גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן להגדרה חדשה של עובד בכלכלת השיתוף

המצב המשפטי הסבוך של עובדים בחברות כמו אובר מחייב פתרון שיעניק גמישות לבתי הדין ■ עבודה של אופק ברוק, סטודנט בקריה האקדמית אונו, מציעה להגדירם "עובדים מזדמנים"

אפליקציית אובר / צילום: רויטרס
אפליקציית אובר / צילום: רויטרס

שגשוגה של כלכלת השיתוף, המבוססת על חיבור בין ספקי שירותים לצרכנים באמצעות פלטפורמות שיתופיות וניצול משאבי ההמון על שיתוף שלהם, מעלה לא מעט שאלות רגולטוריות ומשפטיות.

במשפט העבודה, אפשר לראות עדות לכך בתביעות שהוגשו נגד חברות השייכות לכלכלת השיתוף. הבולטות שבהן הן התביעות שהגישו נגד נהגי אובר ועסקו במעמד העובד בחברה כזאת. הנהגים טענו כי מעמדם בחברה צריך להיות כשל עובדים לכל דבר ועניין, על כל המשתמע מכך. לפחות בחלק מהמקרים התביעות התקבלו. למשל בתביעה של נהגת נגד החברה בקליפורניה, שבה דרשה החזר הוצאות מכוח קוד העבודה במדינה, קבע בית המשפט כי הנהגת היא עובדת תחת שליטתה של חברת אובר ופסק כי על החברה לשלם את הוצאותיה.

עבודה שהגיש לאחרונה אופק ברוק במסגרת סמינר בדיני עבודה בקריה האקדמית אונו, בהנחיית ד"ר שלומית יניסקי-רביד, מנסה להציע פתרון למצב המשפטי הסבוך.

יניסקי-רביד, מרצה בקריה האקדמית אונו ובאוניברסיטת ייל, אומרת ש"דיני העבודה לחלוטין אינם מוכנים לקלוט את כלכלת השיתוף, שהיא הרבה מעבר לאובר. אם מישהו עובד היום באתר אינטרנט של פרילאנסרים נכנסים לשם עם יוזר ואפילו לא יודעים באיזה גיל, לאום או מדינה הוא אז שום חוק לא חל עליו. עושים שם עבודות שונות של גרפיקה, תרגום, עריכה בצורה כמעט אנונימית ולכן כל דיני העבודה שמבוססים על תפיסה של מדינה הם חסרי רלוונטיות לחלוטין. אי אפשר לדבר אפילו זכויות בסיסיות כמו פנסיה. ולכן, צריך לחשוב על עולם העתיד כעולם שבו דיני העבודה הקיימים לא יהיו רלוונטיים לחלוטין".

לדברי יניסקי-רביד, הפתרונות חייבים להיות בינלאומיים כי האינטרנט הוא ממד על-מדינתי. הם צריכים להיות בתחום של מיסוי אתרי האינטרנט לצורך תשלומי הזכויות לעושי העבודה. ואם זה נשמע לכם חזון רחוק, אז לדבריה, "בארצות-הברית מדברים היום על כך שבתוך 10 שנים חצי מהאנשים יאבדו את מקומות העבודה ויאבדו דרך האינטרנט. העולם צריך להיערך לכך".

קטגוריה חדשה של עובד

בעבודתו, טוען ברוק כי חברות כלכלת השיתוף, באופן כמעט גורף, כופרות בהיותן מעסיקות של נותני השירות ומסווגות אותם כ"קבלנים". לשיטתן, אותם נותני שירות לא זכאים לזכויות סוציאליות או להגנות מכוח החוק מאחר שהם לא מוגדרים כ"עובדים". "האמת המכוערת היא כי מאחורי הצלחתה המשגשגת לכאורה של כלכלת השיתוף, עומדים עובדים מנוצלים שהצלחתה של כלכלת השיתוף באה על חשבונם ומכיסם", כותב ברוק.

העבודה דנה במצב הקיים בישראל ובשאלה כיצד משתלבת דיכוטומיית ההגדרה של זכויות העובד הישראלי (בין "עובד" ל"קבלן עצמאי") עם התפתחותה של תבנית ההעסקה המיוחדת של כלכלת השיתוף. ברוק מגיע למסקנה כי בבואו של בית הדין לעבודה או בית המשפט הישראלי לתת את דעתו לסיווג העובד בחברת כלכלת שיתוף, הוא ככל הנראה ייתקל בקשיים.

"המבחנים הקיימים במשפט הישראלי אינם מגדירים כיאות את המונח העובד המזדמן'", כותב ברוק. עם זאת, לטענתו, אם המבחנים הללו ייושמו על פרשה כמו פרשת אובר, במצב המשפטי בישראל "העובד המזדמן" ככל הנראה יסווג כ"עובד".

ברוק מציע כי עבור עובדי כלכלת השיתוף תיווצר קטגוריה חדשה של "עובד מזדמן", "מאחר שקיימת מערכת יחסים של שליטה וכפיפות כפי שקיימת אצל עובד קלאסי, אולם לצד השליטה והכפיפות נתון החופש לידיו של המועסק לקבוע את היקף העבודה, להחליט אם לקבל הצעות עבודה ואינו תלוי במעסיק בודד".

ברוק מציע להגדיר "עובד מזדמן" בחוקת העבודה כך: "מי שהתקשר בחוזה להספקת שירות באופן אישי וישיר אשר דרך עבודתו נשלט על ידי אדם אחר, ושנתמלאו לגבוי כל אלה: 1. היקף עבודתו נקבע לפי רצונו, הכנסתו אינה קבועה מראש, אלא תלויה בהצעות העבודה שאותן הוא מחליט לקבל. 2. משך ההתקשרות הינו לאורך זמן והשירות ניתן ללקוח קבוע ואולם ההתקשרות נעדרת כל בלעדיות".

ברוק מציין כי הגדרת "עובד מזדמן" אינה חפה מקשיים. "הגדרת המונח נותנת מענה לתבנית ההעסקה שנוצרה על ידי כלכלת השיתוף בעת האחרונה, אולם כפי שההיסטוריה מלמדת אותנו, אין בכך כדי להוות סוף פסוק. תבניות העבודה ממשיכות וימשיכו להשתנות לצד ההתפתחויות והשינויים בחברה ועל כן על המשפט להיות גמיש דיו בכדי לתת מענה להתפתחויות ושינויים אלה", הוא כותב. לדבריו, "ייתכן שבעוד מספר שנים מאפייניו של העובד המזדמן ישתנו או ייתכן שיוולדו להן תבניות העסקה חדשות".

בהקשר זה, העבודה מזכירה את פסיקת בית המשפט העליון בבג"ץ יעקב רסמי (1898106). באותו מקרה ביקשה המדינה מבית המשפט העליון להגדיר באופן נוקשה ואחיד את המונח "עובד", ואולם העליון סבר כי הגדרת המונח "עובד" באופן נוקשה אינה ראויה, אלא יש להגדיר את העובד בהתאם לנסיבות העניין ותוך בחינת המבחנים המקובלים.

ההצעה להגדרה של עובד מזדמן

גמישות לבית המשפט

על כן, ברוק מסיק שבהתאם להלך הרוח של הפסיקה הישראלית ראוי להשאיר פתח, אף אם הצר ביותר, שבו יוכלו בתי המשפט להפעיל את שיקול-דעתם השיפוטי ולסטות לעתים לפי הצורך מן ההגדרות הנוקשות בחוק. "ראוי כי לבתי הדין לעבודה תוקנה הסמכות להגן על מועסקים ולהקנות זכויות מסוימות לאותם מועסקים שאינם עומדים בהגדרותיו הנוקשות של החוק, כל אימת שבית הדין סבור כי השכל הישר והצדק מחייבים להגן על אותו מועסק".

במקרה כזה, בתי הדין לעבודה יצטרכו להחיל את דוקטרינת הפרשנות התכליתית, שלפיה במקרי העסקה מיוחדים יש לבחון את המונח "עובד" באופן שיקנה הגנה לקבוצות מועסקים שראוי לתת להן הגנה מאחר שהן פגיעות. ברוק מצדד בהצעה של פרופ' גיא דוידוב מהאוניברסיטה העברית בירושלים, שהציע להקנות הגנות כגון חופשות, שעות נוספות ופנסיה לקבוצות מועסקים שמתאפיינות בעובדים במשרה חלקית המועסקים אצל מעסיקים שונים ותלויים בהצעות שונות, או במילים אחרות "עובדים מזדמנים" כמו אלה המועסקים בחברות כלכלת השיתוף.

ההצעה להגדרה של "עובד מזדמן"

1. אדם שהתקשר בחוזה להספקת שירות באופן אישי וישיר ודרך עבודתו נשלט על ידי אדם אחר. 

2. היקף העבודה נקבע לפי רצון העובד והכנסתו אינה קבועה מראש אלא תלויה בהצעות העבודה שהוא מחליט לקבל. 

3. ההתקשרות היא לאורך זמן והשירות ניתן ללקוח קבוע, אך ההתקשרות אינה בלעדיות. 

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר