גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקבלנים בלחץ ובועת הסיסמאות על מחסור בדירות בארץ

שאלות ותשובות על שוק הדיור: מה אומרים הקבלנים לתקשורת, מה הם כותבים בדוחות הכספיים ומה זה אומר לנו, הציבור

בנייה  / צילום: תמר מצפי
בנייה / צילום: תמר מצפי

זה היה כה צפוי. במקום שרצף הירידות במדדי הדיור יתפסו כותרות ענק, דווקא הירידה בהתחלות הבנייה, כפי שהשתקפו בדוחות הלמ"ס שפורסמו אתמול, הן אלו שתפסו בעיקר את תשומת הלב. ייתכן שעיתוי הפרסום של מדדי הלמ"ס (יום חמישי לקראת ערב) הוא זה שגרם לכך, אבל נדמה לי שזה הסבר לא משכנע במיוחד.

משום מה, הקולות של יזמי הנדל"ן הם אלו ששולטים עדיין בשיח הציבורי, הרבה יותר מהעובדות עצמן. והעובדות הן, לפחות אצל הקבלנים, שהראיונות שלהם בתקשורת בעקבות פרסום נתוני התחלות הבנייה משקפים בעיקר את הלחץ ההולך ומתגבר עליהם. אמירות כמו "צפויה קטסטרופה בשוק הדיור"; "נשלם יותר על הדירות בכדי להדביק את הפערים של שנים קודמות"; וכמובן הסיסמאות הקבועות על היצע: "הפתרון הוא אחד - הגדלת ההיצע בצורה דרמטית".

כדי לעשות סדר בכל מטח ההפחדות של הקבלנים על קטסטרופות ואפוקליפטיות, הכנו סדרת שאלות ותשובות על המצב בשוק הדיור:

האם ההפחדות של הקבלנים משקפות רק את הלחץ שלהם?

כן, בהחלט. יש פער גדול מאוד לא רק בין מה שהקבלנים אומרים לתקשורת לבין מה שהם כותבים בדוחות הכספיים, אלא בין מה שהם אומרים בסקרים של הלמ"ס לבין נתונים פנימיים שלהם ואינדיקציות שמתקבלות גם מהמערכת הבנקאית.

נתחיל מהדוחות השנתיים שמתפרסמים בימים אלה על-ידי יזמי הנדל"ן: ראשית, אין זכר לכל ה"קטסטרופות" שהם מציינים, ויש בהחלט זכר, בחלקם, לעובדה שהם מודים שתוכנית "מחיר למשתכן" עשויה להשפיע על מחירי הדיור. שנית, וזה הרבה יותר חשוב: הנתונים שלהם מצביעים על צניחה משמעותית מאוד במכירת דירות בפרויקטים בהקמה מתחילת השנה ועד פרסום הדוחות - משהו כמו חודשיים וחצי.

בדקתי נתונים של ארבע חברות. שימו לב לנתונים שמשקפים את הלחץ ההולך וגובר עליהן: אשדר מכרה מתחילת השנה 24 דירות בלבד, לאחר שבשלושת השנים האחרונות מכרה בין 350 ל-530 דירות מדי שנה. כרגע, זה קצב מכירה של כ-100 דירות בשנה - נפילה משמעותית; אפריקה מגורים מכרה 44 דירות מתחילת השנה, לעומת 350 דירות שנמכרו ב-2017; חנן מור מכרה 13 דירות בלבד מתחילת השנה, לעומת 100 בכל שנת 2017.

התמונה אם כן ברורה: ככל שהמכירות צונחות, תזרים המזומנים הפוטנציאלי הולך ויורד; ככל שתזרים המזומנים הפוטנציאלי הולך ויורד, הלחץ אצל הקבלנים הולך וגובר; וככל שהלחץ הולך וגובר אצלם - גם הלחץ להורדת מחירי הדירות הולך וגדל. זו הסיבה שהקבלנים יוצאים לתקשורת ומתארים "קטסטרופה" בשוק הדיור. אולי זו קטסטרופה בשביל המוכרים (בשבילם), אבל בהחלט לא בשביל הקונים.

האם ירידה של 14% בהתחלות הבנייה צריכה להדאיג אותנו?

לכאורה, התשובה היא כן, כי אם בונים פחות, ההיצע הולך וקטן, ואם ההיצע קטן משמעותית אז המחירים עלולים לעלות - מה גם שזה רחוק מהיעד שהציבה הממשלה בעצמה. אלא שיש בעיות עם הנתון שפורסם אתמול על-ידי הלמ"ס: ראשית, על-פי ההיסטוריה, הלמ"ס נוהגת לעדכן את הנתון הזה כלפי מעלה יותר מאוחר; שנית, האינדיקציות המתקבלות מגורמים מענף הבנייה והן מהמערכת הבנקאית עומדים על כ-50 אלף התחלות בנייה, לעומת כ-46 אלף בנתון שפורסם אתמול; שלישית, מה שהרבה יותר חשוב, ודווקא הוצנע בכלי התקשורת: מספר הדירות שהסתיימה בנייתן עלתה בכ-3% בשנת 2017 לכ-47.5 אלף דירות.

אם לא סומכים על נתוני הלמ"ס, למה להאמין לרצף הירידות?

שאלה טובה, אלא שיש לה גם תשובות טובות: מפני שזה כבר ארבעה חודשים ברצף; משום שמדובר בירידות משמעותית של 1% ואף יותר בדירות החדשות, ולא בירידות מינוריות של 0.2%-0.1% שיכולות להיחשב כטעות סטטיסטית; מפני שהחל מדצמבר יש חובת דיווח מקוון על עסקאות נדל"ן, מה שעוזר ללמ"ס להראות את מה שקורה באמת בשטח. בדיווח מקוון עורך הדין המלווה את העסקה הוא זה שממלא את הטופס המוזן לקובץ הכרמ"ן (קובץ נתוני הדיור), כך שהסתיים העידן שבו המפקח "ממציא" בעצמו נתונים בעסקאות הרבות שבהן המוכר לא טרח למלא את הטופס בעצמו; מפני שהירידות מתאימות לתיאורים מהשטח - הן ממתווכים והן מהקונים והמוכרים גם יחד. בסקירת האוצר האחרונה גם היו לכך עוד סיבות מצד המשקיעים בשוק הדיור שמתחילים כנראה להפנים שהשקעה בדירות כבר לא רווחית כבעבר.

לבד מבריחת המשקיעים הכבדים עם תום תקופת החסימה למכירת דירות בהנחה של החישוב הליניארי במס שבח, מתברר ששני משקיעים בלבד מכרו ביחד 50 דירות (!) בינואר בלבד, וייתכן שמדובר בהשפעה אפשרית של פס"ד שרגא בירן שניתן בתחילת ינואר, לפיו השכרה של ריבוי דירות מגיעה לכדי הכנסה מעסק ולפיכך חייבת בשיעורי מס של הכנסות מסוג זה, הגבוהות משמעותית מאלה החלים על השכרת דירה.

האם ניתן לקבוע ביקוש טבעי לדירות על בסיס חתונות וגירושים?

לא, ממש לא. הניתוח כאילו הביקוש השנתי לדירות עומד על לפחות 60 אלף, אם לא יותר, כיוון שיש 55 אלף חתונות ועוד 15 אלף זוגות מתגרשים, הוא פשטני מאוד ורחוק מרחק רב מהמציאות. מעבר לסיבות שמקטינות את המספר הזה כמו מגורים אצל ההורים, בנייה לא חוקית וגם פטירות שלא נלקחו בחשבון, יש קושי אובייקטיבי לאמוד את הגידול במספר משקי הבית בגלל האופן שבו הוא מוגדר ודרך איסוף הנתונים.

בואו נזכור כולנו את המספר שנחקק בשוק הדיור כאילו חסרות לכאורה 100 אלף דירות, עד שבא מחקר של בנק ישראל והוריד את המספר לרמה של כ-40-30 אלף בלבד (במגזר היהודי). מה גם שלאורך "שנות המחסור" לכאורה, לא נצפו ברחובות ישראל תנועת אוהלים כה גדולה שמצדיקה את המחסור האדיר לכאורה בדירות.

עד כמה נכונות הסיסמאות שהשתרשו בשיח על ההיצע?

דבר אחד בטוח: הן מוגזמות לגמרי. כמו בועת הדיור גם בועת ההיצע התנפחה לה. לכאורה, כפי שהופיע בדוח המבקר האחרון שפורסם על משבר הדיור, מקובל למדוד את הביקושים בשוק הדיור לפי הגידול השנתי של מספר משקי הבית לעומת השינויים במספר התחלות הבנייה. לפי המבקר, מדובר בפער של 53 אלף דירות, ולפי משרד השיכון מדובר בפער של 115 אלף דירות. על בסיס ההנחות הללו צמחה התיאוריה של "מחסור בדירות" או של "בעיה בהיצע". אלא, שכאמור, הגדרה של "משק בית" היא בעייתית וקשה לסמוך עליה כאומדן נכון לביקושים הטבעיים של הדירות.

יתרה מזאת: כל הניתוחים המלומדים הללו מתעלמים מעובדה אחת פשוטה: אין המונים, לפחות לפי הסטטיסטיקה, שמתגוררים ברחוב (אולי הם גרים עם ההורים, אולי הם מתגוררים באופן בלתי חוקי, אבל אין 50 אלף משקי בית או 100 אלף משקי בית שמתגוררים ברחוב). מה שדווקא יש זה עשרות אלפי דירות בודדות ריקות בישראל - כ-47 אלף דירות ריקות ברחבי הארץ, כ-4,700 מהן בת"א, לפני נתוני חברת החשמל ב-2011, ולא לפי הנתון שפורסם השבוע על-ידי הלמ"ס שעמד על למעלה מ-160 אלף שיש בעיה קשה במדידתו.

והנה עוד חיזוק לבועת הסיסמאות על ההיצע: ד"ר מיכאל שראל, לשעבר הכלכלן הראשי במשרד האוצר, אמר בעבר ל"גלובס" את הדברים הבאים: "לא חסרות דירות יחסית לגודל האוכלוסייה. כמובן, אפשר היה לעשות יותר בצד ההיצע, אבל היצע הנדל"ן בארץ יחסית לגודל האוכלוסייה לא קטן בשנים האחרונות - הוא גדל... הסיבה המרכזית לביקוש הגדול של הדירות היא הריבית הנמוכה, ואין הרבה מה לעשות בקשר לזה כי היא נמוכה בכל העולם... לכן, גם לזוגות צעירים וגם לאחרים הרבה יותר קל לקנות דירה כשהריבית נמוכה כי רוב האנשים קונים דירות באמצעות משכנתה. לכן צריך לחכות כי בסופו של דבר הריבית תעלה, גם בעולם וגם בארץ, ואז הביקושים יירדו והמחירים יתחילו לרדת".

השורה התחתונה: אין מחסור דרמטי בדירות בישראל, אין היצע נמוך או היסטורי של דירות במדינת ישראל, אבל בהחלט יש (עדיין, ובמיוחד בישראל) ריבית נמוכה להחריד שגרמה להתנפחות הגדולה של מחירי הדיור. אלא, שיש איתותים הולכים וגוברים לסיומו של עידן הכסף הזול בכל העולם. הסימן הבולט לכך הוא התנודתיות הגבוהה בשוקי ההון בארה"ב. בכל פעם יש תירוץ חדש, אבל "התירוץ" האמיתי הוא שהשווקים מריחים שעידן הכסף הזול מסתיים.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה