גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ינצח: שופרסל המובילה והחדשנית או רמי לוי השמרן והיעיל?

ימים יגידו איזו אסטרטגיה עסקית תוכתר כמנצחת של שוק הקמעונאות המקומי בעשור השמיני של ישראל: זו של שופרסל החדשנית אך הסובלת ממשקל עודף - או זו של רמי לוי המתמודד עם כאבי גדילה לא פשוטים

רמי לוי / צילום: איל יצהר
רמי לוי / צילום: איל יצהר

הדוחות הכספיים של שופרסל  ורמי לוי  לסיכום 2017 מאפשרים לנו לחלץ מספר נקודות השוואה בין הרשתות שמובילות את שוק קמעונאות המזון בישראל:

רמי לוי יותר יעיל

למרות השחיקה העקבית בשנים האחרונות במכירות למ"ר ברשת רמי לוי, כ-6.8% אשתקד, מציגה הרשת מכירות של 61.5 אלף שקל למ"ר בשנה בהשוואה למכירות של כ-24 אלף שקל למ"ר אצל שופרסל. שיעור ההוצאות התפעוליות ביחס למכירות אצל רמי לוי הוא 19.2%, ואילו נתון זה אצל שופרסל עמד אשתקד על 21.9%.

פער זה במבנה העלויות מביא לכך שהרווחיות התפעולית של תחום הקמעונאות בשופרסל גבוה רק ב-0.2% מזה של רמי לוי, ועומד על 3%, למרות שיעור הרווח הגולמי הגבוה העומד על 25.8% בשופרסל וכ-22% בלבד ברמי לוי.

מבנה העלויות הלא-רזה של שופרסל עשוי להוות גיבנת על גב החברה בתרחיש של האטה בפעילות, אך באותה נשימה ניתן לציין כי התייעלות של שופרסל עשויה לשמש מנוע רווחיות עתידי, בהינתן קיפאון בשורה העליונה.

רמי לוי צומח בשורה העליונה, שופרסל מחפשת צמיחה מחוץ לגבולות קמעונאות המזון המסורתית

רמי לוי הציג אשתקד צמיחה של 11.7% בשורה העליונה ושל 17% בשורה התחתונה, בעוד שהשורה העליונה של שופרסל נותרה קפואה והשורה התחתונה צומחת בשיעור שנתי של 4.5%. שופרסל, מסיבות רגולטוריות ועסקיות, מחפשת את הצמיחה העתידית בשורה העליונה והתחתונה בתחומים עסקיים משיקים.

הדרך שבה שופרסל מסתערת על זירת האונליין, הדורשת השקעות ענק, כמו גם הדרך בה היא מרחיבה את פעילות הדראגסטורס באמצעות רכישת ניו פארם ב-130 מיליון שקל, בהשוואה לזהירות, שלא לומר גרירת רגליים, של רמי לוי באונליין והרחבת פעילותו בתחום הדראגסטורס באמצעות רכישת מחצית ממניות רשת גוד פארם תמורת 18 מיליון בלבד, מלמדת במידה רבה על פרופיל הסיכון השונה שמאמצות הרשתות.

שופרסל מככבת במרכזי הערים

בעוד שרמי לוי מגשש, יש יאמרו "באפלה", את דרכו לפעילות עירונית באמצעות הפלטפורמה השנויה במחלוקת של קופיקס וגוד פארם, שופרסל חוגגת בערי ישראל. הפעילות העירונית שלה, המתפרסת על 20% בלבד משטחי המכירה של הרשת, מייצרת שיעור רווח תפעולי של 4.4% ואחראית ל-43% מהרווח התפעולי-הקמעונאי של הרשת.

שופרסל - הגורילה של האונליין הקמעונאי בישראל

רמי לוי אמנם משדר תזוזה בכל האמור בפעילות האונליין שלו, והרחיב לאחרונה את פעילות המשלוחים באזור ת"א, ואולם שופרסל אונליין היא ה-פלטפורמה להזמנות קמעונאיות דרך האינטרנט בישראל.

פעילות האונליין של שופרסל מציגה קצב מכירות חודשי של 130 מיליון שקל, המהוות כ-13% מן המכר של החברה. הרווחיות המעורפלת והאתגרים הלוגיסטיים של הפעילות באונליין אינם טריוויאליים, ואולם שופרסל מתמודדת עימם בצורה מכובדת ואף שוקלת להשקיע 300-400 מיליון שקל במחסנים אוטומטיים, בנוסף לארבעת המחסנים הייעודיים לאונליין הפעילים כיום (בכנות, פתח תקווה, כפר סבא ויבנה). הידע והגודל של פעילות זו, אשר שורשיה בהווה ואולם פירותיה בעתיד, יהוו יתרון תחרותי משמעותי עבור הרשת בשנים הבאות.

שופרסל נדל"ן אימפריה

בעוד רמי לוי האיש רוכש בשנים האחרונות נדל"ן מניב ושטחים לוגיסטיים, ומשכירם במחירי שוק לחברה בבעלותו, אך נהנה מעליית הערך של הנדל"ן באופן אישי, הרי ששופרסל מבצעת את המאמץ הנדל"ני שלה לטובת כל בעלי המניות, וברשותה נכסי נדל"ן בשווי מאזני של כ-2.3 מיליארד שקל. כל השוואה כלכלית בין צמד הרשתות חייבת להביא בחשבון את הבוננזה הנדל"נית של שופרסל.

פעילות הפיננסים של שופרסל בשלה וצומחת, בעוד הפעילות של רמי לוי עמומה

פעילות כרטיסי האשראי של שופרסל הניבה אשתקד לחברה תרומה שנתית של כ-56 מיליון שקל לרווח התפעולי. לחברה היו חצי מיליון מחזיקי כרטיסי אשראי ב-2017 מתוך 1.8 מיליון חברי המועדון.

במהלך ינואר האחרון הוחלף השותף של החברה בתחום - מלאומי קארד לחברת כאל - ונכון למועד הדוחות החלפה זו מתנהלת בצורה טובה. שופרסל מעריכה כי במסגרת השותפות עם כאל תוכל החברה להגדיל מהותית את רווחיה מתחום כרטיסי האשראי.

שווי פעילות האשראי הנוכחית של שופרסל הוערך לאחרונה לצורך התמחרות בין השותפים שנפרדו בכ-790 מיליון שקל, כך שפעילות זו בהחלט מהווה מנוע להצפת ערך עתידי.

בכל הקשור לרמי לוי, לרשת יש פעילות דומה עם חברת ישראכרט, הפועלת משנת 2014 וביצעה עדכון ששיפר את תנאיה המסחריים לאחרונה. פעילות זו מונה כ-400 אלף חברי מועדון, ואולם רמי לוי אינו מפרט כמה מחזיקים בכרטיס האשראי של הרשת ומה התרומה המגזרית של פעילות זו לרווח הכללי.

שקיפות ואיכות הדיווח הכספי של רמי לוי, בצוותא עם סוגיות של ממשל תאגידי, מטרידות רבים מן המשקיעים בחברה לאורך השנים, והתיקון בדוחות האחרונים של הרשת, שגרר הפרשה חשבונאית לא מבוטלת, חיזק חששות אלו.

ימים יגידו איזו אסטרטגיה עסקית תוכתר כמנצחת של שוק הקמעונאות המקומי בעשור השמיני של מדינת ישראל - זו של שופרסל עתירת הנכסים, החדשנית אך הסובלת ממשקל עודף, או זו של רמי לוי השמרן, היעיל, המתמודד עם כאבי גדילה לא פשוטים.

בשני העשורים האחרונים, כישלון בקריאת מפת התחרותיות בשוק הקמעונאות המקומי עלה ביוקר רב לרשתות הענק מגה ולפניה קלאב מרקט, שניצבו בצמרת הענף וקרסו. למולן, שופרסל השכילה להתאים עצמה לתנאי השוק המשתנים, לשרוד ואף להשתפר, ולהישאר מספר אחת בשוק המקומי.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3%, אנרג'יאן מטפסת ב-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.7% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר