גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע סוגרת את המפעל באשדוד; למעלה מ-85 עובדים יפוטרו

חברת התרופות מתקשה למצוא מזור למצוקת העובדים ● מאות עובדי טבע בישראל עוד לא יודעים מה יעלה בגורלם ● טבע הודיעה כי לא הצליחה למצוא רוכש למפעל באשדוד שפעילותו אינה בליבת הפעילות של החברה ● ניסנקורן: "הנהלת טבע החליטה לעשות חיסול ממוקד למפעליה בארץ"

הפגנת עובדי טבע אשדוד / צילום: דוברות ההסתדרות
הפגנת עובדי טבע אשדוד / צילום: דוברות ההסתדרות

רגע אחרי חג הפסח התבשרו עובדי מפעל טבע-אשדוד כי חברת התרופות תסגור את המפעל תוך שנה, ותפטר כמחצית מ-175 העובדים במפעל בחודשים הקרובים. יתר העובדים יישארו לעבוד בחברה עד לסגירתו הסופית בחודש מארס 2019.

סגירת המפעל היא חלק מתהליך ההתייעלות המסיבי שטבע מבצעת תחת המנכ"ל החדש קאר שולץ, כדי לשרת את החוב הגדול שיש לה. התהליך כולל פיטורי 14 אלף עובדים, כ-1,750 מהם בישראל. כארבעה חודשים לאחר פרסום תוכנית ההתייעלות, התמונה מתבהרת: נראה כי טבע פועלת לרכז את פעילותה בישראל בארבעה מרכזים עיקריים. באביק שבנתניה ירוכז המו"פ האינובטיבי; בכפר סבא - אתר ייצור ומו"פ גנרי; ובטבע טק ברמת חובב - ייצור חומרי גלם פעילים (API). נוסף על כך ישנו המטה בפתח תקווה. כך למשל אל אביק יועברו חלק מעובדי אסיא, אתר של טבע בפתח תקווה שצפוי להיסגר, וכן עובדים מאתר קטן של טבע ברחובות יעברו לפעול מאביק. המפעלים בירושלים אמורים להיסגר בשנת 2019.

מוצרים בתחום העירוי וההזנה התוך ורידית

טבע הודיעה על ההתייעלות בדצמבר האחרון והבטיחה לנסות למצוא רוכש למפעל באשדוד, אך משלא נמצא רוכש כזה, הוחלט כעת לסגור את המפעל. במכתב שנשלח בדצמבר לעובדי טבע נכתב כי "נעשה מאמץ משמעותי לאתר קונה פוטנציאלי עבור אתר טבע-אשדוד, שאף הוא אינו נמצא בליבת העסק. במקרה שלא נצליח בכך, נבחן את המשך פעילותו".

המפעל באשדוד מייצר מוצרים בתחומי העירוי וההזנה התוך-ורידית, ובטבע צפויים להמשיך ולהביא לשוק את המוצרים הללו, אך הפעם כמוצרים מיובאים ולא כאלה שתייצר בעצמה.

בין המתעניינים ברכישת המפעל היו האחים טופז שייסדו את חברת המ-לט. סופר פארם התעניינה ברכישת פעילות נוספת שיש לטבע באשדוד - מרכז הכנות רוקחיות, שצפוי להמשיך ולפעול תחת טבע, כנראה בלוקיישן אחר.

שני אתרים נוספים של טבע הועמדו למכירה - בקריית שמונה, וכן חברת ההפצה ס.ל.א - ועד כה לא דווח על עסקאות למכירתם, כך שגורלם מעורפל בשלב זה. יחד עם זאת, בניגוד למפעל באשדוד, השניים הללו רווחיים וגם אם לא יימצא רוכש, טבע תמשיך לתפעל אותם.

המתווה באשדוד - הכולל פיטורי חלק מהעובדים מיידית, והשארת חלקם לעבודה עד לסגירתו הסופית של המפעל - דומה למתווים שנקבעו בשני מפעלי טבע בירושלים - מפעל הטבליות ומפעל המשאפים; עם זאת, במפעלים בירושלים הדבר נכלל במסגרת הסכמים עם ועדי העובדים באותם אתרים, בניגוד למצב באשדוד.

"אחרי השביתה האווירה הייתה נוראית. היה קשה לעבוד בגלל חוסר הוודאות וחוסר המשמעות - ממילא סוגרים", סיפרה היום ל"גלובס" עובדת טבע-אשדוד. "אחר כך קצת השתפר. אנשים נכנסו לשגרה. מי שלא היה ותיק מאוד עזב, אבל אלה בעיקר אנשים עם מקצוע נדרש בחוץ - מעבדה, הבטחת איכות וכספים. מי שעבד כאן כל חייו ויש לו ותק ופחות היכרות עם השוק בחוץ, מחכה לפיצויים. אני לא יודעת למה לא התנהל מו"מ למתווה פיצויים כבר עם ההכרזה ורק עכשיו יושבים על זה. חוסר הוודאות הוא הכי קשה לאנשים. עכשיו לפחות יש דד ליין".

לדברי העובדת, "המפעל לא מאוד רווחי. החלק הסטרילי לא רווחי בכלל אבל תמיד נחשב לחיוני. כנראה שאין פרות קדושות". היא מוסיפה כי "עדיין לא ברור אם מי שייצא מכאן יצא עם פיצויים סבירים או ידיים ריקות".

גיוס אג"ח בהיקף של 4.5 מיליארד דולר

כאמור, לפי תוכנית ההתייעלות, טבע אמורה לפטר 1,750 עובדים בישראל, ופעילותה בכיוון בחודשים האחרונים מצביעה על כך שהיא צפויה לעמוד ביעד הזה; בין היתר עד סוף 2019 יפוטרו כמה מאות עובדים בירושלים, מפעל פלנטקס בנתניה שבו הועסקו 220 עובדים צפוי להיסגר, וכך גם המפעל באשדוד; כמו כן מפוטרים עובדים רבים במטה. במקביל החברה ממשיכה לקצץ גם ברחבי העולם, וכך לדוגמה פורסם לפני מספר ימים כי היא מכרה מרכז שהיה לה בקנזס שבו ניתנו שירותי תמיכה למטופלים, ובכך מצבת כוח האדם שלה הצטמצמה בכ-200 איש.

השפעת ההתייעלות על התוצאות הפיננסיות של טבע אמורה להיראות בעיקר ב-2018-2019, כאשר המטרה היא להגיע עד סוף 2019 לחיסכון שנתי של 3 מיליארד דולר. למרות ההתקדמות החיובית מבחינת הנהלת החברה בתוכנית ההתייעלות, נותר עוד לראות האם הדבר יבוא לידי ביטוי בהתאם גם בדוחות הכספיים ברבעונים הקרובים, או שטבע תיאלץ לשקול אפשרויות נוספות כגון צמצום נוסף.

טבע מצפה לרשום השנה הכנסות של 18.3-18.8 מיליארד דולר ורווח נקי Non-GAAP (בנטרול סעיפים חשבונאיים שונים) של 2.25-2.5 דולר למניה, ירידה ביחס ל-2017. ההכנסות ב-2017 היו 22.4 מיליארד דולר והרווח הנקי Non-GAAP הסתכם ב-4.3 מיליארד דולר, כאשר לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), טבע הציגה הפסד עתק של 16.5 מיליארד דולר על רקע מחיקות מוניטין הנוגעות לפעילות הגנרית שלה בארה"ב. מאז שהושקה תוכנית ההתייעלות בדצמבר האחרון, מניית טבע עלתה ב-7.5% וכיום החברה נסחרת בבורסות ניו יורק ות"א בשווי 17.2 מיליארד דולר.

לאחרונה, טבע הפחיתה מעט את הלחץ הפיננסי כשגייסה 4.5 מיליארד דולר בהנפקת אג"ח, שנועדו להחזיר את החוב הבנקאי שלה שכפוף להתניות פיננסיות, ולפרוע חלק מהאג"ח הקיימות שמועד הפירעון שלהן מתקרב.

מפת מפעלי טבע

"החלטה כואבת, מצערת ובלתי נמנעת"

מטבע נמסר היום, "כפי שהודיעה טבע בדצמבר, מפעל טבע-אשדוד נכלל בתהליך הרה-ארגון אשר מתבצע כמתוכנן בישראל ובעולם, במטרה להקטין את בסיס העלויות בשל החוב הכבד שרובץ על החברה והנסיבות העסקיות המורכבות עמן היא מתמודדת.

"בהתאם להודעתה, בחנה טבע במהלך החודשים האחרונים אפשרות למכור את המפעל, אולם לצערנו לא נמצא רוכש מתאים. לאור האמור, נאלצת החברה לסגור את מפעל טבע-אשדוד. החלטה זו כואבת ומצערת אך עם זאת בלתי נמנעת, משום שחלק מפעילותו של המפעל אינה נמצאת בתחומי הליבה של טבע, וכן משום שייצור שקיות העירוי, המהווה כמחצית מכלל הפעילות במפעל, אינו רווחי ". טבע הוסיפה כי החברה "תנהג בכבוד, בהגינות וברגישות ותעניק לעובדי טבע-אשדוד תנאי פרישה מיטיבים - מעל ומעבר לחוק - כמו גם שירותי השמה, הכשרה וייעוץ מקצועי. טבע מקיימת דיאלוג ותהליך היוועצות עם נציגות העובדים וההסתדרות ומקווה שגם הפעם ההידברות תוכיח את עצמה ונצליח לסיים תהליך מורכב זה בהסכמות".

מההסתדרות, המייצגת את עובדי טבע-אשדוד, נמסר כי יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, מתח היום ביקורת חריפה על הנהלת החברה ואמר כי "הנהלת טבע מוכיחה שוב כי אין לה שום כוונה לחזק או לשמר את הפעילות שלה בישראל. דווקא כעת, לקראת יום העצמאות ה-70 למדינה, טבע שנוסדה כאן והפכה להצלחה בינלאומית בזכות המוח הישראלי, ממשיכה להתנתק מאיתנו ולסגור את מפעליה בארץ אחד אחרי השני. חברת טבע ממשיכה לכרסם במורשתה ורומסת ללא בושה את הערכים של מייסדיה. אלפי העובדים שנדרשו לשלם על ההחלטות הניהוליות הכושלות של החברה, הראו מוכנות להירתם כמעט לכל מהלך שיעזור לשקם את ספינת הדגל של התעשייה המקומית. במקום לנצל את ההזדמנות ולהיות שותפה לצעדים שיבטיחו את עתיד החברה כחברה ישראלית רב לאומית, הנהלת טבע החליטה לעשות חיסול ממוקד למפעליה בארץ".

ניסנקורן הוסיף כי "חשוב שכולנו נזכור כי ההנהלה שבוחרת כעת לחתוך בבשר החי, דווקא כאן בישראל, כוללת חברי דירקטוריון ישראלים שלא רעדה להם היד כשהפכו לשותפים לביזוי החזון שעליו הוקמה החברה. בשעת מבחן זו, וכלקח כואב ממקרה טבע, מוטלת האחריות על כתפיה של ממשלת ישראל להציל את התעשייה המקומית, להשקיע בעידוד הייצור מקומי ולתת עדיפות אמיתית לכחול לבן".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם