גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד לא אבדה התקווה, גם באפריקה

פגם מולד ותנאי הגיינה קשים גורמים לכך ששבטים החיים בעמק האומו שבאתיופיה סובלים מבעיות ראייה חמורות, שבאזור כזה יכולות להביא למותם ■ מוטי שרף, יועץ התקשורת של "גלובס", התלווה למשלחת רופאים ומתנדבים ישראלים, שמנתחים בתנאי שדה חולים שלא ראו מעולם רופא

סקריניג  / צילום: מוטי שרף
סקריניג / צילום: מוטי שרף

המסע הזה בחר בי, ולא אני בו. למעשה תכננתי נסיעה אחרת לחלוטין - חופשה באי תאילנדי מפנק. ואז הגיע טוויסט בעלילה בדמות הצעה להצטרף למשלחת רפואית לשבטי עמק האומו שבאתיופיה. ברגע האחרון, החלפתי את בגדי הים והסניקרס בנעליים גבוהות ודגמ"ח, ומיד לאחר מכן: 7 חיסונים מוזרקים ב-3 דקות, צריכה יומית של כדורים נגד מלריה, מרשם למעכבי שלשולים ושפע אזהרות ממגע עם המקומיים.

עבור מוריס קאהן, איש עסקים ופילנתרופ בן 88 שעמד בראש המשלחת, מדובר בשיגרה. קאהן הוא יליד דרום אפריקה ולוחם צדק משחר נעוריו. קומוניסט שחי תחת משטר האפרטהייד וחווה התנכלויות מהמשטרה האלימה בתבל. ילד שנולד לבית עני וגדל להיות לאחד מאנשי העסקים והפילנתרופים המשפיעים בישראל.

זו הפעם השמינית שמשלחת רפואית בראשותו יוצאת לעמק האומו שבאתיופיה, מקום נידח הגובל בקניה ובדרום סודן. העמק הוא תא המחיה של שבטי ה"האמר", ה"בנה|, ה|קארה| וה"מורסי". שבטים אלה סובלים משיעור גבוה מאוד של בעיות קטרקט וטראוכמה, כתוצאה מפגם מולד והיגיינה נמוכה. במקום הקשוח בעולם, איבוד הראייה הוא כמעט גזר דין מוות. מחלקות העיניים בבית החולים האזורי בג*ינקה ובמרפאת השדה בטורמי, שמוריס קאהן הקים לפני 8 שנים, מצילות חיים.

מוריס קאהן עם ילד מינגי בבית יתומים / צילום: מוטי שרף

קאהן חותך: לא מחכה שיחליטו בשבילו

הנחיתה באדיס אבבה כבר מאותתת שלאפריקה חוקים משלה. על המסלול נמסר כי אין לנו אישור המראה לג'ינקה. שמועות דיברו על מתיחות ביטחונית ופוליטית, שהובילה להשבתת הטיסות הפנימיות במדינה. התשובה הפורמלית: "עוד 10 דקות תקבלו אישור המראה". בפועל, לאחר כמעט 6 שעות המתנה במטוס, אמרנו לעצמנו: "וולקם טו אפריקה".

מסתבר שגם למחרת לא צפוי להגיע אישור ההמראה המיוחל. מה שהוביל לשיחות הלוך וחזור עם הרשויות. מאוחר בלילה, במלון באדיס אבבה, מוריס חותך: "נשכור מטוס מקומי ונצא השכם בבוקר לג'ינקה. על הדרך אנו לומדים ממוריס פרק בקבלת החלטות: 'אל תחכה שיחליטו בשבילך. תחליט לעצמך'.

בבוקר טסים לג'ינקה. עיירה נידחת, עלובת מראה. החיים בה קשים וקצרים. מעמיסים את הציוד על שני ג'יפים וממשיכים לטורמי, מרפאת השדה באזור השבטים.

השלב הבא הוא נסיעה בת 4 שעות אל מעמקיה הנידחים והחבויים של אפריקה, בדרך עפר מחורצת ומסולעת של נוף מונוטוני. מידי פעם עוצרים בשום מקום לקפה אתיופי חזק, קולה קרה וסיגריה. אין מה לאכול בדרכים, מלבד אינג'ירה, בגרסת שטח קשה לעיכול. מסתפקים בחטיפים מהבית.

עם ערב, מגיעים ללודג' בטורמי. תנאים בסיסיים. ירקות, שימורי טונה וסרדינים. ביקשתי ללכת לראות את מרפאת השדה. חושך מוחלט. למעלה שמיים זרועים בכוכבים, מסביב רעש של חרקי לילה ונהמות של חיות. הגוף מתכווץ. במרפאה ריח גוף חזק וקשה מכה בפתאומיות וגורם לסחרחורת. ברוכים הבאים לחיים באפריקה.

תסתכל* אומרת אמירה המתנדבת, תוך שהיא מאירה בפנס, ומגלה לי שורה ארוכה של בני אדם ישנים האחד לצד חברו. צפופים ושקטים. ככה הם ישנים. הם ממתינים פה לפעמים 5 ימים עד שיגיע תורם. לא מתלוננים. מסתפקים במנת דייסה קטנה אחת ביום ומעט מים. וכל זה תחת שמש קופחת. לכל שבט מתחם נפרד. פה הם בשלום. את המתיחויות והיריבויות הם משאירים מחוץ למרפאה. חוזרים ללודג. שינה טרופה. חום בלתי נסבל. יתושים חוגגים.

יום הניתוחים הראשון. המרפאה מהלילה מתגלה כמבנה רעוע עם שלושה חדרי ניתוח מאולתרים. הכניסה לחדר הניתוח, כאילו לקוחה מסרט. המנתחים מקבלים את הפציינטים עם מתורגמן צמוד. המרחק שהמנותחים עושים מחדר ההמתנה לחדר הניתוח, עד ישכבו על מיטת הניתוח תחת ידיו של רופא ישראלי, מקפיץ אותם כ-3,000 שנים בזמן.

בני שבט הקארה / צילום: מוטי שרף

הניתוח מתחיל עם זריקות וסכינים חדות ומקצועיות שדוקרות וחותכות בעיניים, עפעפיים וריסים, במיומנות וזריזות מופלאות. ההרדמה מקומית. לא פעם ללא הרדמה כלל. המנותחים שקטים לחלוטין. כשהנחתי את היד על גוף שדוף, הרגשתי רעידות קלות של פחד.

כל פרוצדורה נמשכת כ-20 דקות, ובסופה העיניים נחבשות. למחרת התחבושות יוסרו והעיניים ישובו לראות. מחושך לאור בפחות מיממה. המבוגרים יבכו משמחה; הילדים, שבפעם הראשונה רואים אור יום, ישתקו. המוח שלהם יוצף בבת אחת בצונמי של אינפורמציה. מסתכלים סביב אבל לא יודעים לפרש את המראות.

הניתוחים מתחילים מוקדם בבוקר ונמשכים עד לשעות הערב המאוחרות. צוות אחר במשלחת יוצא למקום מושבם של שבטים מרוחקים יותר ועורך בדיקות עיניים במקום. האימהות חוששות שהלבנים באו לחטוף את ילדיהם והגברים חוששים שהם באו לחטוף את נשותיהם. לאחר הבדיקות מחליטים מי המועמדים לניתוח, מעלים אותם על הטנדר ומסיעים אותם למרפאה. בארוחת הערב הצוות מרשה לעצמו להתפרק מעט מהיום המתוח עם וויסקי טוב מהבית. אחר כך פורשים לחדרים הלוהטים מהחום ומוכי החרקים לקראת יום נוסף.

הצלקות בגוף הן סמל סטטוס שנדרש לשידוך

ביום הרביעי למסע הוזמנו להשתתף בטקס מיוחד של בני שבט ה"האמר". אלה שנשותיהם נוהגות למשוח את שערן בחמר אדום מהול בשומן בקר, ונחשבות ליפות ביבשת השחורה. הטקס היה מבחן בגרות לאחד מצעירי השבט - הוא חייב לקפוץ מעל גבם של מספר שוורים העומדים בשורה אחת. אם ייכשל, לא יימצא לו שידוך. טקס ארוך של שלוש שעות בשמש קופחת, בסביבה חשופה ללא צל.

בחלק הראשון של הטקס בנות השבט מתגרות בגברים שיצליפו בגופן. הצלפות חזקות וקשות שמותירות צלקות עמוקות על גופן. כל הצלפה קורעת את העור והדם ניגר. הן לא מוציאות קול. רק מרכינות את ראשן לתודה ומצטרפות חזרה למעגל הרוקדות. האחת שיצליפו בה יותר מכולן, תזכה לשידוך טוב יותר. הצלקות הן סמל סטטוס. לגבר הצעיר שלום: הוא חלף על פני השוורים ויזכה בשידוך משובח.

הימים חולפים, אך התחושה היא שמדובר ביום אחד שנמתח ונמתח. לזמן כאן אין משמעות. הניתוק מהעולם החיצון עושה את שלו. ללא אינטרנט, אנחנו נטמעים בקצב החיים האיטי של בני האומו. שיגרה שקטה של משימות, ניתוחים נערמים וביצוע מהיר.

השיחות עם מוריס מתמלאות בתובנות על החיים. הוא שב ואומר: "החיים הם לא חזרה כללית, חיו אותם במלואם ובעוצמה. אל תתפשרו עליהם". כולנו זכינו במתנה. תובנות מחייו המרתקים של מוריס קאהן שמחזיר לחברי המשלחת אהבה ואומר: "אתם מוסיפים חיים לשנותיי".

אני מסתכל על חברי המשלחת מהצד - חבורה של מלאכים שעצרו את חייהם הנוחים ובחרו לעזור לחלשים מהם - והלב נמלא גאווה: שני מייסדי הפרויקט - אלון חנניה, במאי ומפיק וד*ר איתי בן ציון, מומחה ברפואת עיניים ומנתח; פרופ' גיא בן סימון, מומחה לכירורגיה פלסטית של העין; ד'ר דפנה פרט, מתמחה ברפואת עיניים; צחי קמחי, אופטומטריסט; אמירה לאו ומאי בן ציון מתנדבות; דפנה ג'קסון ושמוליק לוי, העובדים לצדו של מוריס קאהן.

אלון חנניה מוריס קאהן הילדה בתאלם דר איתי בן ציון  ומאיה בן ציון / צילום: מוטי שרף

מלחמה נגד המסורת: ילדים הם תמיד ברכה

המסע מגיע לפרק האחרון שלו. חוזרים מטורמי לג'ינקה עם הררי מתנות לבית יתומים מקומי, שהמתנדבות מאי ואמירה גילו במקרה. מבנה פשוט. ילדים חייכנים, מדברים אנגלית שוטפת. אנחנו מובלים לחדרו הצנוע של המנהל. על הקיר כתובת גדולה: "ילדי המינגי הם ברכה, לא קללה". מוריס שואל: מה זה מינגי?.

מינגי, אנחנו לומדים, הוא תינוק מקולל בשפת השבטים. תינוק שלידתו לא בורכה על ידי ראש השבט כנדרש במסורת, ולכן דינו מוות. בחנק, ברעב, בדחיפה ממצוק. השבטים פוחדים פחד אימתני מתינוקות "מינגים". לפי אמונתם, תינוק מינגי עלול להביא כלייה על השבט. כ-300 תינוקות "מינגים" נרצחים מידי שנה בשבטי האומו. הרשויות מתקשות לשבור המסורת, והעמותה שמנהלת את בית היתומים אליו הגענו, שכולו ילדי "מינגים", מצילה עשרות מהם באמצעות סיכומים שקטים עם מועצות השבטים בתהליך ארוך וקשה.

העמותה זקוקה למבנה גדול וחדש יותר. מוריס מקשיב בסבלנות ושואל מספר שאלות קצרות. אחרי שקיבל תשובות, הוא אומר: "נפגש שוב מחר". הפגישה למחרת קצרה. מוריס מחליט במקום. "אני אתכם. אתן לכם כסף לממן את הפרויקט". חד ומהיר. אפס מילים מיותרות.

המסע מגיע לסיומו. לילה אחרון בלודג" בג'ינקה. המואזין מתפלל כל הלילה ואנחנו לא עצמנו עין. בבוקר קמים, אורזים במהירות ויוצאים לבית החולים האזורי. עוד מעט נסיר את התחבושות מעיניה של ילדה יפהפייה בת 8, העונה לשם בתאלם. הבוקר היא תראה את ההורים שלה לראשונה בחייה.

אחרי נסיעה קצרה אנחנו יורדים מהג'יפ. ד'ר איתי בן ציון, ניגש אליה עם חיוך ומסיר את התחבושות מעיניה בזהירות. בתאלם פוקחת את עיניה הגדולות לאט. דומעת ודוממת. היא מבחינה בנו ומושיטה את היד לצעצוע.

בטיסה חזרה אני שם לב שהראייה שלי צלולה וחדה יותר, כאילו גם עיניי עברו תחת ידי הרופאים. התובנות מהשיחות עם מוריס צפות. עוד מעט יחגוג 88 שנים. במסע הזה הוא הוכיח לכולנו שמכשולי המוח דומים לכשלי העיניים. כשמסירים אותם, הדרך הופכת סלולה ונקייה. אני שומע אותו אומר: "יש עיוורים שרואים מצוין, והפוך".

כשאני פותח את דלת הבית שלי, אביגיל בתי רצה אליי ומחבקת חזק. היא בת גילה של בתאלם. עיניהן גדולות ודומות.

גילוי מלא

מוטי שרף הוא מבעלי משרד ייעוץ התקשורת שרף תקשורת ומשמש כיועץ התקשורת של "גלובס".

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?