בחברה בסוף 2016. הדבר משקף לאקסלמד רווח של 220% על ההשקעה תוך כשנה וחצי. קוג'נטיקס נסחרת היום לפי שווי של 205 מיליון דולר ובמחיר מניה של 3.37 דולר, כך שמחיר הרכישה מהווה פרמיה של כ-14% על מחיר המניה בשוק.

המשקיעים של קוגניטיקס

הרוכשת, לבורי, היא חברה פרטית בתחום האורולוגיה שנמצאת בבעלות קרן ההשקעות של משפחת ולנברג השוודית (ממנה הגיע גם חסיד אומות העולם ראול ולנברג). היום משפחת ולנברג היא אחת המשפחות החזקות ביותר בכלכלה השוודית, והיא, בין היתר, הבעלים של החברות וולוו וסאאב.

לבורי מתמחה כאמור בתחום האורולוגיה, והיא מוכרת מוצרים כגון סורקי אולטרסאונד לתחום האורולוגיה וכן אנדוסקופים מסוגים שונים.

משקיע נוסף בחברה הוא האמריקאי-ישראלי לואיס פל, הזכור כמשקיע פרטי מוביל בחברות מכשור רפואי ישראליות בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000. פל מחזיק 33% בחברה, זאת לאחר שהמיר חוב של החברה אליו למניות במסגרת אותה עסקה שבה ביצעה אקסלמד את השקעתה.

"השקענו יותר בשיווק"

לדברי ד"ר אורי גייגר, שותף מנהל באקסלמד ומי שהוביל את עסקת הרכישה ולאחר מכן את עסקת המכירה, "בעת רכישתה לפני כשנה בידי אקסלמד, היו לקוג'נטיקס שני מוצרים בשוק (מוצר לגירוי חשמלי של השלפוחית לטיפול בשלפוחית רגיזה, וכן אנדוסקופ סטרילי לאורולוגיה). היא רשמה הכנסות של עשרות מיליוני דולרים, אך היה לה חוב של 25 מיליון דולר ללואיס פל. בעסקה המשולבת, השקיעה אקסלמד 25 מיליון דולר בחברה ופל המיר את החוב למניות. לאחר ביצוע העסקה, עוד לפני שרכשנו חברות נוספות, ניצלנו את היעדר החוב כדי להשקיע יותר בשיווק. הגדלנו את צוות המכירות בארה"ב מ-40 איש ל-55, והוספנו עוד 10 אנשי מכירות באירופה. החברה כבר החלה לצמוח באופן אורגני.

"באותה התקופה, המוצר המרכזי לגירוי השלפוחית היה תחת איום של מוצר דומה ששווק על-ידי ענקית המכשור הרפואי מדטרוניק. קוג'נטיקס, בעזרת ההשקעה שלנו, נלחמה בחזרה ובסופו של דבר פיטרה מדטרוניק את כל אנשי המכירות שלה בתחום ולמעשה ויתרה על התחרות".

במקביל, נציין, חוסלה פעילות שהייתה לחברה בתחום האף-אוזן-גרון, והיא מוקדה בצורה ברורה יותר באורולוגיה. לאחר שהמיקוד והגדלת ההשקעה בשיווק החזירו את החברה לצמיחה, החלו הרכישות וקוג'נטיקס קנתה חברה צרפתית בתחום הסטנטים האורולוגים; וחברה בריטית ששיווקה מגוון מוצרים אורולוגיים לשוק הבריטי ואיפשרה לקוג'נטיקס לתפוס אחיזה בשוק זה.

באוקטובר 2017 רכשה קוג'נטיקס גם את חברת Vensica הישראלית בסכום של 8 מיליון דולר. וונסיקה פיתחה מכשיר שמשפר את החדירה של תרופות לדופן שלפוחית השתן באמצעות אולטרסאונד, והמוצר שלה עדיין אינו נמצא בשוק.

המוצר דומה במטרותיו למוצר של חברת יורוג'ן הבורסאית, שגם היא מוחזקת בחלקה על-ידי מורי ארקין. שתי החברות מפתחות טכנולוגיות לשיפור הספיגה של תרופות נגד סרטן, ושל בוטוקס לתוך דופן שלפוחית השתן.

יורוג'ן עושה זאת באמצעות האטת קצב הסילוק של התרופה משלפוחית השתן, ואילו וונסיקה, היום חלק מיורוג'ן, עושה זאת באמצעות גירוי הדופן באמצעות אולטרסאונד כדי שתקלוט את התרופות באופן יותר מוצלח. 

האקזיטים של מורי ארקין

מקיפאון בהכנסות לצמיחה משמעותית

קשה שלא להשוות בין השווי שבו רכשה קוג'נטיקס את וונסיקה לבין השווי של יורוג'ן בנאסד"ק (868 מיליון דולר, או בקיצור - פי 100). "היינו במו"מ להכניס לקוג'נטיקס שתי חברות ישראליות נוספות, אולם החברות הישראליות העריכו את שוויין כגבוה משמעותית יותר מכפי שאנחנו ראינו לנכון לשלם", אמר היום גייגר ל"גלובס". "בסופו של דבר אני שמח שזה לא קרה כי היינו מידללים".

רכישות אלו הביאו את החברה לצמיחה של 16% ברבעון הרביעי של 2017, זאת לעומת קיפאון בהכנסות בתקופה שקדמה לרכישה. החברה נתנה תחזית לצמיחה של 18%-20% בשנת 2018, כאשר ההכנסות ב-2017 עמדו על 56.3 מיליון דולר. החברה טרם פרסמה נתוני רווחיות לרבעון הרביעי ול-2017 כולה, אולם גייגר מציין כי היא רווחית. כעת היא צפויה להימחק מן המסחר בארה"ב ולעבור לידיה הפרטיות של לבורי.

המודל הייחודי של קרן אקסלמד: רוכשת חברות שאינן צומחות, משלבת טכנולוגיות ישראליות - ועושה אקזיט

קרן אקסלמד הוקמה ב-2009 על-ידי ד"ר אורי גייגר וחברת ארקין החזקות של מורי ארקין, כאשר משקיע העוגן בתחילת הדרך היה ארקין החזקות, ועם הזמן הצטרפו משקיעים רבים נוספים. בין המשקיעים המוסדיים נמצאים בתי ההשקעות מגדל, מנורה וילין לפידות. משקיע פרטי גדול בקרן הוא וינסט צ'נגוויז. "אני לא מתחבר לבכיינות הישראלית לגבי השקעה של מוסדיים בהייטק", אומר גייגר, "כאשר ההצעה מתאימה, הם משקיעים".

החברה פועלת במודל הייחודי של רכישת פלטפורמות בארה"ב והוספת טכנולוגיות על גביהן. כך, הקרן רוכשת החזקת רוב בחברות אמריקאיות, לפעמים פרטיות אך לרוב נסחרות, בעלות נוכחות בשוק האמריקאי. היא בוחרת חברות שרושמות הכנסות בהיקף של כמה עשרות מיליוני דולרים אך אינן צומחות. על-ידי שילוב של טכנולוגיות חדשות בסל המוצרים של החברה האמריקאית, לעיתים טכנולוגיות ישראליות מבטיחות, משיבה אקסלמד את החברה למסלול של צמיחה. כך, למשל, מאז כניסתה של אקסלמד כמשקיעה בחברה, קוג'נטיקס רכשה שלוש טכנולוגיות נוספות - ביניהן את זו של החברה הישראלית Vensica. לאחר שאקסלמד מוסיפה ערך "חלום" לחברה ומשיבה אותה לדרך של צמיחה - היא מוכרת אותה.

המודל זכה להצלחה מסויימת בחברת OIS בתחום רפואת העיניים שרכשה את חברת Medivision הישראלית ונמכרה שנתיים לאחר מכן; ולהצלחה קצת יותר גדולה עם מכירת חברת אנדוצ'וייס האמריקאית לבוסטון סיינטיפיק האמריקאית בתשואה של פי 2 על ההשקעה. זאת לאחר שמוזגה לתוכה פעילות חברת פיר מדיקל הישראלית. עם זאת, קוג'נטיקס היא הדוגמה הטובה ביותר להצלחת המודל עד היום מבחינת התשואה על ההשקעה.

"כרגע אין לנו פלטפורמה נסחרת נוספת", אומר גייגר, "אבל כנראה תהיה כזו תוך כמה שבועות. אנחנו כרגע במו"מ עם שתי חברות, האחת נסחרת והשנייה פרטית. אחת הפעילויות הללו תהיה בתחום של רפואת השיניים, אליו נכנסנו לאחר שראינו שישראל היא מעצמה בתחום וכי יש כאן פעילות רפואת שיניים כמעט בהיקף של כל יתר פעילות המכשור הרפואי. יש לנו כבר שמונה חברות שמעוניינות להיכנס לפלטפורמת המכירות שלנו לשוק האמריקאי בתחום רפואת השיניים, כולל חברות שיש להן מכירות בהיקפים נאים, אבל אף אחת מהן עדיין לא הצליחה לפצח את השוק האמריקאי".

בתחום של ההשקעות הנקודתיות השקיעה אקסלמד לאחרונה בחברה בשם Cynerio בתחום הגנת הסייבר על בתי חולים, שהוקמה על-ידי יוצאי 8200. "אנחנו מעריכים שחלק ניכר מן החברות שבהן נשקיע בעתיד הקרוב באופן נקודתי ולא כחלק מפלטפורמה, יהיו חברות בתחום התוכנה לעולם הבריאות והרפואה הדיגיטלית, משום שהשקעות נקודתיות בתחום המכשור הרפואי (לעומת השקעות פלטפורמה), מתקשות היום להניב הצלחה", אומר גייגר. "עם זאת, אנחנו לא ניכנס לתחום המכשירים לאיכות חיים. נתמקד בתחום הבריאות".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה