גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם רמי לוי יצליח לחולל מהפכה גם בתחום הפארם?

המהלכים האחרונים של רמי לוי - רכישת השליטה ברשת גוד פארם ורכישת 20% מקופיקס - משקפים התרחבות תזזיתית, בתחומים חדשים עבורו ■ אלו יתרונות שמנסה להשיג לוי, מהם הסיכונים הגלומים בקצב המהיר, והאם מלך הדיסקאונט הישראלי יצליח לחולל מהפכה גם בשוק הפארם התחרותי?

רמי לוי / צילום ארכיון: תמר מצפי
רמי לוי / צילום ארכיון: תמר מצפי

האם רמי לוי, מאנשי העסקים המצליחים ביותר בשוק הקמעונאות המקומי, ומי שהפך חנות בודדה בשוק מחנה יהודה בירושלים לאימפריה של כ-50 סניפים בפריסה ארצית וכבש לעצמו את המקום השלישי בעולם קמעונאות המזון המקומי - החל לרכוש פעילויות ולהיכנס לתחומים חדשים בקצב מהיר מדי גם עבורו? ימים יגידו האם לוי יצליח באסטרטגיית הצמיחה האגרסיבית שסיגל לעצמו, עם רכישות ומיזוגים, וכניסה לתחומי פעילויות חדשים, או שמא הוא קפץ גבוה מדי במה שנראה כניסיון להתחרות ראש בראש ברשת הקמעונאות הגדולה בשוק - שופרסל.

אמש דיווחה רשת הקמעונאות רמי לוי כי היא תרכוש 50.01% מרשת מוצרי הטואלטיקה המוזלים גוד פארם, עסקה שתהפוך אותה לבעלת השליטה ברשת. מדובר בתחום פעילות חדש עבור לוי, מה גם שמדובר בתחום שבו יש מתחרות חזקות לא פחות ואף יותר. בכל מקרה, העסקה הזו מתרחשת שבועיים בלבד לאחר שהרשות להגבלים עסקיים אישרה לרמי לוי לרכוש כ-20% ממניות קופיקס גרופ, שכוללת בתוכה את רשת בתי הקפה של הקבוצה, וגם את רשת הסופרמרקטים המוזלת, סופר קופיקס.

גם כאן מדובר למעשה בכניסה לתחום חדש מבחינת לוי - תחום הסופרים השכונתיים, שהוא לא הצליח ליצור בו דריסת רגל של ממש. שתי עסקאות אלה נעשו זמן קצר לאחר שנודע שלוי ייצר לעצמו גם פעילות הפצה סיטונאית לקמעונאים קטנים במקביל להקמת מרלו"ג במודיעין. אין ספק שמדובר בהרבה מהלכים שמצריכים תשומת לב רבה, ממי שכבר כך מתנהל באופן אינטנסיבי, ועם מטה קטן ורזה יחסית, מערך גדול ומאתגר מאוד. נראה שבשל כך רמי לוי יצטרך להרחיב עתה את שדרת הניהול שלו.

כמו כן, הרכישה של שני מותגים קיימים חדשים עבור לוי יוצרת לו אתגר נוסף לצד התשתית החדשה: ריבוי מותגים. לוי השכיל והצטיין במיצוי הפוטנציאל שיצר למותג שנושא את שמו. כולם בארץ מכירים את רמי לוי ורואים אותו כשם נרדף למחיר נמוך, גם כשזה לא בהכרח המצב. עתה הוא יידרש להחליט האם הוא משנה את המיתוג של הפעילויות שהוא רוכש, לטובת התכנסות למותג ברור ומוכר, או שמא הוא משנה את מה שהורגל בו ויוצר לעצמו שורת מותגים. מדובר, כפי שלמדנו לאורך השנים, בסוגיה מהותית.

מענה לאתגר המיקומים בערים

אך לא רק זאת, המהלכים הללו ממש לא מסכמים את כל התזזיתיות שמאפיינת את לוי בתקופה האחרונה: לאחר שהוא סיים ליצור את רשת "המחיר הנמוך" בענף המזון ולייצר תחרות בשוק (שכבר נבלמה בינתיים), הוא המשיך לתחום הנדל"ן המסחרי (כשבין היתר הקים גם קניון ומספר מרכזים נוספים), ונכנס גם לתחומי הסלולר והטלוויזיה (וייצר גם בהם תחרות), תוך שהוא מרחיב גם את פעילויות השירותים הנוספים והפיננסיים שהוא מעמיד לחברי לקוחות המועדון שלו.

למעשה, לוי שניצל בצורה מיטבית את הקריסות המהדהדות של רשתות הענק מגה וקלאב מרקט, כדי להפוך לאחד הגדולים בשוק, נכנס ליותר ויותר תחומים שבהם פעילה המתחרה הכי גדולה שיש: שופרסל, שבניהול איציק אברכהן. במה מדובר? שופרסל, הגדולה מרמי לוי, נכנסה לאחרונה לתחום הפארם, עם רשת ניו-פארם, תוך שהקימה מערך הפצה משמעותי לקמעונאים קטנים, וזאת במקביל לביסוס מעמדה בתחום הסופרים השכונתיים.

לצד זאת, בעת האחרונה אנו עדים לאסטרטגיות דומה של פיזור סיכונים ויצירת יתרון לגודל באמצעות קונסולידציה. זה תהליך שהתרחש בחמש השנים האחרונות בתחום האופנה, ובמסגרתו קבוצות אופנה כמו גולף, קסטרו ופוקס הרחיבו את הפעילות שלהן באמצעות רכישת רשתות או קבלת זיכיון למותגים בינלאומיים, וכעת ראינו את ניצניו גם בענף המזון שמחפש מצד אחד לפזר את הסיכון, ומהצד השני להרחיב את הפורטפוליו ואת הנוכחות, בעסקה שביצעה שופרסל לרכישת ניו-פארם.

בכל אופן, לוי לא קופץ גבוה מדי, וזאת מאחר שהרכישות הללו מוגבלות בהיקפן: הוא רוכש פעילויות צעירות, שהוא יכול להצמיח מלמטה, ולא בהיקפים של מאות מיליוני שקלים. הוא לא מתמנף משמעותית בעסקאות הללו, כך שגם אם הוא לא יצליח הוא לא ייכנס לבור. הסכנה היותר גדולה מבחינתו היא שחיקת היתרון הגדול שלו, שהביא אותו הלום: הזמן הניהולי של האיש, המותג והמנהל רמי לוי.

אבל מה בעצם מחפש לוי בגוד פארם ובקופיקס? שני המהלכים האלה נותנים למעשה פתרון לאחד האתגרים הכי גדולים עבורו - מציאת מיקומים בתוך מרכזי הערים. לוי כבר הגיע לרמת כיסוי גבוהה בפריסה שלו בחנויות הדיסקאונט הגדולות, אך חסרה לו דריסת רגל משמעותית בתוך הערים. כעת, באמצעות 10 הסניפים (בקרוב) של גוד פארם ו-30 הסניפים של סופר קופיקס, יזכה לוי לפריסה של 40 סניפים בתוך הערים הגדולות.

הזכיינות מקטינה את הסיכון

ועוד כמה מילים על הפעילות האסטרטגית החדשה של לוי - הפארם: שישה מתוך תשעת הסניפים הקיימים של גוד פארם מופעלים היום על ידי זכיינים, אך לדברי המייסדים הכוונה היא דווקא להמשיך ולפתח את הרשת על ידי סניפים בבעלות. סוגיה זו פוגשת את לוי גם בעסקה האסטרטגית השנייה ביצע לאחרונה, השותפות בקופיקס, משום שגם שם יש חלק גדול מהסניפים שפועלים באמצעות זכיינים.

מצד אחד מדובר בקושי, בין היתר משום אובדן אחידות בפעילות של הסניפים, ואולם, להיבט זה יש גם יתרון מבחינת לוי: הסניפים שבזכיינות מקטינים את הסיכון עבורו ומגלגלים למעשה את הסיכון לאחרים, לזכיינים שרוכשים ממנו ומגדילים לו את ההכנסות. ישנו גם יתרון בשימוש בזכיינים, והוא שכל זכיין מנהל עבור עצמו את העסק וחי אותו על רצפת המכירה.

ואולם, מדובר בסניפים קטנים אפילו בהשוואה לסניפים שרכשה שופרסל מניו-פארם. כיום, גודלו הממוצע של סניף של גוד פארם הוא 150 מ"ר בלבד. לשם השוואה, גודלו הממוצע של סניף ניו-פארם הוא 250 מ"ר, וגודלו הממוצע של סניף סופר-פארם הוא כפול - כ-500 מ"ר. כלומר, ללוי יהיה קשה לייצר מגוון, והוא יצטרך לשמור על תמהיל של מוצרי בסיס שייהנו מכוח הקנייה שלו. עד היום נמכרו בגוד פארם בעיקר מוצרים ביבוא מקביל. כעת ירחיב לוי את הפורטפוליו שלה גם למוצרי טואלטיקה מהיבואנים הרשמיים ויגדיל את המגוון.

ומה לגבי המיתוג של גוד פארם? כרגע מצהיר לוי כי אין לו כוונה לשנות את המיתוג של הרשת המוזלת, והוא רואה בה מי שמזוהה עם הדי.אן.איי שלו. ואולם, הוא נכנס עתה לתחום שחווה סערה של ממש מאחר שבמקביל אליו נכנסות אליו עוד שתי שחקניות: שופרסל של ניו-פארם וסמארט פארם של האחים ניסנוב, שמצטרפות לשחקנית הוותיקה והגדולה ביותר - סופר-פארם של משפחת קופלר.

בנוסף, ללוי אין כוונה להיכנס לתחום בתי המרקחת, כלומר לתרופות מרשם, ועל כן הוא חוסך עלויות משמעותיות בתפעול, דבר שעשוי להקל עליו לשמור על רמת מחירים נמוכה. בשיחה עם "גלובס" ציין לוי כי ברשתות המתחרות, ובראשן סופר-פארם, "רוכבים על הלקוח שבא ונכנס לקנות תרופות, ונחשף למוצרים בעקבות זה. אנחנו לא נכניס את הלקוח דרך התרופות, אלא דרך מחירים". סניפים אלה יהוו עבורו במה למכירת המותג הפרטי שאותו צפוי לוי להרחיב גם בתחומי הטואלטיקה והקוסמטיקה, ולייצר מוצרים שיתחרו בלייף של סופר-פארם, ובמותג הפרטי שתייצר שופרסל לניו-פארם.

בהמשך לאמירה הזו, כדאי לציין שלוי עצמו מקיים קשרים מסחריים עם רשת סופר-פארם בכל מיני זירות: לאחרונה היא פינתה לו את הנכס שפעלה בו ברחוב בן יהודה בתל אביב להקמת סניף ראשון של רמי לוי בשכונה, ובנוסף לוי משכיר לסופר-פארם חנויות במרכזים המסחריים שבבעלותו. על כן, יהיה קשה יותר לנהל מולה מלחמה חזיתית.

בכל מקרה, התחרות שבה משחקת סופר-פארם, ואיתה גם ניו-פארם, היא תחרות שמתמקדת בעיקר בעולמות של חוויית קנייה, מגרש שרמי לוי כלל לא מתיימר לשחק בו. ובכל זאת, כפי שהכניסה של לוי לאונליין אילצה גם את שופרסל לעבור למחירי דיסקאונט, גם בשוק הפארם לוי עשוי לחולל מהפכה בזירת המחיר.

העסקאות של רמי לוי

■ דצמבר 2011 - השקת שירותי הסלולר של רמי לוי תקשורת

■ אוגוסט 2017 - כניסה לשוק הטלוויזיה באמצעות חבילת ערוצים של הוט

■ ינואר 2018 - רכישת 20% מקופיקס

■ ינואר 2018 - הקמת חברה משותפת עם ישראכרט למועדון האשראי

■ מארס 2018 - רכישת 50.01% מגוד פארם ומגעים עם ישראייר לכניסה לתחום התיירות

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן