גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אורבוטק: משווי 140 מיליון דולר בשפל - למכירה ב-3.4 מיליארד

פרט לשיפור בכלכלה הגלובלית, נהנתה יצרנית מערכות הבדיקה מהביקושים הגוברים למכשירים אלקטרוניים (סמארטפונים בעיקר) ומגיוון בפעילויותיה עקב רכישות

קובי ריכטר / צילום: תמר מצפי
קובי ריכטר / צילום: תמר מצפי

באוקטובר 2008 צללה מניית אורבוטק לשפל של יותר מ-15 שנה. המשבר הפיננסי העולמי החל אז לחלחל אל הכלכלה הריאלית, וחברות שחשופות להוצאות הצרכן סבלו מירידה בביקושים; גם אורבוטק הייתה אחת מהן, כחברה שמייצרת מערכות בדיקה לקווי ייצור עבור מכשירים אלקטרוניים.

באותו חודש אורבוטק  השלימה את הרכישה הגדולה ביותר שלה עד אז, כששילמה 290 מיליון דולר עבור Photon Dynamics האמריקאית. הרכישה השלימה את היצע המערכות של אורבוטק בתחום המסכים השטוחים (FPD), אך גם רוקנה למעשה את קופתה בתקופה קשה בשווקים, והפכה את החברה למסוכנת יותר בעיני המשקיעים.

זה, יחד עם אזהרת רווח שפרסמה אורבוטק באמצע אותו אוקטובר, הובילו למחיקה של 61% משווי החברה באותו חודש אומלל, כשבשפל הגיעה המניה למחיר של 3.06 דולרים ששיקף לחברה מיבנה שווי צנוע של כ-140 מיליון דולר. בעקבות הקשיים אורבוטק פיטרה מאות עובדים, גם בישראל.

פחות מעשור אחרי, ואורבוטק נראית אחרת לגמרי. אתמול נודע על מכירת החברה ב-3.4 מיליארד דולר, אחרי שמנייתה עלתה בשנה האחרונה ביותר מ-80% והתקרבה לרמות השיא של ימי בועת הטכנולוגיה של שנת 2000.

החזקות המוסדיים מישראל באורבוטק

הסיבות לעלייה מהשפל לשווי הנוכחי מוסברות בשילוב של מספר גורמים. הראשון אינו נוגע ישירות לפעילות החברה, והוא כמובן השיפור בכלכלה הגלובלית מאז שנת 2008. לצידו אפשר להוסיף את העלייה החדה בביקושים למכשירים אלקטרוניים שונים - בראש ובראשונה הסמארטפונים, שמלווים אותנו בכל צעד שאנו עושים.

גורם אחר לזינוק במניה הוא רכישת חברת SPTS בשנת 2014, אשר גיוונה את פעילותה של אורבוטק  והפכה אותה לחברה בעלת שלוש חטיבות (מעגלים מודפסים, מסכים שטוחים וסמיקונדקטור). אם עד אז אורבוטק הייתה חשופה לתנודתיות בשווקים, הגיוון בעסקיה בעקבות הרכישה הקטין את סיכון הפגיעה מהמחזוריות, משום שאם שוק אחד חווה חולשה, יש עדיין שניים שעשויים לפצות על כך.

אורבוטק שילמה 370 מיליון דולר תמורת SPTS הבריטית, למרות הזיכרון העגום של רכישת פוטון דיינמיקס משנת 2008 - שנכסיה נמחקו בספרי אורבוטק כמעט מיד בשל פרוץ המשבר העולמי. ב-2016, שנתיים אחרי אותה רכישה, אורבוטק "עשתה סדר" במאזנה - מה שהפך בדיעבד לטריגר נוסף לעליות במניה. החברה השלימה גיוס הון של 101 מיליון דולר בנאסד"ק, ושריינה הלוואה בנקאית בסך 110 מיליון דולר, במטרה להחזיר את ההלוואה שקיבלה ברכישת SPTS, שנשאה ריבית משתנה של כ-5%.

כל הגורמים הללו הובילו לשיפור הן בתוצאות הפיננסיות של אורבוטק, הן במאזנה והן במחיר המניה. הצמיחה צפויה להימשך, ולאחרונה פרסמה החברה תחזית רב-שנתית ובה הציגה יעד הכנסות של 1.25 מיליארד דולר ורווח נקי של כ-275 מיליון דולר ב-2020. אורבוטק, אגב, ידועה כחברה שדורשת מהלקוחות מחירי פרימיום, ומקבלת אותם - בזכות הטכנולוגיה שהיא מציעה להם.

מי ומי בבעלי המניות המוכרים

בעל המניות הגדול באורבוטק הוא ד"ר קובי ריכטר, שמחזיק 5.4% ממניותיה. ריכטר הוא אחד המייסדים והמשקיעים הוותיקים באורבוטק, עוד מימיה הראשונים כשנקראה אורבוט (לפני שמוזגה עם אופטרוטק). ב-2009 הגדיל את החזקתו בחברה, כשרכש מניות ב-16 מיליון דולר לפי מחיר של 10 דולר למניה.

לאחר הרכישה, ריכטר המשיך להחזיק במניות ולא ביצע כל עסקה, גם כשהמניה דשדשה סביב 8-11 דולר במשך כשנתיים לאחר מכן. רק במאי 2017 הוא מכר חלק מהחזקתו תמורת כ-1.8 מיליון דולר, ולפי מחיר מניה של כ-36 דולר. ריכטר צפוי לקבל במכירה הקרובה כ-180 מיליון דולר. רעייתו יהודית ריכטר (השותפה עמו בחברת המכשור הרפואי מדינול) מחזיקה בכ-0.9% ממניות אורבוטק, ואחיו יוחאי מחזיק ב-2.1%.

בקרב הגופים המוסדיים, רק שניים הם בעלי עניין באורבוטק - אחד אמריקאי, ואחד מישראל. מדובר ב-Renaissance Technologies מניו יורק, שמחזיקה ב-5.2% מהון המניות בשווי של כ-174 מיליון דולר, ובכלל ביטוח שמחזיקה ב-5% בשווי של 167 מיליון דולר.

עם זאת, עוד גופים מוסדיים ישראליים מחזיקים בנתחים מהחברה. לפי נתוני אתר stocker.co.il, נכון לסוף הרבעון השלישי, באפיקי החיסכון לטווח ארוך, מנורה החזיקה במניות אורבוטק ששוויין בעסקה עומד על כ-87 מיליון דולר; הפניקס החזיקה במניות בשווי 64.6 מיליון דולר; ילין לפידות במניות בשווי 37.5 מיליון דולר; והראל ב-34.2 מיליון דולר.

גופים נוספים בעלי החזקות קטנות יותר באורבוטק הם מגדל, מיטב דש ואנליסט. עוד לפי נתוני stocker, בסוף 2017 החזיקו קרנות הנאמנות של ילין לפידות מניות אורבוטק בשווי 48.2 מיליון דולר (במחיר העסקה); אנליסט, מור ופסגות החזיקו בקרנות הנאמנות מניות בשווי של 19.6 מיליון דולר, 14.8 מיליון דולר ו-6.7 מיליון דולר, בהתאמה.

מי את KLA

מעסיקה 550 עובדים בישראל, מהם 50 דוקטורים KLA Tencor היא חברה גלובלית המעסיקה 6,000 עובדים ונסחרת בנאסד"ק לפי שווי של יותר מ-18.1 מיליארד דולר. שנת הכספים של החברה מסתיימת בחודש יוני, ובין 2015 ל-2017 היא הגדילה את הכנסותיה בכמעט 700 מיליון דולר, לקרוב ל-3.5 מיליארד דולר. עם רכישת אורבוטק, צפויה הכנסתה השנתית לגדול במיליארד דולר נוספים.

KLA מתמחה במוצרים למדידה ובקרה של תהליכי ייצור שבבים, ומחזיקה 7 מפעלים - 2 בארה"ב והשאר בבלגיה, סין, גרמניה, סינגפור ומגדל העמק. יחד עם משרדיה פועלת החברה מ-12 אתרים בכל העולם, כולל בהודו, יפן וטייוואן. שני מרכזי המו"פ הגדולים של החברה הם בעמק הסיליקון ובישראל, ומרכז פיתוח קטן יותר ממוקם מצפון לפרנקפורט, גרמניה. "כשאנחנו מתארים את החברות הבינלאומיות בישראל, אנחנו אומרים ש-KLA היא חברה טובה, כלומר חברה שלמה - שיש לה גם את הטיפול בלקוחות, גם במוצרים, גם הייצור וגם המו"פ בישראל", אומר מנכ"ל רשות החדשנות, אהרון אהרון.

בישראל פעילה החברה כבר 31 שנה, כחלק מחזון של מייסדה קן לוי, ששמו הונצח בשם החברה. יו"ר רשות החדשנות, ד"ר עמי אפלבום, עד לפני כחצי שנה נשיא KLA בישראל, סיפר בראיון ל"גלובס" בתחילת השנה מה קרה כשהציע ללוי להעביר לכאן פעילות ייצור. "כשאמרתי לו שאוריד את עלויות הייצור ב-30% דווקא אם יעבור לישראל, אמרו לי 'מה שתית ומה עישנת?', אבל אני לא שותה ולא מעשן. היום החברה מעסיקה 550 עובדים בארץ, כולל 50 דוקטורים, וכל זה קורה במגדל העמק (30 מהעובדים פועלים מהמשרד בקריית גת, נ"י).

"התמקדנו בתחומי הייצור הסופי וההרכבה, שבהם הבנו שיש לנו ערך מוסף, גייסנו אליהם את המהנדסים הטובים ביותר והטמענו שיטות ניהול מתקדמות. גילינו גם שהרובוטים שרכשנו ביפן לא עומדים בדרישות שלנו, אז פיתחנו לבד רובוטים טובים, זולים, מהירים ונקיים יותר. הרובוטים הישראליים הוטמעו בסופו של דבר ב-KLA כולה".

אפלבום סיפר גם על האתגרים הייחודים לתחום הפעילות של החברה: "תעשיית השבבים מתחדשת לחלוטין כל שנתיים, בהתאם לדרישות שוק האלקטרוניקה לצרכן. לכן גם KLA צריכה להגיע כל שנתיים מחדש לחדשנות המבוססת על חזית המדע, ולייצר על בסיסה מוצר סופי במאסות גדולות".

לדברי נשיא החברה בישראל, אורי תדמור, "מחלקת המו"פ שלנו כאן מאוד גדולה, והיא מבצעת מחקר בכל תחומי האופטיקה, מכניקה, אלקטרוניקה, אלגוריתמיקה ותוכנה. לצד צוות הפיתוח הגדול יש לנו צוותי ייצור ותפעול גדולים. כל המכונות שאנחנו מתכננים כאן לתעשיית המוליכים למחצה מודדות בדיוקים של עשיריות ומאיות ננומטר. אנו מייצרים שלושה קווי מוצרים של KLA העולמית, שכולם מכונות מדידה: קו אחד למדידות ממדים בייצור צ'יפים, קו שני מודד עובי שכבות וקו שלישי מודד תזוזה בין שכבות. כל הטלפונים והלפטופים שאנחנו משתמשים בהם עברו בדיקות במכונות שמיוצרות כאן בישראל".

לדברי תדמור, שוק השבבים העולמי עובר קונסולידציה מתמשכת, שהביאה את מספר השחקנים הגלובלי לכ-10. "זה נובע מכך שההשקעות הנדרשות הן מאוד גדולות. TSMC שמייצרת צ'יפים מתקדמים לכל מי שרוצה לייצר, הודיעה על קו חדש למעבדי 5 ננומטר בעלות הקמה של 20 מיליארד דולר. כשהמספרים כל כך גבוהים, התחרות מאוד קשה, וכל תקלה קטנה גורמת הפסדים כבדים. כדי להיות בחזית הטכנולוגיה צריך להשקיע סכומי כסף מאוד גדולים. אם אתה מסתכל על מוצר תזוזת השכבות שאנחנו מתכננים ומייצרים כאן, לפני 20 שנה היו 25 מתחרים, היום נשארו שניים".

KLA Tencor
מייסד: קן לוי

פעילות: מערכות מדידה ובקרה לייצור שבבים
מטה החברה: Milpitas, עמק הסיליקון קליפורניה
מספר עובדים: 6,000, ב-12 מרכזים, בתשע מדינות
מכירות ב-2017: 3.5 מיליארד דולר
שווי שוק: 18 מיליארד דולר

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה