גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה התשואה על ההשכלה שלכם - והאם היא משתלמת?

מחקר שנערך בארה"ב מצביע על קשר חיובי בין השכלה לעלייה בשכר, אך לקביעה זו מספר סייגים ■ עם זאת, נמצא כי עלייה בהשכלה מובילה למודעות לאורח חיים בריא יותר

קמפוס אוניברסיטת תל אביב / צילום: איל יצהר
קמפוס אוניברסיטת תל אביב / צילום: איל יצהר

אחת מההתלבטויות המשמעותיות ביותר של אנשים במהלך חייהם היא מידת ההשקעה בהשכלה. האם זו השקעה כדאית לכולם? התשובה לכך מורכבת. לפני חמישים שנים קבע הכלכלן זוכה פרס נובל, גארי בקר, את המונח "הון אנושי" כדי לתאר את מאגר הידע, הכישורים, הנורמות ושאר היכולות שיש לאדם, ושתורמים ליכולת הייצור שלו. לדעתו של בקר, השקעה בהון אנושי זהה לכל השקעה אחרת: אדם צריך לבחון כמה הוא צפוי לקבל כהחזר מהשקעה בכל דבר שיכול לשפר את ההון האנושי שלו, להשוות למחיר של רכישת ההון האנושי, ולצרוך השכלה עד הרמה שבה תוספת הרווח להכנסה שווה לעלות של תקופת השכלה נוספת.

מאז שבקר כתב את אותה עבודה, גדלה ההשקעה בהשכלה - ובהשכלה גבוהה בפרט - באופן עצום. בארה"ב, למשל, ההוצאה על השכלה גבוהה עלתה מכ-4.5% מהתוצר לפני 30 שנים, לכ-5% כיום. במונחים של כסף, זה כמעט טריליון דולר בשנה. כ-500 מיליארד דולר מהסכום הזה מוצאים על השכלה גבוהה. בישראל, ההוצאה על השכלה כשיעור מהתוצר דווקא ירדה ב-30 השנים האחרונות, אבל היא עדיין כ-5.75% מהתוצר, או כ-70 מיליארד שקל.

אין ספק שיש מתאם בין השכלה להכנסה, והוא מתבטא בשלושה גורמים. ראשית, ככל שלאנשים יש השכלה גבוהה יותר, הם נוטים להשתתף יותר בכוח העבודה. שנית, כפי שאפשר לראות בתרשים, ככל ששנות ההשכלה עולות, שיעור האבטלה יורד - במיוחד עבור הקבוצה שבין לומדי 0-8 שנות לימוד לאלו שלמדו 9-10 שנים, ובין בוגרי תיכון (עד 12 שנות לימוד) למי שלמדו לתואר ראשון (13-15 שנים).

שכר ממוצע לפי השכלה

כישורים אקדמיים ותמיכה מההורים

שלישית, ככל ששנות ההשכלה עולות, השכר הממוצע גדל. בתרשים אפשר לראות את העלייה החדה בשכר עבור מי שהלכו ללמוד במוסד אקדמי (13-15 שנות לימוד) לעומת אלו שלמדו רק בתיכון (11-12 שנות לימוד). השכר הממוצע של בעלי 13-15 שנות לימוד גדול ביותר מ-40% משל בוגרי 11-12 שנות לימוד. אלו שסיימו תואר שני (16 שנות לימוד ויותר), מרוויחים אפילו הרבה יותר.

לפני שמסכמים שכדאי להשקיע בלימודים, צריך לזכור שמתאם לא מצביע על סיבתיות. העובדה שאנשים שלמדו מרוויחים יותר מאנשים שלמדו פחות, לא אומרת בהכרח שהם מרוויחים יותר דווקא בגלל שהם למדו. ישנן הרבה סיבות אחרות. בין היתר, לאלו שלומדים במוסד אקדמי יש בדרך כלל כישורים אקדמיים בסיסיים טובים יותר מאלו שלא הלכו ללמוד, ויש להם בדרך כלל יותר תמיכה של ההורים. לכן, ניתן להעריך שגם אם לא היו לומדים, עדיין היו מרוויחים יותר מאלו שלא למדו. נוסף על כך, העלויות של הלימודים הן לא מבוטלות. בארה"ב, ההוצאה הממוצעת לסטודנט לשנה מתקרבת ל-50 אלף דולר. בישראל ההוצאה נמוכה יותר, אבל, בכל זאת, לא מבוטלת. לפי סקר של התאחדות הסטודנטים, ההוצאה הממוצעת לסטודנט (כולל דמי לימוד, דיור, תחבורה, מזון והוצאות שונות) היא כ-60 אלף שקל לשנה.

כולם מרוויחים מסיום שנות הלימוד בתיכון

אז כמה באמת שווה תוספת של שנת לימוד אחת? זאת שאלה שקשה מאוד לענות עליה, מאחר שהתשובה דורשת זיהוי של התוספת להכנסה משנת לימודים אחת אחרי שלוקחים בחשבון את ההבדלים בכישורים הבסיסיים שיש בין אנשים שונים. בכל זאת, נעשו ניסיונות שונים לאורך השנים.

לדוגמה, סיום תיכון (לעומת אי-סיום תיכון) תורם להכנסה הממוצעת עוד כ-16%. תעודת בגרות (לעומת סיום תיכון ללא בגרות) תורמת עוד 19%. תואר ראשון תורם עוד 15%, תואר שני עוד כ-10% ותואר שלישי כמעט אינו תורם, ולמעשה, בחלק מן המקרים אף תורם תרומה שלילית.

אבל לפני שמגיעים למסקנות שלפיהן תואר ראשון מצוין, תואר שני יש לשקול ועל דוקטורט כדאי לוותר, צריך לזכור עוד כמה דברים. ראשית, הכישורים שאיתם מגיעים הלומדים למערכת ההשכלה הגבוהה הם קריטיים בהשפעתה של ההשכלה הגבוהה על השכר אחר כך. במחקר עדכני של חתן פרס נובל לכלכלה, ג'יימס הקמן ועמיתים, עולה כי יש הבדלים עצומים בתשואה להשכלה ברמות שונות לפי רמת הכישורים של הפרט. הם מודדים את רמת הכישורים של הפרטים לפי התוצאות של מבחן צבאי ליכולת (מעין מבחן קב"א אמריקאי) ולפי הציונים שקיבלו בכיתה ט' בקורסי יסוד (שפה, מתמטיקה, ומדעים). הממצאים שלהם מראים שללא קשר לרמת היכולת, כולם מרוויחים מסיום התיכון. כלומר, גם בעלי כישורים נמוכים יחסית מרוויחים כ-10% להכנסה שלהם כתוצאה מסיום תיכון, לעומת סיום לימודים לפני סיום התיכון.

אבל התוצאות לגבי ההשכלה הגבוהה שונות. בעלי יכולת גבוהה מרוויחים מסיום האוניברסיטה כמעט 30% להכנסה לאורך החיים. אבל בעלי יכולת נמוכה יחסית לא מרוויחים יותר, ואולי אפילו מפסידים. מדובר בהבדלים משמעותיים ביותר. לכן, לפני שנרשמים לאוניברסיטה או למכללה, כדאי לחשוב האם זה מתאים לכישורי הלומד. אחרת, זוהי השקעה גדולה עם תשואה נמוכה מאוד.

הקמן והעמיתים שלו בחנו גם את ההשפעת ההשכלה על כישורי חיים שאינם דווקא שכר: הם בחנו השפעה של סיום תארים על בריאות, על הסיכוי של אנשים לעשן ועל הסיכוי שהם יסבלו מבעיות בריאות שיגבילו את יכולת העבודה שלהם בהמשך.

התוצאות מראות שלסיום תיכון יש השפעה משמעותית על הפחתת כמות הסיגריות שאנשים מעשנים. בעלי יכולת נמוכה שסיימו תיכון מעשנים כ-30% מבעלי יכולת דומה שלא סיימו תיכון. בעלי יכולת גבוהה שסיימו תיכון מעשנים כ-25% מבעלי יכולת דומה שלא סיימו.

שכר ממוצע לפי השכלה

גם לסיום של תואר אקדמי יש השפעה על הפחתת עישון. תוצאות דומות מתקבלות גם לגבי ההשפעה של לימודים על בעיות רפואיות נוספות: אנשים שלמדו תקופה ארוכה יותר סובלים בדרך כלל מפחות בעיות, אולם במקרה הזה, ההשפעה חזקה יותר על בעלי יכולות גבוהות.

לסיכום, השכלה ברמה עד תיכון היא כדאית כמעט לכולם. השכלה ברמה גבוהה יותר היא כבר עניין מורכב יותר. היא כדאית רק למי שיש לו הכישורים להפיק מהלימודים האקדמיים את המיטב. אחרת, היא יכולה להפוך ללא כדאית.

כשמחירי ההשכלה הגבוהה הולכים ועולים, היא יכולה להיות אחת ההשקעות הגרועות בחיים. לא מעט אמריקאים לא מצליחים לאורך כל חייהם לשלם את ההלוואות שלקחו עבור ההשכלה הגבוהה. אבל היא יכולה להיות גם השקעה עם כ-30 ומעלה אחוזי תשואה (אחרי העלות), שלא לציין את הרווח הנוסף בבריאות.

■ הכותב הוא כלכלן בכיר במחלקת המחקר של קבוצת ההשקעות אינפיניטי ומרצה במכללת נתניה. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

ההודעה של רשות הספנות שעלולה להוביל לעיכובים כבדים במסירות רכבים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ולפנות אותם תוך 3 ימים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

אילוסטרציה: shutterstock

ירידות חדות באירופה ובחוזים על וול סטריט; מחירי הנפט ממשיכים לטפס

בורסת פרנקפורט יורדת במעל 3% ● בורסת סיאול נפלה במעל 7% ● מחירי הנפט ממשיכים לעלות אחרי הודעת איראן על חסימת מיצרי הורמוז ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קופצות, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין מוחק את מרבית העליות שלו מאתמול ונסחר סביב 66 אלף דולר

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו