גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נא להכיר: 100 המנהלים שלקחו הביתה יותר מ-800 מיליון שקל

השנה הגרועה שעברה, לא מנעה מטבע לשלוח את נציגיה לצמרת המשתכרים במשק ● לעומת זאת, חוק שכר הבכירים ניפה מהרשימה את רוב נציגי סקטור הפיננסים, וגם ב-2017 כמעט שלא נמצאו נשים מבין שיאני השכר ● שנה חלפה, ומה השתנה? ● פרויקט מיוחד

כבר 24 שנה ש"גלובס" עוקב אחר שכר הבכירים בבורסה בת"א, מדרג ומנתח את הנתונים. גם השנה עקבנו אחר השכר והתגמולים להם זכו בכירי החברות הציבוריות בשנת 2017, אשר בדומה לקודמותיה היטיבה עימם ופינקה אותם עד מאוד. אלה המספרים הבולטים בסיכום שנתי:

830 מיליון שקל הייתה עלות ההעסקה המצרפית של 100 שיאני השכר בחברות הנסחרות בת"א בשנת 2017 - נתון המשקף עלות העסקה שנתית ממוצעת של יותר מ-8 מיליון שקל לכל מנהל במאייה הראשונה, ועלות העסקה חודשית ממוצעת של כ-690 אלף שקל. הסכום המצרפי מהווה עלייה של כ-10% ביחס להיקף התגמולים המצרפי של מאה שיאני השכר ב-2016, אז הצטברה עלות העסקתם הכוללת ל-753 מיליון שקל. יש לציין כי סיכום נתוני 2016 נעשה טרם פרסום רשימת שיאני השכר של החברות פריגו ונייס, שבדרך כלל מושכים את המספרים כלפי מעלה.

מי שמשכו בשנה האחרונה את הנתונים כלפי מעלה, היו בכירי ענקית הגנריקה טבע, דווקא בשנה הגרועה ביותר לעסקי החברה ולמשקיעיה, שבאה לידי ביטוי בין היתר בצלילה של כמחצית משוויה של ענקית הגנריקה לצד שחיקת התוצאות העסקיות וחששות בדבר יכולתה לשרת את חובותיה.

היקף התגמולים לעשרת בכירי טבע הצטבר ב-2017 לסכום ענק של כ-180 מיליון שקל. אלה כוללים חמישה מנהלים בכירים שכבר עזבו את החברה, ובהם המנכ"ל הקודם, ארז ויגודמן, שעבור קצת יותר מחודש בתפקיד (ממנו הודח במהלך פברואר 2017) נהנה מתגמולים של קרוב ל-10 מיליון שקל.

ראש וראשון לשיאני השכר בטבע (ובכלל) אשתקד הוא המנכ"ל נכנס, קאר שולץ, שעלות העסקתו ב-2017 עמדה על סכום דמיוני של כ-60 מיליון שקל, סכום אשר רובו המוחלט ניתן לו כתגמול הוני עם כניסתו לתפקיד.

רף הכניסה למאיית השיאנים עלה ב-2017 בכ-5%, מ-4.4 מיליון שקל ב-2016 ל-4.6 מיליון שקל אשתקד, סכום ממנו נהנו יותר מ-10 מנהלים.

320 מיליון שקל מסך עלות העסקת 100 שיאני השכר אשתקד הייתה בתגמול מנייתי - סכום המהווה 39% מסך התגמולים שהוענקו להם, לעומת 24% שהיוו תגמולים אלה מסך השכר ב-2016.

סכום זה משקף קפיצה של 77% ביחס להיקף התגמול המנייתי שניתנו ל-100 שיאני השכר ב-2016, שהסתכם אז ב-181 מיליון שקל. גם השינוי החד בפרמטר זה הושפע במידת מה מהתגמולים לבכירי טבע, שמרביתם קיבלו תגמולים מנייתיים שמנים.

18% מסך התגמולים המנייתיים (56 מיליון שקל) ניתנו למנכ"ל טבע, קאר שולץ, ואילו קודמו בתפקיד, ארז ויגודמן, היה היחיד מבין בכירי טבע שהתגמולים שלו לא כללו רכיב מנייתי בכלל.

מלבד ויגודמן, עוד 30 שיאני שכר נוספים במאיה הראשונה קיבלו תגמולים ללא רכיב מנייתי.

ארז ויגודמן. עבור קצת יותר מחודש נהנה מתגמולים של קרוב ל-10 מיליון שקל / איור: גיל ג'יבלי

225 מיליון שקל הייתה עלות ההעסקה המצרפית של עשרת שיאני השכר אשתקד, סכום המשקף תגמול שנתי ממוצע של קרוב ל-23 מיליון שקל לכל אחד מהם (כ-1.9 מיליון שקל לחודש). סכום מצרפי זה משקף זינוק של 33% ביחס לתגמול המצרפי של עשרת שיאני השכר ב-2016, ועלייה של 12% ביחס לשכר מצרפי של כ-200 מיליון שקל, שקיבלו עשרת השיאנים ב-2015.

רק ארבעה מבין עשרת שיאני השכר הם מנהלים ישראלים, והשאר זרים.

בניטרולם, היקף התגמול המצרפי של עשרת שיאני השכר הישראלים בשנה שעברה הגיע ל-143 מיליון שקל ובראשם עומד יצחק פטרבורג, מי שכיהן כמנכ"ל טבע הזמני מאז עזב ויגודמן ועד מינויו של שולץ, עם תגמולים שחצו רף של 23 מיליון שקל, לעומת יותר מ-20 מיליון שקל שקיבל ויגודמן ב-2016 - מה שהפך אותו אז לשיאן השכר הישראלי בבורסה.

מלבד ויגודמן, שנותר גבוה בצמרת, בין אלה שנכללים בעשיריית שיאני השכר הצברים שנה שניה ברציפות ניתן להזכיר את ברק עילם מנייס, חן ליכטנשטיין מאדמה, בצלאל מכליס מאלביט מערכות, אורי יהודאי מפרוטרום ואיתמר דויטשר מאלקטרה.

הרשימה המלאה - חלק א'
הרשימה המלאה - חלק ב'

לכתבה השנייה בסדרה
לכתבה השלישית בסדרה
לכתבה הרביעית בסדרה

4 בלבד מבין 100 שיאני השכר היו נשים, הממשיכות להוות מיעוט עם נוכחות מצומצמת ביותר בצמרת שיאני השכר, בדומה לשנים קודמות, שגם בהן הסתפקו בנציגות חד-ספרתית ברשימה זו - מספרים הממחישים שוב את הדומיננטיות הגברית בצמרת שיאני השכר.

שיאנית השכר הנשית הגיעה גם היא מטבע - האפרון פרידריקסדוטיר, אחראית על המו"פ בחברת הגנריקה, שעלות העסקתה התקרבה ל-13 מיליון שקל (3.7 מיליון דולר) ומיקמה אותה היישר אחרי עשיריית שיאני השכר.

הרבה אחריה, שיאנית השכר מבין המנהלות הישראליות הייתה מיה שטרק, מנכ"לית גזית גלוב ברזיל השייכת לקבוצת הנדל"ן המניב של חיים כצמן, עם תגמולים של 6.5 מיליון שקל, ששלחו אותה לסגור את רשימת 50 שיאני השכר.

מי שעוד נכנסו לרשימה בקרב הנשים היו אורית לרר, מנכ"לית הפועלים שווייץ, שקיבלה קרוב ל-6 מיליון שקל, ועופרה שטראוס עם 5 מיליון שקל, סכומים שמיקמו אותן באזור המקומות ה-60 וה-80 ברשימה.

26 מבין 100 שיאני השכר הגיעו מענף הנדל"ן (על זרועותיו השונות), שממשיך להיות אחד מהענפים המתגמלים ביותר ושומר על יציבות גם ביחס למספר נציגיו ב-2016 (25). יחד עם זאת, מבין שיאני השכר הנדל"ניסטים, רק אחד - אוליבר קאר, מנכ"ל קאר פרופרטיס מקבוצת אלוני חץ, הצליח להתברג ל-20 השיאנים והיתר ממוקמים בעיקר בחלק התחתון של הטבלה.

כשליש משיאני השכר הגיעו מחברות דואליות, בראשם מנהלי טבע, פריגו ונייס, ששלחו יחד קרוב ל-20 נציגים לרשימה, מרביתם בחלק העליון שלה.

בסיכום שנתי ובעקבות כניסתו לתוקף של חוק שכר הבכירים בלטו בהיעדרם מנהלי סקטור הפיננסים, ששלחו 7 נציגים בלבד למאייה הראשונה, בראשם איציק עוז מהפניקס, ובסך הכול כללו שלושה בנקאים, שלושה נציגי חברות ביטוח ונציג אחד מבתי ההשקעות. זאת לעומת 24 נציגים שהגיעו ב-2016 מחברות הפיננסים וכללו אז 17 בנקאים ו-7 מנהלי חברות ביטוח ופיננסים.

7 מבין שיאני השכר נושאים את השם יצחק על הטיותיו השונות - פטרבורג מטבע, עוז מהפניקס, וויץ מקרסו מוטורס, בנבנישתי מפרטנר, אברכהן משופרסל, דבח מדלתא ואנג'ל מאורמת.

איציק עוז, הפניקס. מוביל בביטוח / איור: גיל ג'יבלי

עלות העסקת שבעת היצחקים יחד התקרבה ל-64 מיליון שקל - כ-36% מהסכום (כ-23 מיליון שקל) מהם לפטרבורג לבדו.

41 מבין השיאנים הם מנכ"לים (חלקם מנכ"לים לשעבר) ו-9 הם יו"רים. יתר הנכללים ברשימה הגיעו אליה במסגרת תפקידי הנהלה שונים, בהם מנכ"לים של חברות בת, משנים למנכ"לים, סמנכ"לים, מנהלי פעילויות וחטיבות ועוד.

22 מבין 100 שיאני השכר מגיעים מחברות שאינן נכללות במדד ת"א 125, קרוב למחצית מהם (9) מחברות הנסחרות באמצעות אג"ח בלבד.

19 מבין שיאני השכר בשנה שחלפה הם מנהלים זרים. הם קיבלו יחד סכום של 244 מיליון שקל - כ-30% מסך התגמולים שניתנו ל-100 שיאני השכר. על קרוב לרבע מסכום זה (59 מיליון שקל) אחראי מנכ"ל טבע, קאר שולץ.

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?