גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הרפואה המותאמת אישית מתקרבת לפריצת דרך משמעותית"

פרופ' דיוויד סידרנסקי, חוקר סרטן נודע בארה"ב ומנהל קרן השקעות הביומד בישראל (IBF), מסביר בראיון ל"גלובס" מדוע רק עכשיו הרפואה המותאמת אישית עומדת להצדיק את ההייפ שהיה סביבה לפני עשור

פרופסור דיוויד  סידרנסקי  / צילום: יונת בלום
פרופסור דיוויד סידרנסקי / צילום: יונת בלום

פרופ' דיוויד סידרנסקי, מהאונקולוגים הידועים בארה"ב, חוקר כיצד ניתן להגיע לגילוי מוקדם של סרטן, אבל הוא לא מסתפק במחקר בלבד. כמה חברות הוקמו על בסיס הגילויים שלו, הוא מעורב בפעילות של אחרות, וכראש קרן הביוטק הישראלית (IBF) הוא פועל לקידום תעשיית ביוטק מקומית שתיצור מקומות עבודה ותמנע בריחת מוחות לחו"ל.

"הישראלים, אם הם מקבלים את העצה עם כסף, אז הם באמת מקשיבים לה", צוחק סידרנסקי. ובנימה רצינית יותר, הוא אומר בראיון ל"גלובס": "שלושה דברים הם הכרחיים לחברת ביוטק ואין אפשרות להתקדם בלעדיהם - כסף, טכנולוגיה וצוות. אם אחד מהם לא עובד כמתוכנן, אפשר להפסיד על זה את החברה. השותפים בקרן מעורבים בפעילות של החברות שבפורטפוליו שלנו, בין שכדירקטורים ובין שבתפקידי הנהלה".

השותפים בקרן הם סידרנסקי; ד"ר יובל קבילי, דוקטור לביולוגיה מולקולרית, משקיע ואיש פיתוח עסקים מוכר בתעשיית הביומד; ועידו צעירי, שהגיע מתחום ההשקעות בארה"ב. יותר מ-20 בכירים בתעשיית הפארמה העולמית, בראשות יו"ר טבע סול ברר, מגבים את הקרן כיועצים ומשתלבים בדירקטוריונים ובוועדות המייעצות של החברות.

למעשה, כך התחילה הקרן - כמעין מועדון חברים בהובלת ברר, שנהג לכנס יהודים וחובבי ישראל בין חבריו הבכירים בתעשיית הפארמה כדי שיחשבו יחד כיצד אפשר לעזור לתעשייה המקומית. מעת לעת, הייתה מוזמנת חברה ישראלית להציג בפני הקבוצה, או שחבריה היו יוצאים לרואד שואו בין חברות. לפעמים אחד הבכירים היה מצטרף לחברה כחבר בוועדה המייעצת או כדירקטור. אלא שעם הזמן, הקבוצה הרגישה שזה לא מספיק וחשבה שיהיה אפקטיבי יותר להקים קרן שתשקיע בחברות הישראליות. כך קמה הקרן ב-2015, והיום עומד בראשה האונקולוג האמריקאי-ישראלי. "לחברות בישראל אין עדיין הידע ואפילו לא הידע הקולקטיבי בתעשייה כולה, המספיק כדי להצמיח חברות ביוטק ופארמה מצליחות", הוא אומר, "לכן הוקמה IBF".

"אנחנו רוצים לרכוש מוצרים נוספים"

אחת החברות המובילות בפורטפוליו של הקרן היא איילה פארמה, שלאחרונה גייסה 17 מיליון דולר לטובת ניסויים שלב II במוצר בתחום הסרטן, שרכשה מחברת בריסטול מיירס סקוויב (BMS). סידרנסקי מגלה שאיילה פארמה עשויה לצאת להנפקה בעוד שנה, אם השוק יתאים לכך. "לו הייתה החברה רוצה לקדם רק את המוצר הראשון שלנו, היינו יכולים לעשות זאת בכסף של הקרנות. אולם אנחנו רוצים לקדם כמה מוצרים במקביל. אני מקווה שנגייס 30-50 מיליון דולר".

סידרנסקי מונה לאחרונה ליו"ר איילה פארמה, המנוהלת על ידי ד"ר רוני ממלוק, לשעבר מנכ"ל חברת כיאזמה. "השגנו לחברה הזאת נכס מאוד מתקדם, ודרושים ניסויים לא גדולים כדי לקבל אישור", הוא אומר. "התרופה הזאת הגיעה לידינו משום שיש לנו צוות ש-BMS מעריכים שיכול להביא את המוצר לשוק. המטרה שלנו היא לרכוש מוצרים נוספים, ולהקים חברה משמעותית בתחום הסרטן". לדברי סידרנסקי, החברה הזאת היא דוגמה מצוינת לחברה שבה המעורבות של IBF אפשרה גיוס של צוות משמעותי.

איך אתם בוחרים את החברות שהן אתם משקיעים?

"אנחנו מחפשים חברות עם הוואו של המדע אבל חשוב לנו מאוד גם לראות איך המדע הופך למוצר. המדע הוא הכרחי למוצר ביוטק טוב, והוא גם יפה, אין מה לומר, אבל אנחנו מאוד ממוקדים באופן קידום המוצר, בבניית חברות ומקומות עבודה, גם לאנשים שהיום נאלצים לעזוב לחו"ל".

בכוונת הקרן להשקיע בשתי חברות נוספות, ואם ההנפקה של איילה פארמה תצא לפועל והיא תהיה ממומנת היטב, תהיה מחשבה על קרן נוספת. הראשונה הייתה בהיקף של 70 מיליון דולר, הבאה תהיה כנראה בהיקף גדול יותר.

סידרנסקי צפוי להיות אחד הדוברים המרכזיים בתחום האונקולוגיה בכנס Mixii-Biomed 2018, שייערך בסוף מאי בתל-אביב. "המחקר שלי עוסק בזיהוי של סרטן מדגימה קטנה של הפרשות גוף - דם או שתן או צואה", הוא מספר. "אנחנו מזהים תאים שיש בהם שינוי, גנטי או אפיגנטי (שינויים המתרחשים בגן כתוצאה מהשפעת הסביבה ומונעים מחלק ממנו להתבטא), והמטרה היא לאתר תהליכים סרטניים בתחילת דרכם או אפילו תהליכים קדם-סרטניים. כמו כן, אנחנו רוצים להבין באמצעות המעקב אחר השינויים הללו את המנגנון של התפתחות המחלה, ולנסות לראות מתי גידול קדם-סרטני הופך להיות ממאיר, באילו תנאים. עצם הגילוי של מצבים קדם-סרטניים הוא חשוב, אבל יש כל כך הרבה מקרים כאלה, שאין טעם או יכולת לטפל בכולם".

חברת אקזקט סיינס, שפיתחה בדיקה לאיתור דנ"א סרטני בצואה ונחשבת מדויקת יותר מבדיקת הדם הסמוי בצואה הנפוצה ככלי לאבחון סרטן המעי הגס, הוקמה בין היתר על בסיס הגילויים של סידרנסקי. היא נסחרת היום לפי שווי של 4.6 מיליארד דולר. חברה פרטית נוספת, בשם MDX, לאבחון מוקדם של סרטן בביופסיה, פועלת גם היא בעזרת הטכנולוגיה של סידרנסקי.

"התחלנו את המחקר בתחום הזה ב-1994-1995, והגישה מאוד מוערכת מחקרית אבל אי-אפשר לומר עדיין שהיא תפסה ברמה המסחרית", אומר סידרנסקי. "אני מאמין שההתקדמויות האחרונות בתחום ריצוף הגנים יקדמו את התחום באופן משמעותי. כשהתחלנו, לא הייתה שום דרך לקבוע רצף גנטי מלא של תא. חקרנו דנ"א כמו במשל המערה של אפלטון - מנסים לראות דבר באמצעות ההיטלים וההשתקפויות שלו. היום, כשאפשר לגלות את רצף הדנ"א של כל תא במחיר סביר ובמהירות, אנחנו מאמינים שהתחום ינסוק".

"העכבר הוא רק צלחת פטרי"

סידרנסקי ייסד גם את חברת צ'מפיון אונקולוג'י, המקדמת טיפול מותאים אישית ונסחרת לפי שווי של 41 מיליון דולר בנאסד"ק. הרעיון העומד בבסיס החברה מעניין: אם ניקח עכברים ונשתיל בכל אחד מהם חתיכה מהגידול של החולה, ואז ניתן להם תרופות רלוונטיות, נוכל לראות איזו תרופה הורגת את הגידול באופן היעיל ביותר. צ'מפיון מוכרת את השירות הזה גם לחברות תרופות הבוחנות את היעילות של התרופות שלהן כחלק מתהליך הפיתוח, וגם כשירות ליחידים חולי סרטן שמוכנים להשקיע כמה עשרות אלפי דולרים כדי לאתר במהירות האפשרית את התרופה המתאימה להם ביותר, ללא ניסיונות שווא כואבים, מיותרים ויקרים.

הבעיה בגישה הזאת היא שהעכבר אולי נושא את הגידול של החולה, אך הוא איננו החולה. הוא נותן רק חצי מהפתרון לרפואה מותאמת אישית, ולכן מתאים רק לברירה בין התרופות הקלאסיות לסרטן, התרופות הכימותרפיות והתרופות מבוססות הנוגדנים. "התרופות החדשות ביותר לסרטן", אומר סידרנסקי, "בכלל לא פועלות ישירות על הגידול אלא דרך מערכת החיסון. לעכברים שמושתלים בהם שתלי-אדם מסוגים שונים, כמו העכברים שלנו, בכלל אין מערכת חיסון, כי הם תוכננו להיות 'עירומים' מפעילות חיסונית כדי לקלוט את הסרטן בצורה הנקייה ביותר". סידרנסקי מעריך כי החברה מנבאת היום את התרופה הנכונה בכ-85%, אך שיעור זה יירד ככל שייכנסו לשוק יותר תרופות המבוססות על המערכת החיסונית. צ'מפיון נערכת כעת לפתח עכברים שניתן להשתיל בהם גם את הגידול של החולה וגם את מערכת החיסון שלו. "העכבר המסכן הוא רק צלחת פטרי", אומר סידרנסקי.

צ'מפיון היא חברה אמריקאית שפעלה במשך זמן קצר גם מרעננה, אך סגרה את פעילותה שם. . סידרנסקי סבור שהעתיד האמיתי שלה הוא בשירות לחברות תרופות, וכי על בסיס פעילות זו היא צפויה בסופו של דבר להירכש.

באופן כללי, הרפואה המותאמת אישית לא התפתחה כפי שהעריכו שהיא תתפתח בשיא ההייפ שלה, לפני כעשור.

"הרפואה המותאמת אישית התפתחה תחילה מתחום הסרטן, וזה הגיוני. בתחום הזה תופעות הלוואי רבות ומספר החולים שמגיבים היטב לכל תרופה הוא נמוך, אבל אצל מעטים התגובה יכולה להיות פתאום טובה מאוד. עם זאת, זה קורה ויקרה גם בתחומים האחרים. למשל בטיפולים בהתקפי לב כבר מכניסים שיקולים כמו רמת האנזימים ומצב הגוף, מאפייני הגנטיקה של המטופל וקצב עיבוד התרופות מסוגים שונים".

איזה שיעור מהחולים יכול ליהנות היום מבדיקה כמו של חברת פאונדיישן 1, שממפה את הגנטיקה של הגידול ומתאימה לו תרופות?

סידרנסקי (צוחק): "זו שאלת השאלות. היום אולי 25%. לפעמים מאתרים בגידול המון מוטציות ייחודיות אבל לאף אחת מהן אין תרופה ייחודית מתאימה. לפעמים יש כל כך הרבה מוטציות בגידול, שגם אם תתאים תרופה לאחת מהן, היא לא בהכרח התרופה הכי טובה. רק במקרים ספורים, כמו סרטנים גינקולוגיים שמבטאים Her2, יש מוטציה יחידה שגורמת למחלה ותרופה קיימת שמתאימה לה. לכן חיונית הטכנולוגיה שלנו בעכברים. רק כך אפשר לראות איזה מהטיפולים הקיימים באמת עובד הכי טוב בפועל. רפואה מותאמת אישית עובדת רק אם יש לך בחירה בין חלופות.

"אני בהחלט רואה את עולם הביג דאטה נכנס לתחום כדי לקשר בין סל שלם של מוטציות להיצע רחב מאוד של תרופות. בדיקות כמו זו של פאונדיישן לריצוף הגנים של הגידול הן חשובות ביותר, אבל יותר כדי לפתח פתרונות נוספים ופחות כדי להתאים את הטיפולים שקיימים כבר עכשיו. אני מאמין שהתחום הזה נמצא לקראת פריצת דרך משמעותית ממש בקרוב, משום שהמידע הגנטי היום כל כך הרבה יותר זמין".

האימונותרפיה הביאה מהפכה לתחום הסרטן, אבל ברור שהיא לא סוף פסוק. מה לדעתך תהיה "האימונותרפיה הבאה"?

"האימונותרפי הייתה מהפכה חד-פעמית בחיי. לא ראיתי עוד תרופות שגידולים שונים מגיבים להם כך. כולנו חוששים מכך שעדיין לא קיים הדור הבא של האימונותרפיה, ומעט מתוסכלים כי בכל זאת רוב החולים עדיין זקוקים גם לכימותרפיה - לצד האימונותפריה או כשהיא מפסיקה לעבוד, בזמן שחשבנו שכימותרפיה תהיה בקרוב נחלת העבר.

"ייתכן שיהיו שיפורים בטיפולי האימונותרפיה, כמו טכנולוגיית ה-CAR-T המפיקה נוגדנים מדמו של החולה, וטכנולוגיית ה-TIL הפועלת באופן דומה. אולם, בשתי הגישות הללו מדובר במאמץ מאוד ממוקד בחולה יחיד ולא במוצר מדף. לא בטוח שמערכת הבריאות יכולה לעמוד בזה".

פרופ' דיוויד סידרנסקי

גיל: 57

השכלה: לימודי רפואה בביילור קולג', עם התמחות באונקולוגיה בג'ון הופקינס

תפקיד: שותף מנהל בקרן IBF, יו"ר חברת איילה פארמה, דירקטור בחברות הישראליות גלמד, אורג'נסיס ואפרנת וכן בחברות האמריקאיות אדווקסיס, תמיר ביו ואחרות; מנהל המחקר במרכז לסרטן הראש והצוואר באוניברסיטת ג'ון הופקינס

קריירה: חלוץ בפיתוח סמנים ביולוגיים לאבחון מוקדם של סרטן והתאמה אישית של טיפול. חתום על 500 מאמרים ופטנטים רבים בתחום אבחון הסרטן.חוקר היום את המנגנון שבאמצעותו עישון גורם סרטן

עוד משהו: מתגורר בישראל ובארה"ב

הפורטפוליו של IBF

איילה פארמה מבצעת ניסויים בתרופה לטיפול בסרטן שרכשה מחברת בריסטול מיירס סקוויב

Vidac Pharma מפתחת תרופה לסרטן העור ומחלות עור נוספות

Pharma 2b מפתחת תרופות חדשות על בסיס מולקולות קיימות

גמידה סל משתמשת בטכנולוגיות של הרביית תאי גזע לטיפול בסרטן ומחלות נוספות

ביונד ביולוג'יקס החברה, שהוקמה על ידי יוצאי חברת האימונותרפיה CCAM, מפתחת תרופות חדשות בתחום הזה

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר