גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טירוף הספורט המקצועי חוצה יבשות; אבל עד כמה הכסף גדול?

פיפ"א, שתארח הקיץ את גביע העולם, הפסידה ב-2017 סכום של 192 מיליון דולר ■ השנה, בזכות המונדיאל, היא תיהנה מהכנסה של 4 מיליארד דולר הרבה? לא בטוח ■ בסופו של דבר הספורט המקצועני מגלגל סכומים קטנים ביחס לחברות המסורתיות ■ מי הם ארגוני הספורט המכניסים בעולם?

ה-NFL. העשירה בעולם/ צילום: רויטרס
ה-NFL. העשירה בעולם/ צילום: רויטרס

פיפ"א תשבית בקיץ הקרוב את העולם למשך חודש בגלל המונדיאל ברוסיה. היא תביא לרייטינג שיא טלוויזיוני חוצה יבשות, אנשים ישברו תוכניות חיסכון כדי להגיע לרוסיה, ובסך הכול כמיליון איש ינחתו בכעשרה שדות תעופה שונים כדי להיות חלק מגביע העולם. ועדיין, אנחנו נוטים לייחס לארגונים הללו הרבה יותר כוח כלכלי מכפי שהם שווים באמת. פיפ"א, שמחזיקה את מותג המונדיאל זה כ-80 שנה ועומדת בראש "דת" הכדורגל, היא ארגון שיגלגל השנה בסך הכול 4 מיליארד דולר, כפי שעולה מהדוחות הכספיים שפרסם הארגון השבוע. אם שמים אותה בין 2,000 החברות הבורסאיות הגדולות בעולם (דירוג ה"גלובל 2000") היא תתפוס את המקום ה-1,800 לערך, לצד גופים כמו ענקית התכשיטים Tiffany. שלא לדבר על רווחים: פיפ"א הפסידה השנה מאות מיליוני דולרים.

במלים אחרות, הספורט הוא דת ובידור. אבל כגורם כלכלי משמעותי, ארגוני הספורט לא מייצרים את הכספים שמייצרות התעשיות הגדולות המסורתיות או תעשיות ההיי-טק. הארגונים הללו בסופו של דבר לא מוכרים טכנולוגיות להמונים אלא כרטיסים למשחקים, זכויות שידור וחסויות במגרש, והפוטנציאל בתחום הזה מוגבל מאוד. ואם יש כבר כסף גדול, הוא נמצא בארגונים שמלווים את תעשיית הספורט - חברות הלבשה ויצרניות ציוד (נייקי, אדידס), רשתות שידור (ESPN) אבל לא באלו שמנהלים ואחראים ממש על הספורט.

אז מי הם גופי הספורט הגדולים בעולם מבחינה כלכלית? לפניכם הרשימה. לצורך ההשוואה, הנתונים מוצגים בדולרים על פי שער ההמרה במועד פרסום הדוחות.

1. NFL (פוטבול, ארה"ב)

הכנסות ב-2017: 14 מיליארד דולר

ליגת הפוטבול האמריקאית משוחקת על פני 5 חודשים בלבד, אבל נשענת על שוק אמריקאי שמטורף על המשחק. כל 32 הקבוצות סיימו את העונה האחרונה ברווח, והרווחים המצטברים של קבוצות הליגה הסתכמו ב-3.2 מיליארד דולר. הליגה הזאת חסינה לכול ובעקבות תביעה שהוגשה נגדה, היא תעמוד כעת גם בתשלום של יותר ממיליארד דולר לשחקני עבר בשל נזקים מוחיים שנגרמו להם מפעילותם בליגה. רשתות הטלוויזיה משלמות יותר ויותר כסף אף שהרייטינג נמצא במגמת ירידה (ירידה של 8% בשנה האחרונה). עד שנת 2022 יש לליגה חוזי טלוויזיה חתומים בסכום כולל של כ-55 מיליארד דולר. ולחשוב שכל הכסף מגיע מתוך ארה"ב, אחרי שכל הניסיונות של הליגה להפוך לגלובלית כשלו בינתיים.

2. MLB (בייסבול, ארה"ב)

הכנסות ב-2017: 10 מיליארד דולר

הליגה שמושכת הכי הרבה קהל בעונה אחת - 72.6 מיליון צופים, ועוד ליגה אמריקאית שלא מצליחה למצוא את הנוסחה לגלובליזציה. ה-MLB נשענת בעיקר על כמות אדירה של קהל, ונהנית מליגה ארוכה מאוד שכוללת 162 משחקים לכל קבוצה בעונה הסדירה. הרווח הכולל של הקבוצות עומד על 1.02 מיליארד דולר, והנהנים העיקריים מההצלחה הכלכלית ובעיקר מרגולציית שכר מקלה הם השחקנים - בין 10 החוזים הגדולים שנחתמו בעולם הספורט, 8 הם של שחקני בייסבול, כולל החוזה הגבוה בהיסטוריה: ג'יאנקרלו סטנטון שחתם על 325 מיליון דולר ל-13 עונות (2014-2027).

ליגת הבייסבול/ צילום: רויטרס

3. NBA (כדורסל, ארה"ב)

הכנסות ב-2016/17: 7.5 מיליארד דולר

הליגה הצומחת בעולם, בזכות אירוע נקודתי אחד - חתימה על הסכם טלוויזיה בשווי 24 מיליארד דולר. בניגוד לעבר, הליגה רווחית מאוד ו-29 מתוך 30 הקבוצות סיימו את העונה האחרונה בפלוס. סך הרווחים התפעוליים של הקבוצות הסתכמו בעונה החולפת ב-1.5 מיליארד דולר.

4. פרמיירליג (כדורגל, אנגליה)

הכנסות ב-2015/16: 5.4 מיליארד דולר

הפרמיירליג האנגלית נהנית ממלחמה בין שני גופי שידור, בריטיש טלקום וסקיי, כדי לברוח ליתר הליגות ביבשת. 2.57 מיליארד אירו נכנסו מזכויות שידור בעונה האחרונה שבה התקבל דיווח (2015/16) - שווה למה שהכניסו מסעיף זה ביחד שלוש ליגות בכירות ביבשת (גרמנית, צרפתית איטלקית), והסכום עוד יגדל בשנים הקרובות. העושר מושך את שכר השחקנים לשיאים - בשנה האחרונה חצה השכר הממוצע השבועי רף של 50,000 ליש"ט, והעמיד את השכר השנתי הממוצע של כדורגלן בליגה האנגלית על 2.64 מיליון ליש"ט - פי 97 מהשכר הממוצע בבריטניה.

המונדיאל/ צילום: רויטרס

5. אופ"א (כדורגל, אירופה)

הכנסות ב-2015/16: 5.2 מיליארד דולר

התאחדות הכדורגל האירופית חיה משני אירועי ענק: טורניר היורו שמתקיים אחת לארבע שנים ומפעל ליגת האלופות השנתי. ליגת האלופות היא הבלוקבאסטר ומייצרת בשנה 2.1 מיליארד אירו. יחד עם הליגה האירופית והיורו, הפכה אופ"א לגוף יבשתי שמאפיל אפילו על ארגון הגג של פיפ"א. בזכות ליגת האלופות, הנפילה בהכנסות בשנים ללא יורו היא לא נוראית (הכנסות של 3 מיליארד אירו בעונת 2016/17 נטולת היורו).

6. NHL (הוקי קרח, ארה"ב)

הכנסות ב-2016/17: 4.4 מיליארד דולר

הליגה הרביעית בלבד מבחינה כלכלית בארה"ב, ליגה לא גלובלית וענף יחסית לא פופולרי ברמה הבינלאומית, ועדיין נהנית מהשוק האמריקאי על שלל יתרונותיו - זכויות שידור ורגולציה מחמירה על שכר השחקנים. התוצאה: רווח תפעולי כולל של 540 מיליון דולר בעונה שעברה ובסך הכול 22 מ-30 קבוצות שסיימו במאזן פיננסי חיובי.

7. פיפ"א (כדורגל, גלובלי)

הכנסות ב-2018: 4 מיליארד דולר

לפיפ"א יש פרשות שחיתות שפרנסו מאות עיתונאים ואלפי עורכי דין, והארגון מנסה להתנער מהריקבון הניהולי. ועדיין, מספיק מונדיאל בארבע שנים בענף הפופולרי בעולם כדי להפוך אותה לארגון עם רזרבות של מאות מיליוני דולרים בקופה. את 2017 סיימה פיפ"א בהפסד של 192 מיליון דולר. ב-2018 כבר ייהנה הארגון מהמונדיאל ברוסיה, שלמעשה ימחיש איך הארגון הזה חי - ממונדיאל למונדיאל. ההכנסות בשנת מונדיאל מהוות 60% מההכנסות במעגל הארבע-שנתי. את המעגל הארבע-שנתי שיסתיים ברוסיה 2018 (2015-2018) תסגור פיפ"א ברווח כולל של כמיליארד דולר.

8. בונדסליגה (כדורגל, גרמניה)

הכנסות ב-2015/16: 3.6 מיליארד דולר

אם תחפשו את ליגת הכדורגל הכי "בריאה" בעולם, זהו כנראה המודל. שכר השחקנים עומד על 50% בלבד מההכנסות - השיעור הנמוך בין ליגות הכדורגל בעולם. האצטדיונים הענקיים שמחזיקות קבוצות הבונדסליגה ומחירי הכרטיסים הנמוכים מעמידים אותה כבר יותר מעשור כליגת הכדורגל עם ממוצע הקהל הגבוה בעולם. בצד השני - 16 מ-18 הקבוצות אמנם סיימו את עונת 2016/17 ברווח אבל הוא הסתכם ב-204 מיליון אירו בלבד.

לא נכנסו לרשימה

9. הוועד האולימפי (אולימפי, גלובלי); הכנסות 2016)): 3.5 מיליארד דולר

10. לה ליגה (כדורגל, ספרד); הכנסות (2015/16): 2.8 מיליארד דולר

11. סרייה A (כדורגל, איטליה); הכנסות (2015/16): 2.2 מיליארד דולר

12. פורמולה 1. (מרוץ מכוניות, גלובלי); הכנסות (2017): 1.8 מיליארד דולר

12. ליג 1 (כדורגל, צרפת); הכנסות (2015/16): 1.7 מיליארד דולר

עוד כתבות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ״ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען שבתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים, המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב–10%–20% וזמן האספקה יתארך, וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"