גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא איש של רגשות": האחראי החדש על הקופה של גרמניה

איך ינהג אולף שולץ עם התקציב והאם יכתיב כללים גם למדינות אחרות, כמו קודמו? ■ גרמניה ואירופה מתכוננות לשר האוצר החדש של הכלכלה הגדולה ביבשת

אולף שולץ / צילום: רויטרס,
אולף שולץ / צילום: רויטרס,

משרד האוצר הגרמני יושב במה שהיה פעם משרד התעופה הנאצי של הרמן גרינג. ביום שבת האחרון עצרו מול שערי הברזל הכבדים שלו קבוצות תיירים, ומדריכיהן הסבירו באיטלקית, בספרדית ובאנגלית על הגלגול שעבר הבניין מימי הרייך השלישי, דרך ההכרזה בו על הקמת מזרח-גרמניה הסוציאליסטית, ועד שהפך למקום מושבו של המשרד הממשלתי החשוב ביותר של הכלכלה הגדולה ביותר באיחוד האירופי. המסדרונות הם אותם מסדרונות - הבניין העצום בווילהלמשטראסה כמעט שלא נפגע בהפצצות בעלות הברית - אבל האידיאולוגיות בהם השתנו מקצה לקצה.

לא בשביל כולם. בעבור אירופים רבים, במיוחד ממדינות דרום אירופה, מי שעמד בראש משרד האוצר עד הבחירות האחרונות, וולפגנג שויבלה, היה לא פחות מממשיך דרכם של הנאצים. הקיצונים שבהם התייחסו לצעדי הצנע ולקיצוצים בגוש האירו שהכתיב הפוליטיקאי הגרמני הוותיק (75), ביחד עם בריסל וקרן המטבע העולמית, כאל ניסיון כיבוש גרמני מחודש של אירופה, באמצעים אחרים. הפגנות ועיתונים ביוון לא נרתעו מלהציג אותו, ואת קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, במדים נאציים.

אבל שויבלה עזב את המשרה, וביום רביעי הקרוב - אחרי שאנגלה מרקל תיבחר בפרלמנט הגרמני לכהונה נוספת כקנצלרית בראשות קואליציה רחבה - ייכנס למשרד מי שהוביל את המשא-ומתן איתה על הקמת הממשלה, הפוליטיקאי הסוציאל-דמוקרטי אולף שולץ (Scholz). אחרי כמעט עשור תחת הנהגתו הקפדנית והשמרנית של שויבלה, גרמניה, ואירופה כולה, תוהות כיצד ייראה משרד האוצר הגרמני בראשותו.

שולץ נכנס למשרד, ולתפקיד סגן הקנצלרית המתלווה אליו, על גבי ההסכם הקואליציוני הנדיב שחתמו הסוציאל-דמוקרטים עם מרקל, שנקלעה למצוקה פוליטית אחרי תוצאות הבחירות בספטמבר האחרון. בשבוע שעבר הציג הפוליטיקאי בן ה-59 בבית המפלגה בברלין את נבחרת תשעה השרים של מפלגת המרכז-שמאל. "הוא עשה זאת בטון האופייני לו - של נוטריון", העיר העיתון "די ולט" על שולץ, שלמד משפטים ועבד כעורך דין מומחה בתחום העבודה במקביל לקריירה הפוליטית שלו. מרקל, לפי הדיווחים, הסכימה להעביר את המשרד החשוב לעמיתיה מהקואליציה רק לאחר שהתחייבו כי שולץ ימלא את התפקיד.

"הם לא חברים, אבל יש ביניהם הערכה הדדית", נכתב בפרופיל שלו ב"שפיגל", "שניהם מעריכים אמינות, אחריות ורצינות". בדומה לקנצלרית, שאינה מתרגשת מפרובוקציות (בפגישתה הראשונה עם פוטין הביא ראש ממשלת רוסיה דאז לפגישה כלב גדול, למרות שידע כי היא סובלת מפוביה מכלבים. מרקל קפאה במקומה בפחד. אחרי כן אמרה, לפי הדיווחים: "אני מבינה למה עשה זאת, הוא ניסה להרגיש גבר"), גם שולץ מוגדר כבעל "מזג צפון-גרמני צונן". "הוא לא איש של רגשות", הגדיר זאת ערוץ הטלוויזיה ARD, "ובמפלגה הסוציאל-דמוקרטית הוא זכה לכינוי 'שולצומט" (על משקל 'אוטומט', א.א.)".

תכונות אלה נתפסות לעתים כחיסרון. "הוא אחד הפוליטיקאים המבריקים ביותר במפלגה", אמר לעיתון גרמני פוליטיקאי עמית, "אבל גם אחד היהירים ביותר". בעבר לא הסתיר את שאיפתו להתמודד על הנהגת המפלגה, ורמז כי הוא ראוי לכך. "אולף שולץ מאמין שהוא האדם הנכון. כמעט לכל תפקיד", כתב השבועון "די צייט" מהמבורג, מדינת העיר שבראשה עמד שולץ בשש השנים האחרונות, "אבל ההיבריס שלו הופך אותו לפגיע לטעויות".

האם התקציב ייפרץ?

אחת השאלות הגדולות היא כיצד ינהג שר האוצר הסוציאל-דמוקרטי בנוגע לתקציב. שויבלה הוערך במדינה כאביר המשמעת התקציבית הגרמנית. הוא נחשב למי שאיזן את התקציב הגרמני, על רקע כלכלה צומחת; מי שסירב לאפשר הגדלת הוצאות ממשלתיות לגרמניה, וגם למדינות אחרות החברות בגוש האירו. הוא נודע בכינוי "מר האפס השחור", על שם השורה התחתונה בתקציבים המאוזנים שהעביר שנה אחרי שנה. כשפרש, התכנסו מאות עובדי משרד האוצר בחצר הבניין הנאצי לשעבר והסתדרו בצורת אפס, כשהם לבושים בחליפות שחורות.

שולץ ניסה להרגיע את החששות, והבטיח בראיון ל"שפיגל" בחודש שעבר להמשיך את דרכו של קודמו. "אנחנו כסוציאל-דמוקרטים מאמינים במצב פיננסי יציב ואיתן", אמר, "אחרת, ניאלץ לסמוך כל פעם על צמיחה נוספת וגידול בגבייה ממסים. למרות כל הרעיונות שלנו והשאיפות, עלינו לראות מה ניתן לביצוע ומה לא".

כבר בקיץ הקרוב, אז צפוי שולץ להציג את תקציב 2019 לממשלה הגרמנית, הצהרות אלו יעמדו למבחן. בעוד ההסכמים הקואליציוניים, שמבטיחים בין השאר יותר כסף להורים, סבסוד מעונות ויום לימודים ארוך והורדה הדרגתית של מס הסולידיות, כרוכים בהגדלה תקציבית של 90 מיליארד אירו, לפי מומחים, לרשותו של שולץ יעמדו כ-43 מיליארד אירו בלבד, שרובם נובעים מעודף הגבייה העצום בכלכלה הגרמנית ב-2017 (37 מיליארד אירו).

אבל שולץ גם טרח להבהיר מראש היכן הוא מתכוון לסטות ממדיניות קודמו - בדיוק בצעדים שהובילו את שויבלה לככב כדמות שנואה בהפגנות ביוון ובאיטליה. "אנחנו לא רוצים להכתיב למדינות אחרות באיחוד כיצד עליהן להתפתח", אמר באותו הראיון, "בוודאי שנעשו טעויות בעניין זה בעבר".

המפתח ליציבות הקוליאציה

שאלה מרכזית נוספת שעלתה בגרמניה בימים שלפני כינון הממשלה החדשה היא כיצד יסתדר שולץ פוליטית עם מרקל. נשוי וללא ילדים, כמו מרקל, היחסים הפוליטיים בין השניים אמורים לעמוד בבסיס יציבות הקואליציה הגדולה. שולץ כבר כיהן תחת הקנצלרית, בין השנים 2007 ל-2009, אז מילא את תפקיד שר העבודה. אלה היו שנות משבר האשראי העולמי, וגרמניה נחשבת לאחת הכלכלות שנפגעו בצורה הפחותה ביותר ממנו, בין השאר בגלל תפקודו של שולץ בחקיקת תקנות חירום ושל איגודי העובדים והמעסיקים בגרמניה. הם בחרו להתמודד עם המיתון העולמי על ידי חופשות יזומות, עבודה חלקית ועוד שלל פתרונות יצירתיים, שמטרתם הייתה להימנע מפיטורים. זה עבד מצוין - שכר העובדים אמנם נשחק, אבל עם היציאה ההדרגתית מהמשבר, גרמניה הייתה בעמדה מצוינת ליהנות מהעלייה בצריכה, ונמנעו פיטורים של 1.7 מיליון עובדים.

"אולף שולץ הוא נכס גדול לפוליטיקה ברמה הארצית", אמרה עליו עמיתתו להנהגת המפלגה, אנדראה נאהלס.

למעשה, כלכלנים בגרמניה הצביעו רחוק יותר בעבר, על התפקיד המרכזי שמילא שולץ בהעברת הרפורמות של ראש המפלגה הסוציאל-דמוקרטית והקנצלר לשעבר גרהארד שרדר. תחת הכותרת "אג'נדה 2010" הפחית שרדר את תשלומי הרווחה למובטלים, שינה צורות העסקה, ואיפשר עבודה חלקית לא-מאוגדת. לדברי הכלכלנים, צעדים אלה, שבוצעו בתחילת שנות ה-2000, אחראים לשגשוג הכלכלי שחווה גרמניה כעת. שולץ עמד לצד שרדר וגיבה אותו בקרב הפנים-מפלגתי על העברת הרפורמות הללו, שכמעט חיסל את המפלגה.

כבר בסוף השבוע הקרוב ייצא שולץ לנסיעת העבודה הראשונה שלו כשר האוצר הגרמני - לפגישת מדינות ה-G20 בבואנוס איירס. בשנה שעברה התקיימה הפגישה בעירו המבורג, והייתה רקע להפגנות אלימות ששיבשו את חיי בעלי העסקים ותושבי העיר. הפרשה כמעט חיסלה את הקריירה הפוליטית שלו, בעקבות אוזלת היד שהפגינה העירייה בהתמודדות עם המהומות, ושולץ התנצל באופן פומבי בפני תושבי העיר על כך. כעת, יאפשר המפגש לשר האוצר הגרמני החדש להציג את עצמו ולבסס את מעמדו גם בזירה הבינלאומית, שבה הוא ידוע פחות. אחרי הכול, כתב העיתון הכלכלי "הנדלסבלאט", בשל התפקיד המוביל של גרמניה באיחוד האירופי וחשיבות גוש האירו, "תפקיד שר האוצר הגרמני הופך בהדרגה גם לתפקיד השר לענייני אירופה".

אולף שולץ

■ בן 59, נשוי לפוליטיקאית בריטה ארנסט, ללא ילדים

■ עורך דין בהכשרתו, שהתמחה ועסק בדיני עבודה

■ כיהן כשר העבודה בממשלת מרקל בזמן המשבר הכלכלי (2007-2009)

■ תושב גאה של העיר המבורג, שבה כיהן כראש מדינת העיר בשש השנים האחרונות; הבטיח להישאר בעיר למרות המינוי לשר האוצר

■ ביקר באופן גלוי את ראש המפלגה, מרטין שולץ, שאותו החליף בהנהגה לאחר הדחתו

■ מכונה במפלגה "שולצומט", על משקל "אוטומט", בשל הסגנון הרובוטי והיבש שלו

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-12%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם