גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגות ה-70 הן תעמולה מפלגתית

תשדירי יום העצמאות משקפים את עולם הערכים של השלטון הנוכחי

מירי רגב / צילום: מארק ניימן, לע"מ
מירי רגב / צילום: מארק ניימן, לע"מ

ראיתם את סרטון חגיגות ה-70 למדינה? ודאי שראיתם. תקציב פרסום של 12 מיליון שקל עומד מאחורי הקמפיין ומבטיח שכל אזרח במדינה ייחשף אליו, בטלוויזיה או ברדיו, ברשת האינטרנט או בעיתונות. הססמה היא "יש במה להתגאות", והמסר הוא שצריך לשמוח כי הכול בסדר במדינה, שלא לומר מצוין.

ברגע הראשון הסרטון נראה מאוד שמח, ואחר-כך זה נראה קצת עצוב. עצוב שאנחנו צריכים בשנת ה-70 להכריז בסרט תעמולה מטעם הממשלה שיש במה להתגאות. הרי מתי אנחנו צועקים משהו בקול רם כל-כך, לחוצים כל-כך לשכנע, להסביר, להוכיח.

בעצם זה הרי מובן מאליו. ברור שיש במה להתגאות. הקמנו מדינה, ויש בה אנשים והישגים מופלאים. אז למה דחוף לנו להעיד על עצמנו, להתגאות בקלישאות, להשוויץ, לצעוק שאנחנו טובים (זכינו במדליה) וגם לדחוק את המורכבות, את החרדות, את החששות ואת הצדדים הפחות ראויים של הקיום המדיני שלנו.

ואולי בעצם כל תשדיר תעמולה לשמחה מאולצת ומוכתבת מלמעלה ביום העצמאות יהיה מגוחך, מנותק, סטראטופי ונלעג כמו התשדיר הזה. זוהי בדיוק הסיבה שהיה צריך לוותר על התעמולה הזאת.

ברור שיש לנו הרבה במה להתגאות, לפעמים גם במה להתבייש וגם מה לתקן. תנו לנו לחגוג את יום העצמאות בלי המגאפון המגוחך הזה, יש בנו הרבה יותר מ"סללנו כבישים וייבשנו ביצות" או "הכנסנו ספר תורה וגמרנו בה"ד 1". יותר מכמה מדליות בודדות שקיבלנו בג'ודו באולימפיאדה. הסט נראה כל-כך מלאכותי ומנותק, ממש לא ישראל שאנו מכירים.

אבל כל זה, עד עכשיו, עניין של טעם אישי. אולי יש כאלה שאוהבים את הז'אנר. אבל זה המקום לומר שהז'אנר הזה לקוח מתשדירי תעמולת הבחירות, והקמפיין הזה הוא תעמולה פוליטית ותעמולת בחירות אסורה. בכל מערכת בחירות אנו מכירים את התשדירים של מפלגת השלטון שמציגים כמה הכול טוב ויפה. תשדירי יום העצמאות משמשים בתפקיד הזה - ועושים זאת באופן בוטה וגלוי.

מדובר למשל בקריינות של השרה מירי רגב בתשדירים ברדיו, בהופעה האישית שלה בתשדיר "הללויה" ובתכנים נוספים של הקמפיין כולו, שהוא פוליטי ואידאולוגי מכף-רגל ועד ראש, גם בלי נאום של ראש הממשלה בטקס המשואות בהר הרצל.

התשדירים הם תשדירי תעמולה מובהקים בסגנונם ובתוכנם, הם מראים לנו בדיוק על מה יש להתגאות, ומה הממשלה מנכסת לעצמה, ומה יש להסתיר, כלומר על מה מתביישים. מדובר ללא ספק בתוכן אידיאולוגי, פוליטי וגם שנוי במחלוקת בציבור.

מה אין בקמפיין? אין גאווה על יצירה, ספרות, תרבות אמנות, ודאי לא על אקדמיה והישגי האוניברסיטאות. אין גאווה על מערכת המשפט ולא על בית המשפט העליון, גם לא על חופש הביטוי בתקשורת או בתיאטרון. אין את המילים "שלום", "שוויון", "כבוד האדם" או "זכויות אדם", ואין כמובן זכר לאזרחים הערבים והלא-יהודים האחרים של המדינה, שהם 20% מאזרחיה, גם בלי הפליטים.

הישגי מפא"י הם היסטוריה רחוקה, משקיפים כמו זוג זקנים מהגזוזטרה, היציע של ההתרחשות העיקרית, עבר רחוק ונשכח, ממש כמו מפלגת העבודה והשמאל. הזירה המרכזית שייכת לממשלה ועושה שימוש ציני בצה"ל, בבה"ד 1 וביהדות, הכנסת ספר התורה שנראית כאירוע של הבית היהודי.

עולם המושגים הוא של מירי רגב, דוברת צה"ל (בה"ד 1) ושרת הספורט (המדליות של הג'ודו), ושל שרי הממשלה הדתיים. עשרות מיליוני שקלים, תקציב הקמפיין הפוליטי הזה וחגיגות יום העצמאות, שבמרכזן עומד גבר שהוא סתם שמח.

אז זהו, שלא. השמחה היא לא סתם, והמסרים הם בוטים ופוליטיים. חגיגות יום העצמאות מצטיירות כמסע תעמולה מפלגתי, שוביניסטי ואידיאולוגי, של הממשלה, המנכסת לעצמה את סמלי הממלכתיות של המדינה. כל זאת בקרבה גדולה לימי הבחירות ברשויות המקומיות, וכנראה גם לבחירות הארציות שצפוי שיוקדמו.

אם היה כאן יועץ משפטי לממשלה אמיץ וחד אבחנה, היה צריך לקרוא לו לעצור את הביזיון הזה. נסתפק בכך שנאמר באופן מפורש: הקמפיין הזה הוא תעמולה לממשלה, בושה לדמוקרטיה ולערך השוויון של הבחירות.

■ הכותב הוא מומחה למשפט ותקשורת, משנה לנשיא ורקטור בצלאל. 

עוד כתבות

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"