גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לטפוח לטראמפ על האגו, להתקדם מול הצוות הביטחוני שלו

מדינות אירופה מנסות לשכנע את הנשיא דונלד טראמפ שלא לפרוש חד-צדדית מן החלק של ארה"ב בהסכם הגרעין ■ איך עושים את זה? מספקים לו מחמאות בשפע וקרדיטים לרוב, אבל סוגרים את הפרטים הקטנים עם היועצים הביטחוניים שהוא מוקף בהם ■ האם זה יעבוד?

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

"Face Saving Measures", נטילת צעדים קטנים שימנעו מבוכה עבור הנשיא דונלד טראמפ, כך מכנים באירופה את המהלכים לתיקון או שינוי הסכם הגרעין בין איראן לארה"ב, רוסיה, סין וה-E3 - הלוא הן גרמניה, בריטניה וצרפת. הדדליין שהקציב הנשיא טראמפ - 12 במאי - מתקרב בקצב מהיר, והשיח בין נציגי שלוש המדינות האירופאיות לוושינגטון נערך בחשאיות חלקית עד לאחרונה. סוכנות הידיעות "רויטרס" פרסמה לפני כמה ימים חלק מן המידע בנוגע לטיוטה המתרוצצת בימים אלה בין הצדדים.

לצד הניירות, המיילים והפגישות, הפנימו באירופה בשנה ומשהו האחרונות את אופן העבודה מול הבית הלבן. עם הנשיא דונלד טראמפ יש להתמודד בכלים סוציולוגיים-פסיכולוגיים. אפשר להחמיא לו לרוב, לתת לו קרדיט נדיב, להבליט את כישוריו. הוא הגדול מכולם, היזם, ההוגה. הנוגעים בדבר יוצאים מתוך נקודת הנחה שהוא לא קורא אף נייר, שאין לו טיפת סבלנות לרדת לפרטים, שהוא לא מבין. הוא רק רוצה שיהללו אותו. מנגד, את הפרטים עצמם יש לסגור מול הצוות הביטחוני המקיף אותו. ראש הלשכה של הבית הלבן, ג'ון קלי, היועץ לביטחון לאומי ה.ר. מקמסטר, מזכיר ההגנה ג'יימס מאתיס ומזכיר המדינה החדש מייק פומפיאו, שהיה עד לאחרונה ראש ה-CIA. מי מהם שישרוד עד 12 במאי, מולו יש לעבוד, אותו יש לשכנע בפרטים עצמם.

רון לאודר / צלם: אייל פישר

איך עושים זאת? באירופה יחפשו דרך לייצר שינוי מסוים, להדגיש שהובילו מהלך למימוש ה-Fix or Nix (מטבע הלשון המפורסם שטבע ראש הממשלה שלנו, בנימין נתניהו, בכל הנוגע למהלך הראוי ביחס לגרעין האיראני), העיקר שטראמפ יוכל להצהיר שהוא הגשים את היעד שלו.

חשש מפרישה חד-צדדית

בין וושינגטון לבירות אירופה מתרוצצת הטיוטה, שחלקה נחשף ברויטרס. למעשה, לא נוגעים בהסכם הגרעין העצמו, ה-JCPOA. השיח בין האירופאים לבין וושינגטון לא מכוון על תוספת להסכם וגם לא לתיקון סעיפיו, אלא מדברים על סנקציות שיוטלו על איראן בשל תוכנית הטילים הבליסטיים שלה ועל רקע מעורבותה של איראן במלחמת האזרחים בסוריה. הגוף שיטיל את הסנקציות החדשות יהיה האיחוד האירופי, משמע - כל שרי החוץ של 28 המדינות החברות באיחוד יצטרכו לאשרר את הטלת הסנקציות. כלומר, אין כאן תיקון או שינוי הסכם הגרעין, אלא פעולה חיצונית חדשה. יחד עם זאת, בדרך הזו, מקוות מדינות אירופה לשכנע את הנשיא טראמפ שלא לפרוש חד-צדדית מן החלק של ארה"ב בהסכם הגרעין.

בין שלוש המדינות המובילות - גרמניה, בריטניה, צרפת - אין פערים בגישה. הן מסכימות ומאוחדות בצורה חד-משמעית. עליהן לעשות ככל יכולתן כדי שהסכם הגרעין מול איראן לא יבוטל. וממילא, גם אם שלושת המנהיגים, אנגלה מרקל, תרזה מיי ועמנואל מקרון, היו מגיעים להסכמה מול טראמפ, הדרך לשינוי מול איראן רחוקה מאוד. רוסיה וסין לא בעניין כלל וכלל. ולא התחלנו אפילו לדבר על המוכנות של איראן לפתוח את ההסכם מחדש.

עם כל זאת, ואפילו אם מישהו יצליח לחדור את לבו בגישה הפסיכולוגית-סוציולגית של המטרת מחמאות ונחמדות, ההנחה היא שהנשיא טראמפ יאבד סבלנות מכל המגעים הדיפלומטיים המורכבים. ב-12 במאי הוא עשוי להודיע חד-צדדית שהסנקציות האמריקאיות על איראן חוזרות, ובגדול. המינוח המדויק והמורכב כאן הוא: אי חתימה על ה-Waiver, אותו מסמך שממשיך את השעיית הסנקציות על תוכנית הגרעין של איראן, אך הכוונה ברורה.

העיתונאית האמריקאית לורה רוזן דיווחה השבוע על שיחת התדרוך שקיים בריאן הוק, הנציג האמריקאי בשיחות מול עמיתיו האירופאיים. "בעל כורחו נאלץ הוק להודות בפני הכתבים שאיראן ממשיכה למלא אחר התנאים הטכניים של הסכם הגרעין. אך הוא ציין שהתמיכה שמעניקה איראן לשלוחיה והפצת הטרור, הופכת את אזור המזרח התיכון למסוכן". הניתוח העולה גם מן הכתבה של רוזן הוא שארה"ב לא תסתפק בהטלת סנקציות חיצוניות, באמצעות האיחוד האירופי.

אז אם כן, מה עוד ניתן לעשות? מה עשוי ללחוץ את האיראנים? משיחות שקיימתי באירופה לאחרונה, עולה כי מדברים על כך שהאיראנים מאוכזבים מאוד מרמת ההשקעות הכספיות הזרות שנכנסו למדינה מאז נחתם הסכם הגרעין. אחרי החתימה על הסכם הגרעין, הייתה באיראן ציפייה לכניסת הון זר בקצב גדול יותר בשנתיים האחרונות, אך זה לא קרה, בין השאר בשל הלחץ שבו נתונים בנקי השקעה וראשי מדינות - לחץ מן הממשל האמריקאי שלא לעשות עסקים עם גופים איראניים. בנקי השקעות אירופאיים עובדים שם, אך הדבר לא ממריץ את הכלכלה האיראנית כפי שהם ציפו.

חלק מן האירופאים סבורים שאם לצד הטלת סנקציות של האיחוד האירופי על גופים ואנשים מסוימים, יאפשרו האמריקאים לעסקים אחרים להתפתח - ייתכן שטראמפ יוכל להרגיש שהוא ביצע עסקה טובה. בסופו של דבר, זה הכל Face Saving Measures.

נתניהו לא ידע

טור הדעה שפרסם המיליארדר היהודי תומך ישראל רון לאודר, בראשית השבוע ב"ניו יורק טיימס", נקרא כאילו נכתב על ידי יועציו של הנשיא הקודם, ברק אובמה. תמיכה בפתרון שתי המדינות, אזהרה מפני סיפוח, לצד אזהרה מפני ההסתה הפלסטינית. חשש כבד מן הצעידה המהירה למדינה האחת בין הים לירדן, אזהרה מפני התרחקות מקהיליות יהודיות ברחבי העולם. אלא הם אלמנטים של הממשל הקודם, אחד לאחד.

אך לאודר, כך ידוע ופורסם זה מכבר, הוא לא רק מי שהיה פעם חברו הקרוב של נתניהו, ונמצא עמו כיום בפאזת הברוגז הקפוא - אלא בעיקר חברו האישי זה עשרות שנים של הנשיא המכהן טראמפ. לאודר, גם דיפלומט לשעבר (1986, וינה, היה השגריר שחזר לארה"ב לאחר הגילויים על שירותו בוורמאכט של הנשיא האוסטרי דאז, קורט וולדהיים), ייזהר מלציין שהטור הזה הוא על דעתם של כל אנשי הנשיא, אך לא ניתן להימנע מהסקת המסקנות הזו.

הטור הנוקב, תורגם לעברית והופץ (כך סיפר השבוע, העיתונאי רון קמפיאס מסוכנות הידיעות היהודית JTA) לכל דורש. בגרסה בעברית הוסיף לאודר כמה מילים גם על הפחדים האישיים שלו בימי מלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור. אין חולק על אהבתו האישית של לאודר לישראל. ולמי שלא ידע זאת עד עכשיו, לאודר גם מושקע פה בעסקים שונים (בעלי ערוץ 10) ועוסק בפילנתרופיה לרוב.

האם הטור של לאודר התאים או שמא תואם עם צוות "העסקה האולטימטיבית" ג'ארד קושנר, ג'ייסון גרינבלט ושאר העוסקים במלאכת המזרח התיכון בסביבתו המיידית של טראמפ? קשה לדעת. דבר אחד בטוח: עם נתניהו הוא לא תואם.

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?