גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשיא טראמפ חובש כומתה ויוצא להתקפה בטוויטר

הנשיא טראמפ לא מעוניין במדינות חוץ מפוארת, אלא מונע משיקולי פנים תועלתניים ● מצויד בגישה חופשית לטוויטר יחד עם נתונים לא מדוייקים, הוא מצליח להשיג את המטרות שלו

הנשיא טראמפ  / צילום: רויטרס
הנשיא טראמפ / צילום: רויטרס

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם את ציוץ סוריה שלו, בשבת בבוקר, במילים mission accomplished, "עמדנו במשימה".

הוא אולי לא זכר את האסוציאציה הבלתי נעימה מעיקרה, ששימוש הלשון הזה מעורר אצל אמריקאים. המילים האלה עצמן עיטרו את סיפונה של נושאת המטוסים אייברהם לינקולן, כאשר הנשיא ג'ורג' דאבליו בוש נחת עליה, באחד במאי 2003 (הוא הגיח ממטוס קרב של הצי, במדי טייס הדוקים). בוש הגיע לשם, בשידור חי, כדי לטעון לניצחון במלחמת עיראק, רק חמישה שבועות לאחר שהתחילה.

הוא, ואמריקה, עמדו בפיסגת כוחם. השנים הבאות של מרחץ דמים וכתישה בעיראק בואכה דאעש הורידו אותם ממנה.

מטר הטילים על מרכזי המחקר והפיתוח של נשק ההשמדה ההמונית הסורית בשבת לפנות בוקר לא החזיר את אמריקה אל שיאה. למען האמת, לא ברור כלל שטראמפ רצה להגיע אל איזשהו שיא. הצירוף "עמדנו במשימה" מחייב אותנו להציג את השאלה מה בעצם הייתה המשימה.

אנחנו חוזרים אל ארצנו

עד כמה שאנחנו יודעים, לנשיא ארה"ב מעולם לא היו הרהורים אימפריאליים, או ניאו-אימפריאליים. התעניינותו בעולם החיצון הייתה ועודנה תועלתנית לחלוטין. אמור לו "נאט"ו", הוא לא יגיד "שותפות גורל של הדמוקרטיות המערביות", אלא "אני רוצה שהמדינות החברות יתרמו יותר כסף להוצאות הביטחון של עצמן"; אמור לו סין, הוא לא יגיד "בלימת התפשטותה של מדינת משטרה", אלא "קיצוץ הגירעון במאזן המסחרי"; אמור לו "סוריה", הוא לא יגיד "הבטחת זכויות האדם", אלא "להביס את דאעש".

להביס את דאעש, ולצאת משם לכל הרוחות. מהר, מהר. בימים שקדמו לשימוש בנשק כימי נגד תושבי א-רוטא, נשיא ארה"ב הודיע לפחות פעמיים, בפומבי, כי הואיל ודאעש הובסה, מנוי וגמור אתו לצאת מסוריה, ולחזור הביתה. "בקרוב מאוד, אנחנו יוצאים... אנחנו הולכים לצאת בקרוב מאוד. אנחנו חוזרים הביתה, אל ארצנו, שאליה אנחנו שייכים, שבה אנחנו רוצים להיות".

אפשר כרגע רק לנחש את הקשר בין ההכרזה ההיא, בנאום בעצרת פוליטית במדינת אוהיו בסוף החודש שעבר, לבין החלטת המשטר הסורי להשתמש בנשק כימי נגד נתיניו. הנשיא עבר על אחד הלאווים המפורסמים שלו מזמן מערכת הבחירות: לא להודיע ליריבי אמריקה מראש את תוכניותיה.

התינוקות היפהפיים

גאז הכלורין, או הסרין, מעורר תגובות אינסטינקטיביות אצל הנשיא. כאשר ציווה על פעולת העונשין הראשונה נגד משטר אסד, לפני שנה, הוא דיבר על מותם של "תינוקות יפהפיים". איפיונים יותר אבסטרקטיים אינם חלק מאוצר המילים שלו. ברור לו בהחלט החטא של הריגת תינוקות, והחטא חמור שבעתיים אם הם "יפהפיים".

אין צורך לזקוף את האיפיונים האלה לחובתו. הנשיא אובמה, שידו לו רב בלשון אבסטרקטית, הצליח למצוא תירוץ מדיני מלומד, כדי להימנע מלהעניש את משטר אסד על טבח באמצעות גז בקיץ 2013. אף כי נחצו "הקווים האדומים" שאובמה עצמו שירטט ב-2011, הנשיא לא עמד בדיבורו. הוא הניח לרוסים לרקוח עיסקה, שמכוחה בית אסד יוותר לכאורה על נשק ההשמדה, וארה"ב תוותר על כל תפקיד פעיל במלחמת האזרחים הסורית.

בקיץ 2013, כאשר שררה ציפייה כללית להתקפה אמריקאית מסיבית על בית אסד, לא הייתה כל נוכחות צבאית רוסית בסוריה. ארה"ב הייתה יכולה לכונן שליטה מלאה על כל המרחב האווירי של סוריה, בקלות יחסית. איראן וחיזבאללה היו נפלטים משם, ימי בית אסד היו מתקצרים, ו... ומי יודע מה היה קורה. אולי דגלי איסלאם שחורים היו מתנופפים בדמשק. ואולי לא.

שלוש האופציות

כך או כך, לפי הידוע, אין לדונלד טראמפ כל כוונה לתקן מה שעיוות אובמה. קודם כול, הרבה יותר מדי מאוחר. שנית, הוא הבטיח לבוחריו שארה"ב לא תשגה עוד בהרפתקאות יקרות מעבר לים. על פי חשבונו (המאוד-לא-מדויק), ארה"ב הוציאה "שבעה טריליון דולר" למימון מלחמותיה ב"מזרח התיכון" (הוא כלל בזה את אפגניסטן, וגם כך הגזים מאוד). הוא צריך את הכסף כדי "לבנות את החומה" לאורך גבול מקסיקו; וכדי לשקם את התשתית המתערערת של ארה"ב.

במובן הזה, המשימה אמנם הושלמה. ארה"ב הפגינה את מורת רוחה, ועשתה כן באופן אפקטיבי יותר מאשר לפני שנה. אבל גם אם היא הפחיתה את יכולתו של המשטר להרעיל את נתיניו, היא לא הפחיתה כלל את יכולתו, או את נכונותו, להרוג את נתיניו.

היו אתמול דיווחים בוושינגטון, שהפנטגון הציג שלוש אופציות לשיקול דעתו של הנשיא: הרבה מאוד, קצת מאוד ומשהו באמצע. לפי אחד הדיווחים, הנשיא נטה תחילה דווקא להרבה מאוד, היינו גל של התקפות שנועד להימשך ימים אחדים, כדי לפגוע ביכולת השיור של המשטר. הגנרלים שכנעו אותו להסתפק בהתקפה מוגבלת וחד-פעמית.

נראה שזו הייתה גם תביעתם של בעלי הברית, בייחוד הבריטים. תרומתם הייתה צנועה מאוד, ארבעה טילי שיוט, אבל היא הייתה נחוצה. לתרזה מיי אין רוב בפרלמנט, ודעת הקהל הבריטית נחרצת בהתנגדותה להתערבות צבאית. היא לא יכלה להסכים אלא להתערבות מוגבלת. הנשיא השתכנע.

התקפה על ארצנו. סליחה?

בשעות שלאחר ההתקפה הוא היה "נשיאותי" מתמיד. זו הפוזה השמורה לנשיא ארה"ב כאשר הוא חובש את כומתת המפקד העליון של הכוחות המזוינים. נשיאים אוהבים את הכומתה הזו, כי שאון הפוליטיקה המפלגתית נוטה לדעוך כאשר התותחים רועמים והטילים שורקים.

אבל ללמדכם משהו על מצב הדעת של הנשיא, כאשר הוא השתמש בימים האחרונים במילים "זו התקפה על ארצנו", הוא לא עשה כן כדי להצדיק את ההתקפה על סוריה. "ההתקפה על ארצנו" הייתה האופן שבו הוא תיאר, בציוץ, את פשיטתם של סוכני האף.בי.איי על משרדו של מייקל כהן, עורך דינו הנאמן בניו-יורק.

התקפה על ארצנו, היא בדרך-כלל הסיבה לצאת למלחמה, או לפעולה צבאית. חוקת ארה"ב מסמיכה רק את הקונגרס להכריז מלחמה. הפעם האחרונה שבה הקונגרס עשה כן הייתה בשמונה בדצמבר 1941, לאחר שהיפנים תקפו את בסיס הצי האמריקאי בהונולולו.

הפעולה הצבאית נגד סוריה לא הייתה תוצאה של "התקפה על ארצנו", וחייבה הסכמה של הקונגרס. הדעת נותנת שהסכמה כזאת אמנם הייתה ניתנת, אם כי רק לפעולה מוגבלת. לפני חמש שנים הכריז טראמפ עצמו, אז רק אזרח פרטי, שהנשיא אובמה זקוק לאישור הקונגרס כדי לתקוף בסוריה. לא במפתיע, לאחר שנעשה נשיא, טראמפ קנאי קצת פחות לפררוגרטיבות החוקתיות של הקונגרס.

ההתקפה על ארצנו, במשרדי מייקל כהן מטילה עכשיו צל ארוך על נשיאותו. אפשר לקבוע במידה ניכרת של סבירות, שהוא לא יגיב עליה במטר של טילי שיוט. אבל הסבירות שהוא יגיב באופן כלשהו נראית עכשיו גבוהה למדי. תשומת לבה של וושינגטון עומדת לחזור השבוע אל מלחמתו של הנשיא נגד רשויות אכיפת החוק. דמשק ובנותיה עומדות להישכח. כרגיל. 

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-sebolg-https://tinyurl.com/karny ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?