גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שווה בג"ץ אם אנו לא שולטים בו

עוד קמפיין של נתניהו להחליש את המפקחים עליו

כשהשר לביטחון הפנים גלעד ארדן, הצהיר היום כי "אם יש נושא שצריך ללכת עליו לבחירות - פסקת ההתגברות זה הנושא", אף אחד לא נפל מהכיסא. הסיבה שאיש לא מופתע מהאיומים הפוליטיים של ארדן וחבריו היא שלא מדובר במשבר הפוליטי הראשון שהתעורר כאן בשל הניסיון של ראש הממשלה נתניהו ובכירי הימין להחליש את כוחן של המערכות המבקרות את הרשות המבצעת והעומד בראשה. המשבר הנוכחי נולד על רקע המגבלות ששם בג"ץ על גירוש מהגרי העבודה.

בג"ץ לא לבד. משברים פוליטיים, מדומים או אמתיים, התרחשו בשנה האחרונה גם סביב ניסיונות של ראש הממשלה והשלוחים שלו להחליש את כוחן של המשטרה, ושל התקשורת.

התנהלות דומה, של איום בפיזור הכנסת והליכה לבחירות התרחשה בשבועות שקדמו להקמת תאגיד השידור הציבורי. הרעיון להקים את תאגיד כאן היה לאורך תקופה ארוכה רעיון של קונצנזוס. ומי יכול להתנגד לרעיון (שהולך ומתברר כאוטופי) להקים תאגיד שידור ציבורי יעיל ומשוחרר מלחצים, שיחליף את המנגנון המסואב והנושן של רשות השידור? נתניהו יכול. והוא התנגד לו כמעט למן הרגע הראשון תוך שטען שההחלטה להקים את 'התאגיד' חמקה לו מתחת לרדאר בימי "צוק איתן".

להתנגדות של נתניהו להקמת התאגיד אולי אין קשר ישיר למאבק שלו להחלשת מערכת המשפט, אך יש לה קשר. בשני המקרים, ראש הממשלה מבקש להשפיע על האופן שבו ימומשו זכויות יסוד המעוגנות בשיטה הדמוקרטית. ההתנגדות של נתניהו להקמת התאגיד נבעה מהרצון שלו לשלוט בתקשורת ובמובן יותר רחב, להצר את חופש הביטוי שלה ושל הציבור באמצעות שליטה בה. ממניעים דומים ניסה נתניהו להשפיע לאורך השנים גם על האופן שבו תסוקר עבודתו ב"ידיעות אחרונות" ובאתר "וואלה". התנהגות שכידוע סיבכה אותו בחשד לפלילים.

על כל פנים, משבר התאגיד הסתיים במארס 2017 אז נאלץ נתניהו להגיע לפשרה עם שר האוצר משה כחלון שאפשרה את הקמת התאגיד. אבל את המסר של נתניהו, שבא לביטוי בדברים שאמרה שלוחתו, השרה מירי רגב, לפיו: "מה שווה התאגיד אם אנחנו לא שולטים בו?", הוא הצליח להעביר.

באופן דומה אפשר להתייחס אל המשבר הקואליציוני שפרץ על רקע חוק ההמלצות. באותו מקרה, נזכיר, קידמו נתניהו ואנשיו חוק למניעת פרסום המלצות המשטרה בניסיון להגביל את כוחה, בעיקר כדי לחלץ את נתניהו מפרסום ההמלצות בנוגע לחקירות שמתנהלות בעניינו בתיקים 1000 ו-2000.

התיקון לחוק ההמלצות שעבר בסופו של דבר בדצמבר 2017 גילה שהוא כמעט לא משנה דבר מהמצב הקיים. אבל גם כאן, כמו במקרה של התאגיד, העביר נתניהו באמצעות השלוחים שלו מסרים ברורים נגד הגוף המבקר אותו תוך כדי המשבר. למשל באיום של ח"כ דוד אמסלם להפחית את שכרו של מפכ"ל המשטרה.

המשבר הפוליטי הנוכחי, זה שנובע מהרצון של הליכוד והבית היהודי לתקן את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו באופן שתוסף לו פסקת התגברות שתאפשר לכנסת לחוקק חוק "עוקף בג"ץ", הוא הרציני מכל שלושת המשברים שאנחנו מזכירים אך גם הלגיטימי שבהם. בניגוד לאופן שבו התייחס נתניהו אל התאגיד ערב הקמתו, ובניגוד לאופן שבו התייחסו אנשיו אל המשטרה בזמן סערת חוקת ההמלצות, הוויכוח סביב סמכותו של בג"ץ לפסול חוקים של הכנסת הוא ויכוח עקרוני, ותיק, ולא פרסונלי, שבו יש נימוקים לא רעים לשתי הגישות הדומיננטיות.

הגישה שבה דוגל כעת נתניהו (בעבר עמדתו הייתה אחרת) ודוגלים השרה איילת שקד והשרים נפתלי בנט, יריב לוין ואחרים (כל אחד במידת קיצוניות כזו או אחרת) היא שבית המשפט העליון הרחיב מתחילת שנות ה-90 את סמכויותיו על חשבון הכנסת והממשלה, בכך שלקח לעצמו את הזכות לפסול חוקים של הכנסת ברוב רגיל מקרב השופטים. לכן, טוענים מצדדי הגישה הזאת, יש לחזור ולאזן את עוצמת שלושת הרשויות באמצעות הגבלת כוחו של בג"ץ והקשחה של התנאים לפסילת חוקים על ידו.

הגישה של רוב השמאל וגם של שר האוצר משה כחלון, היא שהמצב הנוהג, שבו שופטי העליון יכולים לפסול ברוב רגיל מקרבם חוקים או תקנות של הכנסת כאשר הם מגיעים למסקנה שאלה עומדים באופן מובהק בניגוד לעקרונות של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, היא השיטה הטובה ביותר.

שתי הגישות הן לגיטימיות, אבל לנו חשוב לציין שבג"ץ קידם מאוד את החברה הישראלית באמצעות הפרשנות החוקתית שלו מאז תחילת שנות ה-90. למשל, התאפשר לנשים ללכת לקורס טייס, ערבים זכו לרכוש אדמות בישובים קהילתיים יהודיים (כאן הדרך עוד ארוכה), לעניים התאפשר לקבל אבטחת הכנסה למרות שבבעלותם מכונית, ומאסירים נמנעה האפשרות הבעייתית שבתי הכלא ינוהלו על ידי חברות מסחריות פרטיות.

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, יצאה היום להגנת השיטה הנוהגת כשהזכירה כי אחת הערובות ההכרחיות לכך שנמשיך להיות הדמוקרטיה היחידה באזור היא שמירה על מערכת בתי משפט עצמאית, מקצועית ובלתי תלויה המקיימת ביקורת שיפוטית המגנה על עקרונות היסוד החוקתיים של השיטה.

בשני המשברים הקודמים שהזכרנו, איש המפתח שבלם את ניסיונות נתניהו לשנות את המציאות, היה שר האוצר משה כחלון. האם הנשיאה חיות וחבריה יכולים לסמוך על כחלון, שגם הפעם הוא ימנע משותפיו לקואליציה לקדם חוקים שנוגסים מעוצמתה של מערכת המשפט? אולי, אבל כבר לא בטוח. כחלון לא שכח ולא סלח לשופטי העליון על כך שהם פסלו את חוק מיסוי דירה שלישית שהיה "הבייבי שלו" עקב פגמים בהליך החקיקה שלו. מאותו היום, התמיכה של שר האוצר בעליון היא קיימת אבל יותר מסויגת.

אז איזו משתי הגישות תנצח? יש להניח שבסופו של דבר הממשלה והכנסת לא יצליחו, בסבב הנוכחי, לבטל לחלוטין את הישגי המהפכה החוקתית ולמנוע מבג"ץ לפסול חוקים. אך הם יוכלו לרסן את כוחו של בג"ץ למשל באמצעות קביעה של רוב מיוחס (ולא רגיל) מקרב השופטים כתנאי לפסילתו של חוק, או באמצעות קביעה שרוב מיוחס של חברי כנסת גובר על פסיקה של בג"ץ. בשני המקרים, שאלת מיליון הדולר היא מה יהיה אותו רוב מיוחס.

כרגע נראה שיש שתי אפשרויות ריאליות לשינוי המצב הקיים. הראשונה, שיחוקק חוק יסוד: החקיקה, שלפיו הכנסת תהיה רשאית לחוקק חוק עוקף בג"ץ ברוב של 70 מחבריה ואילו בג"ץ יהיה רשאי לפסול חוק של הכנסת רק ברוב מיוחס של 6 מתוך 9 שופטים. השנייה, שיחוקק חוק יסוד: החקיקה, ולפיו הכנסת תהיה רשאית לחוקק חוק עוקף בג"ץ ברוב של 65 חברי כנסת, אך בג"ץ ימשיך לפסול חוקים בלתי חוקתיים של הכנסת ברוב רגיל מקרב השופטים. בכל מקרה, המהפכה החוקתית כאן כדי להישאר. לפחות בינתיים.

חוקים בולטים שנמצאים בפני בג"ץ

חוק ההמלצות

החוק לתיקון סדר הדין הפלילי, המורה למשטרה להניח סיכום ראיות בתיק אך לא לגבש המלצה כתובה, בנוגע לכתב אישום עבר בשלוש קריאות במליאה בדצמבר 2017 ומיד למחרת הוגשה עתירה נגד החוק על ידי סיעת יש עתיד, ח"כ קארין אלהרר ועל ידי התנועה לאיכות השלטון. הטענה המרכזית בעתירה היא "שימוש לרעה בסמכות הקואליציה והעברת הליכי חקיקה דורסניים".

סטטוס עדכני: "יש עתיד" עתרה לבג"ץ נגד החוק.

בנימין נתניהו ורוני אלשייך / צילום:מרים אלסטר - פלאש90

חוק ההסדרה

הצעת חוק פרטית של חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) ויואב קיש (הליכוד) להסדרת המעמד של קרקעות הנמצאות בבעלות פרטית של פלסטינים אשר אינם אזרחי ישראל, אשר נבנו עליהן נבנו מאחזים לא חוקיים או מאחזים שאושרו בדרגים שונים.

סטטוס עדכני: בג"צ הקפיא את החוק והעבירו את הדיון להרכב מורחב של תשעה שופטים.

פינוי עמונה / צילום: רויטרס

חוק פיצול תאגיד השידור

הצעת חוק ממשלתית לפירוק מבני של תאגיד השידור הציבורי לחטיבת חדשות וחטיבת תוכן כללית. החקיקה לא נכנסה לתוקף לאחר שבג"ץ הוציא צו על תנאי.

סטטוס עדכני: התאגיד לא פוצל.

תאגיד השידור הציבורי / צילום: איל יצהר

חוק הדחת חברי כנסת

חוק הדחת חברי כנסת ברוב של 90 ח"כים עבר ביולי 2016. כדי לבצע הדחה, על פי החוק לפחות 70 ח"כים צריכים להגיש בקשה, 10 מתוכם לפחות חברי אופוזיציה. העילות להדחה הן הסתה לגזענות ותמיכה במאבק מזוין נגד מדינת ישראל. החוק לא הגיע לידי יישום, במקרה הראשון שעמד על הפרק והוא העבירות הפליליות של ח"כ לשעבר באסל גטאס, שיושב כיום בכלא.

סטטוס עדכני: בג"צ דן בחוק בהרכב של שבעה שופטים. טרם התקבלה החלטה.

חכ באסם גטאס/ צילום: יישראל יוסף

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר