גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלן הראשי באוצר: שפל היסטורי בשיעור המשקיעים בנדל"ן

ההאטה בענף הנדל"ן למגורים נמשכה גם בפברואר 2018 עם ירידה משמעותית בשיעור הרכישות ● שיעור המשקיעים מכלל רוכשי הדירות צנח לרמה של 13% בפברואר

דירת מחיר למשתכן / צילום אילוסטרציה: תמר מצפי
דירת מחיר למשתכן / צילום אילוסטרציה: תמר מצפי

במהלך חודש פברואר נרכשו 8,700 דירות, 7,600 מהן במחירי שוק חופשי ועוד 1,100 דירות במסגרת מחיר למשתכן. על פי נתוני הכלכלן הראשי, בניכוי הדירות המוזלות, מדובר בירידה בשיעור 12% בהשוואה למספר הדירות שנמכרו במחירי שוק בפברואר 2017 וירידה דומה בהשוואה לחודש הקודם (ינואר 2018).

במקביל גם עם שילוב הדירות המוזלות בכלל העסקאות שבוצעו במהלך פברואר, נרשמה ירידה בשיעור 4% בהשוואה לחודש הקודם ובשיעור 2% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. מדובר בנתון המחזק את מגמת ההתקררות בענף, במיוחד לאור העובדה שבחודש הנסקר היקף הדירות המוזלות שנמכרו היה הגבוה ביותר עד כה ועמד כאמור על כ-1,100 דירות.

גם בסקירה הנוכחית, כמו בסקירות הקודמות, מתייחסים באוצר לתזרים המזומנים הפוטנציאלי של הקבלנים ממכירת דירות חדשות. על פי הנתונים, תזרים זה עמד בפברואר האחרון על כ-4.5 מיליארד שקל, עלייה בשיעור 9% בהשוואה לחודש הקודם. באוצר מדגישים כי העלייה בנתון זה היא פרי מכירה משמעותית יותר של דירות מוזלות במסגרת מחיר למשתכן ולכן: "מי שנהנו מהגידול בתזרים המזומנים בחודש פברואר היו בעיקר הקבלנים שמכרו במסגרת "מחיר למשתכן".

על רקע ממצאים אלה נציין כי התלות ההולכת וגוברת של תזרים המזומנים של הקבלנים במידה בה הם נוטלים חלק במסגרת "מחיר למשתכן" מוצאת ביטוי גם בשינוי ב"דירוג" הקבלנים לפי היקף מכירות. כך למשל, בשנת 2017 נכנסו לעשרת הקבלנים (יזמים) המובילים בישראל שתי חברות שכלל לא נמנו על מאה הגדולות בשנת 2015, שנת השיא במספר העסקאות בשוק הנדל"ן". המשמעות הנגזרת מניתוח זה של האוצר היא שקבלנים שהחליטו לקחת חלק בתוכנית מחיר למשתכן נפגעים פחות מההתקררות בענף.

כאמור, אחד הנתונים הבולטים בסקירה הנוכחית מתייחס לשיעור המשקיעים מכלל רוכשי הדירות שצנח לרמה של 13% בפברואר, רמת שפל היסטורית על פי האוצר. בכל הנוגע לרכישות המשקיעים, בחודש פברואר רכשו האחרונים רק 1,100 דירות, ירידה משמעותית בשיעור 29% בהשוואה לינואר 2018 וירידה דומה בנתון זה בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. הירידה המשמעותית ביותר בפעילות המשקיעים על פי הסקירה התמקדה באזור תל-אביב ובאזור נתניה (ירידה בשיעור 70% ברכישת משקיעים בנתניה וירידה בשיעור 50% בתל-אביב).

במקביל, גם מכירות המשקיעים רשמו ירידה לא מבוטלת בשיעור 18% בהשוואה לינואר 2018. בחישוב מלאי הדירות המוחזקות על ידי משקיעים, עולה כי בחודש פברואר נגרעו 630 דירות המוחזקות על ידי משקיעים, ומאז אפריל 2016 מדובר על לא פחות מ-9,400 דירות שנגרעו ממלאי זה. נציין כי כל עוד פתרונות השכירות הממוסדת צולעים, מדובר בהיקף לא מבוטל של דירות שנגרעו משוק ההשכרה החופשי. מהצד השני, מדובר בדירות שיצאו למכירה לציבור הרחב מה שהגדיל את היצע הדירות לרכישה.

עוד נתון משמעותי שעולה מסקירת האוצר נוגע לקהל המשמעותי ביותר בשוק הדיור - משפרי הדיור. סך רכישות משפרי הדיור בפברואר עמד על 2,800 דירות, ירידה בשיעור 17% בהשוואה לחודש הקודם (ינואר 2018) וירידה בשיעור 20% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. במקביל, הנתונים גם מעידים כי יותר משפרי דיור נוטים למכור קודם את הדירה הישנה טרם רכישת הדירה החדשה, מגמה הפוכה למה שהראו הנתונים בשנים האחרונות.

באוצר טוענים כי מדובר בשינוי מגמה שתומך בשינוי התנהגות של משפרי הדיור. אם פעם משפרי הדיור היו רוכשים דירה חדשה וממתינים עם מכירת הדירה הישנה כדי למקסם את מחירה בגלל העלייה המתמשכת במחירי הדירות, כעת נראה שיותר משפרי דיור קודם מוכרים ורק אז ניגשים לרכישה. במקביל, במסגרת הנתונים מציינים באוצר כי גם משך הזמן למכירת דירה עלה ומדגימים זאת על ידי התמקדות באזור רחובות: "באזור רחובות, נדרשו 6.4 חודשים בממוצע למכירת דירה שיצאה מ"המלאי" בחודש פברואר האחרון. בפברואר אשתקד עמד פרק זמן זה על חמישה חודשים".

נציין כי נתון זה יחד עם הירידה בשיעור רוכשי דירות בהמתנה תומכים בטענה כי גם משפרי הדיור מגיעים למצב בו יצטרכו להתפשר על המחיר שיקבלו על הדירה שהם מוכרים. על כך נכתב בסקירה כי: "במלאי הדירות בהמתנה (דירה שמשפרי הדיור מנסים למכור לאחר רכישת דירה חדשה) הצטברו כ-13 אלף דירות, למעלה ממחציתן יצטרכו להימכר השנה על מנת שבעליהן לא ימוסו כמשקיעים". נזכיר כי אם משפר דיור אינו מוכר את דירתו תוך 18 חודש הוא לא יכול לקבל הקלה במס וכאמור נחשב למשקיע בכל הקשור למיסוי, מדובר בתוספת משמעותית בתשלום מס שבח. המשמעות היא שלא מן הנמנע שעל משפרי הדיור יהיה להתפשר במחיר הדירה עד המועד הקובע, וכאשר מדובר בכ-6,500 דירות שיצטרכו להימכר עוד השנה (על פי הסקירה: מחצית מ-13 אלף דירות בהמתנה א"ח) מדובר בהיקף משמעותי של דירות שעשוי להשפיע על המחירים."

עוד נקודה שעולה במסגרת הסקירה מתייחסת לתוכנית מחיר למשתכן. ניתוח האוצר אודות רכישת מחוסרי הדיור (רוכשי דירה ראשונה) מעלה כי בעוד באזור המרכז נרשמה ירידה ברכישת דירות במחיר שוק על ידי קהל זה, באזור רחובות נרשם דווקא המצב ההפוך - עלייה בשיעור כ-20% ברכישת דירות על ידי מחוסרי דיור במירי שוק חופשי.

"ניתוח רכישות אלה באזור רחובות, של מי שעבורם זוהי דירתם הראשונה, מעלה כי רק מחציתם הם נשואים, כאשר שליש מהם רווקים (שאינם עומדים בתנאי הזכאות למחיר למשתכן). מאפיין בולט נוסף שלהם (כולל של הזוגות הנשואים) הוא רמות שכר נמוכות יחסית. כך השכר הממוצע למשק בית של אוכלוסייה זו עמד על 11.2 אלף שקל בלבד. רמות שכר אלה גם "מסבירות" את העובדה ששיעור גבוה של 80% מהדירות שרכשו היו דירות יד שנייה, בעיקר (91%) אלה שמכרו משפרי הדיור".

כלומר, באוצר מסבירים כי הנתון מושפע מרוכשים שאינם זכאים למחיר למשתכן והעלייה ברכישת דירות במחירי שוק באזור זה אינה נובעת מחוסר אטרקטיביות או ייאוש של זכאים מהתוכנית הממשלתית. עוד עולה מניתוח האוצר כי מחיר הדירות של הזכאים במסגרת מחיר למשתכן באזור רחובות דומה לרמת המחירים של הדירות שנרכשו בשוק החופשי, אולם הרוב המוחלט של הדירות שנרכשו במחירי שוק הן דירות יד שנייה, ורק חלק קטן מהן נרכשו ממשפרי דיור שכבר רכשו דירה חדשה (חמישית מהרכישות על פי האוצר).

"נטייתם הפחותה של הזוגות הצעירים לרכוש דירות מ'מלאי' הדירות בהמתנה נעוצה, בין היתר, ברמות המחירים הגבוהות יותר של דירות אלה, עדות לעובדה שמשפרי הדיור הרוכשים דירה טרם שרכשו דירה אחרת הינם מבוססים יותר בהשוואה ליתר משפרי הדיור (ולפיכך סביר להניח שהתגוררו בדירות יקרות יותר)".

בסיום הסקירה מציינים באוצר כי נתונים ראשוניים לחודש מרץ מצביעים על עלייה במספר העסקאות בדירות יד שנייה, עם אינדיקציות למכירות מוגברות של משקיעים, זאת בעקבות הנתונים שמעידים על גידול בגביית מס שבח בחודש מרץ.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר