גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחיות הישראלית תכבוש את מערכת הבריאות האמריקאית?

תחום הבריאות הדיגיטלית בישראל תוסס, אבל החדירה לשוק האמריקאי קשה ■ דוח של PwC ו"סטארט אפ ניישן סנטרל": המגמות והגורמים שהחברות הישראליות צריכות להביא בחשבון

תחום הבריאות הדיגיטלית הוא אחד מתחומי הפעילות התוססים בישראל. כבר היום רשומות כ-439 חברות הפעילות בתחום במאגר Start up nation finder, אף שמדובר בתחום צעיר למדי. התסיסה הזאת אינה מקרית. מניעה אותה המומחיות שנוצרה בארץ בתחומי המכשור הרפואי, הגיימינג ועיבוד אותות, וכן הניסיון בניהול רב-תחומי של חברות שרגל אחת שלהן בבריאות ורגל אחרת בהייטק. עם זאת, בשלב השקת המוצר, לישראל יש פחות יתרונות. בתי החולים וקופות החולים בישראל אמנם נחשבים ללקוחות מצוינים, אולם השוק מוגבל. ההזדמנות הגדולה היא לרוב בארה"ב, ושם חסר לחברות ישראליות ניסיון בעבודה עם מערכת הבריאות המקומית. דוח שכתבו חברת הייעוץ PWC וארגון סטארט אפ ניישן סנטרל, שפועל ללא מטרות רווח לקידום ההייטק הישראלי, נועד לייעץ לחברות ישראליות בכניסה לשוק האמריקאי.

השוק: מאמין בדיגיטציה

מערכת הבריאות האמריקאית ממוקדת היום בחיסכון כספי. הסיבה לכך היא שבארה"ב ההשקעה בבריאות היא הגבוהה בעולם ועם זאת אין לכך תוצאות מיוחדות. כיום, המערכת הזאת נמצאת במצב של חוסר ודאות. רק בתחילת העשור נכנסה לתוקף תוכנית "אובמה-קר", שעיקרה הרחבת הכיסוי הביטוחי לכל אזרחי המדינה אבל כוללת גם תמרוץ למאמצים פתרונות דיגיטליים, וכבר נעשים מאמצים לבטלו. בתגובה לחוסר הוודאות הזאת, יש מגמה של קונסולידציה: רופאים מוותרים בהדרגה על קליניקות פרטיות ומשתלבים ברשתות של קליניקות או בבתי חולים. בתי החולים עצמם מתחברים לרשתות, וחברות הביטוח מתמזגות זו עם זו.

באווירה כזאת, המפתח הראשון במעלה להטמעה של מוצר דיגיטלי, טוענים מחברי הדוח, הוא להראות את השפעתו הספציפית על החלטות קליניות, את החיסכון הכספי שהוא מביא עמו או לכל הפחות את השיפור הדרמטי באיכות החיים.

המבטחים האמריקאים-אבטחת סייבר

הבשורה הטובה היא שהשוק הזה מקבל בזרועות פתוחות את הטענה שדיגיטציה פירושה חיסכון. על פי הדוח, 75% ממנהלי בתי החולים בארה"ב סבורים שהטמעת יכולות דיגיטליות תחסוך להם כסף ותעניק להם יתרון יחסי. למעשה, הם מעריכים כי דיגיטציה היא פחות או יותר הדרך היחידה לעשות זאת.

השוק הזה גם סקרן לגבי האפשרות לבצע "קידוחי נפט" במידע הרב באמצעות כלים של ביג דאטה. מאז 2010, עלתה כמות המידע במאגרים דיגיטליים בארה"ב פי 7, וקצב אגירת המידע רק גובר. ישנה תחושה שבתוך המידע הזה מסתתרים פתרונות לבעיות הבוערות של האנושות: הקשר בין גנים למחלות, התאמה אישית של תרופות, ניבוי הידרדרות אצל חולים, איתור הטריגרים האישיים שיגרמו לבני אדם לשנות התנהגות לא בריאה ועוד.

חברות הביטוח: רוצות שותף בסיכון

יש חברות שמוכרות את מוצריהן ישירות לצרכן, אבל הרוב מנסות להשיג שיפוי מחברות הביטוח, שיממנו את הפעילות (הבדיקה או המכשיר) עבור לקוחותיהן. לכן חשוב לחברות הנכנסות לפעילות בארה"ב להבין את האינטרסים ואת השינויים בחברות הביטוח.

המבטח הגדול ביותר בארה"ב הוא CMS הממשלתי, המבטח את הקשישים (באמצעות Medicare) ואת העניים (Medicaid), כלומר, כ-35% מאוכלוסיית ארה"ב. מגמת הקונסולידציה לא פסחה על המבטחים הפרטיים, וכיום חמישה מבטחים עיקריים מחזיקים ב-85% מהשוק הפרטי.

אחת המגמות הבולטות בשוק הביטוח האמריקאי היא הרצון של החברות לחלוק את הסיכון - עם בית החולים (לדוגמה, אם לא קיבלנו את המטופל במצב טוב מכפי ששלחנו אותו, לא תקבלו את מלוא התשלום), עם יצרניות התרופות (נשלם את מלוא התשלום רק אם התרופה שיפרה ממש את מצב המטופל). בשוק כזה, סביר להניח שחברות המציעות טיפול, ניטור או אבחון באמצעי דיגיטלי יתקבלו בברכה גדולה יותר אם יהיו מוכנות לקבל על עצמן חלק מהסיכון ולדרוש תשלום רק אם יוכלו להראות הצלחה. בעוד כמה שנים, זו כנראה תהיה דרישת חברות הביטוח, ולא רק הזדמנות ליתרון יחסי.

מודלים של חלוקת סיכון חייבים להתבסס על מידע. לכן ייתכן שהמוצר שלכם, מעבר לתועלת הטיפולית שלו, יוכל לעניין את חברות הביטוח בזכות המידע שהוא מניב להן ויכול לשמש אותן במיקוח מול חברות אחרות.

גם לתחרות החדשה בשוק הביטוח עם שמות חדשים ללא ניסיון בבריאות (כמו המיזם של ברקשייר האת'וואי, אמזון ו-JP Morgan) עשוי להיות יתרון: חברות ביטוח הבריאות הקלאסיות חוששות להישאר רק עם החולים הקשים ביותר, ושירותי דיגיטל טובים יכולים להיות יתרון יחסי ולמשוך לקוחות אטרקטיבים יותר.

בתי החולים: דעו מה כל אחד צריך

בתי חולים הם גורם קריטי נוסף מבחינת מיזמים דיגיטליים רבים. גם מי שאינו משווק את הפתרונות שלו לבית החולים עצמו צריך את תמיכת הרופאים כדי להגיע אל החולים וכדי ליצור רצף של טיפול. קיימים 5,564 בתי חולים רשומים בארה"ב נכון ליום כתיבת הדוח, נוסף על אלפי מרכזי טיפול שאינם בית חולים, כמו מכוני הדמיה, קליניקות לניתוחים זעיר פולשניים, בתי אבות ועוד. הדוח מחלק אותם לחמישה סוגים: מובילים בנגישות - קליניקות שאינן חלק מבית חולים גדול ויכולות להטמיע פתרונות דיגיטליים בקלות רבה יותר; מובילים בגודל - רשתות ענק, הזקוקות בעיקר לכלים לניהול יעיל של משאבים ומטופלים; מובילים בסיכון - בתי חולים משולבים עם חברות ביטוח, המעוניינים קודם כול לחסוך בעלויות הטיפול; מובילים בעומק - בתי חולים ומרכזים השמים דגש על איכות הטיפול והתמיכה בחולה, וזקוקים למידע שיעזור להם לשפר את האיכות; מובילים במוצרים - מרכזי בריאות המבדלים עצמם באמצעות חדשנות.

מלבד בתי החולים, חברות הביטוח והחולים עצמם, ישנם גם שחקנים מחוץ למערכת הבריאות אך מעוניינים להיכנס לשוק, לדוגמה חברות מידע (גוגל), חברות ציוד קצה (אפל), או גורמים קמעונאיים (אמזון), חברות תקשורת (קוואלקום, וריזון). אם לוקחים, למשל, את אמזון כמקרה בוחן, היא רכשה רישיון בכמה מדינות בארה"ב לשווק תרופות כבית מרקחת מקוון; היא מספקת שירותי ייעוץ בתחום הבריאות באמצעות העוזר האישי הרובוטי הביתי שלה; היא אוגרת בשרתיה מידע בריאותי שמחייב תקנים מיוחדים; והרכישה של Whole Foods מסמנת את רצונה לפנות לתחום מזון הבריאות. צוות מיוחד בשם 1492 הוקם על ידי החברה כדי לבחון הזדמנויות נוספות בבריאות.

הדוח מציין גורמים נוספים שעשויים להתעניין בפתרונות דיגיטליים: מעסיקים (כמבטחים וכמי שהבריאות של העובדים חשובה להם), חברות התרופות וכן הממשלה עצמה.

הרגולציה: ה-FDA מתחיל להתעורר

תחום הבריאות הדיגיטלית הוא כה חדש, שעד לפני כמה שנים כלל לא הייתה רגולציה שנגעה לו, אך הימים האלה נגמרו. ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, החלה לפרוש את החזון שלה לתחום הזה. לאחרונה הוגשו המלצותיה לגבי מערכות תומכות החלטה בעולם הרפואי, ואחת מהבנות המפתח היא שלא ניתן לאשר "מוצרים", בגלל השינויים התכופים, אלא יש לאשר "יצרנים" לקטגוריית מוצרים. כמה חברות כבר החלו בתהליכי פיילוט לקבלת אישורים כאלה, ביניהם אפל, פיטביט, ג'ונסון אנד ג'ונסון ורוש. ה-FDA מקימה בימים אלה צוות מהנדסים שישתתף בפיקוח על המוצרים האלה.

מוצרים שחייבים כבר היום באישור הם כאלה שמציעים אבחון, תרופה או טיפול שמשפר באופן ישיר את מצב החולה. אלה עוברים את תהליך האישור לפי התקנות הקלאסיות למכשור רפואי, שבמסגרתן יש להוכיח בטיחות ויעילות. אפליקציות שמשתמשות בחיישנים כדי לבצע אבחון או ניטור ייחשבו לרוב מכשור רפואי, בעוד שאפליקציות מידע ומוטיבציה ייחשבו לרוב מוצר לצרכן ולא תידרש בהם רגולציה.

מעבר לפיקוח ה-FDA, ישנו גם פיקוח תחת תקנות HIPAA, המגינות על פרטיות מידע. חוקים אלה מגדירים מגבלות על השימוש במידע, מחייבים בהטמעת פתרונות להגנה עליו מחייבים את החברה בביקורת תקופתית.

המודל העסקי: היזהרו מ-"גם וגם"

השאלה שמעניינת חברות רבות בתחום הדיגיטלי היא ממי אפשר לגבות את הכסף, כלומר מהו המודל העסקי. הדוח מציע מפה שבאמצעותה ניתן להתחיל לתכנן מודל עסקי, באמצעות שאילת שאלות:

■ באיזה אופן המוצר שלכם יוצר ערך? האם בחיסכון בעלויות, שיפור ברור בבריאות או בהנגשת הטיפול? ללא תועלת ברורה בתחומים האלה, היכולת לעשות כסף גדול מהטיפול קלושה.

■ מי מרוויח הכי הרבה מהטיפול: החולה? המבטח? ספק הבריאות (בית החולים או הרופא)? המעסיק? זהו הגורם שאליו תפנו כדי לשווק את המוצר.

■ מה אתם רוצים למכור בטווח הארוך: שירות, מוצרים, מידע או רכיב בתוך מוצר של חברה אחרת?

■ מהי יחידת המוצר שמתמחרים: רישיון חודשי? מכשיר במכירה חד פעמית? תשלום פר משתמש? תוצאה?

■ היכן ואיך ישתמשו במוצר: בקליניקה? בבית? בבית החולים? ולאיזה צורך - מניעה? אבחון? שיפור מוטיבציה? רפואת סוף חיים?

■ מי משתמש בפועל במוצר? המשתמש הוא לאו דווקא זה שהגדרתם כמרוויח הכי גדול מהשימוש. ייתכן שהמשלם הוא חברת הביטוח אך המשתמש הוא הצוות הסיעודי (אחיות), רופאים, או החולה עצמו.

■ למי מיועד המוצר מבחינה דמוגרפית: צעירים או מבוגרים? עניים או עשירים? בתי חולים מרכזיים או פריפריאליים?

רק אחרי שיש לכם תשובות ברורות לגבי כל הסעיפים הללו, תוכלו לבנות מודל עסקי. אם אתם מבולבלים או עונים "גם וגם" על חלק מהשאלות, כדאי לבחון היטב אם "גם וגם" זו גישה נכונה לשוק או שהתועלת שמביא המוצר שלכם עדיין לא לגמרי ברורה לכם.

עוד כתבות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הבורסות יורדות, הנפט מזנק ומה צפוי לשקל?

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● מחירי הנפט מזנקים: מחיר חבית ברנט קפץ ל-89 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים ● הדולר צפוי להתחזק באופן משמעותי מול השקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות