גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ אמר: אתה מפוטר

"פייק ניוז", מחה הנשיא כשדווח שהוא עומד לפטר את טילרסון - אך זה קרה אתמול

טראמפ וטילרסון / צילום: רויטרס רויטרס, Carlos Barria
טראמפ וטילרסון / צילום: רויטרס רויטרס, Carlos Barria

הסתלקותו של רקס טילרסון מן הזירה, היא כשלעצמה, מצערת מעטים מאוד, תהיה דעתם על הנשיא טראמפ אשר תהיה. מזכיר המדינה המודח של ארה"ב לא עשה חיל. משקלו התמעט במידה כזאת, שדיפלומטים זרים חדלו להתעניין בדעותיו. דיפלומטים אמריקאיים נתקלו בחומה בצורה של עוזרים אישיים, כל אימת שניסו לתקשר איתו.

כאשר השר הממונה אינו מתעניין בדעת הכפופים לו, ומקצץ ללא רחם את תקציביהם ואת מצבת כוח האדם של משרדו, התוצאה היא נפילת רוח. ואף אמנם יודעי המשרד מתקשים להיזכר אימתי שרתה קדרות גדולה יותר על מחלקת המדינה של ארה"ב.

היסטורית, מזכיר המדינה הוא החבר הבכיר ביותר בקבינט של הנשיא. כשניתן לו התואר הזה, "מזכיר המדינה", הוא נועד להיות הרבה יותר ממה שהעיתונות אוהבת לכנות "הדיפלומט הראשי של ארה"ב". מזכירי מדינה היו לא פעם שרי-על, שידם הייתה בניהול ובממשל בתוך ארה"ב עצמה.

זה התחיל להשתנות בשליש השני של המאה ה-20, וביתר שאת לאחר מלחמת העולם השנייה. מני אז, נשיאים, בייחוד מקרב הדמוקרטים, לפחות עד ברק אובמה, התחילו למנות דיפלומטים ואנשי מקצוע לכהונה הזו. חלקם היו סגני שרים לשעבר (דין אצ'יסון של טרומן, דין ראסק של קנדי וג'ונסון, סיירוס ואנס של קרטר, וורן כריסטופר של קלינטון); פעמיים התמנו גנרלים בדימוס (אלכסנדר הייג של רייגן, קולין פאוול של בוש הבן); שלוש פעמים התמנו סנאטורים (מאסקי של קרטר, הילארי קלינטון וג'ון קרי של אובמה); שלוש פעמים התמנו שרים לשעבר בממשלים קודמים (רוג'רס של ניקסון, שולץ של רייגן, בייקר של בוש האב); פעמיים נמסרה הכהונה לידי היועץ לביטחון לאומי (קיסינג'ר של ניקסון, קונדליסה רייס של בוש הבן).

בכל המקרים, הכהונה הופקדה בידי אנשים עם ניסיון פוליטי או ביורוקרטי בוושינגטון. חלקם היו חזקים יותר, חלקם היו חזקים פחות. אבל איש מהם לא היה זר לוושינגטון ולהליכותיה. זה חיוני לחלוטין להצלחתו של מזכיר מדינה.

עיר הבירה הזרה

רקס טילרסון היה כבד משקל בזכות עצמו. הוא עמד בראש אחד התאגידים הגדולים ביותר עלי אדמות, אקסון-מוביל. היה לו ניסיון ניהולי ענף. הוא התחכך במשך שנים במרפקיהם של ראשי מדינות וממשלות. אבל בלשונו של כתב העת "פוליטיקו", "עיר הבירה הזרה שטילרסון מעולם לא השכיל להבין הייתה וושינגטון של דונלד טראמפ".

בחוכמה שלאחר מעשה ברור למדי, כי הנקודה שבה נחרץ גורלו של טילרסון הייתה בתחילת אוקטובר שעבר, כאשר רשת אן.בי.סי דיווחה שהוא השתמש במילה moron ("קהוי" הוא התרגום שמציעה האקדמיה ללשון העברית; או אידיוט) לתאר את הנשיא. טילרסון ניסה להגביל את הנזק. אף כי בדרך כלל הוא התנזר מחברתה של התקשורת, מזכיר המדינה כינס מסיבת עיתונאים, והתלונן כמעט בטון בכייני, "אינני מתכוון לעסוק בחומר קטנוני כזה. זה מה שאינני מבין בוושינגטון". הוא לא הצליח להוציא מפיו את המילים, "לא אמרתי".

נשיא כטראמפ, המצפה מכל שריו לדרגה קיצונית של נאמנות, ומעודד חנופה פומבית, לא היה מסוגל לסבול את חוסר הדיסקרטיות של טילרסון. אבל לא הייתה כאן רק שאלה של לויאליות אישית. טראמפ מפורסם בחוסר החשק שלו להעמיק. הוא לא אסף סביבו את בני דמותו של הנרי קיסינג'ר. אסטרטגיות מורכבות, תובנות היסטוריות, דיונים אבסטרקטיים אינם חלק טבעי של עולמו. תוכניותיו נחות על מספר מוגבל של הנחות יסוד, שלא נרכשו, פותחו ועובדו בסביבה פוליטית נורמלית. ממילא, משימת הוצאתם אל הפועל אינה יכולה ליפול על כתפיהם של שחקנים נורמליים.

כאן יש רק מחליט אחד

אם 14 החודשים האחרונים לימדו אותנו משהו על דונלד טראמפ הרי זה הצורך שלו בקבלני משנה, לא ביועצים. טילרסון עמד בדרכו: הוא התנגד לביטול ההסכם הגרעיני עם איראן, הוא התנגד להסתלקות מהסכם הסחר החופשי של האוקיאנוס השקט (TPP), הוא התנגד לפרישה מהסכמי האקלים של פריז, הוא התנגד להכרה בירושלים, הוא התנגד לצינון המכוון של היחסים עם בעלות הברית באירופה, הוא התנגד למכסי העונשין על פלדה ועל אלומיניום, הוא חייב יתר תקיפות כלפי רוסיה. מלכתחילה הוא חתר למשא ומתן עם צפון קוריאה. מתבקשת כמעט מאליה השאלה מדוע הוא עצמו לא יזם פרישה. סוף סוף, זו אינה ממשלת קואליציה, שבה הקבינט מצביע על הצעות החלטה. כאן יש רק מחליט אחד.

אבל באותה המידה מתבקשת השאלה מדוע טראמפ מינה את טילרסון מלכתחילה. סוף סוף הוא חזר והבטיח שבניגוד לקודמיו "חסרי הכישורים" הוא ימנה "אנשים מבריקים". מאז ינואר 2017 הוא פיטר, או עודד את התפטרותם של 45% מאנשי הסגל שלו, כולל הבכירים ביותר. הוא איבד שלושה חברי קבינט, אם כי אחד מהם פשוט עבר להיות ראש הסגל. הוא ניסה להשיג את התפטרותו של חבר רביעי. אתמול, שעות אחדות לאחר פיטורי טילרסון, נמסר שהוא עומד לפטר חבר חמישי.

יתר על כן, נראה כי רק עניין של זמן הוא לפני שטראמפ יפטר את יועצו לביטחון לאומי, גנרל הרברט מקמאסטר. בזה תתמוטט למעשה סוללת "הבוגרים", שלכאורה הבטיחה יציבות והגנה על אמריקה מפני קפריזות של נשיא לא מלומד. לפי הדיווחים, היא כללה גם את שר ההגנה ואת שר האוצר. ניתן לה הכינוי "הסכם התאבדות", מפני שהשותפים הבטיחו כי הדחתו של אחד מהם תביא את האחרים להתפטר. לפי שעה אין כל רמז להתפתחות כזאת. שר ההגנה היה בדרכו לאפגניסטן, כאשר הנשיא שלח את ציוץ הפיטורים שלו.

40 דקות בכל בוקר

האיש העומד להחליף את טילרסון, מייק פומפיאו, קרוב הרבה יותר אל הדגם הרצוי של טראמפ: אגרסיבי, נמרץ, להוט לשבור את הכלים, לא רק מבית אלא גם מחוץ. הוא המנהל הנוכחי של הסי.איי.אי, ומקודם היה חבר קונגרס, איש האגף הימני הרדיקלי של המפלגה הרפובליקאית. הוא רכש את אמונו של טראמפ במהלך פגישות תדרוך יומיות, 40 דקות בכל בוקר. "אני אוהב את האינטלקט שלו", צייץ אתמול טראמפ.

הסדר התקין ייצא נשכר מיחסי עבודה טובים בין הנשיא לבכיר חברי הקבינט שלו. אבל הנשיא נשבע אמונים, והבטיח רומן ארוך גם לאחרים. הוא לא עמד בהבטחות. כאשר ה"ניו-יורק טיימס" דיווח בסוף השנה שעברה על פיטוריו הממשמשים ובאים של טילרסון, ועל החלפתו הצפויה בידי פומפיאו, הנשיא הגיב בביטול. "פייק ניוז", הוא אמר.

אתמול היו בחירות משנה לבית הנבחרים במדינת פנסילבניה, במחוז בחירה שהנשיא ניצח בו לפני שנה וחצי בהפרש של 20%. ההפרש הזה נמחק במלואו, ומועמד דמוקרטי אלמוני כנראה ניצח, אם גם בהפרש קטנטן. זו בשורה רעה למפלגה הרפובליקאית, שמונה חודשים ופחות לפני הבחירות לקונגרס. אפשר רק לנחש איך היא תשפיע על טראמפ. הניסיון מלמד שהוא נוטה ללחוץ בכל כוחו על דוושת הגז. זהירות בסיבובים אינה בשבילו. החודשים הבאים עומדים להיות אינטנסיביים מאוד, ורבי חדשות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-sebolg-https://tinyurl.com/karny ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל