גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכנון קדימה: כך הפסיכולוגיה האנושית מכשילה אותנו

האופי האנושי תמיד יהיה שם כדי להרוס את התוכניות שלנו ואת הפרויקטים המדהימים שהתחלנו ● אבל עם קצת מודעות לחולשות ואם ניתן לאחרים לתכנן בשמנו זה עוד יכול להצליח ● ככה עובדת הפסיכולוגיה של התכנון ● ישראל 2048, פרויקט מיוחד

תכנון קדימה / צילום: shutterstock
תכנון קדימה / צילום: shutterstock

נא להכיר - "חוק הופשטטר". הגה אותו וקרא לו על שם עצמו הפילוסוף דאגלס הופשטטר, והוא קובע שפרויקטים תמיד יימשכו יותר זמן מן המתוכנן. ומה יקרה אם תביאו בחשבון את חוק הופשטטר בתכנון ותקצו לפרויקט זמן רב יותר מכפי שתוכנן תחילה? אותו הדבר, אומר הופשטטר. אם תכננת שהפרויקט יתארך, הרי שעתה הוא יתארך עוד יותר. כי זה מה שפרויקטים עושים. הם מתארכים.

האם אלה אמנם הפרויקטים המרושעים שמתארכים תמיד, או שמא אנחנו לא יודעים להעריך זמנים ואולי שילוב של שני הדברים?

לכל הכתבות בפרויקט ישראל 2048

אשמה לא קטנה מוטלת לפתחם של הפרויקטים עצמם. הם בדרך כלל מורכבים מאוד. מורכבות זו אינה מאפשרת לנו להעריך ברצינות את הזמן שייקח לנו לסיים כל חלק מהפרויקט. יתר על כן, הם מתקיימים בעולם משתנה - וכאשר העולם משתנה לעומת התוכניות, כך זמן מימוש הפרויקט מתארך. על פניו, כניסתן של מערכות ביג דאטה ולמידת מכונה לעולם התכנון אמורה לאפשר לנו הערכת זמן ריאלית יותר. מכונות אלה אמורות ללמוד מן העבר - למשל מה יכול להשתבש בפרויקט - ולהביא זאת בחשבון. הן גם אמורות להיות מסוגלות להתמודד עם המורכבות.

אבל נראה שהבעיה המתמטית היא רק חלק קטן מהסיפור. הרי בבני אדם עסקינן. הסיפור האמיתי הוא האגו שלנו, שנוהג להעביר אותנו דרך החיים תוך שהוא משפץ עבורנו את המציאות. כפי שהאגו מייפה עבורנו את העבר, כך הוא אוהב לייפות עבורנו גם את העתיד.

כך נולדה ה-Planning Fallacy, הטעות הבסיסית שלנו בהערכת זמן. טעות זו מבוססת על כך שאנחנו תמיד מעריכים שבעתיד נפעל בצורה מוצלחת יותר מאשר פעלנו בעבר. זהו חלק מאוסף שלם של הטיות שיש לנו לגבי העתיד. ההטיות הללו תוארו לראשונה על ידי החוקרים הישראלים-אמריקאים פרופ' עמוס טברסקי ופרופ' דניאל כהנמן, כחלק מהתיאוריה שלהם שתיארה את חוסר הרציונליות השיטתי של האדם, וזיכתה את כהנמן בפרס נובל (טברסקי כבר נפטר באותה העת, ולכן לא זכה בפרס).

פרופסור דניאל כהנמן / צילום: רויטרס

כחלק מן ההטיות שלנו לגבי העתיד, אנחנו מאמינים כי נפעל בצורה מתוכננת יותר בעתיד מכפי שפעלנו בעבר. אנחנו מאמינים כי משמעת עצמית תשפיע על החלטותינו לגבי העתיד יותר מאשר, על פי ניסיוננו, היא השפיעה בעבר. זוהי האשליה שגורמת לאנשים להירשם שוב ושוב לחדר כושר, כאשר הם בטוחים שהפעם יתמידו, גם אם בעבר זה מעולם לא קרה.

האשליה היא עצמית בלבד. אם ישאלו אותנו מה הסיכוי שמישהו אחר יתמיד בחדר הכושר, כשהוא מנסה זאת בפעם השלישית, נצחק על אותו אדם ועל הכסף שהוא זורק לשווא. אבל אנחנו?! הרי הפעם החלטנו באמת. יש לנו אוסף שלם של סיבות והסברים משכנעים שאנחנו מספרים לעצמנו מדוע הפעם זה יהיה שונה.

ומה קורה למי שמבין שהעתיד לא יהיה שונה דרמטית מן העבר? דכדוך עד כדי דיכאון ושיתוק עד כדי התנוונות משתחלים למקום שבו האופטימיות הבלתי סבירה שלנו לא מצליחה להגן עלינו מן האמת.

החוקרים פרופ' אריק הלזר ופרופ' תומאס גילווית' ערכו אוסף שלם של מחקרים, אשר הראו כיצד ההטיה שלנו להאמין כי בעתיד נהיה ממושמעים יותר וכי יהיה לנו גם מזל רב יותר, משפיעה על חוסר היכולת שלנו לתכנן. הם הראו כי ככל שאנחנו מרחיקים יותר אל העתיד וגם ככל שאנחנו מתרחקים גיאוגרפית, העולם שאותו אנחנו מתכננים הופך לאבסטרקטי יותר ובמצבים כאלה ההטיות שלנו משתלטות עוד יותר על תפיסת העצמי והמציאות. כאשר אנחנו מתרכזים בטווח הקצר ובמקום קרוב אנחנו רואים פרטים, ולכן יכולים לתכנן ברמה סבירה של התאמה למציאות.

לדברי החוקר פרופ' דיוויד פיזארו, כאשר אנחנו חושבים, למשל, על השתתפות בכנס השבוע, ניטה יותר לחשוב על מה ללבוש, איך להגיע לשם ואת מי בדיוק נפגוש. כאשר מדברים איתנו על כנס בעוד שנה, נזניח את הפרטים הללו ונדבר על חשיבותם של כנסים באופן כללי לקריירה שלנו או אולי על הרעיון שנסיעות הן טובות לרענון הפרספקטיבה. נכון, שאין בשלב הזה שום טעם לדבר על הפרטים - הרי הכול עוד יכול להשתנות. לא הגיוני בכלל לחשוב כבר היום אם מתאימה לכנס את השמלה הכחולה או את הז'קט השחור. לכן המוח שלנו לא בנוי להביא אותם בחשבון לגבי אירועים עתידיים. עם זאת, גם כאשר הפרטים הללו נהיים חשובים לשם תכנון, אנחנו כבר לא מצליחים להתייחס אליהם.

מנהיגות גדולה, בעיקר בתחום העסקי, מאופיינת בין היתר ביכולת לתכנן קדימה יותר צעדים מן האדם הרגיל ולהיות מסוגל לתת לאגו לקבל גם תרחישים שליליים אפשריים כדי להיערך אליהם. עם זאת, מנהיגות כזו גם היא חייבת להיות מאופיינת באופטימיות יתר, אחרת, כאמור, החשיבה הנכוחה קדימה רק תשתק את המנהיג. השילוב הזה בין פסימיות מספקת כדי לזהות מראש תרחישים מאיימים ואופטימיות מספקת כדי להאמין שאפשר יהיה להתמודד איתם, היא חלק משמעותי ממנהיגות עסקית שקוראים לה "בעלת חזון".

המוח מתעתע בנו

הכשלים שלנו הם לא רק בתחום הערכת המשמעת העצמית שלנו אלא גם בתחום הערכת הידע שלנו. החוקר פרופ' דיוויד דאנינג טוען כי כולנו סובלים מ-Overclaiming, נטייה ליחס לעצמנו ידע שאין לנו. הוא מדגים זאת במבחנים שבהם הוא מציג לאנשים מילים לא קיימות או עובדות שהומצאו לפני רגע, ורבים מציינים כי מאז ומתמיד הכירו אותן. הם לא משקרים - המוח מתעתע בהם, בכולנו.

דאנינג מתאר שתי תופעות אופייניות שנובעות מאובר-קליימינג. האחת היא "היפוקוגניציה", שבה אין לנו בכלל את מושגי היסוד ואת היכולת להבין ולחזות תרחישים באופן שיאפשר לנו לקבל החלטות בעולמות אלה. אולם, אנחנו לעתים קרובות מאוד לא מודעים לכך. השנייה הוא נטייה ל"היפרקוגניציה", כלומר נטייה לחשוב על תחומים שבהם איננו מבינים דבר, תוך שאנחנו מיישמים בטעות את מונחי היסוד ותרחישים מן העולם שאנחנו מכירים ומבלי להבין שהגישה הזו מובילה אותנו לעשות טעויות.

כאשר הלצר ודאנינג שיתפו פעולה, הם מצאו כי במישור האישי, עדיף לתכנן עבור אדם אחר מאשר עבור עצמנו. למשל, בתכנון לפנסיה אנחנו אולי נחשוב שאנחנו עצמנו נמשיך להשתכר לפחות באותה רמת שכר, שנזכה להפתעות כספיות לא צפויות ושנצליח לחסוך מחר יותר מכפי שחסכנו אתמול. ואולם אם נתכנן עבור מישהו אחר, נמליץ לו לשים יותר כסף בצד כי מי יודע אם הוא לא יפוטר במפתיע, או ייכנס להוצאות לא צפויות. כדי להחליט באמת כמה כסף עלינו להפריש לפנסיה, עלינו לתכנן עבור אחרים ולא עבור עצמנו, ואז להחיל על עצמנו את אותן החלטות.

חשוב מאוד גם לאתר את הנחות היסוד החיוביות, שעומדות בבסיס התוכניות שלנו, ולנסות לחשוב מה לעשות אם הן לא יתרחשו. כמובן שבתוך ליבנו אנחנו מעריכים ומצפים שהכול יקרה כמתוכנן, אבל אם נבנה תרחיש מפורט יחסית למקרה שתנאי קריטי לא יתממש, הרי שבזמן אמת נהיה ערוכים יותר להתמודד איתו ולא ניכנס להלם ושיתוק.

חשוב לזכור כי הכשלים שלנו בתכנון גם מגנים עלינו. אם באמת נדע כמה זמן פרויקטים יתמשכו, כמה אי-ודאות תהיה לנו במהלכם וכמה דברים ישתבשו בדרך וכמה כל זה יעלה, יכול להיות שלעולם לא נצא לדרך. במצב כמו שהוא, פרויקטים מתאחרים, אבל לפחות הם מתרחשים בסופו של דבר. והנה, יש רכבת קלה בירושלים, מאוחרת ולקויה, אבל משקשקת לה על הפסים. אולי עוד תהיה גם בתל אביב.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן