גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט הפוך למחיר למשתכן: הזכאים הופכים למשקיעים בעצמם

זכאים רבים של תכנית מחיר למשתכן נרשמים להגרלות רק בשל הזכאות לדירה בהנחה ■ החשש בגזרת המאקרו: ריבוי דירות להשקעה עשוי להביא למשבר נדל"ן בטווח הארוך

פרוייקט מחיר למשתכן / צילום: איל יצהר
פרוייקט מחיר למשתכן / צילום: איל יצהר

מחיר למשתכן, תוכנית הדגל של משרד האוצר, תחגוג בקרוב שלוש שנים. התוכנית שינתה כמה כללי יסוד בכל הקשור למכרזי קרקע שמפרסמת המדינה בשנים האחרונות וגם משפיעה הן על הביקושים בשוק החופשי, הן על פעילות הקבלנים וגם על התעשייה הנלוות לענף הנדל"ן.

נכון להיום, ההיקפים של מחיר למשתכן משמעותיים. על פי מעקב "גלובס" אחר מכרזי קרקע שנסגרו בהצלחה מאז יצאה התוכנית לדרך, מספר יחידות הדיור המוזלות שעתידות להיבנות כבר מתקרב ל-50 אלף, היקף שדומה למספר ההתחלות הבנייה השנתי בישראל. תוקף התוכנית אף הוארך לאחרונה במועצת מקרקעי ישראל ובקבינט הדיור.

היקף הזכאים הכולל, משקי הבית שהנפיקו תעודת זכאות לתוכנית, עומד כיום על קרוב ל-120 אלף. כ-40 אלף זכאים זכו בזכות לרכוש דירה מוזלת, מה שמותיר כ-80 אלף זכאים שעדיין ממתינים להגרלות נוספות. ישנם כמה פרויקטים שכבר הגיעו לשלב האיכלוס או נמצאים בשלבי בנייה סופיים.

התוכנית כמובן לא חפה מבעיות. החל מתכנון בעייתי של כמה פרויקטים שזכו להתנגדות מצד הזכאים (חלק מהמקרים האחרונים אף הצליחו לשנות את התכנון) דרך מועדים ארוכים למסירת הקרקע ועיכובים בבנייה ועד לדירות שגם אחרי הנחה נותרות יקרות (בדרך כלל גדולות ויקרות) וזכאים רבים שמעדיפים לוותר על זכייתם.

אבל מחיר למשתכן הביאה שינוי משמעותי נוסף, שייתכן שכמו בדברים אחרים, לא חשבו עליו עד הסוף. "קרנבל ההגרלות" גורם לזכאים להירשם ולנסות את מזלם בתקווה שיצליחו לרכוש דירה בהנחה, גם אם כלל לא תכננו לרכוש דירה כעת. ההגרלות משנות את השיקולים של הזכאים בכל הקשור למיקום הדירה, ולמעשה הופכות חלק מהזכאים למשקיעים בעצמם.

שיחות עם זכאים ועם גורמים בענף מעלות שאלה מעניינת אודות השפעה אפשרית של השינויים בשוק בעקבות התוכנית הממשלתית - מה יעשו זכאי מחיר למשתכן שרוכשים היום דירות בהנחה במקומות שבהם הם לא מעוניינים לגור מחד או במחיר גבוה מאוד מנגד (גבוה יחסית לאפשרות שלהם לעמוד בתשלומי המשכנתא במקרה של שינוי בתעסוקה או בכל דבר אחר). האם הם מביאים בחשבון את המלכוד שברכישת דירה עם איסור מכירה למשך חמש שנים? הנה כמה מהבעיות.

הביקושים: הזכאים רק מגדילים את הביקוש

לתוכנית מחיר למשתכן שתי השפעות הפוכות בכל הקשור לביקושים. מצד אחד, פרסום ההגרלות הגדולות והיקפים גדולים של זכאים שממתינים להזדמנות שלהם לרכוש דירה מוזלת מורידים את הביקוש בשוק החופשי. אפשר לראות את זה היטב בדוחות של הכלכלן הראשי באוצר לכל אורך שנת 2017 ותחילת 2018 וגם בדוחות של חברות הנדל"ן עצמן.

מהצד של הזכאים, התוכנית דווקא מעודדת ביקושים. מכיוון שבמדינת ישראל כל דבר הוא זמני, ואף אחד לא יודע עד מתי ימכרו דירות בהנחה או עד מתי תוכנית מחיר למשתכן תמשיך לפעול, הזכאים מסתערים על ההגרלות וגם מי שלא תכנן לרכוש דירה, מוציא תעודת זכאות ומנסה את מזלו. כלומר, בקרב מחוסרי דירה התוכנית דווקא מגדילה את הביקוש.

ריבית המשכנתאות הממוצעת

האפשרות להשכיר: שיעור המשקיעים כבר גבוה בערים מסוימות

הגדלת הביקושים והקדמת הרכישות במחיר למשתכן מובילה בין היתר למצב שבו זכאים מעדיפים לזכות בדירה מוזלת גם אם היא לא במקום שבו הם רוצים לגור (ראו מסגרת), ומקווים להשכיר הדירה, ולאחר תום איסור המכירה למכור אותה במחיר השוק וכך להגדיל את ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה "אמיתית".


הבעיה היא שבעשור האחרון המחירים רק עלו, וישראלים רבים רכשו דירות להשקעה, ובנקודת הזמן הנוכחית ישנם מקומות שבהם שיעור המשקיעים בקרב בעלי הדירות גבוה מאוד, מה שמעלה את השאלה מה יהיה על שוק השכירות באותם מקומות. מדובר בעיקר על ישובים פריפריאליים כמו עפולה, חריש, קרית גת וגם השכונות החדשות בראש העין למשל. האם המשקיעים של מחיר למשתכן מביאים את זה בחשבון?

איסור המכירה: אין מה שיוציא מהבוץ כשלא מצליחים לשלם

רוכשי דירות מוזלות שמתחילים לשלם משכנתא היום מקווים שביום האכלוס ישכירו את הדירה במחיר מסוים שיממן להם את התשלום החודשי. אבל נניח לרגע שהם מגיעים למצב שבו הם לא עומדים בתשלומי המשכנתא. אולי כי דמי השכירות לא מכסים את המשכנתא. הם לא יכולים לעשות מה שעושה אדם דומה בשוק החופשי - למכור את הדירה. הם מסונדלים לאיסור המכירה שאם יעברו עליו ישלמו קנס בגובה 450 אלף שקל.

נזכיר שעליות המחירים בשנים האחרונות אפשרו לכל מי שנקלע למצב דומה למכור דירה אם נקלע לקושי ואפילו ליהנות מעליית המחיר בדרך, שתקטין לו את החוב. במחיר למשתכן האפשרות הזו לא קיימת, מה שעשוי להוביל למצב שבו זכאים שלא תהיה להם ברירה יעבירו את הנכס לבנק. הבנקים אגב מסגרו את הסיכון במקרה כזה בצורה מלאה. דירה שתגיע לבנק לא תחויב בקנס, ותוכל להימכר במחיר רגיל. אז סכנה ליציבות הבנקים לא קיימת כאן, אבל אם באמת מקרים כאלו יתרחשו, גם הבנקים יצטרכו פתאום להבין איך מתמודדים עם כל הדירות הללו שיגיעו לפתחם.

המימון: משכנתאות גבוהות וריבית שתעלה

בכל הקשור למימון, תוכנית מחיר למשתכן מייצרת כמה בורות מסוכנים למדי. ראשית, ההון העצמי הנדרש נמוך יותר, ולכן שיעור ההלוואה מתוך סכום הרכישה גבוה יותר. שנית, סביבת הריבית הנמוכה דוחפת אנשים לרכישת דירות, בשוק החופשי וגם במחיר למשתכן, ולא מעט רוכשי דירות לוקחים משכנתא עם החזרים חודשיים גבוהים מאוד. היום הם יכולים לעמוד בהם, אחרת גם הבנק לא היה מאפשר להם לקחת את הסיכון בעקבות המגבלה המתייחסת לכושר ההחזר, אבל משכנתא היא הלוואה לתקופה של עשרות שנים ואם מוסיפים למשוואה את הריבית שככל הנראה תתחיל לעלות בשלב זה או אחר, הסיכון עולה עוד יותר.

שלישית, יש מי שבמקביל למשכנתא לוקח גם אשראי נוסף, הלוואה לכל מטרה נניח, מבנק אחר. להשלים את ההון העצמי. בשבוע שעבר דיברו על הנושא בבנק ישראל: "לקוח שלוקח הלוואה מכמה גופים הוא בעל סיכון של פי שלושה להיקלע למשבר ממי שלקח ממלווה אחד", כך אמרה המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר. עוד אמרה: "עשינו ביקורת וראינו שיש אנשים שלקחו משכנתא ולקחו הלוואה צרכנית מבנק אחר כדי להשלים הון עצמי. לקוח יכול לקחת הלוואות בבנק אחר, ולבנק אין את התמונה הכוללת. זה גם פוגע בלקוחות כי אשראי צרכני יותר יקר ופחות מתאים - הוא קצר יותר".

אם ישתנו התנאים במשק, מקרים של אי עמידה בתשלומי המשכנתא עשויים להיות פחות נדירים מהיום.

מבנק ישראל נמסר בעניין: "בעת העמדת המשכנתא לזכאי התכנית הבנק המסחרי לוקח בחשבון גם את המאפיינים הייחודיים לתכנית מחיר למשתכן לרבות נושא סחירות הנכס. הוראות הפיקוח בנושא זה מסדירות את הליך המכירה מטעם הבנק במקרה של כשל בהחזר המשכנתא".

מחיר למשתכן

תגובת משרד השיכון: "זה תרחיש קיצוני ותיאורטי"

גורמים במשרד הבינוי והשיכון דוחים את הטענה שמחיר למשתכן גורמת לביקושים יש מאין, אולם מסכימים שהתוכנית מקדימה רכישות של זכאים. במקביל הם מזכירים שהתוכנית הובילה לירידה משמעותית בביקושים בשוק החופשי, לצד הצעדים שהופעלו כנגד המשקיעים שהורידו את שיעורם מכלל הרוכשים בהיקף משמעותי. מבחינתם האתגר הגדול שעומד כעת בפניהם הוא להשאיר את אמון הזכאים בתוכנית כדי לשמר את המצב הקיים.

לגבי רכישת דירות ספקולטיבית ומשכנתאות מנופחות סבורים במשרד כי הזכאים מודעים לסיכונים ועדות לכך היא העובדה שלא מעט זוכים בהגרלות מבטלים את הזכייה כשהם מבינים שלא יוכלו לעמוד במחיר. גם למערכת הבנקאית יש הגנות מספקות, הם אומרים, ובמקביל גם היא מונעת מזכאים להיכנס להתחייבויות שלא בטוח יוכלו לעמוד בהן.

אבל באותה הנשימה מסבירים אותם גורמים שהמדינה מעורבת בשיקולים של הרוכשים עד רמה מסוימת: "אנחנו יכולים להגיד לרוכשים שיבדקו עצמם טוב טוב לגבי ההחזרים של המשכנתא. כל אחד צריך ללכת ולהירשם ולקנות דירה במקום שידו משגת. בכל כנס של דיירים במחיר למשתכן אנחנו מדגישים את זה. ואנחנו שוקלים אפילו להגדיל את החלק שלנו בכל הקשור בהסברים על התנהלות כלכלית נכונה ונבונה. אבל זו אחריות של הציבור".

לגבי אזורים שבהם עשויה להיות הצפה של דירות להשכרה, במשרד הבינוי והשיכון סבורים שהשוק יידע לאזן את עצמו. "אם דירה מוזלת נרכשה במחיר נמוך יותר, גם השכירות תוכל להיות נמוכה יותר בהתאמה וזה יאזן את השוק. במקביל, הצעדים מול המשקיעים גם מצמצמים את מלאי הדירות להשכרה כך שבדיעבד יש בזה גם סוג של תרופה לבעיה האפשרית שעולה כאן".

בשורה התחתונה, מסכם גורם בכיר במשרד, תרחיש כפי שמתואר בכתבה הוא תרחיש קיצון, תיאורטי נכון להיום, ואם יקרה, אולי יבוא לידי ביטוי בצורה מצומצמת במקומות מסוימים בלבד בפריפריה. "אם זה יקרה", כך אותו הגורם, "נקבל את ההחלטות המתאימות".

נתוני מחיר למשתכן מאשרים: רבים מהזכאים אינם זוכים בדירה בעיר שבה הם גרים

בשבוע שעבר פורסם הדו"ח השנתי של ה-OECD הנוגע לכלכלת ישראל. הדו"ח התייחס בין היתר לשוק הדיור בישראל, ומחברי הדו"ח כי בתוכנית מחיר למשתכן, הזכאים זוכים בזכות לרכישת דירה בהנחה ללא קשר לצרכי המגורים האמיתיים שלהם, וחלק ניכר מהם צפוי להשכיר את הדירות ולא לגור בהן.

נתונים של משרד הבינוי והשיכון ומטה הדיור באוצר מחזקים את אותה הטענה שעולה בדו"ח ומעידים כי חלק ניכר מהזוכים בהגרלות מחיר למשתכן לא זוכים במקום מגוריהם.

למשל, הנתונים מעידים כי 3,841 זכאי מחיר למשתכן המתגוררים בירושלים זכו בדירה מוזלת בהגרלה. במקביל, בבירה הסתיימו עד כה שש הגרלות שבמסגרתן הוכרזו זוכים ל-755 דירות מוזלות סך הכל. כלומר, 3,086 זכאים מהבירה זכו בדירות מוזלות במקומות אחרים.

בתל אביב, שבה טרם נסגרו מכרזי מחיר למשתכן ולכן גם טרם התקיימו הגרלות, מספר הזכאים המתגוררים בעיר שזכו בהגרלות של מחיר למשתכן עומד על 3,208. כלומר, 3,208 זכאים תושבי תל אביב שזכו בהגרלות מחיר למשתכן במקומות אחרים בארץ.

גם בפתח תקווה, לא פורסמו עד כה מכרזי מחיר למשתכן, ועל פי הנתונים, 1,542 זכאים מהעיר זכו בזכות לרכוש דירה ביישובים אחרים.

לא מתחשבים בצרכי הזכאים

בחיפה נראה שמספר הזוכים המתגוררים בעיר עולה משמעותית על היצע הדירות המוזלות לגביו פורסמו ונסגרו הגרלות. 1,345 זכאים שמתגוררים בחיפה זכו בהגרלות, אולם היקף הדירות שהוגרלו בעיר (כולל הגרלה חוזרת אחת לפחות) עומד על 628 דירות מוזלות בלבד. כלומר, גם כאן מדובר 717 זכאים מהעיר שזכו ביישובים אחרים.

נציין כי בחלק מהיישובים, מספר הזוכים בהגרלות שהם בני היישוב נמוך ממספר הדירות שהוגרלו בין כלל הזכאים, כמו בראשון לציון למשל. עם זאת, אין כל ודאות שכל הזכאים המתגוררים בראשון לציון זכו בפרויקט בעיר. במקביל, הנתונים לא מאפשרים לדעת האם הזוכים במחיר למשתכן רוכשים את הדירה למגורים או למטרת השקעה.

הנתונים הללו מעידים עד כמה היצע הדירות במחיר למשתכן אינו מתחשב בצרכי הזכאים, שחלקם יצטרכו לעבור לעיר אחרת כדי לגור בדירה שבה זכו. ניתן להניח שחלק מזוכים אלו אינם מתכוונים לגור בדירות המוזלות, מה שמעיד שוב שהתוכנית גם הופכת חלק מהזוכים למשקיעים שישכירו את הדירות.

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק